Svet pred maskou
Roman Cílek
Biografia-Vladimír Dzurilla. Kapitoly: Vzostup a dozrievanie-1942-1963, Reprezentant-Víťazstvá a prehry-1963-1965, Na vrchole-1965-1970, V ústrety zabudnutiu ? - 1971-1976, Návrat-1976, Myšlienka a dialógy. Prvé vydanie. Cena knihy v čase vydania: 30.- Kčs.
Kniha o vynikajícím slovenském hokejovém brankaři, reprezentantu ČSSR. Mistru světa, Evropy a účastníka památného finálového zápasu na Kanadském poháru v roce 1976. Měl jsem tu čest vidět ho chytat bráně Slovanu Bratislava při zápasech s Duklou Jihlava společně s Václavem Nedomanským a Jozefem Golonkou. Kniha ve mně oživila řadu vzpomínek na ligová hokejová utkání, zápasů na mistrovstvích světa i na Kanadském poháru sledovaných na černobílé obrazovce.
životopisy, biografie hokejisté
Pro mnohé trochu "schovaný" brankář za Jiřím Holečkem či Dominikem Haškem, ačkoliv právě Holeček zpočátku kryl Vladovi záda. Kniha má zajímavé pozadí, protože v ČSR ji tehdy "nedoporučili" k vydání, proto možná na Slovensku, i s přihlédnutím, že Dzurilla značnou část kariéry hrál ve Slovanu, vydali bez problémů. Z knihy je citováno i v televizním medailonku Vlada Dzurilly - knize lze snad vytknout jedno jediné: že se po nečekané smrti tohoto vynikajícího brankáře nedočkala nového vydání s dodatkem.