Světlo a stíny
Leigh Bardugo
Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země. Opouští tak svět, který znala, aby se stala grišou – příslušnicí mocného řádu kouzelníků, kterému vládne záhadný Temnyj. Jenže v tomhle světě nic není, jak se zdá... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , VoxiOriginální název:
Shadow and Bone, 2012
Pokud vím (pardon, pokud se mýlím), jde o autorčinu první vydanou knihu, takže to (pro mě) není žádná pecka. Je to ale velice dobře napsané, čtivé a místy i vtipné. Hlavní hrdinka mi však nebyla příliš sympatická. Svět byl moc dobře vymyšlený, ale na druhou stranu, ocenila bych více podrobností a vysvětlení.
SPOILER
Co mi ale vadilo hodně, to byl konec. Alina nemůže používat svoji magii, ale najednou si vzpomene: "Počkat, ale ten jelen mi odpustil. Hmm, tak to magii zase používat můžu!" Jakože cože? Nezlobte se na mě, ale tohle mi přišlo naprosto nelogické rozuzlení...
Ve finále to bylo dobré čtení. Ne skvělé, ne hrozné, prostě dobré. Strhávám ale dvě hvězdy za malé mouchy a hlavně za ten konec.
Jak už tady někdo píše, ani jsem neplánovala Grišu číst, ale když jsem se dozvěděla, že bude seriál, chtěla jsem napřed znát knižní předlohu. A jak to shrnout...
Jako někdo, kdo je namlsaný tvorbou Sarah J Maas, jsem očekávala prostě víc, ale nebylo to špatné. Trochu mě mrzí, že na to, jak má být Temnyj starý, drsný a smrtící, mluví jako Alinin vrstevník, což mě trochu štvalo, ale tak je to YA, takže to je pochopitelné (a jak říkám, jsem prostě jen zhýčkaná tvorbou SJM). Dočetla jsem to do konce, což znamená, že mě zajímalo, jak to dopadne, a to je asi nejdůležitější :-) Jednoho dne dočtu i zbytek.
Celkem povedený vstup do světa YA fantasy. Nic přehnaně originálního, ale najdou se zde i zajímavé části, kdy vás autorka dokáže překvapit. Více v mojí recenzi :).
Z knihy jsem měla obavy kvůli nepříliš pozitivním ohlasům. (proto jsem také začala Šesti vranami) Teď ale můžu říct, že mé obavy byly zbytečné. Autorčin styl mi opravdu sedl, vše co napíše, se čte snadno a velmi dobře. Hlavní hrdinka, přestože působí trochu naivně jedná vcelku uvěřitelně, mužské postavy jsou sympaťáci... zaujal mě svět a celkový námět, při jehož tvorbě se autorka evidentně inpsirovala carským Ruskem.
Jde o velmi slibný začátek série, který jsem si užila.
Dobrý začátek série, chvíli mi trvalo než jsem si zvykl na názvosloví, ale určitě doporučuji přečíst..
Trilogie Griša rozhodně patří mezi díla, která vyvolala v knižní komunitě velký poprask. Jedni ji milují, druzí kritizují. Konečně jsem se k ní dostala taky a mé dojmy po dočtení prvního dílu jsou... No popravdě jaksi zmatené...
Jako hlavní problém vnímám to, že tahle knížka se prostě jen tváří jako klasická série, ale ve skutečnosti jde jen o jakýsi prequel nebo novelu, čemuž odpovídá i nízký rozsah stran. Málokterý autor dokáže vystavět plnohodnotnou epickou fantasy na 300 stranách, v tomto případě to nevyšlo. Děj je vlastně dost plytký - na začátku se dozvíme o existenci Trhliny, kterou může "opravit" jen hlavní hrdinka, která má jedinečnou moc přivolávat světlo. Následuje přesun do hlavního města, kde se učí používat svou schopnost a potom už jen utíkáme, utíkáme, utíkáme. Vlastně se nic moc neděje. Hlavní hrdinka neprochází téměř žádným vývojem (je pitomá od začátku až do konce), navíc je až neskutečně dětinská, ukňouraná a naprosto bez sebevědomí. (Například nechápu, jak může holka, která si celou dobu stěžuje, jaká je škaredá a průměrná, dostat hystericky záchvat, když jí příjde vylepšit vzhled Tkáčka - která je mimochodem výborná postava.)
Kdyby byla tato knížka prezentována jako doplňková novela, tak bych ji nejspíš dala vyšší hodnocení, ale na samostatnou sérii to prostě nestačí. Většinu času se vlastně nic moc neděje, hlavní hrdinka byla pěkně otravná a celkově mi přišlo, že jde jen o jakýsi úvodní nástin. Ocenila jsem využití ruských reálií, ale i toto pozitivum nebylo naplno využito - svět byl jen zlehka načrtnutý skrz pár měst, hor, Trhlinu, příšery z temnoty a bílé jeleny. Chtělo by to víc zajímavých míst a magických tvorů. Autorka má ve skutečnosti úžasný styl vyprávění, stránky rychle mizely pod rukama a těším se na další díl, který si určitě přečtu, ale i tak to nepromění krátkou novelu v něco jiného. Skvělým tahem by podle mě bylo, spojit všechny tři díly Grišy do jedné knihy. Samostatně Tieň kostí hodnotím jako lepší průměr, který sice nevyrazí dech, ale ani příliš nezklame. A obálka je naprosto boží! ❤️
Přečteno během jednoho dne.
Tohle mě fakt bavilo! Hlavní hrdinka se sice moc neliší od těch, které běžně vídáme v Young Adult a romantickou linku bych taky oželela, ale celkové pojetí světa mi to vynahradilo. Kniha je skvěle napsaná, postavy pěkně vykreslené. Těším se na další díly.
Griša je opravdu pěkná kniha. Trochu jsem svět již znala z knihy Šest vran (která se mi líbila více). Zezačátku jsem fandila Temnyjovi ale později jsem si zamilovala i Mala a Žeňu. Naopak mě často štvala Alina .Mrzí mě jen to že stále nevím jak přesně vypadají kefty (nebo si je neumím představit).
Moje první kniha od této autorky a jsem velice mile překvapená. Kniha čtivá od první do poslední stránky, skvělé vykreslení světa i postav. Hlavní hrdinka Alina se mi moc zamlouvala. Dle mého byla vykreslena opravdu dokonale - se všemi negativními i pozitivními stránkami. Prostě si jen vroucně přála někam patřit, s tím dokážu soucítit. Taky jsem čekala, jak se vyvine vztahová linka. No, za mě velmi zajímavé a uvidíme, co nám přinesou další díly. Těším se.
Četla jsem už Šest vran, takže svět jsem trochu znala. Nějak si neumím představit kefty... někdy to zní jako plášť někdy jako šaty... To mě trochu mrzí, protože je to součást toho světa. Nejvíc se mi líbil Mal a Ivan + Žeňa a Zoja :D. Alina mě občas štvala, ale jsou super všichni i Temnyj :D. Ten konec jsem nečekala a mám z toho trochu smíšené pocity, ale uvidíme, jak se s tím autorka popasuje v dalším dílu.
Obálka mě nijak nezaujala, ale po přečtení anotace, jsem po ní sáhla a nelituju. Děj mě naprosto uchvátil od prvního slova až po poslední větu. Jeden zvrat za druhým, že jsem se ani nadechnout nestačila. Autorka umí psát takovým způsobem, že vás vtáhne do děje a nepustí. Určitě se k ní jednou vrátím.
Už je to nějaká doba, co jsem tuhle knihu četla, ale tak nějak si pamatuju, že mě úplně nebavila. Vlastně jsem se nikdy nedostala k dalším dílům. Od autorky se mi mnohem víc líbilo Šest vran.
(SPOILER) Začala bych tím že MILUJU Šest vran, ta knížka je vážně dokonalá. Takže vím že autorka psát umí. Podle hodnocení jsem teda nic moc nečekala, ale mě se to vlastně líbilo. Postavy byly sympaticke, děj se mi líbil, něco mě i překvapilo něco mě naštvalo (jako haló ale udělat mi z Temnyje největšího zlouna...). Postavy byly fakt dobrý a vlastně od půlky jsem vůbec nikomu nevěřila. Těším se na pokračování. Celkově 5/5* fakt se mi to líbilo a hezky se to četlo. Je to teda úplně jiných 5 hvězdiček než jsem dala šesti vranám ale protože je to super knížka tak nevím jak jinak.
Kniha mě bohužel moc nezaujala. Mrzí mě, že tam není skoro nic překvapivého. Ze začátku to není tak zlé, ale potom je to jeden stereotyp vršený na druhý. To se bohužel týká i postav. Nechybí ani něco jako milostný trojúhelník.
To by nevadilo až tolik, ale prostě mě příběh nezaujal natolik, abych si takových věcí přestala všímat. Četla jsem myslím o mnoho lepší knihy s podobnou tématikou.
Série Šest vran si mě získala a knihy mají své čestné místo v knihovně. Když jsem si ji pořizovala, nebyla jsem ještě obeznámena se sérií Grisha, která tomuto příběhu předchází a mrzelo mě, že o postavách ze sesterské série nic nevím. U knihy Světlo a stíny jsem počítala s tím, že je určena pro o něco mladší čtenáře, ale i tak jsem byla lehce zklamaná. Autorka ještě nebyla tolik vypsaná a dějově se jedná poněkud o klišé. Hlavní hrdinka začíná jako nikdo a zázrakem se z ní stává naděje lidstva. Do toho má trable s klukama a neví, s kým se ne/líbat dřív. Přesto mě kniha bavila a strávila jsem s ní několik spokojených večerů. Rozhodně si nebudete napětím kousat nehty jako u vran, ale jako oddechové čtení je Grisha super. Musím tedy hodnotit 4*.
Když jsme přečetla Šest vran, tak mi bylo líto, že neznám Grišu. Takhle mi unikalo pár odkazů a byla škoda, že nevím víc o postavách z Ravky. Kniha Světlo a stíny se mi líbila (Šest vran to není). Temný Temnyj, dívka v nesnázích, osud světa. Nic moc nového, ale děj je pěkně napsaný a dobře odsýpá. Určitě se brzy pustím do dalšího dílu.
Plánuji přečíst Šest vran, ale jelikož se Griša odehrává chronologicky před Vranami, rozhodl jsem se začít zde.
Počítal jsem s tím, že jde o četbu o mladší ročníky, plné spousty young adult prvků.
Přesně taková i Griša byla, ale kupodivu mě i celkem zaujala atmosféra a stylizace světa, líbí se mi lehká inspirace rádoby Ruskem.
Že by mě tedy Griša ohromila se říct nedá, ale o zklamání taky nešlo. Druhý díl určitě zkusím.
Lehký spoiler: Není mi úplně jasné, k čemu jsou z praktického hlediska dobré schopnosti Aliny a Temnyje...
Tuto knížku jsem si chtěla přečíst hrozně dlouho. Od autorky jsem četla dříve už Šest vran, které jsou pro mě do teď jednou z nejleších fantasy knížek. A právě proto jsem byla do četby Griši celá natěšená a nemohla jsem se dočkat až se k ní dostanu. Příběh sám o sobě je krásná pohádka.Alina pro mě byla skvělým charakterem a Temnyj jakbysmet.Knížka byla čtivá a přečetla jsem ji za pár dnů. Nevím jestli se budu pouštět do dalšího dílu, ale časem se uvidí.
upíři magie pro dospívající mládež (young adult) temnota fantasy zfilmováno – TV seriál kasty, kastovní systém
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
(SPOILER) Nějak pořád nechápu, co na téhle knize má být skvělé, že jsou z ní všichni tak hotoví? Jediné, co autorce uznám je ten čtivý styl. Fakt, díky tomu to rychle přečtete i když příběh jako takový je pěkná blbost.
Většina dialogu jsou prostě hloupé plkaní, které nemají žádní hlubší smysl než zaplnit místo. Originální svět? A kde? Já tam nic takového neviděla. Maximálně jednoduchý příběh, který si bere inspiraci z HP a jede v zajetých schématech.
Sirotek, protože bez statusu osiřelého dítěte už by to nebyl tak epický příběh. To dá rozum. Výjimečná hrdinka, na jejichž bedrech leží dobro světa a bad boy, který má za cíl ji okouzlit a zradit. Bože, to je drama, fakt.
Určeno velice nenáročným čtenářkám, které vidí originální svět i tam, kde není a jako bonus je tu okouzlující temný čaroděj, ze kterého budou slintat. A některé tomu po dočtení dokonce budou říkat fantasy.
Za mě je to shit.