Světlo a stíny
Leigh Bardugo
Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země. Opouští tak svět, který znala, aby se stala grišou – příslušnicí mocného řádu kouzelníků, kterému vládne záhadný Temnyj. Jenže v tomhle světě nic není, jak se zdá... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , VoxiOriginální název:
Shadow and Bone, 2012
Do této knihy jsem se vrhala s tím, že se mi dostane maximálně průměrného čtení a je celkem vysoká možnost, že se mi příliš nebude líbit a nedočtu ji. Nicméně jsem si tuto sérii chtěla přečíst předtím, než se vrhnu na Šest vran. Výsledkem bylo přelouskání knihy během dvou dnů a velmi příjemné překvapení. Rozhodně to není žádné terno ve svém žánru, nicméně je to příjemné počtení, ve kterém je sice celkem dost klišé a vyprávění je poměrně šablonovité, ale čte se to fajnově a příběh umí udržet vaši pozornost. Hlavní hrdinku Alinu jsem si sice nijak zvlášť neoblíbila, stejně jako jejího kamaráda Mala, ale naopak Temnyj mě opravdu bavil :-) A celkově svět, ve kterém se příběh odehrává mě také baví, ikdyž by bylo fajn, kdyby se autorka trochu rozepsala, třeba v dalších dílech se dočkám :-)
Co mi vadilo ale hodně, bylo množství chyb, které v knize bylo. Nebyly to jenom překlepy, přeházená písmena nebo chybějící písmena, ale bohužel i gramatické chyby.
Přestože to ani v nejmenším nemá na Šest vran, jsem si čtení překvapivě užil. Nijak zvlášť se to netáhne a ani ta zápletka mi nepřišla tak špatná a prvoplánová, jak někteří tvrdí. Ano, jede to podle zaběhlého schématu, kdy se hlavní hrdinka dozví o své skryté a úžasné stránce osobnosti, která může zachránit svět, jenže je to poměrně hezky vyvažováno nápaditým světem, kde se vše odehrává. Ostatní postavy také nejsou k zahození (hlavně Temnyj). Kladně hodnotím také závěr, protože láká na pokračování, aniž by musel využít ověřeného cliffhangera.
Ve výsledku asi záleží, co po knize chcete. Jestli hledáte dosud neobjevený originální příběh, mohli byste s Grišou narazit. Ale třeba jako takové doplnění znalostí, které máte z Šesti vran? Nebo jako něco oddechového na jedno až dvě odpoledne? Proč ne?
Bylo to fajn, ale něco tomu chybělo. :) Přitom to začalo slibně - akcí, až jsem si říkala, že jsem na to viděla možná až moc negativních nebo ne úplně nadšených recenzí. Akce, pak dlouho nic a konec, který vygradoval. Ale jo, bavilo mě to. Bylo to čtivé, ale jinak taková oddechovka. Jsem zvědavá, co bude ve druhém díle. Z Temnyje jde velký potenciál. :)
Jsem ráda, že autorka do příběhu nezapomněla dát i lehkou romantiku. Tuším, že ve druhém díle se dá všechno ještě více do pohybu a pak to teprve bude ono. :) Slibný začátek série.
První díl trilogie Griša se může pochlubit hlavně skvěle vymyšleným a originálním fantasy světem, který se autorce zkrátka povedl. Inspirace Ruskem knížce dodává zvláštně magickou atmosféru a celý příběh díky tomu působí opravdu neotřelým dojmem. A na své si přijdou i příznivci magie - řád Grišů do knížky přináší další neobvyklý prvek, který poznáváme především skrze schopnosti hlavní hrdinky.
Tímto však výčet originálních prvků v prvním díle Griši bohužel končí. Příběh má velmi jednoduchou strukturu a pokud není právě Griša vaše první YA fantasy v životě, asi dokážete hned na začátku odhadnout zápletku i samotný konec. A z řady nijak nevybočuje ani hlavní hrdinka. Vůbec všechny charaktery mi přišly celkem povrchní a nezachránil to ani "záporák", kterému jsem tu jeho špatnost zkrátka nevěřila. Knížka navíc stojí na extrémně nepovedené romantické lince založené na systému nejlepší kamarád X badboy, což je už samo o sobě hodně okoukané.
Příběh mi přijde odfláknutý i v tom smyslu, že se všechno v knížce děje bez nějakého předchozího vývoje. Autorka absolutně neumí vytvořit jakékoliv napětí a všechny zvraty a velké události v knížce působí hrozně uměle.
Tož jako má to pěkný svět a hezkou mapku, hlavní hrdinka mi moc k srdci teda nepřirostla, zvrat docela zajímavý...asi druhý díl otevřu, ale teda nejsem z toho úplně odpálená :-D
Všichni a všechny recenze říkali, že Griša je o něco horší než Vrány. A jelikož jsem ji četla právě až jako druhou, snažila jsem si nepřipouštět, že se jedná o díla stejné autorky. Po dočtení můžu říci, že jsem udělala jedině dobře. Na knize je hodně cítit nevypsanost autorky, jednoduchá skladba vět a vcelku i nijak moc složitý děj - naprostý opak Šesti vran. Vyzdvihnout musím ale jako vždy svět, systém a dalo by se říci i hierarchii Griš.
Když to budu brát jako fantasy román pro mladé čtenáře, tak je to nadprůměrná kniha, ovšem pro mě spíše průměr. Strašně by se mi líbily Griši a jejich svět napsané jako fantasy román pro dospělé. Griši a celý jejich vytvořený svět je totiž moc hezky vymyšlen. Ovšem strašně mi na knize vadily ony "young adult" prvky tipu - celý svět se žene do záhuby, ale v knize se řeší hlavně kdo jak vypadá, co kdo řekl a především, kdo koho miluje (+ mnou nenáviděný milostný trojúhelník), což je vše přednější než řešit, že všude zuří válka a umírají lidé. Tohle mě na těchto knihách vždycky strašně rozčiluje. Jinak to byl poutavě napsaný příběh. Líbí se mi, že autorka vymyslela svůj nový fantasy svět. 3,5*
Také trochu slabšie 4 hviezdičky, ale to je možno tým, že som zvyknutá na trochu viac prepracovaný dej, a chýbalo mi tam viac...čohosi. Viac reakcií, trochu väčšie ponorenie sa do charakterov.. Toto bolo príliš jednoduché, celkom predvídateľné. Začala som čítať až po Šiestich vranách, ale uvedomujem si že je to naozaj zamerané skôr na mladších čitateľov, takže tam tá jednoduchosť patrí :) Ale aj tak ma to mrzí, fakt škoda preveliká, ten svet a dej sa prelína tak mááááááálo, naozaj ma to nevtiahlo. Som proste zvyknutá na "adult" fantasy, takže toto je iba môj vnútorný nárek :D
Kniha byla čtivá, ale z trilogie nejslabší. Tuhle knihu berte spíš jako přípravu na úžasný druhý díl. Ale miluji ten svět,postavy a styl psaní takže za mě 5/5.
Super kniha u které jsme si na začátku myslela, že bude na 5/5. Ale děj a akčnost v průběhu knihy klesala. S tím se pojí to, že jsme jí četla dlouho, ale také to může být spojené s mojí čtecí krizí. Kvalita a vše se ke konci zlepšilo, dokonce jsme i brečela.
Čtivost - 3,5/5
Kvalita - zde se musím vyjádřit víc. Kvalita by byla nejvíc skvělá, kdybych neznala Šest vran a Prohnilé město. Ale stále je to ten nejvíc úžasný svět. Jen v Šesti vranách je víc věcí, které na knihách dnešní čtenáři čekají. Proto dávám 3,5/5
Závěr - 3,5/5
Fantasy jak má být. Leigh Bardugo ❤
Prvních 10 stran jsem se musela přemáhat abych četla dál. Ale pak příběh nabral rychlý spád. No buď jsem byla nervózní jak to bude pokračovat nebo jsem koukala z otevřenou pusou. Nedá se to ani popsat jak to bylo boží.♥
Nejdřív jsem četla sérii Šest vran, která mě hodně bavila. I tahle série je hodně čtivá, i když ne tak jako Šest vran. Jako mnoha čtenářům mi nesedla hlavní hrdinka, naopak Temnyj je naprosto boží.
Nejdřív jsem si dala sérii Šest vran, její svět jsem si zamilovala, tady se člověk dostává trochu do hloubky co se týče grišů :) Setkání se Žeňou je jako bonus. Čte se to lehce, dobře.
Knížku jsem přečetla po sérii knih Šest vran, kterou naprosto zbožňuju a musím říct, že to nebyl úplně špatný start. Libí se mi svět, který autorka vytvořila, také postava Temnyje a potěšilo mne opětovné setkání s Žeňou. Zatím si hledám cestu k hlavní hrdince, protože i ona zatím hledá samu sebe. Doufám, že se to změní v další knize a dočkáme se nějakých nečekaných zvratů.
Pokud jste četli - stejně tak jako já - prvně sérii Šest vran a hned potom i Zjizveného krále, budete očekávat, že Leigh Vám nabídne dokonalou trilogii se známou Sanktou. No... budete zklamaní.
Největší průserem byla hlavní postava, ona slavná Alina, která je alá Nikomu se nelíbím, jsem ošklivá, ale stejně mě všichni chtějí. Začátek byl slibný, ale prostředek knihy se nekonečně vlekl, kdy možná jediným pozitivním faktem byla Žeňa a Temnyj. Závěr byl už o trochu lepší, tu a tam nějaký zvrat. Nemění to však fakt, že jsem byla hrozně zklamaná a pořád se sama sebe ptala, jak je možné, že to je ta samá autorka, co napsala moje nejoblíbenější fantasy.
Pokud chcete začít trilogií Griša, zkuste to. Vím, že to možná bude boj, ale potom vás čeká sladká odměna v podobě Šesti vran.
Na tomto příběhu je nejlepší ten svět. Na této trilogii si na svět zvyknete a poté, co překousnete hlavní hrdinku Alinu - která mi je nesympatická a někdy se chová hloupě, můžete si užít úžasnou a báječnou duologii Šest vran.
Jsem ráda, že jsem si Grišu přečetla, baví mě pozorovat, jak se autorka vypsala k téměř dokonalosti. Nemůžu se dočkat nacházejícímu seriálu!
Čtu až po Šesti vranách, ale to nic nemění na tom, že se mi to velice líbilo. Přečetla jsem si to hlavně kvůli nadcházejícímu seriálu.
Myslím, že na velkolepý návrat ze čtenářské krize jsem si vybrala opravdu dobrou knihu. Tak v polovině se začala trochu táhnout, především kvůli popisům dvorského života a Alininým tréninkům, nevím, přežila bych to, i kdyby to autorka jen nějak shrnula. Ale začátek a postupný konec byly výborné. Šest vran v mých očích nastavilo laťku prostě moc vysoko.
Prvý diel známej série pre mladších čitateľov na mňa urobil celkom dobrý dojem. Príbeh má potenciál, plynie rýchlo, postavy sú zaujímavé, vyvíjajú sa a nie je tažké obľúbiť si ich. Autorka však nejde do hĺbky iba kĺže po povrchu. Súhlasím ale s tým, že je to dobre napísaná solídna fantasy, ktorou autorka začala vytvárať svet gríš, taký originálny a inšpiratívny, že vyživil aj sériu Šest vran, ktorú fantasy čitatelia tak milujú.
upíři magie pro dospívající mládež (young adult) temnota fantasy zfilmováno – TV seriál kasty, kastovní systém
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Griša byla dobře napsaná kniha. I přes nedostatky se fajnově četla a určitě se pustím do dalších dílů. Zaslouží si 3,5*/5, ale zaokrouhluju. (Níže asi spoilery? Pokud to někoho drásá?)
Co jsem fakt nesnesla byl Mal - strašný nudař, netuším, co jsem na něm měla mít ráda. Doufala jsem, že ho volkry posvačí. Naopak se mi líbila postava Ženi a Temnyje. Jó, Temnyj, to je frajer. Alina by se mi líbila, kdyby tam nebyl Mal. Vzpomínky na dětství mě netankovaly, úmorná pochodovka taky ne. Alča by byla 100x lepší, kdyby myslela a bojovala sama za sebe. Ale nejlepší na celé knize byli grišové a jejich svět, s intrikami, výcvikem a vším. To jsem fakt žrala i s navijákem. Nutně potřebuju keftu, vypadá fakt hustě.