Syndrom mizející plíce

Syndrom mizející plíce
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479250/bmid_syndrom-mizejici-plice-dim-479250.jpg 4 13 13

Sbírka Miroslava Holuba, lékaře-imunologa a jednoho z nejznámějších českých básníků, se pokouší zamyslet nad ohrožením člověka jako biologického druhu. Holubova "biologická" obraznost s sebou nese dvojí účinek: zasvěceným poskytuje naprosto konkrétní představu, od niž mohou odvodit náležité tertium comparationis, nezasvěceným se jeví jako druh magie, jako zaklínadlo, jímž se lze přenést do tajemného, neuchopitelného a neuchopitelného světa. I když – jak je u Holuba běžné – onen tajemný svět máme v nejbližším okolí. Třebaže celá struktura Syndromu je - takříkajíc - biologická, vytvořil Holub obrazné pojmenování, jež netřeba dešifrovat. Jeho tomogram současného člověka či spíše současného lidského společenství znamená naléhavý signál: je třeba závažné zákroky neodkládat, pacient je opakovaně ohrožen – a poezie není němá.... celý text

Přidat komentář

Bája89
25.02.2022 2 z 5

Mé první setkání s autorem. Po knize jsem sáhla hlavně díky názvu, který mě zaujal. A tak jsem si řekla, že by to mohlo být další dílo na mé cestě hledání lásky k poezii. Přiznám se, že mě oslovila jen hrstka básní. Pohřby, Pieta, Hodiny, Časoprostor a nejvíc asi 1751.

1751

Tohoto roku Diderot začal publikovat
encyklopedii a v Londýně byl založen
první ústav pro choromyslné. Takže začalo
rozpočítávání na rozumné, kteří se halí
do slov, a nerozumné, kteří si rvou
z těla peří.

Básnící se museli učit provazochodectví.
A méně bystří klauni začali pro jistotu
vydávat předpisy o normalitě.

Lu_books
16.02.2020 5 z 5

Vždycky jsem žasla nad tím, jak Miroslav Holub dokázal spojit vědu a medicínu s poezií. Tím myslím v předchozích sbírkách autora. V Syndromu mizející plíce ale dovádí tento svůj um k dokonalosti. A není to "jen" o vědě a poezii, je tu taky spousta aluzí, spousta narážek na události minulé i současné, na věci všední i nevšední. Na svět. Na život. A to je geniální.


Autorovy další knížky

Miroslav Holub
česká, 1923 - 1998
1962  75%Achilles a želva
1963  79%Anděl na kolečkách
1990  63%Čím drží svět pohromadě
1961  74%Slabikář
1958  76%Denní služba