Tarzanova smrt
Josef Nesvadba
První sbírka povídek z oblasti sci-fi na vynikající úrovni.
Tuhle sbírku povídek jsem četl kdysi před "dávnými" časy, nedávno jsem si ji připomněl se zjištěním, že některé povídky ani s odstupem času neztratily na své aktuálnosti.
Jedny z prvních vědecko-fantastických povídek J. Nesvadby, Tarzanova smrt, Blbec s Xenemünde a Ztracená tvář byli iúspěšně zfilmovány, povídka Blbec s Xenemünde byla i v čítánkách pro 5. ročníky základních škol v 70 letech
Četl jsem dvě verze, škoda, že je název stejný a povídky jiné, ale co už, ta kterou jsem hledal tam stejně nebyla, asi to bude v Einsteinově mozku :) Každopádně pan Nesvadba, jak ho mám rád, vizionářsky temné a skličující. Takže du koupit Einsteinův mozek přátelé.
Blbec z Xenemünde jednoznačně vede, (možná nám v dnešní době takových roste víc), povídka o chlapci, který je geniální, ale neschopen soucitu, je zneužit pro sestrojení nebezpečné zbraně.
Část díla
1987 | Einsteinův mozek a jiné povídky |
1960 | Einsteinův mozek |
1964 | Vynález proti sobě |
1986 | Hledám za manžela muže |
Tato sbírka povídek nijak neurazí. Autorův styl charakteristický okamžitým ponořením do dějě je čtivý a vcelku zábavný. Asi se někdy pustím i do nějaké autorovy sci-fi knihy.