Tetovač z Auschwitzu
Heather Morris
Tatér z Osvětimi / Tetovač z Auschwitzu série
1. díl >
Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii. Lale v tábore dostal prácu tetovača. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive, teda vpichávať im do predlaktí čísla s neodstrániteľným atramentom – jeden z najsilnejších symbolov holokaustu. Minimálnu slobodu pohybu, ktorú mu umožňovala táto funkcia, využíval na získavanie potravín výmenou za šperky a peniaze po zavraždených Židoch, čím nejedného spoluväzňa zachránil pred vyhladovaním. Jemu hrozila za túto činnosť smrť, mnohí iní jej vďačili za prežitie. Jedného dňa sa v rade na tetovanie vyskytlo vystrašené a roztrasené mladé dievča… Pre Laleho – fičúra, frajera a trochu aj dobrodruha – to bola láska na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita. To, čo robí túto knihu zvlášť pozoruhodnou, je Laleho životný elán. Vedel, aký osud nacisti chystajú jemu aj ostatným väzňom, on sa však rozhodol nepoddať neľudskosti tábora, zachovať si dôstojnosť, osobnú integritu a žiť čo najplnšie, ako to bude možné. Napriek všetkej svojej drsnosti je Tetovač z Auschwitzu príbehom nádeje a odvahy, a hoci to znie neuveriteľne, aj príbehom veľkej lásky.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
The Tattooist of Auschwitz, 2018
Velice dojemný příběh o muži, který měl až neuvěřitelné štěstí v neštěstí. Prožili si opravdové peklo na zemi a ikdyž se jim podařilo dostat ze spárů nacistické krutosti, jejich "nové začátky" za branami koncetráku nebyly z počátku zrovna lehké, jak by se dalo očekávat. Od prvních stran jsem se lehce začetla a děj plynul bez zbytečných odboček. Je to opravdová zpověď nejen hrůz ale i skutečné lásky, která může vzniknout za jakýchkoliv podmínek. Knihu určitě doporučuji.
OBSAHUJE SPOILERY!
Kniha je čtivá, svižná a na můj vkus je psána rychle: hrůzy a zabíjení jsou psány se samozřejmostí, autor se nad tím postupem času nějak zvlášť nepozastavuje, prostě tak to bylo, sepíšeme to a jedeme dál.
Některé mladší ročníky by klidně mohly nabýt dojmu, že to vlastně bylo v pohodě, vždyť to jídlo nějak vyhandlovali a ještě měl pokoj sám pro sebe, dokonce se tam mohl i celkem svobodně pomilovat, v neděli volno na procházky kolem bloku.. A ve finále mu Rusáci dohodili excelentní ubytování a na úplném závěru se s ženou sešli ve zdraví a pokud by nezemřeli na stáří, žijí pravděpodobně až dodnes.
A teď bez cynismu: kniha byla psána výborně, doslov mně vehnal slzy do očí, hlavně od syna. Skláním pomyslný klobouk před každým, kdo dokáže myslet neustále optimisticky a nechá se tím popohánět, černé myšlenky zahání a raduje se z maličkostí.
Kniha popisuje život jednoho tatéra, který nepropadal obavám, neztrácel naději, zamiloval se a se svou ženou žil ještě desítky let po válce.
Je to příběh krásný a nádherný a jestli je moc náhodný nebo není nám nepřísluší soudit.
Dávám 5*
Kniha je velmi čtivá, ve druhé půlce jsem ji skutečně nemohla odložit, dokud jsem se nedozvěděla víc. Silný příběh dvou lidí, kteří spolu přetrpěli peklo. V doslovu se dozvíme, že ani komunisté to naší dvojici moc neulehčovali. Jedno zlo bylo vymýceno jiným... Každopádně na mě kniha nezapůsobila tak, jak jsem očekávala. Ta svědectví, hrůzy, kterých byl náš hrdina velmi podstatnou součástí vyzněla podivně. Možná to bylo schválně, mělo nám to naznačit, že smrt byla každodenní realitou každého člověka v táboře. Nicméně u poslední stránky jsem se dojala. A i když jsem celou dobu čtení měla pocit, že je v tomto příběhu až moc náhod, uvědomila jsem si, že takový je svět i dnes, po válce, proč by takový nebyl za války? A díky doslovu dávám 4 hvězdičky. Opravdu to bylo napsané jako taková "osvětimská jednohubka", a to podle mě trošku "zlehčuje" život těch, kteří takové "štěstí" jako Lale neměli.
I přes zrůdné prostředí a zlou dobu na mě tento příběh působil až neuvěřitelně jaké "štěstí" hlavní hrdina měl. Kniha je to ale čtivá a do děje vtáhne.
Moc hezký příběh na hrozném místě. Je to již několikátá kniha s tématikou koncentračních táborů, kterou jsem četla. S porovnání s ostatními tolik nepopisuje hrůzy koncetračních táborů a příběh hlavních hrdinů je místy až neuvěřitelný.
Nepatří mezi ty nejlepší s touto tématikou, ale určitě bych tuto knihu doporučila.
Četla jsem ji v angličtině a myslím, že je mnohem lepší, než v češtině.
Každopádně bych se k ní podruhé již asi nevrátila.
Opět přečteno jedním dechem. Velmi krutý a nakonec příběh, který ve mě zanechal spoustu otázek a nepochopení, jaké hrůzy byli lidé schopni.
Těžké hodnotit sepsané vzpomínky někoho, kdo přežil takové hrůzy, ale... Některá fakta mi nesedí s ostatní literaturou, kterou jsem četla a ani s fakty, které jsem se dozvěděla při osobní návštěvě Osvětimi. Kniha mi přijde velmi mírná a zkrácená, ale čte se hladce. Obdivný je ale příběh lásky, který vznikl v takovém pekle.
Četla jsem mnoho knih na toto téma a také mnoho lepších knih na toto téma.
Nad knihou ale hůl nelámu, četla se dobře a svižně a vlastně každá kniha s touto tématikou ve mě ještě dlouho potom zanechá spoustu otázek a myšlenek a hlavně úcty ke všem co si tímto nelehkým osudem museli projít. ( Každý další den do kterého se probudíš je krásný)
Poté, co jsem četla Osvětimskou knihovnici,mi tato kniha přijde jako román z červené knihovny....ale i tak se dobře četla a doporučuji
Na tuto knihu jsem se velmi těšila, ale zklamala mě. Nevyhovoval mi styl, jakým je napsaná a už jsem četla na toto téma mnohem mnohem lepší knihy. Do čtení jsem se musela nutit, protože mi to přišlo vyloženě plytké.
Neskutečně čtivě napsaný příběh. Snad se mi ani nechce věřit, co vše se hlavní postavě stalo a čím vším si prošla. A vlastně i jaké štěstí měli oba hlavní hrdinové. U některých pasáží jsem měla husí kůži. Je hrozné, že se tohle vše opravdu dělo...Knihu určitě řadím mezi moje nejoblíbenější a budu doporučovat dál.
Myslím si, že tuto knihu (stejně jako Hanu a Zlodějku knih) by měly děti číst na škole povinně. Poutavým příběhem se dozví něco o historii a navíc budou mít splněný čtenářský deník.
Tatér z Osvětimi je jiná kniha než ostatní,které jsem o holocaustu četla. Tady rozkvétala láska, špetka optimismu i krapet zábavy mezi vězni koncentráku. Chvílemi jsem si říkala,že to snad ani není pravda,když Osvětim byla nejhorší ze všech "továren na smrt" a mám dost načteno,ale ano,bylo to zřejmě tak. To,co mě zaskočilo byla předávka a schovka zboží...jinak velmi bystrý Lale udělá takovou "začátečnickou" chybu.
Ludvík (Lale) chtěl vytěsnit tu krutost a zabýval se hlavně láskou svého života,kterou v tak odporném prostředí našel.
Právě jsem zaklapla tuto knihu. A čekám, jestli ve mně bude nějak doznívat. Nic moc se neděje...
Samozřejmě Laleův příběh byl emotivní a silný, tak jako každý příběh přeživších z koncentračních táborů. Původně jsem to nechtěla dělat, ale můj mozek nedbal protestů a neustále srovnával tuto knihu s jinými s podobnou tématikou. Z mého srovnání tato kniha nevyšla jako vítěz.
Existují knihy, jež popisují Osvětim daleko barvitěji.
Celkově se mi kniha líbila, bylo to něco originálního a nového, nicméně žádnou stopu ve mně nenechala.
Při svém hodnocení jsem chtěla být hodně přísná, ale pak jsem si to nechala projít hlavou a řekla si, proč ne, proč by se to opravdu nemohlo udát zrovna takhle? Samozřejmě, že byly napsány "lepší" knihy o holocaustu..ale tenhle má na pozadí krásnou lásku spřízněných duší, že nešlo dát jinak.
Možná...možná, kdybych měla ráda červenou knihovnu, kdybych nepřečetla více knih z prostředí Osvětimi, kdybych neoceňovala věrohodnost a hlubší vykreslení postav... pak možná by se mi tahle knížka líbila.
Hodně se o ní mluví, tak si ji přečtěte a udělejte si vlastní názor. Za mě naprosto literární průměr po jazykové stránce i zpracování obsahu. Vím, že vyhlazování židů je otřesná součást naší minulosti, najdeme určitě ale i kvalitnější knihy o této tematice.
Bolestný příběh plný lásky a naděje, který se čte jedním dechem. Kniha byla na můj vkus snad až příliš krátká a přečetla jsem za dva večery. Jen mi možná trochu v závěru chybělo malé ohlédnutí za osudy dalších kteří se v knize objevili (Dana, Ivana, Jakub, Pepan, Leon), ikdyž samozřejmě chápu, že mnohé není dohledatelné. I tak
5*.
"Zachráníš jednoho, zachráníš celý svět."
Knihu jsem přečetla kvůli Výzvě a jsem moc ráda, že jsem se rozhodla právě pro tuto knížku. Přečteno během jednoho dne, příběh Lalea Sokolova mě tak vtáhl, že jsem prostě musela jen číst a číst. Smutná, ale i krásná kniha, která dává člověku naději, že i během takových hrůz a bezpráví existují ještě lidé odvážní, laskaví a milující. Při čtení mi nejednou ukápla slza. Tuhle knihu doporučuji opravdu každému (zařadila bych ji mezi povinnou školní četbu :-)).
(audiokniha)
Zajímavý a strhující příběh, který mne zaujal od samého začátku a nepustil až do konce. Věděla jsem již dopředu, že se jedná o skutečnost, o to víc mě kniha zaujala. Autorka se daného tématu zhorstila na jedničku, kniha je výborně napsaná, Lale a Gita mi byli sympatičtí a já jsem jim po celou dobu držela palce. Kromě toho je audiokniha načtena opravdu hezky procítěně, proto nezbývá než dát plný počet hvězdiček a knihu doporučit ;-).
koncentrační tábory Židé Osvětim (koncentrační tábor) láska milostné příběhy tetování hrdinové holokaust, holocaust podle skutečných událostí oběti nacismuAutorovy další knížky
2018 | Tatér z Osvětimi |
2019 | Cilčina cesta |
2021 | Tři sestry |
2020 | Příběhy naděje |
2024 | Sestry pod vycházejícím sluncem |
Kniha se četla dobře, ale to je asi tak vše. Přečetla jsem dost knih z prostředí koncentračních táborů, ale tahle je nejhorší. Je to červená knihovna s hodně přikrášleným okolím koncentráku.