Tetovač z Auschwitzu

Tetovač z Auschwitzu
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405688/bmid_tetovac-z-auschwitzu-0gi-405688.jpg 4 4471 4471

Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii. Lale v tábore dostal prácu tetovača. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive, teda vpichávať im do predlaktí čísla s neodstrániteľným atramentom – jeden z najsilnejších symbolov holokaustu. Minimálnu slobodu pohybu, ktorú mu umožňovala táto funkcia, využíval na získavanie potravín výmenou za šperky a peniaze po zavraždených Židoch, čím nejedného spoluväzňa zachránil pred vyhladovaním. Jemu hrozila za túto činnosť smrť, mnohí iní jej vďačili za prežitie. Jedného dňa sa v rade na tetovanie vyskytlo vystrašené a roztrasené mladé dievča… Pre Laleho – fičúra, frajera a trochu aj dobrodruha – to bola láska na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita. To, čo robí túto knihu zvlášť pozoruhodnou, je Laleho životný elán. Vedel, aký osud nacisti chystajú jemu aj ostatným väzňom, on sa však rozhodol nepoddať neľudskosti tábora, zachovať si dôstojnosť, osobnú integritu a žiť čo najplnšie, ako to bude možné. Napriek všetkej svojej drsnosti je Tetovač z Auschwitzu príbehom nádeje a odvahy, a hoci to znie neuveriteľne, aj príbehom veľkej lásky.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

The Tattooist of Auschwitz, 2018

lidunka1
21.06.2019 5 z 5

Knížka mě uchvátila.

kykiryki28
21.06.2019 4 z 5

TATÉR Z OSVĚTIMI jsem si koupila na doporučení své kamarádky. A jsem ji za to nesmírně vděcná!

Četla jsem mnoho komentářů a někteté nebyly moc pozitivní. Vůbec jsem nevěděla, co od knihy očekávat. Ale....moc se mi líbila! Zaujalo mě téma o zakázané lásce mezi vězni z koncentráku. Opravdu moc povedené. A jsem moc ráda, že se Lale o ten svůj přiběh podělil právě s touto paní spisovatelkou, aby se o něm dozvěděl celý svět.

Nutnost přečíst!!!

Jurfinka
21.06.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha...

Kamčučák
13.06.2019 4 z 5

Ačkoli se děj odehrával za těch nejděsivějších podmínek, kniha byla velmi pěkná. Byla čtivá a až mnohdy k neuvěření jaké měl hlavní hrdina štěstí i když byl žid. Určitě doporučuji.

Scathia
10.06.2019 4 z 5

Skvělý příběh o neskutečné lidské solidaritě v nelidském světě. Je to čtivé, je to děsivé a nesmí být zapomenuto.

tinka1974
10.06.2019 4 z 5

Příběh zajímavý, čtivý, ale něco tomu chybělo, čekala jsem rozhodně víc. I tak jsem ale spokojená. Škoda, že autorka nešla víc do hloubky. Téma to je rozhodně skvělé

Raghnaid
08.06.2019 4 z 5

Příběh této knihy mě okouzlil.

MENŠÍ SPOILER

Je úžasné číst o někom, kdo dokázal projít peklem Osvětimi a navíc v něm najít lásku - štěstí v neštěstí. Opravdu jsem Lalea a Gitu neskonale obdivovala...

KONEC SPOILERU

Zároveň mi ale podání příběhu přišlo horší. Chápu, že z nesouvislého vyprávění člověka, který tohle všechno prožil, autorka možná nemohla vytěžit víc. To by asi odpovídalo příliš uspěchanému ději a rychlým skokům v čase, ale přesto... Knize to holt něco ubralo...

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ČTENÁŘSKÁ VÝZVA 2019: KNIHA, JEJÍŽ DĚJ SE ODEHRÁVÁ VE VĚZENÍ

Burinkacdbd
08.06.2019 3 z 5

Během četby této knihy se mi náhodou (náhody neexistují) dostal do ruky časopis Týden č. 5/2019, kde je tématický článek "Mengele na mně dělal pokusy". Stejně jako v tomto článku přeživší pamětník Jiří Fišer, měl velké štěstí i hlavní hrdina knihy Tatér z Osvětimi - slovenský žid Lale Sokolov (Ludvík Eisenberg) . Příběh je to jistě silný, všichni přeživší mají velkou dávku štěstí. Ale ve srovnání s ostatními knihami o holocaustu se mi zdá napsán povrchně. Jednoduše - ne zcela dotažený do zdárného konce. Kniha se čte sama a rychle, přesto jí však něco podstatného chybí. Většina přeživších nechce o svých zážitcích hovořit, Lale však o svých zážitcích vypráví poměrně často a ochotně (viz. strana 240).
Domnívám se, že pokud by se v Osvětimi choval Lale skutečně tak, jak je v knize popisováno, tak by pravděpodobně tak dlouho nepřežil (drzost, odmlouvání nadřízenému, pašování potravin, směňování drahých kamenů za potraviny ... to je příliš). Hlavní postavě se nedá upřít tvrdohlavost, drzost, smělost a zřejmě (v jistém smyslu slova, ačkoliv to zní zvláštně) i pozitivní energie a chuť žít a přežít...
Kniha je to jistě zajímavá, stojí za přečtení, ale já osobně nebudu mít potřebu se k ní znovu vracet.
2019

Knihomura
06.06.2019

Stylisticky /a asi i překlad/ velmi nedobré. Příběh je vykreslen tak až idylicky, že není pravděpodobné, že by takhle jednoduše mohl někdo "projít" koncentračním táborem.

Romcha
05.06.2019 3 z 5

Tatér z Osvětimi není špatná kniha ani příběh. Jejím zásadním a významným úskalím je především to, že je to původně scénář.

Film a scénář z knihy i podle mých zkušeností z filmových a dokumentárních studií realizujete jednoduše. Knihu ze scénáře však budete vytvářet velmi těžko a tato kniha budiž toho důkazem.

To, že právě vychází ze scénáře jí děla ve skutečnosti daleko jednodušší než je a děj tak působí příliš stroze, dobře se však právě díky svojí až přílišné jednoduchosti čte.

Samotnému mi toto vydání kniha na toto téma přišla jako pohádka. Protože se v poslední době navíc s takovými knihami doslova "roztrhl pytel" tak aktuálně bych doporučil třeba spíše Mengeleho děvče.

nicest
04.06.2019 5 z 5

Nikdy jsem si nevybírala knihy s touto tématikou, a proto se mi těžko srovnává a hodnotí. Ale když posoudím, jak ta kniha na mě působila, když jsem ji četla a v momentě dočtení, tak si určitě zaslouží 5*. Silný životní příběh Laleho, myslím, že můžu napsat, že měl opravdu velké štěstí a nesmírnou odvahu. Láska v takovém prostředí je nepředstavitelná, ale i tak si ji dokázali s Gitou ochránit a milovat se. Kniha mě zasáhla a s touto tématikou budu dále pokračovat.

ErikaJ
01.06.2019 2 z 5

Kniha se četla dobře. Byla poutavě napsaná, žádné dlouhe rozepisování a protahování děje. V určitých částech vyprávění se mi sice zdálo, že příběh nemůže být reálný, ale nejspíš měl Lale víc štěstí, než ostatní, kteří se v Osvětimi nacházeli. Za mě ****

LiKa00
30.05.2019 5 z 5

Další kniha, kterou jsem četla o holokaustu. Ta první kniha byla o hodně drsnější, člověk v ni viděl tu krutost a bezmocnost zároveň, u té jsem se i rozplakala. Tato kniha je psaná tak trochu nadlehčeně, nejsou tam podle mě ukázány ty nejhorší strasti. Samozřejmě každý neměl to štěstí jako Lale a nevyšlo mu mít takovouhle pozici a utéct z všech možných míst. Samozřejmě i tato kniha měla silný příběh jako každé vyprávění člověka, který takovou hrůzu prožil. Je skvělé, že existují lidé, kteří šíří tyto příběhy a ukazují tak lidem něco, co by se už nikdy nemělo opakovat.

Lady.Lucrezia
29.05.2019 5 z 5

Jsem vděčná, že jsem mohla poznat vzpomínky Laleho na Gitu a na dobu, která poznamenala životy snad každé rodiny v našich končinách. Kniha se čte sama, někdy je možná příliš mělká, ale chápu to, jde o bolestivé události. Naprosto mě odrovnaly závěrečné poznámky autorky a doslov syna obou manželů, kdy jsem se rozechvěla a začala plakat. Kdybych měla možnost se s nimi setkat dřív než zemřeli, asi bych je dlouze a mlčky objala.

Fyzická kniha je možná méně stravitelná než audiokniha - ta má plným právem 5*, nicméně i kdybych vyprávění dala méně hvězdiček 3*-4*, tak poznámky a doslov si 5* zaslouží, stejně jako Lale a Gita.

goofinkaa
29.05.2019 3 z 5

to najdolezitejsie sa dozviete az na konci, cela kniha je pisana trochu ako rozpravka, cita sa rychlo, hrozy koncetracneho tabora vnimate malinko s odstupom, z celej knihy vnimam najsilnejsie az doslov, je neuveritelne, ze aj na takom mieste doslo k happyendu :)

Petra153
28.05.2019 2 z 5

Abych řekla pravdu, čekala jsem víc. Knihu jsem přečetla ale mám z ní smíšené pocity.

Alexxxka
23.05.2019 4 z 5

Lale měl mnohem víc štěstí než jiní. Pro mě to byl silný příběh jako každý z této hrozné doby. Jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.

vera4669
23.05.2019 5 z 5

Pro mě naopak jedna z nejlepších knih z prostředí koncentračních táborů. Na stejné úrovni mě dojala zatím jen Vypravěčka. Smutný dojemný příběh muže, který měl velké štěstí v neštěstí.

MiTrevi
19.05.2019

Jedna z nejhorších knih z prostředí koncentračních táborů nebo období války. Absolutně ve mě nevzbudila žádné city a to mi nedělá problém u knih brečet. Bohužel byla slabá.

Andrysek24
17.05.2019 5 z 5

Kniha se velmi dobře četla. Životní a smutný příběh člověka, který prožil několik let v Osvětimi.