Pustiny

Pustiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107294/bmid_pustiny-ZAr-107294.jpg 5 1436 1436

Temná věž série

Pustiny vyprávějí, co se přihodilo poutníkům Středosvětem několik měsíců poté, co byly otevřeny poslední dveře na břehu moře. Ušli už pořádný kus cesty do vnitrozemí. Doba odpočinku končí a začíná doba učení. Susannah se učí střílet… Eddie se učí vyřezávat… a pistolník se učí, jaké to je, přicházet kousek po kousku o rozum.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Waste Lands, 1991

Luigi1
11.06.2020 5 z 5

Je to opět výborné čtení,brumlák je skvělý

n.ezn.amy
07.05.2020 5 z 5

Další skvělé pokračování putování za Temnou věží. Líbí se mi popsaný ten trochu postapokaliptický svět, plný úpadku. Co mě na této knize hodně bavilo, byla šílená jízda vlakem Blain Mono a hádání hádanek s ním. Přijde mi, že i díky vlaku se tento díl rozjel šíleným tempem, což je jedině kuprospěchu díla.

Set123
27.04.2020

To co dokáže způsobit, že si nějakou sérii zamiluji, je mytologie a hloubka světa. To je důvod, proč podle mě patří Tolkien k nejlepším spisovatelům vůbec, to je důvod, proč miluji Lovecrafta a to je důvod, proč si začínám oblibovat i Temnou věž. Nemyslím si, že by King dosáhl Tolkienovských kvalit – spíše jsem si tím jist, v tomto jsem poněkud konzervativní -, ale i tak to opravdu začíná vypadat zajímavě.

Hned na prvních stránkách se setkáváme s Šardikem. Nebudu prozrazovat co je zač, ale je to součást právě oné mytologie, která pro mě tolik znamená. Pravdou je, že Šardikova část byla moc krátká, podle mě celkem odbytá a hned po ní přichází série událostí, které pro mě nebyly až tolik zajímavé. Jednak proto, že nemám moc v lásce děti, jednak, že kniha (přesně na opak první knihy), nasadila až moc rychlé tempo – tedy kromě části s Jakem. Část, kterou jsem si užil, byl pak až rozhovor s Blanem.

Avšak tato má lehká kritika nemění nic na tom, že jsem si to užil, King je stále stejně dobrý a svět se konečně rýsuje. Dávám plný počet hvězd, i když jsem malilinko váhal, zda nedat „pouze“ čtyři, kvalitou je však kniha blíže Třem vyvoleným, než Pistolníkovi.

P.s. Ano, brumlák Ochu, je boží.

WonderNika
24.04.2020 5 z 5

Zmutované jedince? Časom skorodované oceľové mosty? Pustá krajina s tábormi obyvateľov ktorí sa chcú navzájom kántriť? Superrýchly psycho vlak s obrovským egom ktorý miluje hádanky? ,,JEAH BEJBE!"
Príbeh sa postupne otvára, no stále je toho veľa čo je zahalené rúškom tajomstva a to sa mi veeeľmi veľmi páči. Teším sa na pokračovanie!

Pitbullka
13.03.2020 5 z 5

Trošku mě v tomhle dílů štval Roland, ale jinak příběh skvělý, je vidět vývoj postav. A brumlák je boží!

gambinka87
02.03.2020 5 z 5

paráda, nejradši bych své hodnocení prvních dílů přehodnotila a něco jim ubrala, protože každý díl je čím dál tím lepší, první by snad člověk mohl úplně přeskočit. Moc jsem Jakeovi fandila a byla zvědavá, jak z našeho světa k Rolandovi dostane. Jejich další putování pak bylo neméně strhující a otevřelo představivosti další dvířka. Opět "přečteno" jako audiokniha se skvělým hlasem pana Libora Terše. Je stejně skvělý jako Kingovy knihy, doporučuji!

salamandrina
23.02.2020 5 z 5

Čím dál tím lepší. Už se od toho nemůžu odtrhnout

Klajnik
20.02.2020 2 z 5

Dobrodružnější díl série, ve kterém se vztahy i svět Středosvěta poměrně vyjasňují. Já však od Temné Věže čekal atypičtější počtení. Chvílema je to takovej mišmaš. Co se Kingovi hodí, to tam zrovna dá. Kybernetickej medvěd, šílenej počítač/vlak Blain, ztroskotané nacistické letadlo, roztomilé zvířátko brumlák...
Lituji, že Temná Věž je takové průměrné počteníčko pro puberťáky, které by si rádi přečetli nějaké fantasy. Očekával jsem temnější atmosféru, jasnější a komplexnější vizi autora v prostoru dění a atypičtější povahy postav. Ono to však zklouzává do kingovského průměru, ze kterého na mě občas zasvítí světlejší moment.

cube6
29.10.2019 5 z 5

A sakra...to byla jizda! A to doslova! Pustiny jsou zatím nejlepší díl (v době psaní komentáře jsem v půlce Vlků z Cally)!
Rolandovo Kat-et získalo další dva členy a následná návštěva města Lud je pořádná akční jízda, kterou pak ještě vygraduje šílený vlak Blaine Mono (je to svízel). Jen ten konec...já nemít po ruce další díl - Čaroděj a sklo - tak asi zešílím a to když si ještě představím, že oba díly dělilo od sebe 5 nebo 6 let...to musel tehdy King spoustu lidí nas... ehm ehm ...naštvat.

Hodnocení:10/10

BStone
08.10.2019 4 z 5

Další dílek do rozsáhlé ságy Temná věž. A dílek velice povedený, kdy jsem našim pistolníkům a Jakeovi s Ochem těch x stran řádně držel palce...

pazdy15
15.08.2019 4 z 5

"Boha jeho, to je nuda", říkal jsem si asi tak prvních 200 stran. Těžko a dlouze se mi do knížky začítalo, ale pak to přišlo. Starej dobrej King, akce a děj v parádním tempu! Hvězdu strhávám za nekonečné bloudění mezi Středosvětem a N.Y. právě v 1. polovině. Jo a oblíbil jsem si jednu takovou roztomilou hedvábnou kuličku , "Ochu!" "Ejk!"

Adam99
19.05.2019 5 z 5

Tak tohle byla bomba! Posledních 200 stran jsem přečetl během jednoho dne, protože mi tahle parta nedala spát. Propojení fantasy, sci-fi a hororu mě ohromně baví. Běžím do knihkupectví pro pokračování. :-)

Sajdeman
12.05.2019 5 z 5

Že se v téhle knize nic neděje? Já myslím, že se tam toho děje (na každé stránce) mraky. Příběh graduje kapitolu od kapitoly. A když už je napjatý na maximum, King ho usekne na pravém místě ... no a teď se Čtenáři můžeš nadechnout po cestě do knihovny pro další díl.
Tahle série je prostě úžasná ... a já hnedka ráno letím do knihovny, protože se o Rolanda a jeho smečku prostě bojím. Nedivte se, jsou to kámoši!

jaroiva
11.04.2019 3 z 5

To jako vážně? Celou dobu člověk čeká, kdy se to konečně rozjede, pořád nic... a když už vypadá, že se to začne rozjíždět, tak je konec?
Zatím se mi všechno od Kinga líbilo, kromě této série... doufám, že se to tedy rozjede už v příštím dílu :). Přece nemůže být o ničem tolik knížek za sebou... nebo jo?

Rihatama
10.04.2019 5 z 5

Páni, to byla jízda. Hotový Terry Pratchett, jen ještě o něco cyničtější a sarkastičtější. King popustil fantazii uzdu, či spíše ji z uzdy pustil, a já mu to vše baštila i s navijákem. A s chutí. Výprava Rolanda z Gileadu se dále rozšířila. Nejvíce mě zaujalo stvoření inteligentního, mluvícího brumláka. Ovšem robotický, schizofrenní padouch Blaine Mono se sebevražednými sklony taky není vůbec špatný. A hádanky? Další z Kingových úžasných nápadů... Temná věž Kingovy dystopické ságy se opět přiblížila a ač se obvykle snažím jednotlivé díly knih na pokračování prokládat jinými, tuším, že Čaroděje nenechám dlouho čekat.

Martial
25.02.2019 5 z 5

Výborná kniha těším se na další putování k Věži

Klárka.S
18.02.2019 4 z 5

Pustiny byly pro mě zatím nejlepší. Líbí se mi, jak se pouto mezi pistolníky začíná prohlubovat. Líbí se mi, jak cestují zemí a my zjišťujeme, jak to v tomto světě momentálně vypadá. Líbí se mi, že každý pistolník má svůj šestý smysl. A líbí se mi, že se jistý sympatický malý kluk vrátil k Rolandovi. Už se těším na další díl :-)

Pralev
07.02.2019 4 z 5

Po naprosto skvělých Třech vyvolených v mých očích lehký, ale opravdu jen lehký propad - asi mi víc chybělo prolínání s naším světem (zde prakticky jen v podobě Jaka). Přesto se kniha četla úplně sama a vtáhla přesně tak, jak to dokázaly jen staré Kingovky (a jak to jeho novější díla kupodivu neumí).

pavel.2
18.01.2019 4 z 5

Skvělé čtení, budu se opakovat, ale díl od dílu lepší a lepší.

Karnager
04.01.2019 4 z 5

Řekl bych tak 3 a půl hvězdy..je to dobrá kniha, ale King má místy sklony k rozvleklosti. Nějaké body navíc za brumláka Ochu..

Stephen King
americká, 1947