Temné léto
Dan Simmons
Píše se léto 1960, a v malém městečku Elm Haven v Illinois vzniká mezi pěti dvanáctiletými chlapci pouto, které nezpřetrhá ani nepředvídatelný běh života. Od projížděk na kole při západu slunce až po stinné úkryty v lese, dny těchto chlapců utvářejí všechna tajemství a tiché chvilky idylického dětství. Mezi prosluněnými kukuřičnými lány bude však jejich přátelství podrobeno nemilosrdné zkoušce. Když se uprostřed noci rozezní léta ztichlý zvon, obyvatelé městečka vědí, že jejich bezstarostné dny skončily. Z hlubin starého gymnázia, mohutné pevnosti zamořené pachem mahagonových rakví, povstane neviditelné zlo. Běžné dny zaplňují podivné, strašné události, šířící hrůzu napříč kdysi idylickým městem. Odhodláni vymýtit pradávnou nákazu, Mike, Duane, Dale, Harlen a Kevin musí rozpoutat krvavou válku s tajemnou ohavností, které patří noc... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2018 , FobosOriginální název:
Summer of Night, 1991
Tohle mi opět chutnalo. Prázdniny někde v americkém "vidlákově", kamarádi, kola, bejsból, limonády, kukuřice..........mrtvoly, zombíci, červi, strach, hrůza.
Ještě jsem si to mohl nechat na léto a bylo by to úplně úžasné. Ale jinak se to četlo pěkně, trochu mě otravovalo, jak autor několikrát detailně popisuje vzdálenosti, míry (.....jel 300metrů a potom odbočil.......ležel od něho 2,5metru..........po 450metrech si všiml.....).
Ale jinak hodně dobře vymyšlený příběh, zasazený do zajímavého místa, parta kluků kamarádů, školní záporák-tyran, hodní dospělí, zlí dospělí, hodní dospělí, kteří se stávají zlými dospělými......neinspirovali náhodou "smradlavé tunely" tvůrce Stranger Things??
Je libo vrátit se časem o půl století a trávit prázdninové dny ve společnosti party kluků z městečka Elm Haven? Jde o klasický, lány kukuřice obehnaný zapadákov na americkém Středozápadě, kde část dětí musí pomáhat na farmách, zatímco ti šťastnější si plnými doušky užívají svého mládí: drandí na kolech, hrají baseball, běhají po lesích, plavou v zatopeném lomu, vedou mezi sebou války... zkrátka bezstarostné dětství, jak má být. Tohle léto je však jiné.
Poslední den školy zmizel spolužák a šestice hochů z "Cyklohlídky" se rozhodne přijít záhadě na kloub. Množí se kolem nich znepokojivé, ba přímo děsivé události, ke kterým se dospělí zdají být slepí a hluší (pokud se na nich přímo nepodílejí). Začíná souboj se zlem, napínavý, místy silně přitažený za vlasy, občas trošku zdlouhavý, se zápletkou béčkově kýčovitou, přesto jsem si při četbě tohoto Simmonsova románu spokojeně rochnila. Nostalgický návrat do dětství fungoval na jedničku a ten hororový balast okolo jsem jako příznivec žánru vnímala pozitivně.
Z předchozího čtení prvního rozkouskovaného vydání v pochybném překladu (Černé léto) mi v paměti naštěstí mnoho neutkvělo, vše bylo jako poprvé. Tehdy Simmonsovo dílo zůstalo ve stínu Kingova "To", v současné době si netroufám porovnávat - dokud se také "To" nedočká reprízy.
Autorovu předmluvu je vhodnější ponechat až jako doslov, vyhnete se tak nežádoucím spoilerům a lépe pochopíte, o čem Simmons píše. Několik jeho postřehů můžu nadšeně odkývat, s jinými by se dalo v místních podmínkách polemizovat. Pro mě byl tento text příliš profesorský, mentorující, suchopárný... osobně mám raději Kingovy předmluvy, jsou emotivnější, méně psané hlavou a více srdcem.
Přes pár výhrad (žádná není zásadní) lze "Temné léto" doporučit každému hororovému fandovi, ale snad i ostatní čtenáři by mohli ocenit atmosféru svobody, přátelství a dobrodružství dětských let.
Pěkně napsaný hororový příběh o partě dětí a jejich boji se zlem.Příběh autor ani nijak zvlášť zbytečně neprodlužuje ani neseká, prostě pro mě všechno akorát hezky popsané.Pred tím jsem zkusila číst knížku od Kinga"To"s podobným dějem, ale to jsem vzdala na 250.strance, když už mě začalo unavovat že se pořád nic zajímavého nedělo,ale znala už jsem pomalu všechny postavy z městečka!Jinak nic,tak že nic pro mě.U Temného léta,mi děj hezky plynule utíkal,tak že za mě doporučuji.
Temné léto by mohla být skvělá kniha, kdyby autor lépe plánoval. Zatímco první polovina působila jako ta nejdelší seznamovačka v mém životě a občas už jsem se při čtení ptala, jestli tím hororem není myšleno 550 stran o tom, jak kluci jezdí na kolech, druhá je naložená jako Van Sykeův kafilerní vůz. Všechno se spustí najednou, autor nakládá, korba praská ve švech a je nad slunce jasnější, že se obsah měl rozdělit na víc nakládek. Taky mi vadil nezájem. Jakože naprostý. Když jsem byla malá, stačilo nám se sestrou jedno noční škrábání v podlaze, abychom se pak strašily do konce léta. Zdejší kluci jsou ovšem z jiného těsta. Nějaký ten přízrak u cesty nebo mluvící vítr ve stromech je nerozhodí. Zajímat se o dění kolem začínají, až když se začne vraždit s efekty. A s dospělými je to ještě horší. Odsunout je autor ještě trochu stranou, je Elm Haven městem bez dospělých, v němž žijí jen děti. Upřímně, asi by mě to v závěru deptalo méně.
To jsou dost významné nedostatky a mohlo by se zdát, že komentář je v rozporu s hodnocením. Faktem ale je, že se autorovi výše zmíněné podařilo přelakovat a udržet pohromadě atmosférou. A je fuk, jestli to byla atmosféra začínajících letních prázdnin, na které všichni rádi vzpomínáme, horkého léta, kdy všechno roste, kvete a kobylky poskakují trávou, nebo dusivá atmosféra noční temnoty se všemi jejími tajemstvími. Temné léto si navíc může udělit malou medaili za to, že jsem se u něj bála. Jakože fakt. To se mi u knih nestává. Takže jo, doporučuji. Jen to chce trpělivost.
(PS: Předmluvy jsou zlo. Spoiler za spoilerem, takže nečtěte. A fakt mě dojalo, jak se v ní autor rozplývá nad svobodou svého dětství a jak je teď hrozné, že jsou děti neustále pod dohledem. No, svoboda je jistě fajn, ale všeho s mírou, Rychlá roto! Já sice nemohla být celý den v trapu, ale moji rodiče mi alespoň vysvětlili, že lepit mladší sestru do krabice a shazovat ji z kopce do vody (autorovy vzpomínky), není vtipné nýbrž nebezpečné, a kdybych matce vzala zbraň, zjistila by to ještě ten samý den a ručně mi vysvětlila, co se jí nelíbí.)
spokojnost :) knihu som si uzil. Dan to proste vie :) na 5 to nie je, ale aj tak zazitok :)
Taková slušná druhá odmocnina Stephena Kinga, pokud jste četli jeho "To", budete se mnou asi souhlasit, že Temné léto je o nějaký ten level níže. Zejména první půlka je docela slabá a výrazně nadupanější druhá polovina knihy to na víc než na tři hvězdy nevytáhne.
Abych ale nebyl zas až tak negativní, přes to všechno je to docela dobrý horror a za přečtení určitě stojí.
K Simmonsovi jsem napotřetí přistupoval po jedné výborně ( Terror ) a podprůměrné ( Děti noci ) hodně opatrně. Pro chválené Temné / Černé léto jsem se rozhodl hlavně díky srovnávání s Kingovým To, které tu uživatelé nabízejí a výsledek je hodně solidní. V mých očích je TO sice pořád ještě o kus dál hlavně co se týče soudržnosti a celkového vyznění, u Simmonse velká škoda, že nedokázal do příběhu nacpat víc různých monster ( třeba z egyptské mytologie ), vyvarovat se překombinování děje a béčkové zakončení mě trochu zklamalo. No ale co Simmons opravdu umí, je navození perfektní, husté hororové atmosféry přesně v těch místech, kde je třeba a častokrát jsem opravdu nemohl odtrhnout oči - 85%
Temné léto je hojně přirovnáváno ke knize To od Stephena Kinga. Jelikož - hlavními hrdiny je parta dětí, bojují proti zlu v mnoha podobách a mají tak super vykreslené charaktery, že si tu bandu zamilujete.
Obě knihy jsem hodnotila stejně, přesto tenhle příběh mi v hlavě uvízl mnohem hloubš a ráda vzpomínám na dobrodružství onoho temného léta.
Po "Terrore" moja zatiaľ len druhá Simmonsovka. A je to parádna jazda. Simmons skvelo napreduje po ceste vyšliapanej pánom Kingom v "To". Tieto dva romány sú si dosť podobne v dejovom koncepte aj postavami, no Simmons nedosahuje Kingovej epickosti a nadčasovosti. Dej je jasne ukotvený v 1960tom roku, (v súčasnosti by sa už asi nemohol odohrať) a hravo rozvíja hororové klišé do originálnych polôh. Vystačí si aj s jednoduchým "B"čkovým dejom a "B"čkovými netvormi. Slušne je vystihnutá aj letná prázdninová atmosféra a pátračské peripetie hrdinov, ktorý sú reálnejší (hajzlíkovia) než zidealizovaní Kingoví "loosers".
Pomalejší rozjezd a pro mě trochu slabší konec, ale jinak výborná kniha. Jenom o chloupek slabší něž Hladové hry. Kdysi jsem četl první vydání, kde mě strašně vadilo rozdělení na dvě části, takže jsem si pořídil toto vázané a přečetl si román znovu.
Dan Simmons nám v této knize opět ukazuje svoje geniální vypravěčské schopnosti a svoji schopnost dokonale vystihnout atmosféru určitého období. Tentokrát svůj román zasadil do amerického venkova 60. let. V knize sledujeme osudy partičky kamarádů na pozadí hrůzných událostí, jež se v jejich městečku začínají objevovat. Knize nechybí hutná atmosféra a skvěle vykreslené postavy. Musím se přiznat, že jsem se jen těžko loučil s hlavnímu hrdiny při dočítání knihy.
Do čítania Temného leta od Dana Simmonsa som išla na základe tipu, že je podobné ako Kingovo To, ale ešte lepšie. Kniha však očakávanie nenaplnila. Na rozdiel od Kinga pri Simmonsovi mi chýbal pocit prepojenosti prvkov knihy. V Temnom lete deti nad potvorami takmer vôbec nepremýšľali – zišli z očí, zišli z mysle, a trvalo naozaj dlho a stálo veľa desivých príhod, kým si príšery vynútili ich ctenú pozornosť. King bol v To možno miestami rozvláčny, ale Simmons bol v temnom lete extrémne rozvláčny. Simmonsove prázdninové úseky ani nevytvárali atmosféru, ani som nevidela nijaký ich význam pre strašidelnú zápletku. Zaťažuje čitateľa rozvláčnymi popismi rozličných častí mesta, ktoré mi okamžite vyfučali z hlavy, a dej nikam neposúvajúcimi podrobnými popismi detských letných hier. Jeho štýl je taký únavný, že raz som zadriemala uprostred scény, kedy na jedného hrdinu mierili puškou – čo samo osebe vypovedá o nulovej gradácii, schopnosti vyvolávať napätie či nebodaj strach.
Začátek peklo... jednu chvíli sem myslel, že to ani nedám... když se to rozjelo, bylo to fajn až do konce... ale má to jedno velké ale... nevím kde autor nasbíral inspiraci, ale celá ta doba a ta atmosféra mi hrozně připomíná film STUJ PŘI MĚ z roku 1986... schválně se na něj po přečtení knihy podívejte...
Spíše zklamání. Místy působí jako kopie Kinga, ovšem bez humoru, hloubky postav, zapamatovatelných frází a se spoustou balastu. Značně mě iritovalo "Uch-uch", které se v knize často opakuje a jehož význam mi uniká.
Hrozně mě to nudilo. Rozvláčné popisy. Už na začátku, kdy autor vyjadřuje atmosféru zla dýchající z budovy, říká jedno a to samé mnoha způsoby. Tohle mě tedy nesedlo.
S Danom Simmonsom som sa prvý raz stretol minulý rok, keď som sa začítal do pútavého Terroru. Vtedy však nešlo o „čistý“ horor, ale skôr o desivú a mrazivú „fiktívnu rekonštrukciu“ s nadprirodzenými prvkami. Nakoľko ma knižka zaujala, kúpil som si aj Danovo údajne kultové Temné leto. A to napriek tomu, že býva prirovnávané ku kingovke TO. A to je knižka, ktorá ma neveľmi zaujala. Mal som však tušáka, že Danov „remake“ Kingovho románu ma dostane. A dostal? No... svojím spôsobom. Neobsahuje síce až také zapamätateľné scény, ako boli flashbacky do minulosti mestečka Derry alebo bukkake, avšak možno o to je v konečnom dôsledku jeho atmosféra celistvejšia. Svoje robí i poľnohospodárske zaradenie mestečka. Nekonečné lány kukurice, nad nimi nízko visiaca zamračená obloha, sparné noci a všade naokolo lesy. Má to niečo do seba, to rozhodne. I postavy mi pripadali sympatickejšie, než v To. Dan Simmons dokázal lepšie a realistickejšie vystihnúť podstatu detských priateľstiev a vzťahov medzi deťmi. King bol v tomto smere až príliš patetický a zaliečavý, no podľa mňa skutočné detské priateľstvá vyzerajú skôr tak, ako im opísal Dan, než tak, ako ich opísal King. Drsne a vlastne, paradoxne, nie príliš kamarátsky. Zlo je teoreticky menej výrazné, ako klaun Pennywise, ale i ono malo niečo do seba. Ku koncu som sa však pristihol pri tom, že sa začínam nudiť a tak napriek Danovej poctivej, skvelej práci musím dať len 60%. Ale páči sa mi, ako Dan Simmons píše.
Vynikající, inteligentní horor a thriller s pořádně hustou atmosférou v kongeniálním překladu (pan Žáček je borec!) a s nádhernou obálkou. Co víc si přát?! Snad aby autor nebo editor občas škrtali. Každé setkání s touhle partou potěší, a autor na její členy stále myslí, jak vidno z některých dalších, bohužel o třídu a víc slabších, románů (Děti noci, Ohně z ráje a Zimní přízrak), kde se vyskytují jako - životem dosti potlučení - dospělí.
Nějak moc nechápu zdejší nadšení... Ke knížce jsem přistupoval jako k druhému "TO" a byl jsem těžce zklamaný. Příběh vyzrazený (zčásti) hned v úvodu, zbytek zápletky je lehce předvídatelný, postavy nedostatečné popsané a bez hloubky (oproti hrdinům z "TO" ani nejsou moc sympatičtí), zlo v podobě nestvůr vylezajících ze země mi taky nepřišlo nijak speciální a rozhodně ne strašidelné- u knihy se zkrátka bát ničeho nedá. Co jsem ocenil, byl styl autora. Kniha se dobře čte a jako letní odpočinkovka to není špatné. Pokud ovšem čekáte masterpiece srovnatelný s Kingem, tak budete zklamáni.
2007 | Terror |
1996 | Hyperion |
2012 | Temné léto |
2010 | Hladové hry |
2010 | Kantos Hyperionu |
Temné léto, ač se rozhodně nejedná o autorův nejlepší román, je ve srovnání s přeceňovaným Kingem (TO) mnohem lepší knihou: chytřejší, konzistentnější, lépe fungující na vytyčených rovinách vyprávění.