Ten druhý

Ten druhý
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454004/bmid_ten-druhy-6f9-454004.jpg 4 18 18

Jiří Pešaut si ve svém novém psychologickém románu ze současnosti s drobnou kriminální zápletkou klade otázky, zda je nám určitá dávka dobra či zla dána již při narození nebo je ovlivněna až v průběhu životních událostí. Lze naráz zvrátit svůj osud a vzepřít se mu nebo máme předem daný charakter geneticky a šance na změnu je jen mizivá? Hlavní hrdinou knihy je Ben, drobný zlodějíček, kterému záhy vstupuje do života mladá prostitutka. Oba chtějí zásadně změnit své dosavadní životy, ale okolnosti je donutí se neustále skrývat před minulostí. Od té chvíle čeká čtenáře dramatický příběh plný akce a dějových zvratů. Ben odjede do osady Zapomnění, do míst, kde občas trávil šťastné chvíle dětství u svého dědy. Retrospektivní návraty odkrývají Benovi cestu k sebepoznání a určitému souznění s přírodou. Ale zdá se, že ani to nemusí stačit k vyrovnání se s rozporuplnou minulostí. Tím spíš, když se na scéně objeví Ten druhý…... celý text

TinaBookBlog
08.07.2024 4 z 5

Kniha, která má pro mě nepříliš zajímavou obálku, skrývá zajímavý příběh, který se silně zaměřuje na osud. Propojuje lehkou kriminální zápletku a mystično, které je zde velmi příjemně zachyceno.
V příběhu jsou podstatné osudy 3 postav, které se postupně zajímavým způsobem propojí. Velmi nenuceně je také propojeno konání vedlejších postav. Všechny ale spojuje jedno - provází je obrovská dávka neštěstí a smůly.

Jak se bude příběh vyvíjet, pravděpodobně s některými rozhodnutími třeba nebudete souhlasit, nicméně jejich valná většina odráží největší pravděpodobnost toho, jak by se zrovna člověk zachoval. V knize mi ale vadily některé reakce / vyjádření, které za mě příliš pravděpodobné nebyly. Stejně tak bylo pro mě rušivým elementem přespříliš časté použití vykřičníků na konci kapitol.

Celkově knihu hodnotím kladně. Čtení jsem si užila a cca po 100 straně jsem hltala každé slovo a čekala, jak to s jednotlivými postavami dopadne. Mohu tedy rozhodně doporučit!

LuckaLO
01.02.2024 4 z 5

Knížka má moc povedenou obálku. A příběh, který vypráví, je ještě lepší.
Sledujeme příběh Bena a Katky, kteří v životě nemají zrovna na růžích ustláno a perou se s tím, jak umí.
Je to určitě příběh k zamyšlení, jestli člověk, který nemá zrovna dobrý start do života, může svůj osud zvrátit nebo se pořád poveze na vlně průšvihu.
Zuzky mi bylo hodně líto, ta se svojí situací udělat moc nemohla.
Autor umí krásně popsat přírodu a spojení člověka s ní, líbilo se mi vzpomínání hlavního hrdiny na dětství s dědečkem v osadě Zapomění.
Knížka mě bavila, dala mi pár podnětů k zamyšlení a obrala o spostu spánku, protože nešla odložit. :-) Doporučuji.

le21nka
04.07.2022 4 z 5

Skvělý příběh. Dobrá provázanost osob a dějů. Doporučuji přečíst.

Aliii
29.12.2021 4 z 5

Velmi zajímavý námět i zpracování. Z knihy jsem opět silně vnímala autorův výjimečný vztah, úctu a obdiv k přírodě.
Spojení mystiky přírody s drsnou realitou a sledováním životních příběhů lidí bylo rozhodně originální. S napětím jsem sledovala, kdo (a zda vůbec) se dokáže vymanit ze "svého" prostředí, poučit se z chyb a stát se novým člověkem.
Škoda jen těch několika gramatických chyb v závěru knihy a také písma na zadní straně obálky, které nekvalitním grafickým zpracováním kazí jinak moc povedenou obálku.

Janča089
05.05.2021 3 z 5

Celkově pro mě dobré čtení, trochu v tom stylu, jako bych četla nějakou kratší povídku, příběh byl originální, propletený, ze života.

Ale pak tam byly věci, které se mi nelíbily a nějak to nesedělo:

SPOILER:

Zuzaně se na Benovi něco nelíbilo, něco ji nesedělo a v další kapitole jí byl najednou zničehonic jen sympatický.

Také se mi nezdálo moc realistické, že pustila své dítě s Benem na kolotoč a teprve potom se ho ptala, jak se vůbec jmenuje.

Filip uteče třem chlapům i když má stále svázané ruce?

A policejní akce, při které na vyrážení dveří hledají sekeru v místní kůlně..

A neodpustím si neohodnotit obálku knihy, která se mi vůbec nelíbila a nechápu, jak může někdo na přebal knihy vybrat takový typ písma, který neumí všechny české znaky!! Jako by to někdo napsal ve Wordu a neuměl s ním..
Uvnitř knihy byla někde zvláštně odsazená slova na řádcích, čísla stran byly jak zvětšené lupou a kromě několika překlepů se objevila i hrubá pravopisná chyba!!
Všechno toto mi dokáže bohužel zážitek ze čtení pokazit.

Marekh
05.02.2021 5 z 5

Děkuji autorovi za poslání knihy včetně věnování, které mi do knihy napsal. TATO KNIHA BYLA VÝBORNÁ, čtivá, opětovně se jednalo o knihu, od které jsem se nemohl odtrhnout, zajímala mne každá kapitola a s nadšením jsem hltal každý řádek. Kniha je členěna do krátkých kapitol, které autor pojmenoval. Řekl bych, že je to jedna z nejlepších knih, kterou jsem přečetl od současných českých spisovatelů. Už během několika kapitol jsem věděl, že tuto knihu ohodnotím na nejvyšších počet hvězdiček, a když jsem knihu dočetl, nezaváhal jsem ani na kratičký okamžik a kniha si plným právem, viděno mýma očima, zaslouží 100 %.

Hlavními postavami románu jsou BEN, drobný zlodějíček a KATKA, která se živí prostitucí. Oba spojuje to, že se rozhodli utéct z domova a protloukat se životem na vlastní pěst, ačkoliv byli velmi mladí. Jednoho dne se jejich osudy střetnou.. V románu nalezneme psychologické prvky, ale také prvky thrilleru, hororu a mystiky. Musím přiznat, že v některých okamžicích jsem měl strach a kolem mne se obestíral ledový chlad a trochu jsem zapochyboval o určitých věcech, ačkoliv jsem věděl, že jsem až moc nechal proklouznout uzdu mé fantazii, ale v onu chvíli jsem pociťoval napětí a strach.

Námětem knihy je, jestli člověk může změnit svůj osud, pokud udělá všechno pro to, aby žil lepším životem než doposud, anebo ač se snaží, jak může, vloží do změny všechnu energii, ale nic naplat, nic nepomůže, protože jednou je nám osud vepsán ve hvězdách a nelze s tím nic bohužel udělat, jen se s tím smířit a přijmout to jako fakt ?! V románu se řeší otázky svědomí. Někdy se člověk může dopustit činu, který chce zatajit, nechce, aby se o tom dozvěděla živá duše, třeba se mu to podaří, ví pouze o tom jen on, ale ve svém nitru se může ozývat svědomí. Samozřejmě u každého člověka to může být jiné, ale pokud se zaměřím na sebe a ocitl bych se v kůži Bena, tak si myslím, že výčitky svědomí by mi nedaly spát a nevyrovnal se s tím do konce svého života. Líbily se mi také retrospektivní návraty, kdy Ben se ve svých vzpomínkách vracel ke svému dědečkovi, kterého miloval. Tyto části byly také nádherné a já jsem se zasnil do vzpomínek na mého dědu, na okamžiky, které jsem s ním prožil, když jsme spolu jezdili na kolech, když jsme opékali párky na jeho zahradě, na úsměvnou historku s berany a na mnoho dalších vzpomínek, které mám ve svém srdci uloženy.

Knihu určitě doporučuji k přečtení. Autorův styl psaní je nádherný, tuto knihu bylo radost číst. Nebyl jsem schopný v daný okamžik nic jiného dělat a na nic jiného myslet než na tento příběh. V knize se vyskytují témata, se kterými se můžeme setkat v běžném životě a nutí k zamyšlení nad mnoha věcmi. Prvky mystiky dodávají knize tajemno, a to se mi líbí. Upřímně mohu říci, že sám nevím, jak bych se v mnoha věcech zachoval a člověk asi nikdy nemůže jednoznačně říci, že by se zachoval jinak než naši hrdinové, že by jednal jinak, protože pokud se člověk ocitne v situaci, kterou nezažil a která je pro něj úplně nová, tak se může zachovat zcela odlišným způsobem, než je u něj přirozené. O knize TEN DRUHÝ by se dalo napsat hodně, ale nechci určitě prozrazovat podrobnosti tohoto příběhu, nechávám to na čtenářích a doufám, že z této knihy budou nadšeni stejně jako já.

JIŘÍ PEŠAUT je český autor, který si rozhodně zaslouží pozornost čtenářů. Přesvědčil jsem se o tom už u několika knih, které jsem přečetl. Baví mě jeho náměty knih, styl psaní a jeho knihy se moc příjemně čtou a do příběhů se ponořím do takové míry, že jsem jimi pohlcen až mnohdy zapomenu na čas a nechám se unášet na vlnách jeho vyprávění. Určitě si budu chtít přečíst do budoucna další knihy, zajímavě vypadá také kniha povídek s názvem MRAZENÍ, u které předpokládám, že mi jednotlivé povídky naženou strach. :)

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Protože kdo žije v srdcích svých blízkých, není mrtev, je jen vzdálen.

Musíš se umět dívat srdcem, potom štěstí zahlédneš.

Nejhorší je, když se život promění v jediné čekání, a to na smrt.

Každý může v srdci najít svou vílu, tajemnou bytost. Každý ji vidí jinak, v jiné ženě, v přírodě, ve hvězdách. Kdo hledá, jistě ji v sobě objeví.

Existují vůbec náhody? Nebo je vše předem jasně dáno a řízeno, a události, které se kolem nás dějí, mají stejně propracovaný řád jako dokonalá souhra všech vesmírných těles ve vesmíru? Někdy se zdá, že je život zrežírovaný tak, aby se setkávali lidé, které něco spojuje. Kteří mají spolu řešit určitou věc. A možná dospět k usmíření. Taková setkání se mohou nazývat náhodnými, ale těch náhod je v životě někdy podezřele mnoho.

Strach je to, co nejspíš lidi svírá a brání jim dosáhnout osvobození. A život, ten zákeřný služebník, to nikomu neusnadňuje. Neustále staví do cesty nové situace, abychom museli čelit svým obavám. Říkáme tomu nepřízeň osudu.

Možná lze odpouštět, ale nedá se zapomenout!

Danago
20.01.2021 5 z 5

Tuto knížku jsem asi neměla začínat číst před spaním. Protože se stala příčinou další probdělé noci. Od příběhu jsem se nedokázala odtrhnout. Prostě jsem to musela dočíst. Četla jsem jedním dechem. Příběh ukazuje složité situace hlavních hrdinů, jejichž osudy se vzájemně propojují. Postavy rozhodně nejsou černobílé. Mají své kladné i záporné stránky. Kniha ve mně vyvolala spoustu nejrůznějších emocí . Celým dějem se táhne velmi citlivě a lehounce mysteriozní linka. Navíc je v příběhu nenásilně zapracováno psychologické vysvětlení, co dokáže naše podvědomí a svědomí.
Opravdu velmi čtivá knížka, která nemá hluchá místa, zavede nás do nejrůznějších prostředí na které můžete narazit . Moje druhá knížka od autora a opět skvělá.

nada3314
18.01.2021 5 z 5

Já už jednou měla tu čest setkat se se stylem psaní autora, proto jsem si čtení knihy nechala na víkend a udělala jsem dobře... Od knihy se nedalo odtrhnout - příběh mě chytil od první stránky a do poslední nepustil. Originální námět knihu vystřelil na vyšší level.

Ani nevím, do kterého žánru bych knihu měla zařadit. Asi psycho detektivko mysteriózní horor ?

Je až neuvěřitelné, když se nad tím člověk zamyslí…přijde na to, jak je důležité mít milující a harmonickou rodinu, jak hodně se naše výchova a zážitky z dětství promítnou později do dospělého života. Člověk je jimi poznamenán na celý život. Jak je nebezpečné když někdo z rodiny trpí depresemi nebo schizofrenii a neléčí se, pak se vše odrazí na dětech a jejich životech dál ...
Lidská mysl je neuvěřitelná a hranice mezi normálností a duševní chorobou může někdy záviset jen na úhlu pohledu a někdy stačí jen pozorně naslouchat druhým.

Hlavní hrdina Ben a jeho kamarádka Katka jsou tím v této knize příkladem.

Příběh má hlavní dějovou linku, kde se setkáváme s pražským podsvětím, zkorumpovanou policií, squaty, zloději aut - na konci se vše spojí v jeden celek. Kniha má v pozadí silné poselství a hodně myšlenek, které i po přečtení knihy nutí k zamyšlení...

Kniha pro mě byla de facto primárně zajímavá hlavně z pohledu, jak moc zranitelná je lidská duše, co všechno náš mozek dokáže, jak s námi cvičí svědomí, a jak málo stačí k tomu, aby se kdokoliv z nás stal "bláznem".

Jedná se o knihu, která má podtext, který se mi dostal pod kůži - jsem nadšena a všem moc doporučuji.

psychologické romány krimi

Jiří Pešaut