Tetovaný

Tetovaný
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549399/bmid_tetovany.jpg 5 1049 1049

Démonská série série

Jadrnci – démoni, co planou sžíravou nenávistí k lidstvu, přicházejí noc co noc v děsivé podobě a rozsévají zkázu, smrt a utrpení. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské plémě, které se před nimi skrývá za magickými ochranami – mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím. Kdysi jim lidé dokázali vzdorovat, ale démoni sílí a jejich obětí přibývá. Dokáže je někdo zastavit? O nemožné se pokusí tři mladí lidé – odvážný Arlen, démony znetvořený Rojer a bylinkářka Leesha –, kteří riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti. Nahrávka vznikla podle knihy Petera V. Bretta Tetovaný vydané nakladatelstvím TRITON v roce 2010. Copyright © 2009 by Peter Brett. Z anglického originálu The Warded Man přeložila Mirka Polová. Translation © Mirka Polová, 2010. Čte Pavel Soukup. Režie a zvuk Vratislav Hubička. Zvukové předěly Soundguru. Technická redakce Jaroslav Janda. Vyrobilo studio Soundguru. Cover design © Diana Delevová. Úprava obálky pro CD Natalie Oweyssi. Odpovědný redaktor Vojtěch Machálek. Vydalo Tympanum, s. r. o. , 2023... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum

The Warded Man, 2009

Interpreti: Pavel Soukup

Zagi20
05.12.2018 3 z 5

Nemůžu knize upřít několik napínavých pasáží a kvalitní námět, jenže mi děj přišel neskutečně zkratkovitý a předvídatelný. A hlavně ústřední postava krajně nesympatická. Do dalších dílů se pouštět nehodlám.

mazda333
03.11.2018

Opravdu brilantní fantasy. Nápad by se zpočátku mohl zdát jednoduchý, ale zdání klame. Styl, jakým jej autor podává, je jedinečný. Sloh je výborný, kniha se čte velmi dobře. Trochu mi přípomíná Hru o trůny - tím, jak je děj rozvržen na části věnující se jednotlivým postavám a taky Sever vs. Jih. Každá z postav mě bavila, přičemž Arlenův příběh samozřejmě nejvíc.

Metla
25.10.2018 4 z 5

Z nějakého důvodu jsem si "Tetovaného" v době vydání prdla do škatulky young adult, tedy jako černobílé naivní dílko, na které stará Metla nebude plýtvat minutami ani mentální kapacitou. Ale občas můj ochabující zrak utkvěl na pochvalných komentářích... a proto teď čtete tyto řádky.
Úvodní stránky povzbuzovaly můj prvotní dojem: zase jeden malý hajzlík, co má větší koule než jeho táta a ostatní dospěláci. Přesto jsem nad knihou nezlomila hůl, jelikož mi učarovala pochmurná atmosféra. Před patnácti lety mě docela oslovil Shyamalanův film "Vesnice", mnohými poplivaný, leč já si užívala to izolované místo, jehož obyvatelé museli dodržovat různá bezpečnostní pravidla a prapodivné rituály, aby se vyhnuli pozornosti těch, o kterých se nemluví. "Tetovaný" mi v první polovině dopřával podobné pocity, akorát drsnější, hrozba je zcela reálná a nutnost být před soumrakem pod ochranou magických znaků vyvolává patřičnou tíseň. Trochu mi nesedělo, že by stovky let lidi vážně jen seděli na zadku a nesnažili se účinněji postarat o své bezpečí, rozšířit svůj noční prostor... no budiž.
Autor dobře promyslel fungování magie, nic třeskutě originálního, ovšem bavilo mě to. Pokusil se také vdechnout život postavám, především trojici hlavních hrdinů, v tomto směru však jeho úspěchy kolísají. Arlen je prostě ten dokonalý drsňák, statečný, odhodlaný, cílevědomý, chytrý, silný, předurčený k velkému trápení i velkým činům. Leesha je vnadná krasavice, inteligentní, hrdá a citlivá, hledající ten správný penis pro svou velevzácnou frndu. Rojer... hm, Rojer je mrštný, umí hrát na housle, má slabý žaludek a pořád ho někdo mlátí. Jeho linie vyprávění byla nejméně výrazná. Všichni se chovají a přemýšlejí tak, jak pan spisovatel zrovna potřebuje, občas bohužel nevěrohodně pitomě. Když se v poslední třetině podaří Arlena přetavit k rozporuplnosti, autor uspokojivý charakterový posun brzy zazdí - jako by se polekal, ať hrdina neztratí sympatie čtenářů a rychle ho lakuje zpět na bílo. Leesha prodělá zkušenost, jaká by ji měla zatvrdit, ale ne, ne, milé děti, ona je hodná, milující, hotová světice, připravená léčit a oplakávat i zaplácnutého komára.
Nechci končit negativně, klady tohoto temného fantasy románu převažují nad zápory. S výjimkou určité přímočarosti a otravného moralizování, jak je vlastně to násilí fuj-fuj špatné, byť je obětí zrůda, nejde o četbu pro děti: mnoho krvavých scén, nějaký ten sex a hodně řečí o něm. Stará Metla ochotně připouští, že čas trávený s "Tetovaným" nebyl plýtváním a hodlá v dohledné době upřít svou pozornost na další díly.

špulo
23.10.2018 5 z 5

Výborné. Nie 100 percentné, ale výborné. Užil som si to rovnako ako pred desiatimi rokmi, keď kniha vyšla. Jaksi sa mi vtedy nechcelo veriť, že séria vyjde v preklade komplet. Tak som si počkal. A ono to vyšlo. Fčul už len dúfam, že prvý diel nebol z celej série najlepší...

Elfuck
10.10.2018

Opravdu originální fantasy svět na který jsem v žádné jiné knize ještě nenarazila. První knížka je spíš o seznámení s životy hlavních postav. Což se určitě dalo zkrátit, ale životy jim vymyslel dost zajímavé na to abych tuto první knihu brala jako odpočinkové čtení. Nicméně si myslím, že to mohlo dost čtenářů odradit od pokračovaní. Teď už nic nebrání tomu aby se v druhé knize vše rozjelo a jsem zvědavá jaké osudy si pro tohle trio autor vymyslel.

missana
31.08.2018 5 z 5

Velmi příjemné překvapení! :) Dlouho jsem se tak krásně nezačetla. Až na pár much krásně promyšlený příběh, ale nebudu hnidopich a jdu si užít další díl... Prý je snad dokonce i lepší... :)

Archie
21.08.2018 3 z 5

Nebylo to spatne, ale vsichni ti demoni a nasili na me pusobili tak nejak young adult, ac se autor snazil o sebevetsi temnotu. Pro nactilete dobre, jinak ale rozhodne nicim zasadni fantasy. V serii pokracovat nebudu.

lucie7823
31.05.2018 5 z 5

Z počátku se mi do knihy vůbec nechtělo a v regálech jsem jí vždy přehlížela. Ale jednou jsem už nevěděla co číst, tak jsem si jí z "nouze" vzala a... už jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Postavy mě naprosto uchvátili a celý příběh taky. Knihu jsem zhltla za pár dní a hned jdu na další díl.

BloodyO
19.05.2018 5 z 5

Líbí se mi svět a samotný příběh, který je vlastně tak trochu postapo fantasy. Magie chran je něco nového s čím jsem se u jiného fantasy ještě nesetkal a je to příjemná změna a od autora super nápad! A skvěle napsané jsou i všechny postavy ať už hlavní tak i vedlejší, někdy dostávají pořádně zabrat a je snadné se do nich vcítit a prožívat příběh s nimi. Dost bylo vychvalování, Tetovaný patří k tomu nejlepšímu v mé knihovně a neměl by uniknout žádnému fantasy knihomolovi.

jarmuk
17.05.2018 4 z 5

milé překvápko, hodně čtivé, postavy jsou lidský

Lenka40
07.04.2018 5 z 5

Ta kniha je prostě báječná . Popis postav a všeho co se v knize odehrává je úžasný. Nic se nedá dělat musím si koupit další díl jsem hrozně zvědavá , jak to bude dál pokračovat . Všem doporučuji si tuto knihu přečíst .

trudoš
31.03.2018 3 z 5

Motiv démonů, kteří noc co noc ohrožují vše živé, je perfektní a už jen za tohle si u mě Peter V. Brett vysloužil metál. S dějovou osnovou je to však horší. V první řadě mi chyběl ústřední motiv, který by ději udával konkrétní směr. Nějaké Zlo na obzoru, jež hrozí zničit vše živé. Bez toho je to jen sledování tří hrdinů, jak se protloukají přetěžkým životem. Což je druhá věc, co mě iritovala. Autorovi nestačí, že osudy hlavních postav stojí za brokolici, on jim musí neustále přikládat další zvrácené nepravosti. Jenže místo toho, aby to působilo přirozeně, měl jsem často pocit vykalkulované tragiky. A s tím souvisí poslední bod mé obžaloby - nezvládnuté charaktery. Aktéři se vždy chovají podle toho, jak spisovatel aktuálně potřebuje a občas se tak opomíjí logika přirozeného vývoje. Když pak hrdinové v závěru litují pobíjené démony, jen aby ukázali, že morálku mají na výbornou, málem zůstala kniha nedočtena. Vyprávění to shodilo do roviny výchovné telenovely, a to jsem vskutku nečekal.

Nomia
26.02.2018 4 z 5

Trochu jsem nedůvěřovala všem nadšeným ohlasům na Tetovaného a myslela si, že to bude opět jen nějaká nadsazená bublina. Přiznávám, že i poté, co jsem knihu otevřela a přečetla prvních pár stránek, jsem se krapet obávala, že se bude jednat jen o další průměrné fantasy určené spíš pro mladší věkovou skupinu.

Tetovaný, ale rozhodně předčil má očekávání. Je to originální, napínavé a celá série má opravdu velký potenciál. Nepůsobí to nijak přiblble naivně. Začátek sice začíná krapet rozvláčně, ale postupně příběh nabírá ty správné grády a samotný konec jsem už zhltla jedním dechem.

Brett má bezesporu dobrý vypravěčský talent, dokáže krásně vtáhnout do děje a vytvořit hodně intenzivní atmosféru. Naprosto vyhovující byl i rozsah, sem tam sice došlo k větším časovým skokům, ale ty byly v knize jen ku prospěchu a příběh se posunul zase o notný kus dál.

Mít krom Arlena ještě další hlavní postavy byl opravdu výborný tah. Působilo to osvěžujícím dojmem. Pro mě nejméně sympatická byla Leesha, nicméně i tak jsou všichni tři vyvážení, mají zajímavé charaktery a každý má něco do sebe. Zmiňované časové posuny dopomohly k tomu, že nám všichni tři dospěli takřka před očima.

Tetovaný mě rozhodně nadchl a navnadil, bez debat si ráda přečtu další pokračování. Za mě zatím čtyři hvězdy, potenciál a drobné rezervy to ještě má. Myslím, že v dalších dílech nám Brett ukáže ještě více strhující děj. Přeci jen už nebude svázán nutností zasvětit čtenáře se základní linkou, světem a hrdiny.

marek1278
15.02.2018 4 z 5

Velmi příjemné překvapení, kniha se četla sama a jsem zvědavý na další pokračování. Jen na můj vkus děj občas poskočil šíleným tempem bez jakéhokoli vysvětlení, což je velká škoda

pichova.veru
01.02.2018 5 z 5

Kniha se skvěle čte, nenechala mě v klidu, nemohu se dočkat druheho dilu :)

hanpari
22.01.2018 5 z 5

Pomalý rozjezd, na můj vkus zbytečné dějové linie, ale i tak stojí zato. Samozřejmě pochvala za osobitý překlad.

Allysa1985
02.01.2018 3 z 5

Lehce nadprůměrná fantasy. Čte se dobře, ale na zadek jsem si z toho nesedla. Jako oddychovka dobré.

danielrusnok
15.11.2017 5 z 5

První díl demonske série je prozatím představení a naladění na další díly série. Výborné čtení, nyní jdu na další díl. Doporučuji.

JakubL
11.10.2017 5 z 5

Pro mne zcela odlišné fantasy od ostatních - celá série - úžasný zážitek :-)

LahoferRose
01.10.2017 1 z 5

Tak tohle pro mne bylo od začátku zklamání. Sladký cajdák, kdy ani jadrnci mne příliš neděsili. Pro mne plytké čtení, Leesha úplně nejhorší (morální až běda), Rojer mne také nebavil. Jediná postava, která mě celkem bavila je Arlen, ale žádné velké sympatie se nekonají. Neustále jsem měla pocit, že knihu musela napsat žena, že je to takový slaďák, ale i Jiskra v popelu je mužnější než tohle. Dost slabá fantasy, kterou jsem přečkala až do konce jen kvůli Výzvě. Další díly číst rozhodně nebudu.