Tetovaný

Tetovaný
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549399/bmid_tetovany.jpg 5 1049 1049

Démonská série série

Jadrnci – démoni, co planou sžíravou nenávistí k lidstvu, přicházejí noc co noc v děsivé podobě a rozsévají zkázu, smrt a utrpení. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské plémě, které se před nimi skrývá za magickými ochranami – mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím. Kdysi jim lidé dokázali vzdorovat, ale démoni sílí a jejich obětí přibývá. Dokáže je někdo zastavit? O nemožné se pokusí tři mladí lidé – odvážný Arlen, démony znetvořený Rojer a bylinkářka Leesha –, kteří riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti. Nahrávka vznikla podle knihy Petera V. Bretta Tetovaný vydané nakladatelstvím TRITON v roce 2010. Copyright © 2009 by Peter Brett. Z anglického originálu The Warded Man přeložila Mirka Polová. Translation © Mirka Polová, 2010. Čte Pavel Soukup. Režie a zvuk Vratislav Hubička. Zvukové předěly Soundguru. Technická redakce Jaroslav Janda. Vyrobilo studio Soundguru. Cover design © Diana Delevová. Úprava obálky pro CD Natalie Oweyssi. Odpovědný redaktor Vojtěch Machálek. Vydalo Tympanum, s. r. o. , 2023... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum

The Warded Man, 2009

Interpreti: Pavel Soukup

Bolomsson
18.09.2017 3 z 5

Předem musím zmínit fakt, že fantasy není zrovna mým šálkem kávy. Vysoké hodnocení této knihy mě však přimělo k tomu, sáhnout po této knize a pokusit se tomuto žánru přijít trochu na chuť. Bohužel se dostavilo spíše zklamání, než nadšení.
Jak zde zmínilo několik uživatelů níže, zřejmě jde především o dospívající čtenáře, kterým stačí k maximální spokojenosti skutečně hloupý děj a iracionální chování hlavních hrdinů, aby z této knihy udělali doslova kult. Za mě opravdu průměrná kniha, která ničím výrazně nevyniká. Hodnocení 60%.

Andulienka
20.08.2017 5 z 5

Zaujímavý príbeh, nedá sa od neho odtrhnúť :)

adam5955
15.08.2017 5 z 5

Tak tato kniha je opravdu zasadni pro fantasy! Moc krasne napsano, novy svet, nove napady. Moc pekne. Precist si tuto knihu by mel asi kazdy fanousek fantasy a rozhodne nemusi pokracovat dalsimi dily. Ty uz vylozene vysavaji prvni dil

jitka7047
10.08.2017 4 z 5

Líbila se mi. Není to žádné náročné čtení, ale oddechovka na dobrou noc a dlouhou chvíli. Postavy jsou sympatické a celkové má kniha spád. Dávám 4 hvězdy za ctivost, ale co se fantasy týče, jsou samozřejmě knihy lepší.

anavi2009
02.08.2017 4 z 5

Četla jsem v rámci čtenářské výzvy jako oblíbena kniha rodiče a nezklamala jsem se (díky tati :) ). Bavily mě postavy, které se jen tak lehko nevzdaly a i přesto, že děj byl předvídatelný a nepřekvapil, jsem si to užila a přečtu si i další díl :)

LiLLu
05.07.2017 4 z 5

Nez jsem se zacetla trvalo mi to asi 60stran, než jsem najela na spisovatelovo vlnu. Bohužel mi demoni prišli taky nesmyslní. Autor mohl vymyslet jiné zlo nebezpečí. U zapletek v boji s jadrnci jsem nebyla vůbec napnuta a nebavili me. Myslela jsem jak bude kniha akční a dloho jsem jí měla schovanou ke čtení. Byl to vlažnější příbeh. A když už to začlo být zajímavy a na scenu prisel tetovany byl konec...
Ale kniha se četla dobře...Dálší díl mě nebavil, nebavilo mě znova číst o dětsví dalších hrdinu, protože opět někdo do komentu napsal spoil a neupozornil na to a vyzradil děj:-(

Loginus
13.06.2017 2 z 5

Knih by se mi asi líbila víc, pokud by mi bylo tak kolem třinácti. Takhle jsem namlsaný jinými věcmi. Vadí mi demence démonů. Možná by to bylo o něčem jiném, kdyby ochrana skrývala ty lidi, ale takhle... Každej, i ten největší idiot by čapnul kus dřeva, popřípadě menšího démonka a kruh by jim porušil. OMG. Jinak napsané celkem hezky. Myslím že synovi by se to mohlo líbit...

Evisis
03.06.2017 5 z 5

I přes to, že je tu spousta komentářů ohledně Brettova "chystání písku", já musím říct, že knihu nemůžu nazvat jinak než geniální. Od první strany po poslední slovo jsem byla nadšená. Uchvátil mě jak svět Tetovaného, tak postavy a děj. Rozhodně doporučuji přečíst.

Tiny24
09.05.2017 3 z 5

V Tetovaném si Brett zatím jen chystá píseček pro další díly, a to je možná ten problém, moc se totiž zabývá představením jednotlivých postav a nějakou hlavní zápletku dílu odkládá až na úplný konec, a že bych se z ní posadil na zadek, to se říci nedá. Doufám, že ze sebe v této knize Brett nevychrlil to nejlepší, protože jinak nechápu to hodnocení. Přijde mi to jako další lehce nadprůměrná fantasy, která se snaží vyčnívat něčím novým a originálním, ale stejně zapadá do těch starých vyjetých fantasy kolejí. Brett se pokouší o dospělý příběh, ale těch pár momentů knihu nezachrání od toho, aby mi kniha připadala jako pro náctileté, ne-li pro děti (dobře, to už přeháním). Možná jsem ale jen knihu před čtením přecenil podle hodnocení (Rovnat Tetovaného ke Jménem Větru, to jako vážně?), a měl moc vysoká očekávání. Snad se další díly zdaří lépe, už jen proto, že zde bude více prostoru rozvíjet celkový příběh a třeba se dočkáme i lepších zakončení jednotlivých dílů. Lepší hodnocení, než průměr si ale Tetovaný ode mne nezaslouží.

Finn69
08.05.2017 3 z 5

Člověk nesmí moc přemýšlet nad tím, jak dlouho by mohl existovat svět, ve kterém každou noc vládnou davy démonů, kteří zabijí všechno co se hýbe a zničí a spálí všechno, co se nehýbe. Stovky let asi těžko. Nebo další věc - když lidé vědí, že démony mohou odehnat/porazit pomocí grafických magických obrazců, proč je za ty stovky let nikoho nenapadlo vytetovat si je na tělo?
Přes to všechno je to dobré a většinou svižné čtení, nudit se nebudete, prostě docela pěkná, čtivá fantasy. Možná to lépe ocení čtenáři pod dvacet let, do této cílové skupiny ale už bohužel řadu let nepatřím :)

kata5121
05.05.2017 3 z 5

Milá a jednoduchá fantasy, která místy i překvapí.

Atlantis
19.04.2017 4 z 5

Když jsem začal Tetovaného číst, měl jsem pocit, že jsem v životě nečetl lepší fantasy. Tento pocit mi vydržel asi do třetiny knihy, poté šlo už "pouze" o nadprůměr.
Co vás rozhodně nadchne, to je svět Tetovaného. Měl jsem z něj trochu pocit jako z anime Attack on Titans. Lidé jsou zde ti slabí a ohrožení, vymírající a pouze s minimální možností obrany. Skvělé.
Na druhou stranu se mi lehce nepozdávaly časové skoky, kdy najednou uvidíte vaši oblíbenou postavu s naprosto odlišnými charakterovými vlastnostmi než měl pár stránek zpátky a to jen proto, že uplynuly nějaké roky. Za druhé se mi nepozdávalo, že autor v průběhu textu mění pravidla světa. Neustále čtete, jak jsou jadrnci nesmrtelní a najednou je popis, jak jednoho účinně zabít (ještě před chranami, podotýkám). A za třetí, ale zde jde pouze o subjektivní názor, nesnáším zasazení fantasy děje do pouště. Nefungovalo to u Malazské knihy, zabrzdilo to Trůny, prostě ne. Prosím fantasy autoři, vyhněte se pouštím.
Tetovaný je výborná kniha, chytne a nepustí. Jen se děsím dalšího dílu, kde nejspíš bude poušť hrát první housle.

PeťkaW.
28.03.2017 4 z 5

Neskutečně rozporuplná kniha - na jedné straně se čte sama, na druhé vlastně děj neoplývá ničím extra a nic tak zásadního se tu neděje. Je jasné, že si autor připravuje půdu pro další díly, které budou, jak doufám, už o něco důležitější pro samotný hlavní příběh. Téma není nikterak originální a nejde o nic, co by tu už, byť v trochu jiných podobách, nebylo. Ale co Brettovi chybí tady, to dohnal v jiných směrech - dokáže zaujmout čtenáře, nechybí akce, humor, láska, výborně vykresluje postavy a vy s nimi tak všechna dobrodružství opravdu prožíváte, má čtivý styl psaní a vám stránky ubývají, ani nevíte jak. Navíc, jak je zmíněno už i v jiných komentářích, hlavní postava si vás opravdu neskutečně rychle získá a jenom kvůli Arlenovi jste pak schopní nad spoustou chybiček přimhouřit oči. Těším se na další díly. Tetovaný si pomalu ale jistě získává další fanynku :)

Kristia
26.03.2017

Musím říct, že je to jedna z nejlepších fantasy knížek, co jsem kdy četla.
Určitě doporučuju.

NikolP.
14.03.2017 4 z 5

Tato kniha je velmi dobře napsaná, má zajímavý děj. Mi bohužel moc nesedla a připadala mi moc zdlouhavá.

witchersbitch
08.02.2017 4 z 5

líbila se mi myšlenka, příběh i prostředí a těšila se kdy se osudy hlavních hrdinů propojí.. bohužel podrobné popisy dětství postav mi nevyhovovaly a kniha na mě působila zdlouhavým dojmem.. sérii jsem bohužel nedočetla právě z tohoto důvodu.. ty knihy by stačily být poloviční..

Hellrampage
06.02.2017 5 z 5

V zásade klasická fantasy, ktorá zo štandardov vybočuje práve chranami (runy) a ich používaním. Svet, v ktorom sa príbehy troch hlavných postáv odohrávajú, "bojuje" už tristo rokov proti démonom. Alebo sa skôr len horko-ťažko bráni. Démoni sa vrátili, lovia ľudí a ľudia sú proti nim bezmocní, pretože zabudli na to, ako sa brániť. Toto chce zmeniť Arlen, ktorý opustí všetko a všetkých, len aby našiel chranu, ktorá dokáže démonov zničiť.

Kniha sa neskutočne ľahko a rýchlo číta, nenašiel som jediné hluché miesto, pri ktorom by som zazíval alebo gúľal očami, či preskakoval nudné pasáže. Obsahuje romantiku, napätie, humor ale aj smútok či slzy. Všetko to, čo má správna kniha mať. Súboje sú prehľadné a výborné. Posledných 100-200 strán ma úplne pohltilo, len sa stránky otáčali.

Všetky tri postavy sú sympatické, sledujeme ich detstvo, postupný vývoj a stretnutie. Čo sa z Arlena stane, tomu sa budete čudovať a keď sa obzriete ako chlapec začínal, len zakrútite hlavou.

Hneď sa idem vrhnúť na druhú knihu, len sa trochu bojím, že bude hlavných postáv až osem, no dúfam, že trojica Arlen-Rojer-Leesha dostane tiež priestor.

flare
03.02.2017 5 z 5

Zajímavý nápad, dobré zpracování, čtivé, napínavé..barevné..

Odík
09.01.2017

Parádní knížka, napínavá, dobrý nápad. Kdo má rád fantasy, určitě nebude litovat.

Zewotanus
09.01.2017 5 z 5

První díl boje s Jadrnci. Jedna z mála knih, kterou jsem vzal do ruky a odkládal pouze když jsem si musel odskočit pro jídlo, nebo jsem potřeboval pár hodin spánku. Příběh mě nadchl. Ze začátku to vypadalo na takovou pohádku. Ale děj ukázal, že pohádkou rozhodně není. Hlavní postavy jsou zde velmi zajímavé a soucítil jsem s jejich osudem. Moc krásná kniha, kterou doporučuji. Je tam vidět i podtext, který zobrazuje naší realitu tak jak žijeme.