The Green Kitchen: Lahodná a zdravá vegetariánská jídla pro každý den
David Frenkiel , Luise Vindahl
Kniha The Green Kitchen je dílem Luise Vindahl a Davida Frenkiela – životních partnerů, rodičů tří malých dětí, kteří v ní představují více než stovku oblíbených receptů. Příznivci jejich blogu The Green Kitchen je tak najdou konečně i v češtině pěkně uspořádané a v knižní podobě. Luise a David ve svých receptech spojují běžné kuchyňské zásoby a čerstvou sezónní nabídku. Svými příběhy z kuchyně se snaží motivovat a přesvědčit, že každý den je možné uvařit zdravé, chutné a vyvážené jídlo. Zkuste si podle nich uvařit třeba bylinkovou frittatu s chřestem k snídani nebo zapečený falafel s divokou rýží a pistáciemi. Nebo třeba okouzlit přátele skvělou večeří v podobě sicilské cukety na parmazánu. Autoři ale rozhodně nezapomněli ani na dezerty – co třeba čokoládový koláč s řepou nebo lahodný mražený jahodový cheesecake na křupavém korpusu. Objevujte kuchařku plnou nádherných, barevných a velmi chutných receptů, které vás okouzlí i svojí lehkostí. Tato krásná kniha je navíc protkaná úžasnými fotkami, a velmi rychle se stane inspirací, jak se radovat z jídel, která jsou prospěšná pro tělo i duši.... celý text
Kuchařky
Vydáno: 2018 , KitchenetteOriginální název:
The Green Kitchen: Delicious and Healthy Vegetarian, 2013
více info...
Přidat komentář
Zelená kuchyně ze severu. Autoři se naštěstí nedrží názvu a zdaleka ne všechny recepty obsahují zelené suroviny. Stříbrná linka celé knihy jsou pokrmy bezmasé.
Kuchařka je rozdělena do několika kapitol - Základní metody a postupy, Po ránu, Lehká jídla, Na výlet, Rodinné večeře, Něco k zakousnutí, Nápoje a Sladkosti. Už podle názvů je zřejmé, že se nejedná o žádnou zarytě zdravou nebo snad dietní stravu. Na čtenáře čekají spíš různorodé pokrmy modernějšího rázu.
Kniha je na pohled pěkná, pevná vazba je doplněna kvalitním papírem. Snad všechny recepty krášlí fotografie a obvyklé foodblogerské povídání je spestřeno dalšími ilustračními fotkami.
Seznamy surovin u receptů jsou úplné, postupy popsané dostatečně kvalitně, aby je zvládl i začátečník. V knize se neobjevují žádné komplikované kuchařské postupy, suroviny jsou sehnatelné v běžném supermarketu nebo zdravé výživě, časová náročnost je obvykle nízká nebo střední. Kuchařka bohužel neobsahuje seznam receptů pouze kapitol, jakoby snad autoři ani nečekali, že podle nich někdo bude vařit, což je škoda.
Myslím, že kniha nezklame nikoho, kdo chce zkusit bezmasou kuchyni a zároveň trochu přičichnout k jiným než tradičně českým chutím. Pokrmy, které jsem zkoušela jsou zjevně prověřené, výsledek odpovídal očekávání. Občas dokonce příjemně překvapil. The Green Kitchen stojí za zkoušku.
Zajímavé vegetariánské recepty, ale přece jen další kniha autorů - Green kitchen at home - se mi líbila víc.