Tiché roky

Tiché roky
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491347/bmid_tiche-roky-Kg8-491347.jpg 5 6877 6877

Bohdana je uzavřená dívka, která žije pouze s mrzutým otcem, a dobrosrdečnou, ale poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě, a také tajemství, které ji nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v nemocnici oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. Jenže jak se říká: Chcete-li Boha rozesmát, řekněte mu o svých plánech. A tak se v jednom okamžiku oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo. Nový román Aleny Mornštajnové je odlišný od předchozích. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.... celý text

Kackac77
05.08.2022 5 z 5

Krásný a silný příběh, je to přesně typ knížek, které miluji. Kolik nevyřčených věcí je mezi lidmi v rodinách?! A kdyby si je řekli pomohlo by to? Chtěla bych umět vyjádřit, co na těch postavách paní Morštajnové miluji, ale neumím. Možná, že jsou bez příkras, do plusu i do mínusu a tím mi připadají tak opravdové.

_Knihomolka_
03.08.2022 5 z 5

Toto je přesně typ literatury, která Vás chytne za srdce a ještě dlouho po jejím dočtení ji, ať už chcete nebo ne, nebudete moci dostat z hlavy. Takhle jsem to měla s Hanou a jsem si téměř jistá, že ani u této to nebude jiné. Opravdu nechápu, jak to paní Mornštajnová dělá. Začne si s vyprávěním z pohledu dcery, které se později začne prolínat s kapitolami, jež jsou zasvěceny jejímu otci, postupně do toho přidá i vývoj celé jejich rodiny, včetně dalších důležitých postav a událostí, a mezitím celému příběhu dodává potřebné napětí, momenty překvapení a také lásku a naději.
Jsem opravdu pyšná, že u nás máme takovou úžasnou spisovatelku.

Ira13
31.07.2022 5 z 5

Moje 1 Mornštajnová a za mě krásně napsáná kniha. Kdo zažil tehdejší dobu, tak pochopí mnohem lépe. Přečetla jsem ji velmi rychle a byla zajímavá.

petrulka
29.07.2022 5 z 5

Začnu závěrem. Na jednu stranu šok, pocit ztráty a zrady. Minimálně polovinu knihy čekám. Čekám na setkání, jaké bude, jak ovlivní další osudy postav, které jsem si oblíbila. Oblíbila jsem i Svatopluka, který prožíval své malé soukromé peklo, které v sobě uzavřel, trápil a mučil nejen svou rodinu, ale hlavně sám sebe. Na stranu druhou snad lepší konec ani nemohl být napsán. Tím koncem vše začíná. Je třeba tolik si toho říct, vysvětlit a ještě prožít. Je to krásná kniha, velmi poutavá, se zajímavými charaktery, momenty překvapení, velkého smutku i opatrných nadějí.

puwan
27.07.2022 5 z 5

Dokonalé čtení, které člověka přivede k přemýšlení o vztazích nejen ve vlastní rodině....

lucy.sankova
22.07.2022 5 z 5

Opět mě autorka nezklamala.
Beznaděj, strach, bezpodmínečná láska, nenávist, ztracené dětství..
Tohle se Mornštajnové povedlo. Nemohla jsem přestat číst. Fascinující. Nečekané. Lítostivé.

matesjepes
21.07.2022 4 z 5

Fascinující děj.Doporucuji.

kob
21.07.2022 5 z 5

Byl to pro mě skvělý čtenářský zážitek. Hluboký, reálný příběh, u kterého občas pořádně zamrazí především ty, kteří tu dobu zažili.

jarkaska
15.07.2022 5 z 5

Tato kniha byla první co jsem od autorky četla. Moc se mi líbila. A tak když se mi teď dostala do rukou jako audiokniha, připomněla jsem si opět osud Bohdany a jejího otce Svatopluka. Skvěle bylo namluveno Klárou Suchou a Miroslavem Hanušem.

Mr.Moldau
13.07.2022 4 z 5

Krásně napsaná kniha. Jemné a citlivé. Jako bych tančil mezi stránkami, udržován v jistém napětí s nerušivou předvídatelností.

CarolC
11.07.2022 2 z 5

Už jsem od autorky četla Hanu a Listopád. Tiché roky mi oproti jmenovaným titulům přijdou až moc mdlé a o ničem. Už na začátku jsem nevěděla, co čekat a ani v průběhu čtení si mě příběh nezískal a ani se mi v této knize nelíbil styl psaní. Dost mě to mrzí. Mornštajnová jinak umí, ale tohle mě neoslovilo. Dvě hvězdy za to, že to je furt fajn kniha, na to, co kolikrát vychází.

tanecnica
10.07.2022 5 z 5

Román, jak má být. Uvěřitelné prostředí, poutavý příběh, pořád se něco děje, potřebujete vědět, jak vše dopadne. Tohle se povedlo.

Téra
08.07.2022 4 z 5

Velmi zajímavý a silný příběh o otci s dcerou, jejichž vztah byl ovlivněn minulostí a kdyby roky nebyly tiché a minulost nebyla nevyřčena, třeba by vše bylo jiné, ale třeba taky ne. Doporučuji přečíst, celé rozuzlení na konci mi vehnalo slzy do očí a myslím, že nese důležité poselství pro všechny.

Babkabylinkarka
30.06.2022 5 z 5

Strašně moc se mi to líbilo. Vůbec jsem nevěděla, co od toho čekat a jsem nadšena. A pro mě absolutně nečekané rozuzlení. Ale možná jsem jen trochu pomalejší ;-)

Čmeláček
28.06.2022 5 z 5

Paní Mornštajnová je prostě bezkonkurenčně jedna z nejlepších spisovatelek v našich luzích a hájích. Tiché roky jsou vynikající kniha, líbila se mi stejně jako Hana, kterou jsem četl předtím. Nemám co dodat a dávám bezkonkurenčních pět stars :).

Kníženka
18.06.2022 5 z 5

Kniha je výborně napsaná, hodnotím i použitá slova, zpracované myšlenky, plynulý a zajímavě popisovaný děj. Silný je i příběh. Skutečně dobré čtení, čtenář je udržován stále v napětí, a rozuzlení působí na rozdíl od knihy Hana reálně a tedy příběh krásně zakončuje!

petra_slunicko
17.06.2022 5 z 5

Od autorky jsem četla už knihu Hana. Příběh Tiché roky mě pohltil. Nebylo přelidněno, jak v některých současných českých knihách bývá. Líbilo se mi, jak se střídali dva pohledy... otce a dcery. Rodinná tajemství. Historie společenství byla pouze na dokreslení. Vývoj příběhu byl napínavý. Vývoj postav byl taky zajimavý, jak jednotlivci dospivali a zráli... Mně se kniha líbila.

jfialova
16.06.2022 4 z 5

Celkově dobrá kniha, dobré téma, zajímavě pojaté ve dvou liniích, kdy vypravěči jsou dvě z ústředních postav. Nicméně nemohu se zbavit dojmu, jakoby to bylo psáno "z rychlíku", skicovitě, jakoby šlo o nějakou cvičnou verzi, nápad, který teprve má být podrobně zpracován. Vzhledem k tématu, kdy jde hodně o vnitřní pocity vypravěčů příběhu, mi styl psaní a téma nějak nejdou dohromady. Přitom z Hany vím, že autorka je skvělá vypravěčka. Každopádně ráda si přečtu i některou z jejích dalších knih.

felixek
15.06.2022 5 z 5

Po přečtení Hany jsem měla pocit, že už mě žádná jiná kniha nemůže tak uchvátit, ale této se to podařilo. Je úžasná!!! Kromě jiného se mi velmi líbí mnohovrstevné pojetí postavy Svatopluka, u kterého si čtenář po celou dobu není jistý, jestli je mu sympatický nebo ne. Opravdu úžasné!!!

Kara28
13.06.2022 5 z 5

Sice ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst, ale pak už jsem se nepustila. Krásně vystihuje lidské charaktery, je zasazena do další části dějin a příběh je silný.