Tiché roky
Alena Mornštajnová
Když Bohdanu její umírající babička osloví cizím jménem, začne plachá a uzavřená dívka pátrat po rodinné minulosti. Odcizený a mrzoutský otec, s nímž se jí nedaří navázat bližší vztah, ale její snažení zrovna neulehčuje. Jedinou oporou je jí dobrosrdečná nevlastní matka Běla, která se však nakonec vždy podřizuje nařízením a náladám svého muže. Bohdanino vyprávění se střídá s příběhem Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý život zasvětil budování socialismu, v němž ale jeho milovaná manželka ani zbožňovaná dcera nevidí svou budoucnost tak růžově jako on. Nečekaná tragédie ovšem naprosto změní situaci a ze Svatopluka udělá zcela jiného člověka. Autorčino intimní rodinné drama opět ukazuje, že „malá“ osobní historie může být stejně důležitá jako velké dějiny, protože všechno, co se stalo předtím, než jsme přišli na svět, zásadně ovlivňuje náš další život.... celý text
Romány Pro ženy Literatura česká
Vydáno: 2019 , OneHotBookInterpreti: Klára Suchá , Miroslav Hanuš
Zajímavý a čtivý příběh který mě úplně pohltil. Obdivuji jak autorka dokáže zaujmout čtenáře. Krásná čeština, skvělý styl. Střídání pohledu otce a dcery nám postupně odhaluje složité vztahy v jedné rodině. Velmi reálné.
Doporučuji.
Veľmi pekná kniha. Čo všetko ovplyvní náš život. Zdanlivé maličkosti.
"Teprve ve šňůře plynoucích let se ukázalo, že cokoli se stalo, bylo důležité, i pouhé slovo mnohdy raní a poznamená vztah dvou lidí navěky.
Velice poutavý příběh. Příběh o tom,co vše dokáže mlčení,ať už úmyslné nebo neúmyslné. Vše,co je nevyřčeno,může ublížit stejně jako slova ale pokud ani dcera ani otec nepromluví,vznikají z toho domněnky a ty škodí oběma po celý život. Tato kniha patří mezi mé TOP české knihy
Po Haně moje druhá kniha od autorky. Čtivý příběh rodiny očima dcery a otce, v průběhu asi 30 let. Tato kniha byl pro mě mile strávený čas. Moc ráda ji doporučím dál, určitě stojí za přečtení.
Skvělá kniha, od autorky po Haně má nejoblíbenější. Výborně popsáno rozplétání rodinných tajemství a postava otce - zarytého komunisty je vykreslená bravurně, jako by jich pár z mé vesnice autorka znala osobně :) Kniha má vše, co si od dobré knihy představuji a tím, že jsem velkou část té doby, kterou Bohdana prožila prožil i já, tím je mi blíž.
Mornštajnová je majsterka, ktorá TO proste vie. Moja druhá kniha od nej autorky a opäť nesklamala, aj keď moju milovanú Hanu neprekonala. Teda skôr ja čítam autorkinu tvorbu v opačnom poradí :)
Páči sa mi, ako ma vždy rýchlo vtiahne do deja, aj keď je samotný príbeh celkom prostý, akých sa určite udialo mnoho. Ale tie sondy do hláv jednotlivých postáv, ako sú jednoducho a pritom veľmi presne popísané ich vnútorné pocity, ktoré následne ovplyvňujú ich konanie, v tom tkvie majstrovstvo autorky. Ďakujem.❤
Mojeprvní kniha od autorky a rozhodně neposlední.Opravdu poutavě napsaný příběh ,no a ten konec :)
Ach jo, nedokončený konec... Četla bych dal... Další super knížka od Mornštajnové, čtivé a emotivní...
Tak za mě teda ne.
Příběh, který prolíná několik těžkých období, zvláštně psanou formou dvou dějových linek, které lacině a povrchně hrají na city. Většina děje naprosto předvídatelná a konec jak v každém druhém filmu. Otec - Svatopluk, který svou sobeckostí a blbostí ničí život všem kolem je opravdu poslední kapka.
Jediné plus knížky je její čtivost a hezký jazyk (asi tím, že autorka je češka, běžně české autory nečtu).
Já prostě zbožňuju knížky Aleny Mornštajnové. I když se musím se přiznat, že začátek Tichých roků pro mě byl trochu těžkopádnější. Nevím proč, ale nemohla jsem se začíst. Díky bohu tenhle zvláštní pocit odezněl po třetí kapitole a já zase hltala každou stránku se zatajeným dechem. Strašně se mi líbil způsob, jakým popsala start komunismu u nás a jeho postupný pád. A ten konec???Bulela jsem jako želva, ostatně jako u každé její knížky. Nádherně vystihla, jak málo někdy stačí, aby chování druhého člověka bylo špatně pochopeno. Ostatním do hlavy nevidíme a někdy se za mrzutým a nepřístupným obalem může skrývat jen nešťastná duše zklamaná životem, která neví, jak vlastně najít cestu zpátky.
Pokud máte rádi rodinná dramata na pozadí dějin, paní Mornštajnovou musíte mít ve své sbírce.
Po prvních dvou kapitolách jsem si říkala, proč tohle k sakru čtu, když tento žánr vlastně není ani můj šálek kávy. Ale příběh, styl psaní, prolínání času i to, jak do sebe postupně všechno zapadá, to mě natolik oslovilo, že knihu nemohu hodnotit jinak, než plným počtem hvězdiček.
Mrzí mě jen, že kniha není alespoň ještě jednou taková, a i přes dobrý pocit z konce, čtenář nezná vlastně ten konec zcela. Mě osobně by hrozně zajímalo pokračování... Každopádně doporučuji přečíst!
Čtivě napsaná kniha, která v sobě nese hodně k zamyšlení. Popisuje složité vztahy v rodině, které byly poznamenané dobou a přináší zajímavý konec....
Působivé, i když vlastne se zde odehrává několik nešťastných životů, zanechalo to ve mě hodně smutku.
Příběh o deformovaných vztazích v jedné rodině, do nichž zasáhly i dějinné události druhé pol. 20. stol. Děj se odvíjí jako prolínání osudů otce a dcery. Jejich vztah byl docela problematický. Otec se nedovedl vyrovnat s rodinnou tragédií a dcera se cítila nechtěná. Z pohledu dcery bych musela otce nenávidět. Po poznání otcova života bych mu musela odpustit a někdy i litovat.
pro ženy česká literatura tajemství komunismus rodinné vztahy psychologické romány rodinná tajemství podle skutečných událostí
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2017 | Slepá mapa |
2023 | Les v domě |
Jak to ta Mornštajnová dělá?!? :-D nechápu...