Ticho ve sněžném městě
Eva García Sáenz de Urturi
Sněžné město série
1. díl >
Ve Vitorii, hlavním městě Baskicka, se chystají na největší událost roku – oslavy svátku místní patronky, Panny Marie Sněžné. Na svátky však padá stín – ve Staré katedrále jsou nalezeny dvě prazvláštně naaranžované mrtvoly dvou mladých lidí. Podobné vraždy otřásly městem už před dvaceti lety, ale jejich pachatel, populární archeolog Tasio Ortiz de Zárate, za ně stále ještě pyká ve vězení. Proč se série obnovila jen nedlouho předtím, než má být Tasio propuštěn? Na tuto a mnoho dalších otázek musí nalézt odpověď inspektor Ayala, přezdívaný Kraken, muž s neortodoxními vyšetřovacími metodami a komplikovaným životním příběhem. Temný detektivní román nás zavede do vnitrozemského Baskicka, kraje s bohatou minulostí a s tradicemi, které dodnes zachovávají mnoho z dob dávno minulých. Získal si více než milion čtenářů po celém světě a v současnosti se chystá i filmové zpracování.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2019 , VendetaOriginální název:
El silencio de la ciudad blanca, 2016
Tak tenhle thriller se hodně povedl. Byla jsem doslova přikovaná ke knížce od začátku až do konce. Příběh byl skvěle vystavěný, autorka mě několikrát málem přesvědčila o tom, že vrah je někdo úplně jiný, než ve skutečnosti byl.
Mimo samotnou detektivní zápletku mě hodně bavil i na pozadí se odehrávající soukromý život vyšetřovatelů. Mám ráda, když příběh nemá jenom jednu dějovou linku, ale ideálně aspoň dvě.
Tohle byl můj šálek kávy a moc se těším na další díly série!
Po této knize jsem sáhla díky letošní výzvě a opět to byla super volba, ani jsem nečekala, že mě kniha tak pohltí. Příběh Krakena se zpočátku odvíjel trošku vlažněji, ale s každou další stránkou děj nabíral grády a napětí rostlo. Zápletka za mě skvělá, promyšlená, nijak nepřekombinovaná (měla jsem nějaké tipy kdo je vrah, ale odhalení pro mě bylo velikým překvapením). Jednoduše skvělý, kvalitní detektivní thriller. Ráda si přečtu další díly této série. Rozhodně doporučuji.
Fajn detektivka z neokoukaného prostředí Baskicka. Zločiny byly dobře promyšlené, postavy bez výjimky sympatické a vývoj jejich vztahů mě hodně bavil. Škoda, že trochu nedotaženě působilo vlastní vyšetřování, bez kterého bych se paradoxně možná i obešel. Další díly časem rád zkusím. Objeveno v rámci čtenářské výzvy, 90 %. #kraken
Autorku jsme vůbec neznali a k tomuto thrillerovému skvostu jsme se dostali víceméně náhodou. Ovšem šťastnou a autorka si nás získala hned od prvních stránek. Vzácně jsme se na tom oba shodli, autorka je už mezi oblíbenými a další díly čekají na nočním stolku. Doporučujeme všemi deseti: je to velmi čtivé, zamotané a napínavé až do konce.
Kde se skrýval tento skvělý thriller, že jsem ho neobjevila dříve? Pátrání po párové vraždě je jen začátek tohoto příběhu odehrávají se v baskické Vitorii a jejím okolí. Kniha je hodně napínavá a do poslední chvíle plná zvratů a šokujících rozkrytí. V tomto hodně vyčnívá z průměrnosti. Takže další případ Krakena a Estebalíz si rozhodně nenechám ujít.
Zajímavě podaný příběh, který hlavní hrdina vypráví.
Kdo je vrahem, na to přijdete velice brzy, ale překvapí vás, kdo to ve skutečnosti je.
Je zajímavé zamyslet se nad tím, zda se takoví psychopaté mohou mezi námi bez povšimnutí pohybovat.
Mohla by to být pravda nebo jen čirá fikce?
Velice zajímavý příběh, kdy již od počátku víme, co potká vyšetřovatele, známého pod přezdívkou Kraken, ale mně osobně to nevadí. Právě naopak mě to pohánělo číst dále.
Příběh je zajímavý, zápletka skvěle vymyšlená. Historie města mě bavila, stejně tak jejich svátky.
Kde je vrah, respektive s kým tráví nejvíce času, to jsem věděla, ale když padlo jméno, to jsem nečekala.
Rozhodně si přečtu i další dva díly. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet osobní život Krakena a Estíbaliz. Jak ráda bych viděla ty dva spolu.
Čtenářská výzva 2024: Téma 19. Kniha, která má na obálce hodiny.
Skvělé, výborné, tajemné a překvapivé. Jsem ráda, že jsem se díky výzvě k sérii dostala. Miluju Španělsko, španěle a španělštinu :o) Doporučuji i film.
Pro mě je Baskicko zemí naprosto neznámou, ale o to zajímavější. Zasazení příběhu do tohoto prostředí je tedy výborný počin. V příběhu se prolíná minulost se současností a vyšetřování případu s osobním životem hlavního hrdiny. Tempo je velmi poklidné, ale kniha čte se dobře. I když si myslím, že by knize neublížilo mírné zkrácení, hodnotím ji plným počtem hvězdiček a pomalu se poohlížím po pokračování.
Líbilo se mi zasazení příběhu do Baskicka, představení městečka Vitoria, místních slavností. Dokonce jsem si dohledala pár fotek, jen tak pro dokreslení. Jména byla krkolomná, ale zajímavá, stejně tak jako postavy.
Bavily mě obě časové linky, jako celek to bylo takové lehce nereálné, vyšetřování nebylo důsledné, ale čtení mě bavilo.
Viděla jsem zfilmovanou verzi, ale vůbec jsem si ji nedokázala vybavit. Možná si po čase nevybavím ani knihu, i když chvilky s ní byly milé.
Tato kniha byla pro mě příjemné překvapení. Zajímavé místo, které jsem doposud v knížkách nepotkal. Jistě, ty jména jsou pro nás trošku krkolomná, ale s tím se umím vyrovnat. Takže plný počet bodů a další díl si někdy určitě přečtu.
Knihu mi půjčila sestra a jsem moc ráda. Vtáhla mě do děje a nutila číst, bylo to zajímavý, napínavý,nutilo mě to nad knihou přemýšlet, neodhalila jsem vraha, ale myšlenka jak to asi bylo tam proběhla. Je to skvělá kniha, těším se na další díl.
Tohle bylo zamotaný až do konce a moje teorie o vrahovi neobstály. Bravo!!! Brilantní!!!
Pěkně napsané. Dvě časové osy, které čtenáři prozradí víc, než mají v rukou samotní detektivové. Od půlky je jasné, kdo je vrah, ale stejně vás to nepřestane bavit, protože k rozluštění všech záhad chybí ještě pořádný kus.
VRAH JE VELICE TRPĚLIVÝ!
Tasio byl před dvaceti lety odsouzen za vraždy dětí.
Brzy ho čeká propuštění , ale ve městečku se opět našly oběti...
Může někoho ovládat z vězení, nebo ho někdo napodobuje? Mohl být nevinný? Nebo vraždilo jeho dvojče Ignacio? Ten pracuje u policie a byl tím, kdo svého bratra tenkrát usvědčil.
Vrah stupňuje věk zavražděných po 5 letech a tak se postupně začínají obávat různé věkové kategorie. Inspektor Ayala přezdívaný Kraken a jeho parťačka Estíbaliz dělají co můžou, ale vyšetřování je plné překvapení a zvratů, když už jsem myslela, že vím, nevěděla jsem nic.
K tomu jim byla na oddělení přidělena nová šéfka, která rozhodně dokáže Ayalu zaujmout :-)
Jsem zvědavá jaké budou další osudy tohoto oddělení :-).
Vždycky si říkám, že už nebudu začínat další série, protože pomalu nestíhám ani číst všechny moje oblíbené, ale tuhle mi doporučila opět Jenny46 a rozhodně nelituji :-)
Moc dobře se mi četlo a určitě se pustím do dalších dílů. Atmosféra hor, rituály nebo používání různých bylin mě často naláká a tady jsem byla opravdu spokojená.
Dobrá kniha :-).
Knihu jsem četl rozkouskovaně o pauzách v práci a někdy i doma to vše v telefonu. Příběh byl celkem plytký a postrádal jsem v něm trochu akčnosti. Jediná nervydrásající situace je až na konci a i z té jsem byl sklamán. Knize snižuji hodnocení za pro mě podivná jména, která jsou navíc ještě skracována do jiných podob toho jména, dále snižuji za plytkost, nudu, nebyl vysvětlen modus operandi vražd a vrah byl divný. Nemluvě o nevyspělé lásce hlavního hrdiny k nadřízené a to, že kniha není thriller ale krimi detektivka. Pořád tam někdo někomu lže nebo zatajuje, kniha mohla být kratší tak o 100 až 150 stran. Do dalších dílů rozhodně nejdu.
Prijemne pocteni. Zacnu uz tou obalkou - hrozne se mi libi. Objem knihy je tez privetivy, ale klidne by mohl mit i vice.
Pri cteni jsem mel vlastne dva myslenkove proudy... jeden pochopil podstatu cteni mezi radky a druhy proud dostaval na tlamu s tim, jak jsem si myslel, ze ted uz vim, kdo je ten spatny... trochu problem pusobi pro nasince ta jmena... ale nejde o nic hrozneho.. staci si je 2-3x precist pomalu a nebo si je "pocestit" a nedela to zadny zadrhel ve cteni.
Jedine, co by z meho pohledu mohlo byt jinak je konec konec.... ten byl podle me malicko slabsi. Nicmene cela kniha je naprosto skvela a doufam, ze se mi do ruky dostanou i dalsi dily.
Bohužel nedočteno. Baskická jména byla hodně špatně zapamatovatelná, ale to nebylo to nejhorší. Horší byla ta řada naprosto za vlasy přitažených a nepravděpodobných momentů. Autorka si vzala mustr od současných "thrillerových" autorů a své vyšetřující obdařila nějakým tím osobním stigmatem. Chápu, že tento žánr není literaturou faktu, ale přece jen by se měl aspoň trochu reálně tvářit. Jednu hvězdu přidávám za zajímavé prostředí.
detektivní a krimi romány zfilmováno thrillery napětí krimi psychologické thrillery pátrání v minulosti Baskové španělské romány
2019 | Ticho ve sněžném městě |
2020 | Rituály vody |
2020 | Páni času |
2022 | Aquitania |
Tentokrát se mi dostala do ruky detektivka z méně atraktivního prostředí a to z Baskicka.Zločiny byly skvěle promyšlené a i vývoj postav a jejich vztáhů bavil.Opravdu bez chyby.