Time Machine
Herbert George Wells
Vědecko-fantastický román, odehrávající se nejprve v roce 802701 a poté ještě mnohem později. Vědecko-fantastický román The Time Machine (Stroj času) vyšel poprvé v roce 1895. Anglický vědec a cestovatel v čase doputuje díky svému vynálezu až do roku 802701, kdy se lidstvo vyvinulo do dvou velmi odlišných větví: jednou z nich jsou malí, elegantní a naivní eloiové a druzí jsou morlokové, kteří žijí v temnotě a na povrch vycházejí pouze v noci. Odsud se hrdina vypraví v čase ještě mnohem dál, aby spatřil soumrak lidstva i Země, zapříčiněný mj. pozvolným vyhasínám Slunce. Vydáno v anglickém originálu.... celý text
Literatura světová Novely Sci-fi
Vydáno: 2012 , e-bohémOriginální název:
The Time Machine, 1895
Stroj času jsem nejdřív viděl jako film a to byla hrozná kravina. Když srovnám knihu a film, tak jediní Morlocové svým vzhledem a chováním se podobají Morlocům z knihy.
Pátral jsem a zjistil, že Román H. G. Wellse poprvé vyšel v roce 1895 a většina literárních historiků považuje tento rok za zrod nové éry ve fantastické literatuře. Český čtenář se s ním mohl seznámit v roce 1905, ale další generace si na příští vydání musela počkat více než 90 let, což je tedy odvaz! On v tom nejspíš byl i nějaký politický úmysl, protože po přečtení knihy jsem začal pochybovat o tom, že Wells patřil k zastáncům socialismu, ale to už jsem odbočil... Přínos tohoto díla pro další autory je nezměrný. Pro ty, kteří hledají kořeny klasických sci-fi námětů, je toto dílo povinností :-)
Celý příběh započal na sklonku 19. století v Anglii v salónku pro gentlemany, kde Poutník (autor hlavního hrdinu nepojmenoval, vystupuje zde pouze jako Poutník v čase) vysvětluje přítomným svůj nový neuvěřitelný objev. Zde se mi obsah četl chvilku špatně, takže jsem si prvních několik stran musel přečíst znova. Dál už to šlo jak na drátkach.
Kniha je vyprávěním o cestě do velmi vzdálené budoucnosti. Hrdina se po svém pokusu ocitá v daleké budoucnosti a to v roce 802 701 (Tento letopočet se mi moc nezdá, ale proč ne. Myslim si, že Zemi dřív zničíme, ale to tenkrát nemohl autor vědět.). Poutník se setkává s upadající civilizací plnou prostomyslných a bezstarostných bytůstek - Eloiů. Pídí se po vzniku zdejších lidí, při čemž narazí na Morlocky. Z nich mi šel mráz po zádech. Šla z nich hrůza a nejvíc to platilo v lese :-). Wells měl opravdu skvělý vypravěčcký talent a uměl se dostat člověku pod kůži. Svět kolem nich vypadá depresivně a budete s ním hluboce soucítit, nebo takhle jsem to aspoň cítil já.
Konec knihy jsem díky filmu nečekal, byl jinačí a taky o mnoho lepší.
Knižní vydání z 1992 má skvěle udělanou obálku, uvniř je text krásně orámovaný a místy doplněný ilustracemi.
Uvažoval jsem jestli dát plný počet nebo čtyři hvězdy a nakonec jsem se rozhodl pro ty čtyři a to z důvodu, že kniha mohla být dáleko obsáhlejší. Autor se mohl víc rozepsat o zdejších obyvatelích a o světě všude kolem nich. Těch cca 160 stran mi na tak skvělé nápady vůbec nestačilo. Úplně mě to neuspokojilo, ale rozhodně si přečtu jeho další díla. Těším se na další jízdu...
Moje hodnocení 8/10
Krasne nadcasove a pritom lehke, ale presne. Pres vic jak stolety rozdil se to cte samo. Mel sem trochu dojem, ze tam byl celou dobu citit jakysi nevyuzity potencial, ale vzhledem k roku vydani nemam asi na takovou vytku narok :)
Velmi kratinké, ale neuvěřitelně dechberoucí! Popis i idea jsou natolik nadčasové, že nelze vytknout jedinou věc. A fakt, že se jedná o autorovu prvotinu snad podněcuje i přemítání nad tím, zda-li skutečně Poutníka v čase sám autor neznal. ... ;)
Dílo je z devatenáctého století a bez problémů čtivé je i dnes, což je asi jeho největší pozitivum. Dobu vzniku ale musí mít čtenář pořád na paměti, protože Stroj času je roztomile naivní sci-fi, v němž se vlastně nic moc neděje a jde spíš o jakousi autorovu vizi a úvahu nad tím, kde skončí lidstvo někdy v roce 800 000 a nutno asi říct, že současný vývoj mu trochu dává za pravdu a je možné, že za tisíc let to tady tak bude vypadat. Vzhledem k tomu, že jde vlastně o novelu, tak tady postavy nemají moc šanci na vývoj, ale jde opravdu jen o popis prostředí, vylíčení několika událostí a celkovou atmosféru, která je hodně zvláštní a jak už jsem psal naivní, což je vlastně dáno i tím, že celý příběh je vlastně vyprávěn nadšeným vynálezcem, čili mu můžeme věřit a nemusíme, ačkoli samotný konec to trošku posouvá do té reálnější roviny, čili že se vše opravdu stalo. Fanoušci sci-fi dílo určitě ocení víc, ale vzhledem ke krátkému rozsahu, čtivému stylu i zajímavým myšlenkám ho dočtou i ti, kteří žánru nijak neholdují. 70%
Knihu jsem četla na základě Čtenářské výzvy 2017. Co mě na ní zaujalo a lákalo je, že se jí inspiroval Karel Čapek a zajímalo mě, jak před 125 lety viděl autor budoucnost. Kniha se dala číst i pro mě jako nečtenáře sci-fi žánru.
Tak túto knihu som prečítala naozaj iba kvôli Výzve 2017. Dej (ak sa dá povedať, že kniha mala nejaký) ma vôbec nebavil, celá kniha sa vliekla v podstate jediným vyrozprávanym príbehom - jednou cestou, ktorú cestovateľ v čase prešiel. Príbeh vypovedany bez jediného prerušenia rozprávania jeho poslucháčmi.. Pre mňa veľmi slabé..
Mé první setkání s legendárním autorem - útlá knížečka se čte sama, i po jednom a čtvrt století od napsání je až na pár dnes už neplatných a úsměvných myšlenek je to pořád zajímavé počteníčko, především námětem, o kterém nebudu zastírat, že jsem jeho velkým fanouškem. Jedno je ale jisté, jsem přesvědčen, že lidstvo se rozhodně 800 set tisíc let nemá šanci dožít :-) - těším se na další setkání s "Herbiem" - 70 %
Vlivem několika filmů, které jsem viděla (based on Time Machine), jsem čekala trochu více děje. Hrdina postavil stroj, párkrát někam odcestoval, ale nic závratného se nedělo. Kniha mě nijak neuchvátila, i když očividně položila dobrý základ pro filmová zpracování.
Osobní důkaz, že sledování soudobých amerických sitcomů nemusí být bezduchou kratochvílí křeslové rozvalenosti. Ano, právě Big Bang Theory může za můj další sci-fi "zářez". Doslova jsem žasla nad fascinujícím vyprávěním, které upoutá i současného čtenáře zvyklého na největší senzace. Senzace!
Tak tuto knihu čtu jen pro Výzvu 2017. Je tenká a tuto tématiku nemusím. První kapitola mně velmi překvapila a dá se říci, že jsem se těšila na další. Bohužel v dalších tam je až příliš mnoho popisování toho jak to tam vypadá, moc dohadů, které se pak mění apod. Ale nejsem na sci-fi, takže je to opravdu pouze můj názor. No uvidíme jak to skončí, ještě čtyři (pro někoho už jen :-D) kapitoly.
Neuveriteľné, že kniha je aj po toľkých rokoch stále tak čitateľná. Je to asi aj preto, že Wells tu myslí dosť priamočiaro a zaujíma ho skorej spoločnosť a budúcnosť. Hlavný hrdina cestuje do roku 802 701, kde zisťuje, že ľudia žijú v utópii, ktorá je ale len zdanlivá a ukáže sa, že ľudia sú tu len akýsi dobytok pre vyspelejších Morlokov. Aj keď stroj času nieje prvý román, kde sa časom cestuje, tak právom patrí medzi ten najznámejší. Ide o napínavý dobrodružný príbeh plný fantastických stvorení. Tým, že je taký krátky tak sa tu nenachádzajú hluché pasáže a hrdina skáče z jedného dobrodružstva do druhého. Jedine začiatok pre ma pôsobil trocha nezaujimavo, kde im vysvetľuje princíp stroja, ale potom to je už len jazda.
Stroj času jsem četl v anglické lehce okleštěné verzi nicméně s pokročilou aj. Zpočátku jsem měl problém se do knihy začíst. Příběh mne zkrátka vůbec neoslovil. Naštěstí není moc dlouhý a tak jsem vydžel. Zhruba v polovině jsem se chytil a musel jsem uznat, že kniha v sobě má nějakou myšlenku. Nicméně příběh mi celkově přišel slabý.
Podle mne hodnota této knihy spočívá především v tom, že se jedná o první příběh s tématikou cestování v čase, ale jinak v podstatě nemám důvod se k ní vracet. Tři hvězdy.
Zase na osvědčené kaskádě super soundtrack (90%) - bídný film (30%) jsem dojel až ke knižní předloze, která je stran hodnocení průměrem obojího. Kdybych si k ní pustil éterickou Badeltovu hudbu, snad by se trochu zmenšila neúprosná archaická propast 120 let od vydání; kdybych přitom sledoval plytký film z r. 2002, režírovaný prý vnukem spisovatele, snad by kniha lépe obhájila svoji myšlenkovou samonosnost. 1/15
Taková delší povídka, která se velmi dobře četla. Žádné zbytečně rozvleklé popisy a rovnou k věci. Kniha není úplná špička sci-fi, ale vzhledem k době, kdy byla napsána je výborná a hlavně srozumitelná. Jsem rád, že jsem si doplnil vzdělání, co se týče čtvrtého rozměru :).
PS: Kdyby posunul pointu vztahu mezi dvěma "národy" někam na konec a nevyzradil by jí téměř na začátku, bylo by to na jedničku s hvězdičkou a možná by mi to trochu vyrazilo dech...nebo aspoň doušek
Když jsem se do Stroje času, mé první knihy od Wellse, před mnoha lety pouštěl, myslel jsem, jak bude svými myšlenkami zastaralý. Nemohl jsem se více mýlit. Nadčasové dílo o neúprosné moci času, o relativitě toho, co se nám může zdát věčné, o "finálních" sociálních konsekvencích lidského pokroku a tak dále. Mimochodem údajně jako první zmínil čas jako samostatný rozměr.
Knihu je nutno brát v kontextu doby. Já měl to štěstí, že jsem sci-fi objevoval chronologicky, takže mi určitá "zastaralost" díla nezkazila dojem. Neumím si ale představit, co bych si o tom myslel, číst to třeba po Asimovi, Clarkovi apod.
kdysi po shlédnutí stejnojmenného filmu mě napadlo, že bych si moc rád přečetl knižní předlohu. a stroj času nezklamal. je to skvělé vyprávění a výborně vystavěný příběh s příjemnou atmosférou.
zfilmováno cestování časem budoucnost utopie novely viktoriánská fantastika sci-fi
2005 | Válka světů |
1992 | Stroj času |
1990 | Neviditelný |
1928 | Ostrov doktora Moreaua |
1927 | První lidé na Měsíci |
Pro mě se mi film líbil více, ... :-)