Tři muži v automobilu
Miroslav Macek
Nerozluční přátelé Jiří, Harris, Jerome a jejich psí společník Montmorency vyrážejí na další společnou dovolenou. Po zážitcích na lodi a bicyklu se vydávají do Hamburku, Berlína, Prahy, Chocně a Kopřivnice. Svou cestou plnou dobrodružství i přátelského špičkování vzdávají hold anglickému humoru, nádherné době přelomu 19. a 20. století, kdy se zdálo být všechno možné, i průkopníkům automobilismu. A to obzvláště těm kopřivnickým. Miroslav Macek k této knize dodává: „Trvalo téměř rok, než jsem náhodně narazil na zajímavou ranou historii prvních Benzových automobilů a pojal nápad vyslat Jeroma, Jiřího a Harrise na cestu do Kopřivnice – Nesseldorfu a namísto anglických reálií popsat tehdejší prostředí německé, české a moravské. Výsledek usilovné práce (zvláště týkající se detailů tehdejších železných tratí, nádraží a reálií měst) máte před sebou a doufám jen, že vám opětovně přinese zábavu a trochu toho poučení.“... celý text
Po delší době jdu hodnotit knihu spíše negativně. Ano dočetl jsem do konce, ale kolikrát přes přemáhání a jen proto že ten rozsah knihy není tak velký. Autor nedokázal knihu napsat s takovým humorem abych se po delší čas bavil, ale spíše se jen občasně slabě pousmál. A to je u knihy od které čekáte odreagování a pobavení trochu málo. Anglický humor je specifický, ale já ho mám jinak moc rád. Přesto se kniha přečíst dala a za snahu a zjevnou práci s vykreslením měst a zvyků lidí nakonec knihu hodnotím poměrně pozitivně.
Asi jsem to neměla číst vzápětí po přečtení knihy J. K. Jeroma. Za snahu dávám hvězdičku.
Podle předchozích ohlasů jsem očekávala, že to bude horší. Ale nijak zvlášť mě to neupoutalo.
Tak toto pokračování Jeroma K. Jeroma se moc nepodařilo. Autor se snažil být vtipný a určitě si dal dost práce se zjišťováním nejrůznějších reálií z Evropy na přelomu 19. a 20. století, ale bylo to spíše nudné vyprávění, než zábavné. Takže za mě, nic moc...
Jedna hvězdička jen za českého autora. Pokračování něčeho, co mě vlastně nebavilo. Tři muži ve člunu byla hodně zvláštní kniha a neseděla mi. A zde se autor pokouší napodobit styl J.K.J., ale výsledek je nudný a vůbec není vtipný. Jak zmiňuje sám autor v úvodu, že když dostal nabídku napsat pokračování, řekl ne. Měl u toho zůstat a opravdu to nepsat.
2017 | Saturnin se vrací |
2020 | Saturnin zasahuje |
2021 | Saturnin se představuje |
2018 | Ona, oni a já aneb Vychovatelem snadno a rychle |
2018 | 3x na horké stopě |
Humorné, ale nepoutavé. Jako Kopřivnickou rodičku mě téma knížky zaujalo, ale mám pocit, že jsem ji přečetla pouze proto, že je tak útlá. Zajímavé, ale další díly vyhledávat nebudu.