Tri sestry
Heather Morris
Tatér z Osvětimi / Tetovač z Auschwitzu série
< 3. díl
TRI SLOVENSKÉ SESTRY. Ich príbeh vám zlomí srdce. Ich cesta vás naplní nádejou. Ich mená si navždy zapamätáte. „Chcem, aby ste mi sľúbili, že sa vždy postaráte o svoje sestry. Že tu vždy budete jedna pre druhú. Že nikomu nedovolíte, aby vás od seba odlúčil, nikdy. Rozumiete?“ Keď boli Cibi, Magda a Livi malé, sľúbili svojmu otcovi, že zostanú spolu, nech sa stane čokoľvek. O niekoľko rokov neskôr, keď mala Livi len pätnásť rokov, dostala príkaz na transport do Osvienčimu. O štyri roky staršia Cibi šla s Livi, odhodlaná ochrániť ju alebo zomrieť spolu ňou. Spoločne bojovali a prežili nepredstaviteľnú krutosť a utrpenie. Len sedemnásťročná Magda, zostala so svojou matkou a starým otcom vo Vranove nad Topľou, ukrývala sa u susedov v podkroví alebo v lese, keď členovia Hlinkovej gardy hľadali Židov. Podarilo sa jej unikať, ale nakoniec aj ju odviezli do tábora smrti v Osvienčime-Brezinke. Tam sa tri sestry znova stretli a pri spomienke na otca si dali nový sľub, tentoraz jedna druhej – prežijú. Heather Morris, autorka kníh Tetovač z Auschwitzu a Cilkina cesta, ktorých sa po celom svete predalo osem miliónov výtlačkov, prichádza s novým ohromujúcim príbehom, ktorý sa dotkne vášho srdca, nadchne vás odvaha a nezištná láska troch sestier, ktoré vzájomný sľub udržal nažive.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Three Sisters, 2021
Tvorbu Heather Morris poznám veľmi dobre z jej dvoch predchádzajúcich kníh, Tetovač z Auschwitzu a Cilkina cesta. Autorka píše veľmi pútavo, dynamicky, bez zbytočných opisov. V tomto diely jej to trochu kazil slovenský preklad, ktorý mi prišiel, hlavne zo začiatku dosť kostrbatý. Miestami sa dalo spoznať pôvodný anglický slovosled. Postavy Livi, Cibi a Magdy sú veľmi sympatické. Bolo úžasné sledovať puto medzi sestrami, ich vzájomnú lásku a porozumenie. Ak by som mal hodnotiť príbeh ako celok, umiestnil by som ho medzi Cilkinu cestu a Tetovača. Kým príbeh Cilky bol veľmi silný a napínavý, tak Tri sestry sú v tomto ohľade pomalšie a obsahujú menej napätia. Na druhú stranu, oproti Tetovačovi, pri ktorom som mal pocit, že sa na postavy pozerám cez sklo, som tu cítil každú emóciu, ktorú sestry prežívali. Veľmi oceňujem prepojenie tohto príbehu s oboma predchádzajúcimi knihami. Táto kniha čitateľovi prináša aj pohľad do zákulisia života postáv po vojne. Autorka sa venuje popisu emigrácie do Izraela, kde naše hrdinky musia začať doslova od nuly. Popritom stále bojujú so spomienkami na brutalitu a utrpenie, ktoré zažili. Ak hľadáte dobrú knihu o holokauste obsahujúcu skutočný príbeh, výberom príbehu Troch sestier určite nesiahnete vedľa.
Třetí kniha, kterou jsem od této autorky četla, po Tatérovi a Cilce a při její četbě mi občas i slza ukápla. Tak silně na mě zapůsobila láska tří sester, která jim pomohla přežít všechny strasti života v Osvětimi.
.... byť je to smutný příběh, tak se moc dobře četl a sesterské pouto po celý život pomohl tohle všechno překonat. Moc se mi do ní nechtělo, našla jsem ji kvůli čtenářské výzvě, ale od začátku mě vtáhla a udržela až do konce. Jsem za ni ráda.
Příběhů (nejen) z Osvětimi jsem už přečetla opravdu hodně a v každém z nich si vždycky najdu něco "nového". Tady to byla hlavně druhá část knihy - po Osvětimi. Je těžké číst o tom, jak společnost odmítala přeživší. Stěhování do Izraele bylo pro mě v tomto případě úplně nové téma.
Tento příběh byl další perlou. Ano, bylo to dojemné, smutné, frustrující, ale také účelné. Jsem rada, že autoři jako je Heather Morris odkrývají tyto příběhy, které by rozhodně neměly být zapomenuty.
Jeden z mála románu z Osvětimi, který byl upřímný a nebyl napsán pouze pro komerci.
Cibi, Magda a Livi ... Tři sestry , tři dechberoucí osudy , které začínají na rodném Slovensku a pokračují přes hrůzy Osvětimi , až do Izraele, kde konečně nacházejí klid a vytoužené štěstí .
Silná kniha , která vám nedá spát , dokud nejste na konci .
Kniha o síle sesterské lásky , neuvěřitelném štěstí a nezdolné vůli přežít .
Opět krásně napsaný příběh. Moc se mi líbilo, že v knize je i obsáhlá část budování života v Izraeli. Nikdy jsem ještě nečetla o tom, jaké byly začátky v Izraeli a jak to budování nového státu vypadalo, zde jsem získala alespoň malou představu. Příběh byl dojemný a tak celoživotní vzájemné pouto mezi sourozenci je vlastně záviděníhodné.
Tak tato kniha se povedla, konečně uvěřitelný příběh ve srovnání s Tatérem a Cilkou. Dokonce i slza ukápla. Libilo se mi i pokračování jejich životů po válce, jak sestry žily dál. Zajímalo by mě, jestli se ještě někdy podívaly na Slovensko.
Když člověk čte takové knihy, vždy se v něm mísí šílené pocity a každý takový příběh vpodstatě znamená jistý úspěch - samotný příběh je natolik silný, že to nemůže být propadák.
Heather Morrisová to ale opravdu umí a osudy všech svých postav vypráví strhujícím způsobem, navíc píše velmi příjemným stylem. Příběh sester se zdá být až neuvěřitelný, pokaždé, když zase opět vyvázly z jisté smrti, jsem si říkala, že to se snad nemohlo stát. Všechny sestry měly opravdu neskutečné štěstí a minimálně u Livi a Cibi je s obrovským podivem, že dokázaly přežít téměř tři roky.
Zajímavé bylo propojení příběhu s tatérem, Gitou a Cilkou - příběh to příjemně osvěžilo, když jsme se setkali se známými postavami.
Dávám 4* jen proto, že mě moc nebavil konec, tedy období po válce, kdy příběh hodně skákal v čase i prostoru a neudržel úplně zajímavou dějovou linku. Poválečný vývoj, který zabírá téměř polovinu knihy, plyne v duchu vzpomínek v konfrontaci s realitou, v níž se vlastně všem všechno daří, takže příběh je takový rozmělněný a už o ničem - poválečné životní osudy sester se daly vypsat nějakým shrnutím.
Krásný příběh, který chytí za srdce. “Koncentrační” literaturu mám ráda, o to víc, když je v příbězích zahrnut i život po válce. Moment, kdy se sestry shledají s matkou v táboře je dechberoucí.
(SPOILER)
Z počátku mi dělalo problém, která sestra je která. Ale jinak se knížka četla dobře. Konec se trochu táhnul, ale asi byla potřeba vědět co se s dívkami děje dál.
Velmi oceňuji, že příběh ukazuje, že i když přežily tábor smrti, měly to stále ve společnosti nelehké! Klobouk dolů před každým, kdo takové utrpění vydržel.
Děkuji za tento příběh!
Židovské sestry Cibi,Magda a Livi nás nechají nahlédnout do jejich pohnutého osudu, přežití válečných let i let po válce, v zemi, kde začali další etapu svých životů. Souhlasím s některými komentáři, dívky měly i velkou dávku štěstí, ale to nesnižuje zvěrstva, která se za války stala.
(SPOILER)
Sérii z Osvětimi jsem přečetla celou a musím říci, že toho byl za mě jednoznačně nejlepší díl. Všechny byly super, ale tato kniha mě dostala nejvíce. Slza mi ukápla nejednou a nejedna.
Skvěle napsaný tragický příběh s dobrým koncem. Ne každý příběh z Osvětimi musí skončit špatně. Je zázrak, že 3 sestry (skoro) společně přežily něco tak hrozného, jako byl koncentrační tábor. Hodněkrát jsem v knize myslela, že to prostě nevyjde, i když jsem věděla, že přežijí.
Za mě doopravdy super!
Hlavní hrdinky měly štěstí v moři neštěstí až se tomu nechce věřit. Doma jsme také tři sestry, takže jsem se hodně zamýšlela nad tím, jak bychom to asi zvládaly.. Jsem ráda, že tahle doba je za námi a pevně věřím, že nic tak strašného nás již nečeká
Šťastný příběh tři sester.
Hodně lidi má negativní komentář, protože lidem se nechce uvěřit, že to mohlo takhle dobře dopadnou. Knihou se prolíná bolest, utrpení, ale i humor a naděje.
Už jsem pár knížek o koncentračním táboře přečetla, ale tahle mě tak nějak nepohltila. Dívky při své naivitě měly vlastně hodně štěstí, občas se nad nimi slitoval esesák/čka, až mi to celé přijde nereálné. Také jejich útěk (spíš odchod) z koncentračního tábora zvláštní, poklidný, ještě stihly všude pohřbívat mrtvé... Hodnotím jako průměr.
Tři sestry ve mně zanechaly spíš rozporuplné dojmy, nedokázale jsem s dívkami úplně sžít, fandit jim a hltat stránky.
Jejich konverzace, rozhodování, chování a vše, na mě působilo místy a příliš nerealisticky, přespříliš naivně, až uměle.
Za mě celé knize chyběla hloubka. Děsivé silné téma, ale díky malé uvěřitelnosti postav, ze mě nějak nevymačkala skoro žádné emoce. A to je právě to, co chci od knihy, chci aby mi nebyla lhostejná, aby ve mě vzbuzovala pocity, klidně i negativní, smutné, ale musí pusobit autenticky.
koncentrační tábory Židé naděje ženy v 2. světové válce sestry holokaust, holocaust podle skutečných událostí přeživší holokaustuAutorovy další knížky
2018 | Tatér z Osvětimi |
2019 | Cilčina cesta |
2021 | Tři sestry |
2020 | Příběhy naděje |
2024 | Sestry pod vycházejícím sluncem |
Možná jsem od autorky čekala po Tatérovi a Cilčině cestě o malinko víc. Hrůzy této dějinné etapy byly již mnohokrát popsány a ještě budou. A tento titul se zařadí do dlouhé řady podobných.