Osud trpaslíků
Markus Heitz
4. kniha série Trpaslíci. Trpaslíci naposledy táhnou do boje o osud svého národa: od úporných bojů v Černé soutěsce je však pohřešován Tungdil Zlatoruký. Draci, mágové a krutí alfové pronikají neustále hlouběji do Skryté země a zmocňují se vlády nad stále většími částmi říše. Trpaslíci bojují o holé přežití, sami však cítí, že jim nezbývá moc naděje. Potom ovšem dojde k nevysvětlitelné události: ze soutěsky se vrací válečník z rodu trpaslíků, následovaný armádou hrůzných příšer. Říká si Tungdil a Pruďas i jeho společníci ho s nadšením vítají. Brzy se však dostaví pochybnosti – je to skutečně Tungdil nebo se nově příchozí válečník drží pouze vlastního neblahého plánu? Začíná největší dobrodružství národa trpaslíků.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Fantom PrintOriginální název:
Das Schicksal der Zwerge, 2008
Zatím nejlepší díl. Od relativně pohádkového začátku série, vhodného i pro děti, se děj posouvá k pravé, čistokrevné fantasy se spletitějším dějem. Líbí se mi nosné téma celého dílu, které se točí kolem Tungdila. Zpočátku mě trochu rozladil časový skok, nicméně má svoje opodstatnění. Závěr je boží a vpravdě silně naladí na další pokračování.
Obsahuje spoilery.
Uf, tak tenhle díl mi dal pěkně zabrat. Začal slibně, partyzánský odboj je lákavé téma, ale velmi záhy se zvrhl do klasické výpravy jako z počítačové hry stejně jako předchozí díly. Pořád se tady objevují prakticky všechna obvyklá klišé používaná ve fantasy, řadoví vojáci slouží jenom k tomu aby je něco zabilo, Rodario a Mallenia jsou úplně zbytečné postavy, a hlavní postavy jsou nesmrtelné. Dokud se autor jedné nerozhodne zbavit, což udělá tak idiotsky a nelogicky, že kroutím hlavou ještě teď.
Ve chvíli, kdy byla jedna z hlavních postav rozpáraná, druhá střelená do krku a třetí spadla ze skály, přičemž se ani jedné z nich ve finále nic nestalo, jsem si vzpomněl na Dívčí válku božského Ringa: "Vyndal dopis z koše, vyhotovil deset kopií a poslal je svým známým. Žena se mu uzdravila a syn se zachytil v pádu o kořen stromu."
Nemôžem si pomôcť, ale tu sa zas objavila istá remeselná topornosť. Pamätám si, že keď som toto čítal, bol to občas boj. Niektoré kapitoly leteli strana za stranou, niektoré som tlačil pred sebou jak fúrik plný betónu. Jedna hviezda je za hlavného hrdinu. Inak sa autor až tak moc nevytáh...
Velmi povedené pokračování série. Opět akční, napínavé, plné nových nápadů. Příběh byl obohacen temnými prvky ( nově zmíněný druh trpaslíků nakažených kouzly alfů), ale to je jen dobře, dostalo to tím pádem nové možnosti. Změna charakteru Tungdila funguje taky jako nečekané koření.
Nečernobílost některých postav taky vítám. Ovšem kvůli následujícím věcem dávám jen cca 3,5*:
Pojmy oběh a cyklus mi stále přijdou matoucí, když vás to nutí v průběhu napínavé četby se vždy zastavit a zamyslet, který pojem znamená rok a který den, začne být otravné.
Dále romantická linka je fajn, ale jak už někdo zmínil, autor to rozpitvává až moc.
Ze zapřisáhlých nepřátel se mávnutím, hm... sekery stávají spojenci - budiž, ale bylo těch zvratů podle mě moc a někde jejich logika dost skřípala. V závěru je už otazníků na můj vkus příliš, mám rád trochu otevřené konce, ale pár odstavci dovysvětlit některé věci bych uvítal. Nu, možná autor nesmí ani naznačovat :-)
Každopádně pro ty, kteří sérii začali, je to báječné pokračování.
Konec mě nechal s otevřenou pusou. Vůbec jsem nečekala takový konec, a za to jsem autorovi velmi vděčná.
Spoiler alert!
Kniha me moc bavila az na jednu vec - neustale diskuze a hadky o Rodaria mezi Mallenii a Coirou. V kazde kapitole od zhruba tretiny knihy, kde se tyto postavy setkaly, se ty dve porad jen bavili o nem a porad se rozebirala tato romanticka linka. Ze zacatku mi to nevadilo, ke konci to vsak bylo to neskutecne otravne a nudne.
Temný Tungdil mě bavil, zlo je silnější a silnější, nikdo si není jistý, zda ta, či ona postava dojde živá do konce knihy. Víc takových knih. Víc takových fantasy, po několika letech jsem se k fantasy vrátil a to přes Heitzovi Trpaslíky. Už mě nebavilo, že se hrdinové na poslední chvíli vzmohli a záhadně vyštrachali z kapsy kouzlo plné světel a všichni kolem popadali :D ale tady si člověk není jistý, zda vůbec má hrdina šanci, no... vlastně jich moc nemá :D
Heitz je geniální spisovatel!!! Jeho knihy mě asi nikdy nepřestanou bavit. Akční, napínavé, záhadné, já prostě nemám slov!! Kdyby byla možnost tak dám hvězdiček více !!! :-D:-D
Heitz pritvrdzuje a my máme pred sebou už štvrtý diel Trpaslíkov. "Osud trpaslíků" je trochu (alebo možno aj dosť) iný, než predchádzajúce tri časti. Za prvé tu nie je Tungdil (áno, Tungdil tu nakoniec bude, ale čitateľ nemá istotu, či to naozaj Tungdil je - bol som niekde na hrane, či je alebo to nie je on), za druhé je Skrytá zem vystavená krutovláde niekoľkých tyranov a za tretie, mám taký pocit, že odmlka troch rokov od tretieho dielu spravila svoje. Už to nie je tá typická fantasy, ale chystá sa niečo temnejšie. Niečo, čo sa naplno rozvinie v „Legendách Alfů“ a v „Triumfe trpaslíků“ – áno, mám na mysli tajomnú kastu-bratstvo-národ (vyberte si) žadárov! Odporúčam všetkým.
Epické dílo. Ke konci už to bylo trochu zrychlené (to čtenář pocítí), ale jinak výborné.
Opět výborné čtení od autora, jehož jméno je zárukou kvality samo o sobě, nelze než doporučit.
Čo dodať? Štvrtý diel ponúka namiesto rozprávky, ktorá sa skončí happyendom, temnú hrdinskú fantasy, kde od hlavného hrdinu môžete očakávať čokoľvek... Tungdil sa zmenil, ale zmenil sa aj svet okolo... prešlo 250 rokov, mnoho hrdinov čias minulých je preč, no Pruďas ostal a to je hlavné! :-)
Okrem hlavnej dejovej linky budete sledovať aj druhú nemenej podstatnú časť Rodariových synov. Tieto dve linky sa neskôr spoja a všetko vyvrcholí v záverečnú bitku, ktorú autor zvládol na výbornú. Kniha sa číta sama od seba, Pruďas hádže jednu hlášku za druhou, koniec ma zaskočil a očakávam, že sa Markus Heitz niekedy ešte vráti k Skrytej Zemi :-)
Na otázku odpovedám: Áno, bol to pravý Tungdil.
A asi sa už nikdy nedozvieme vtip o tom, ako sa skřet (slovensky "ohyzd" :-D) pýta trpaslíka na cestu... to vie len sám autor...
"Teď jsem se doopravdy dožral! Já ti takovou vrazím, až z toho pukneš!"
"Hej, vy zplozenci šíleného maguse! Zústaňte zalezlí ve svých ďourách!...Nebo mám lepší nápad. Vylezte ven, já vám dám ruce a nohy hezky do pořádku!"
"Vyklepu ti kožich, až budeš průsvitnej jako list!"
"Tady se nám blíží další tlupa černooček! Učenej, tentokrát jsou moji, rozumíš? Nemůžu nechat celou práci na... učenej! UČENEJ! ... On to udělal zase!"
- Boindil Dvojčepel, zvaný též Pruďas z klanu Vrhačú seker, válečník
Opět a zase výborná kniha!!!!! Těším se na pátý díl,i když se autor na konci dušoval že už nebude :-).Proto zatím přejdu na Legendy Alfů.
Pro mě asi nejlepší knížka série. Člověk by až nevěřil, nakolik si autor dokáže s už starými dobře známými hrdiny pohrát tak, že nejsou staří ani známí....
Po skvělém třetím díle je tohle pokračování zklamáním. zatím nejhorší díl série. Děj je lineární - na začátku se vše přesně naplánuje a pak se vše vyvíjí (sice s menšími zvraty) tak, jako by na vše dohlížel sám Vraccas.
No, takže, tento komentář bude hodnotit celou sérii od německého autora.
Byla to má první fantasy knížka! Díky ní, teď čtu jen fantasy romány. Pro mě jsou trpaslíci strašná srdcovka. Různá charakteristika postav, zápletky, magie, či způsob popisu boje a rozhovorů. Knížka patří do desítky nej. fantasy knih a že jich je! :D
Za mě určitě a jediněčně 100% (i za zbyle díly)
2005 | Trpaslíci |
2008 | Ritus |
2016 | Triumf trpaslíků |
2009 | Osud trpaslíků |
2010 | Spravedlivý hněv |
Od doby, kdy Tungdil s Boïndilem bojovali proti zlu, uplynulo už více jak dvě stě cyklů. Skrytá země se za tu dobu změnila k nepoznání. Elfové byli téměř do posledního vyhubeni, lidé živoří pod knutou temných alfů, zbloudilých mágů nebo ve spárech draků. Trpaslíci bojují o holé přežití a volají po návratu svých největších hrdinů. Markus Heitz nechal svého hlavního protagonistu na konci předchozího dílu zmizet v hlubinách Černé soutěsky, aby ho nyní přivedl zpátky. Nejedná se ovšem o oslavnou ódu na legendárního ochránce Skryté země, ale o návrat plný pochybností, nezodpověditelných otázek, krutosti a zabíjení. Čtvrté pokračování trapslíků je zatím nejpochmurnější a nejtemnější vyprávění z celé ságy. Hlubiny, do kterých Markus zavedl své hrdiny, nikdy nebyly bezcitnější a krvavější. V tomto díle na Skrytou zemi nesvítí slunce, milenci se neprocházejí pod nebem plným hvězd, spíše si navzájem obvazují sečná zranění nebo si napravují polámané kosti. Děj je bohatý, zvratů je spousta, staré dobré postavy dostaly nové tváře a všechno tady šlape jako dobře namazaný stroj, místy těžkopádný, ale neúnavně pracující na úspěchu.