U severní zdi

U severní zdi
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533056/bmid_u-severni-zdi-65ddf097d86fa.jpg 5 1455 1455

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. A čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu. V léčebně dlouhodobě nemocných pomáhá Ošetřovatelka umírajících svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla?... celý text

Dajine
20.07.2023 5 z 5

Není rozdílu mezi nacismem, fašismem a komunismem. Velký respekt k paní spisovatelce a ke každé oběti všech těchto ideologií.

Mayaotzin
20.07.2023 5 z 5

Přijde mi, že co si Češi dělali navzájem, bylo daleko horší, než co nám provedl kdokoli jiný...
Nechápu to. Kde se to v těch lidech bere.
Matka a Žena s jizvou na rtu... to bylo něco naprosto šíleného...

Na tohle by se nemělo zapomínat, o tomhle by se mělo mluvit, tohle by měl každý vědět.

Tohle nikdo nepotrestal...

ivetdos
19.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla opravdu síla. Věděla jsem, že půjde o velmi silné, smutné čtení, ale i tak mě kniha překvapila.

Jde o neskutečně autentické, sugestivní příběhy, inspirované skutečnými událostmi z padesátých let minulého století. Měla jsem ponětí o politických procesech za totality, ale že byly páchány taková zvěrstva na ženách a zejména jejich dětech, jsem netušila. Autorka výborně spojila beletrii a literaturu faktu, ovšem nečetla se lehce právě pro své náročné téma, musela jsem si příběh dávkovat. Pokud máte čtecí krizi, nebo se vám odehrává v životě něco smutného, hlavně pokud jde o děti, určitě bych se čtením počkala. Nebude vám z toho dobře, ale určitě by vás kniha neměla minout. Jde o velmi výjimečný kousek, který ve mně bude rezonovat ještě dlouho.
Nahlédnutí do minulosti, která by se neměla opakovat. Pro mě jedna z nejlepších knih tohoto roku!

Kenan
19.07.2023 5 z 5

O této knize snad už bylo napsáno vše, tak se nechci opakovat. Mohu jen doporučit, aby jste si ji přečetli. Děj příběhu, který se knihou prolíná není myslím až tak důležitý. Hlavním přínosem jsou fragmenty osudů jednotlivých postav, jejich přežívání v 50.letech, kdy autorka opravdu realisticky, vystihuje hrůzy, které se děly.

Susan94
19.07.2023 5 z 5

Muž s dírou v srdci a Ošetřovatelska umírajících...
Nečekala jsem, že to bude až tak silný příběh. Skvěle zvolená kompozice děje. V pravidelných intervalech mi ze čtení bylo tak zle a těžko... Lidé jsou opravdu neuvěřitelní... Jsem autorce moc vděčná, že ji napsala a tyto zvěrstva zase o trochu víc uvedla do podvědomí současné společnosti.
Doporučuji dočíst do konce včetně doslovu. Hlavně tedy rozhodně všem, doporučuji tuto knihu si přečíst!

veronika4937
18.07.2023 5 z 5

Tuhle recenzi se snažím napsat už několikátý den a pořád jen píšu a mažu, protože mám pocit, že žádná moje slova nedokážou vystihnout, jak moc hluboký dojem ve mě knížka nechala. Takže musím říct jediné - přečtěte si ji. Ano, je to hrozně těžké čtení, je plné hrůz a zvěrstev a nejspíš si ho budete muset dávkovat. Ale je hrozně důležité, aby lidé nezapomněli, co se dělo, a aby si vážili toho, jak se teď mají. Zároveň je knížka napsaná opravdu poutavě a čtivě, jednotlivé, zdánlivě samostatné, případy se pomalu propojují a nakonec do sebe všechno hezky zapadne.

iv.ča
16.07.2023 5 z 5

Co k této knize říct? Je to velice silná kniha, která zacloumá s Vašími emocemi a pocity. A je to dobře, protože zapomínat na krutost a zlo se Nemá. Nikdy!!!!

Maky78
15.07.2023 5 z 5

Velmi kvalitně napsaná kniha. Je plná opravdovosti, surovosti, smutku i naděje a odpuštění. Pomsta je pro někoho cesta a pro jiného je to připomenutí jaký nechce být.
Je velmi důležité na tuhle část naší minulosti nezapomínat.

Neodpouštej, odpouští jen Bůh

Vendy225
14.07.2023 5 z 5

Uff. Tak tohle byla hodně drsná kniha.
Člověku se nechce ani věřit, jaké bezpráví, bolest, týrání si museli někteří lidé vytrpět - a že jich nebylo málo. Co to je vůbec za povahy, že dokáží ubližovat a týrat, svědomí žádné? Kniha je moc dobře napsaná, dobrý a čtivý styl spisovatelky. Historie, která kéž by nás všechny poučila a už se nikdy neopakovala.

Audrina
14.07.2023 5 z 5

Kde se vlastně v člověku bere zlo? A jaktože není nikdy potrestáno? Přesně tyhle filosofické otázky vám naskočí po tom, co knížku dočtete. Smutné je, že na ně nenajdete odpověď.
Myslím si, že je důležité, aby podobné příběhy vznikaly a trochu mě mrzí, že se knize nedostalo víc pozornosti. Je totiž skvělá a neskutečně mrazivá. Zvlášť když si člověk uvědomí, že se vše skutečně dělo a většina viníků nebyla nikdy potrestaná

sarkasknizkou
13.07.2023 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu skvělé počtení. Od autorky jsem již četla Prameny Vltavy, které také moc doporučuji, ale musím říct, že kniha U severní zdi tu výše zmiňovanou předčila. Velmi kvalitně napsaná kniha plná surovosti, ztráty a zlosti jednoho člověka vůči druhému. Některé pasáže se četly opravdu těžce, několikrát jsem měla slzy v očích a nevěřícně kroutila hlavou nad tím, jak některé ženy dokázaly být vůči těm druhým tak moc kruté... Celý ten příběh, který se kolem těchto skutečných událostí zpoza zdí pankrácké věznice kolem dokola točí, je vystavěný opravdu precizně a skvěle mi do toho všeho zapadá. Je až neuvěřitelné, že se o událostech tohoto období téměř nemluví a nejsou nikde připomínány. Rozhodně mám v plánu na Ďáblický hřbitov zajít se podívat na místo, které mělo být navždy zapomenuto...
Jinak také musím uznat, že autorka i po sepsání a vydání knihy umí o celém tématu moc zajímavě a pěkně povídat, pokaždé, když narazím na nějaký rozhovor s ní, se dozvím něco dalšího, co se do knihy nevešlo nebo bylo pro klid v duši nás všech raději vynecháno... Moc doporučuji si některé rozhovory pustit.

sára11
11.07.2023

Klobouk dolů před ,,paní spisovatelkou ",velmi silná kniha.Doporučuji přečíst.

LucieT
07.07.2023 5 z 5

Nemám slov, velmi silná kniha.

KatyM.
06.07.2023 5 z 5

Velmi silný příběh o síle a odvaze, zmařených životech. Autorka má můj obdiv, výborné zpracování. Doporučuji.

Iki1
03.07.2023 5 z 5

Hodně povedená kniha. Protože zpracovává téma, o kterém jsem neměl ponětí, zároveň jsem si doplnil vzdělání. Není to lehké čtení, soudím, že podobných kostlivců v soudružských skříních je ještě nespočet. Je fajn, že mladá autorka se do tohoto nelehkého psaní pustila a neopomenula několikrát zdůraznit hlasem svých hrdinů, že komunisti se chovali hůř než nacisti. Díky autorčinu stylu psaní s občasným gradováním naléhavosti, litím emocí i bezohledným líčením atmosféry zůstává po přečtení stopa v čtenářově mysli, takže kniha určitě nepatří k těm, na které se snadno zapomene.

Jirinamac
03.07.2023 5 z 5

Jsem zvyklá číst v MHD, ale na tuto knížku jsem potřebovala samotu. Ve stejné době, kdy jsem se narodila i já a moje máma kousek od Pankráce bydlela, tak člověk si snad ani nedokáže představit, že se něco takového mohlo dít, ale bohužel se to dělo. Po válce, kdy už mohl být klidný a spokojený život, tak nastoupil bolševický režim, který se vyrovnal tomu fašistickému, ale to byli Češi, kteří toto páchali na Češích. Krutá doba o které se moc nemluví, ale je dobré vědět a vzpomenout i na tyto zločiny, které většinou zůstaly bez trestu. Bolestné čtení.

1alena1
03.07.2023 5 z 5

Mnohé zde bylo řečeno a nechci vše opakovat. Obdivuji mladou spisovatelku, že dokázala tak věrohodně přiblížit tu hrůznou dobu padesátých let. Mně dělalo problém to číst, natož o tom psát, je to opravdu síla.
Nechápu, jak již někdo zmiňoval, kde se v lidech vzala ta krutost. Jak mohl někdo týrat ty úplně nevinné a bezbranné ?! To nejsou lidi, to je zrůdné a většina bez potrestání.......
A ještě jsou tací, kteří chválí minulý režim a s láskou vzpomínají..... a nadávají na to, jak je dnes.
Vyšlo v poslední dobu dost knih, které připomínají nelehkou dobu minulého století a je to dobře. Jen bohužel si myslím, že ti, kteří by si to měli připomenout, ti nečtou.

packlik
02.07.2023 5 z 5

Ale obyčejný člověk se měl dobře. Ne a ne, prostě ne! Je potřeba to stále opakovat!

dunny
30.06.2023 5 z 5

Je těžké knihu popsat slovy. Tato kniha se musí číst.

JakeTheDog
29.06.2023 4 z 5

Petra Klabouchová - U severní zdi

"Muž s dírou v srdci " žije osamělý život v malé, zašlé garsonce na starém sídlišti. Nemá přátele, ani partnerku, pro okolí je neviditelný a na první pohled žije nudný život. Jediné pro co žije je pomsta. Pomsta bývalí agentům StB, kteří zab.li a m.čili mnoho nevinných lidí. Jednou z nich byla i jeho matka. V domově důchodců u svaté Anny mají zase velký problém s jednou z klientek. Ději se kolem ní nevysvětlilné, téměř až paranormální jevy, které si místní personál nedokáže vysvětlit. Obě linky se pravidelně střídají a s přibývajícími stránkami do sebe plynule zapadají.

Kniha se odehrává v roce 2011, velkou část ale tvoří vzpomínky na padesátá léta a především lidské osudy spojené s akcí "kámen". Kniha obsahuje mnoho popisů krut.stí, které byly prováděny na politických věznich a to i včetně žen a jejich malých dětí. Autorka popisuje snahu režimu zlomit člověka sebráním veškeré svobody, naděje a důstojnosti. Tyto scény jsou emočně velice náročné. Zároveň jsou znázorněny s úctou a respektem a snaží se především o připomenutí událostí, na které se téměř zapomnělo. Kniha se snaží nahlédnout také do povah dozorců. Co je motivovalo? Jak mohli dělat něco tak hrozného? Jak je možné, že v civilním životě žijí spořádaným a šťastným životem? A byli všichni stejní?

Petra Klabouchová dokázala skvěle vyvážit čtivost s propracovanou stylistikou. Kniha dokáže být poklidná, dojemná a poetická, zároveň ale také rychlá, úderná a tvrdá. Autorka dokáže ve správnou chvíli zdůraznit určitou maličkost, použít příměr, nebo metaforu a skvěle tímto způsobem budovat atmosféru, naprosto čtenáře pohltit a  nechat ho prožít širokou škálu pocitů. Čtenář si projde hlubokým smutkem, dojetím, ale také frustrací a upřímným naštváním. Mnoho scén má schopnost nechat v mysli hluboký otisk. Rytmikou textu v akčnějších pasážích zase buduje pocit naléhavosti. Díky tomu všemu si knížku užije jak čtenář, který vyhledává osobitý, propracovaný styl, silnou atmosféru a hluboké emoce, tak i čtenář, který hledá čtivý, úderný a napínavý příběh.

"U severní zdi" je opravdu výborná knížka, kterou jednoznačně doporučuji a řadím jí mezi nejlepší knihy letoška

Hodnocení 5/5