U severní zdi přehled
Petra Klabouchová
Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Časy se mění, svět kolem však zůstává hluchý, slepý a němý stejně jako kdysi. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. Spravedlnost se nekoná, a tak musí konat on. Čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu. V léčebně dlouhodobě nemocných Ošetřovatelka umírajících pomáhá svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla? Přišel čas platit účty za padesátá léta........ celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U severní zdi. Přihlašte se a napište ho.
Hodně smutné čtení. Příběh je inspirován skutečnými osudy politických vězeňkyň a jejich dětí v padesátých letech v Československu. Ženy byly vězněny v Praze na Pankráci a prošly si doslova peklem. Mnoho jich skončilo i s jejich miminky na ďáblickém hřbitově.
Jedním slovem - Masakr, jedním slovem - Hrůza, jedním slovem - mrazivé!!!
Kniha u které od první kapitoly máte vztek a slzy v očích. Emocionalní horská dráha. Podložena realitou. Nepřestane mě udivovat jakých bestialit je lidská bytost schopná a jaké argumenty používá k ospravedlnění svých činů. Blivno je mi. Smutno je mi. A nejhůř se cítím, když lidé zapomínají, a tyhle hrůzy neberou za bernou minci. To už je dávno... jo i čarodějnice upalovaly dávno, ale přece to teď nezačneme zlehčovat a nevrátíme se do dob středověkých? Nebo si to vážně někdo přeje? Je to lidská přirozenost? Ničit a ubližovat? Luciferúv Efekt všude kam se podívaš, měl jste pravdu pane P.Zimbardo....Dej člověku moc a strach, a zavládne chaos a utrpení.... :(
Knihu bych doporučila všem, kteří potřebují osvěžit paměť , a všem kteří nemají ponětí, co se tady v 50.letech dělo...Svobodu je třeba si chránit, nevíš dne ani hodiny, kdy o ní můžeš lusknutím prstů přijít...
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
Žebříček 10 nejčtenějších knih (prosinec)
15.12.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Vrátí se vám... sykla mezi sevřenými zuby. Co to meleš? Zlo. Vrátí se vám. Zlo zná vždycky zpáteční cestu.“
„Mysleli jsme , že po válce bude už jen dobře, že budujeme lepší svět pro všechny. Jenže svoboda se nedá zdědit. Každá generace si ji musí vybojovat sama. Znovu a znovu.“
„Komu zvoní hrana? Tobě, národe český. Sotva jsi narovnal hřbet, už ho znovu k zemi ohýbáš, už zase hlavu skláníš. Slyšíš ty zvony? To pro tebe zpívají píseň pohřební, pro tebe a tvé děti. Porostou jak pokroucené borovičky a ty už nikdo nenarovná, křivé dříví zůstane navždy zohýbané.“
Kniha U severní zdi v seznamech
v Přečtených | 1 790x |
v Chystám se číst | 1 005x |
vězení, věznice 50. léta 20. století tajemství pomsta hřbitovy političtí vězni oběti komunismu historické romány české rományAutorovy další knížky
2023 | U severní zdi |
2021 | Prameny Vltavy |
2024 | Ignis fatuus |
2020 | Anglická zahrada |
2019 | Podvod zlatého faraona |
Kniha byla opět čtivá a upozornila na důležitou část našich dějin. Trochu mě otravovala ducharina kolem ženy v domově pro seniory, nebylo to uvěřitelné. Poslední třetina knihy mi připadala už jako protahování a přidávání k tématu ve snaze šokovat. Závěr byl překvapující. Autorka umi, určitě si od ní přečtu něco dalšího.