U severní zdi přehled

U severní zdi
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509593/bmid_u-severni-zdi.jpg 5 1279 1279

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Časy se mění, svět kolem však zůstává hluchý, slepý a němý stejně jako kdysi. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. Spravedlnost se nekoná, a tak musí konat on. Čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu.  V léčebně dlouhodobě nemocných Ošetřovatelka umírajících pomáhá svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla? Přišel čas platit účty za padesátá léta........ celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U severní zdi. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (338)

Marlu84
včera 5 z 5

Číst tuhle knihu bolí. Ale nemůžete se odtrhnout. Za mě doporučená četba. Paměť národa.
"Svoboda se nedá zdědit. Každá generace si ji musí vybojovat sama. Znovu a znovu."

Nočnípták
předevčírem 5 z 5

Kniha, nad kterou mně bylo úzko a zle. Zase. Tak jako nad Byly jsme tam taky, Lustr pro papeže a Ohlédnutí od Zábranové. A to jsem říkala, že už nic takového číst nechci. Jo, odříkaného chleba největší krajíc. Tady to bylo o to horší, že šlo nejvíc o děti. Linie pátrání (detektivní se říct nedá, nebyl tu detektiv) se mně zdála trochu neuvěřitelná a co si myslet o pomstě to opravdu nevím. Byla hrozná, ale na druhou stranu bez ní by nikdo nebyl potrestán. Ještě to musím zažít.
Podle mě by tohle měli dát jako doporučenou četbu pro třetí a čtvrté ročníky středních škol. Aby se nezapomnělo.


veverkaVv
23.09.2024 4 z 5

Váhala jsem mezi plném hodnocení a ubráním jedné hvězdy. Není to kvůli tomu, že by mě kniha nezasáhla ale spíše proto, že mě zasáhla příliš. Hned po prvních 30-ti stránkách jsem váhala, zda knihu odložím, či ne. Velmi působivý až děsivý popis zařízení, kde přebývají starší nemocní spoluobčané a čekají na smrt. Vylíčení jejich nezvratného konce, popisy jejich chátrání jak po stránce fyzické, ale i psychické je pohledem do reality. Dějové linie se střídají, vycházejí na povrch nové skutečnosti. Nemohu říct, že bych souhlasila s řešením těchto historických událostí tak, jak je popsáno v knize, ale určité pochopení mám v případě, když i po předložení důkazů společnost není schopna viníky potrestat.
Velmi silné svědectví a klobouk dolů před zjišťováním historických faktů a pátráním po důkazech.

všechny komentáře

Související novinky (8)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


Žebříček 10 nejčtenějších knih (prosinec)

15.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (3)

Vrátí se vám... sykla mezi sevřenými zuby. Co to meleš? Zlo. Vrátí se vám. Zlo zná vždycky zpáteční cestu.


Mysleli jsme , že po válce bude už jen dobře, že budujeme lepší svět pro všechny. Jenže svoboda se nedá zdědit. Každá generace si ji musí vybojovat sama. Znovu a znovu.


Komu zvoní hrana? Tobě, národe český. Sotva jsi narovnal hřbet, už ho znovu k zemi ohýbáš, už zase hlavu skláníš. Slyšíš ty zvony? To pro tebe zpívají píseň pohřební, pro tebe a tvé děti. Porostou jak pokroucené borovičky a ty už nikdo nenarovná, křivé dříví zůstane navždy zohýbané.


Kniha U severní zdi v seznamech

v Právě čtených39x
v Přečtených1 605x
ve Čtenářské výzvě345x
v Doporučených164x
v Knihotéce290x
v Chystám se číst980x
v Chci si koupit295x
v dalších seznamech20x