U severní zdi

U severní zdi
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509593/bmid_u-severni-zdi.jpg 5 1374 1374

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Časy se mění, svět kolem však zůstává hluchý, slepý a němý stejně jako kdysi. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. Spravedlnost se nekoná, a tak musí konat on. Čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu.  V léčebně dlouhodobě nemocných Ošetřovatelka umírajících pomáhá svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla? Přišel čas platit účty za padesátá léta........ celý text

anibeni
předevčírem 5 z 5

Tak tohle byla síla... a to na obou stranách.. jak chování dozorců vůči vězeňkyním, tak i pomsta Muže s dírou...

veronika4001
předevčírem 5 z 5

Popravdě nevím, co k tomu psát.
Kratší věty vyznívají, nabývají v člověku síly.
Je to tak životní, tak skutečné. Tak vrtkavé, ale zároveň silné a bolestné.
Jaké ohavné skutky byly páchány v 50. letech!
Je to hrozné.
Nikdy není pozdě se poučit, bohužel někdy je pozdě chyby napravit. Některé nejsou napravitelné. Lze si těžko představit, že jsme byli osvobozeni od nacistické nadvlády, ale zvěrstvo zůstalo mezi námi. Osvobozenými.
50. léta.
Lidská důstojnost, velice důležitá, byla na opačné straně. Na špatné straně.
Někde záměr, jinde záměrná nedbalost.
Strana a lid to dělají pro tebe.
Mučení, týrání.
Příběhy "slepené" dohromady.
Mně nezbývá, než knihu doporučit.

KlariN
17.11.2024 5 z 5

Strašně důležitá, i když nesmírně bolestná kniha.
Pečlivá rešeršní příprava byla jedinečnou autorskou imaginací Petry Klabouchové povýšena na vynikající literaturu. Výrazně účinnější, než námětově spřízněné, avšak mnohem kreativně chudší publikace Kateřiny Tučkové. Doporučuji zcela!

rilajaan
16.11.2024 5 z 5

Velký dík autorce, že se toho nebála, protože všichni jsme asi slyšeli o politických vězních, o cíleném zabíjení dětí, ale ne. Neumím si představit tu bezmoc pozůstalých, kteří po revoluci očekávali nějaké informace. Není nic horšího než nevědět.

pohoda58
14.11.2024 4 z 5

Dlouho jsem se odhodlávala si tuto knihu přečíst, ale vůbec toho nelituji. Skvěle napsaná kniha, popisující opravdu krutou a nelítostnou část naší historie. Člověk trne nad tím, co lidé jsou schopni udělat. Doporučuji, měli bychom znát, co se dělo.

Alethea_k
12.11.2024 5 z 5

Páni! Nevím ani čím začít.
Asi do třetiny knížky mě to "bavilo", ale nechápala jsem moc, co na tom všichni mají, proč to od všech dostává 5* apod...
Poté, co jsem se dostala k části, kde se dozvíme, jak to dopadlo s jednou matkou a její dcerou (cca. 1/3 - 1/2 knihy), nabrala pro mě kniha spád a nemohla jsem se odtrhnout, moc mě to celé zasáhlo. Ke konci se odkrývaly jednotlivé věci, zdánlivě jsme se vraceli do situací z různých úhlů pohledů a po dočtení jsem si řekla zkrátka WAU, tak už to chápu. Je to jedna z nejlepších knih (s tak závažným tématem) jakou jsem kdy četla. Věřím, že se kniha nejpozději do 3 let dostane do seznamu maturitní četby, protože tohle je nářez. Mysteriózno s prvky detektivky a temná část našich dějin... Je to vážně výjimečný titul, doporučuju všem!

Martina157
12.11.2024 5 z 5

I kdybych vůbec neznala dějepis z poválečné doby, tak tato kniha vypovídá za vše, buďme rádi, v jaké době dnes žijeme, skvělá napsaná kniha.

fruitbueno
10.11.2024 5 z 5

Román, u kterého jsem bez jediného zaváhání plakala, od kterého jsem třeba v půli věty musela odejít rozdýchat to, o čem jsem četla. To nejnižší, co dokázalo být v lidech. Založeno na pravdivých příbězích, osudech. Proloženo stovkami zajímavých myšlenek, citátů. Vynikající, brutální, syrová četba, která by měla být povinná všem, kdo myslí, že bylo líp.

666Jitka
04.11.2024 5 z 5

Ještě nyní se při pomyšlení na tento literární počin chvěji. Opravdu skvěle napsaná kniha inspirovaná skutečnými událostmi, které se děly v 50. letech minulého století, zanechala v mém nitru hluboký a bolestný dojem. Hrozná představa, že takových odporností byli soudruzi bez mrknutí oka schopní, že rudohvězdný establishment si šel tvrdě za svým a běda, kdo se nepodvolí, ochutná krutost, beznaděj, ponížení, psychologický teror, hlad, žízeň, zimu a obrovský strach nejenom o sebe, ale hlavně o své blízké a spoustu dalšího zla často vedoucího až k smrti člověka. Čest památce všech obětí a lidem, kteří byli tomuto teroru nejenom u nás vystaveni a zničil jim a jejich blízkým život. Přesně jak píše autorka - ostatní většinová, poslušná nebo vypočítavá společnost, přivírala oči, nechtěla vědět, nechtěla slyšet - to by totiž život získal nepříjemnou trpkou příchuť, nevědět je přeci pohodlnější :-( Musím však přiznat, že je jednoduché soudit, když to člověk nezažil a nemůže vědět, jak by se pod tlakem strachu z tehdejších praktik StB zachoval sám.

babicka_amalka
02.11.2024 audiokniha 5 z 5

dala bych jako povinnou četbu nejen do škol, ale zejména všem těm, kteří stále velebí bývalý režim a stýská se jim po něm;
jenže ti by to možná vůbec nepochopili a hájili ho do hrdel a statků, jako jedna z postav: "dělala jen svou práci a bránila vlast"....
každopádně velmi drsné a poučné čtení;

m2056
24.10.2024 5 z 5

Tahle Kniha nemá chybu dal bych ji jako povinnou četbu do základní školy pro 9. Ročník ať vědí děti dějiny státu co se tu dělo běžné po válce.

Bedřich63
24.10.2024 5 z 5

Už poněkolikáté se budu opakovat. Zase jsem zde na DK objevil pro mě novou autorku, která ve svých knihách přináší nejen pobavení, ale i mnoho důvodů k zamyšlení a také k dalšímu studiu a shánění informací.
Téma je to hodně těžké a pro tu dnešní mladou generaci už zcela neznámé. Proto je více než dobré, že autorka se zaměřila na tuto dobu, kdy po komunistickém puči bylo lidem sloužícím režimu všechno dovoleno. I když se v knize píše o hrůzách, které by nikdo nechtěl zažít a skoro ani o nich číst, tak Petra Klabouchová vše vypráví stylem a jazykem, který se mi osobně líbí.
Dávám jasných 5*. Knihu doporučuji všem a to nejen z důvodů, které zde uvádím jako citáty z knihy:
"Svoboda se nedá zdědit. Každá generace si ji musí vybojovat sama. My jsme selhali. Vy to zvládnete, pevně věřím, že vy to zvládnete....."
"Komu zvoní hrana? Tobě, národe český. Sotva jsi narovnal hřbet, už ho znovu k zemi ohýbáš, už zase hlavu skláníš....."
"Vždyť už je to všechno tak dávno, nová doba. Listopad 1989 odzvonil klíči dávnému zlu, zapomenuto, co jsme si, to jsme si."
"Lidi ani netuší, kolik máme hrdinů. Tolik jich snad nikdo jiný nemá. Tady všude leží. Stovky, možná tisíce hrdinů tohoto národa. Kdyby je mladí znali, možná by bylo i dneska všechno jiné. Jinak by se chovali. Znovu by se naučili bránit vlastní svobodu. A třeba by byli na tuhle zem a sebe i... hrdí".
Tyto věty se týkají nejen dob dávno minulých, ale platí v každé době. Nebo si snad můžeme myslet, že dnes je vše v pořádku a žádná další totalita nehrozí? Že není třeba bránit osobní svobody a naši nezávislost?

Linda663
20.10.2024 5 z 5

Na tuto knihu nikdy nezapomenu, neskutečné příběhy, vlastně ani nevím jestli jsem ji měla číst… doporučuju jako povinou četbu všem.

qydko
18.10.2024 5 z 5

To bylo tak neskutečně kruté, děsivé, působivé.
Půlku knihy jsem regulérně probrečela a dala bych ji jako povinnou četbu všem, co mají pocit, že za minulého režimu se žilo líp.

pedroK
17.10.2024 5 z 5

Neskutečný příběh. Člověk se vzpírá uvěřit,že bylo tehdy možné takové bezpráví, krutost bez hranic. Politický vězeň se stával hračkou v rukou psychpatů. A kdo jím nebyl,musel se tak začít chovat,jinak šel za mříže taky. Co za mříže, na šibenici. Nejhorší je doslov. Nikdo nikdy nebyl za úmrtí dětí,
za týrání a utýrání jejich rodičů souzen,potrestán..Jakákoli narážka na spravedlnost a šťastný konec je pouhá fikce.

Zahradnice19
15.10.2024 5 z 5

Půl roku jsem měla knihu v knihovně a nechtělo se mi do ní, ale jakmile jsem se začetla, musela jsem dočíst jedním dechem, v tom očekávání co bude dál, jaký příběh.. Co se týče temné atmosféry, severská krimi se mohou zahrabat, protože toto byla bohužel ta nejtemnější realita. Měla jsem nějakou povědomost o procesech v 50. letech, jako snad každý, ale kniha není o procesech, ale o pozadí. Nacistické zvěrstva už byla zdokumentována mnohokrát, i život komunistických vězňů se objevil třeba v seriálu Zdivočelá země, ale toto byla opravdu síla, hodně syrové, zejména proto, že se jednalo především o příběhy žen.... A téma bohužel stále aktuální, davové vymývání mozku pořád funguje a díky sociálním sítím je daleko snazší...

NelushkaM
14.10.2024 5 z 5

I když historii naší země znám, zajímám se o ní, tak jsem si stejně nedokázala realne představit, co se tady dělo. Těžká kniha o těžké době, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla a více se dokázala vcítit a uvědomit si, že svoboda není samozřejmostí.

sweeney
11.10.2024 5 z 5

Já osobně jsem se narodila až po revoluci, čili těžko mohu soudit dobu, ve které jsem nežila. Nicméně vím, že jak se říká, každá doba má svoje. To zlé i to dobré. Faktem je, že se kniha nečetla vůbec dobře (ve smyslu syrového popisu mučení, pocitů utrpení). Jestli mohu doporučit, tak opravdu těm se silnějším žaludkem.

Astonius
10.10.2024

Nehodnotím hvězdičkami, protože jsem nedočetla. Skončila jsem kus za polovinou a už v tom pokračovat nebudu. Nepochybuji o tom, že všechny popisované věci se zakládají na pravdě, ale abych řekla pravdu, už mě nebaví číst zase nový příběh o někom, komu komunisté ublížili a co všechno mu dělali v kriminále. Nemám moc ráda povídkové knihy a tohle na mě jako povídky působí. Navíc jsou ty příběhy podávány úmyslně tak, že všechno dobré je prostě vymazáno - hlavní je ten popis zvěrstev a mučení, "aby si to lidi uvědomili". Já o tom nepochybuji, že se to dělo, ale nechci o tom číst, stejně jako nečtu příběhy z války. Kdyby šlo o jeden propracovaný osud, tak bych v tom pokračovala, ale když stojím před dalším příběhem ze "svazku" a ke knize se mi nechce, pak je nejvyšší čas skončit.... Autorka má hezký sloh, ale někdy mi přišel tak vzletný, až jsem ho vnímala jako patos. Kniha je zařazena jako román, ne dokument a myslím, že by klidně mohla chvílemi nést i štítek horor.

VílaElvíra
07.10.2024 4 z 5

Až by jeden nechtěl věřit, že v době nedávno minulé se něco takového odehrávalo. Dnešní “starosti jsou tak moc směšné, když si uvědomíme, co lidé zažívali. Já vůbec nechápu, jak lidé v té době vedli každodenní životy. Hrůza. Alespoň jednu knihu s touto tématikou by si měl každý přečíst a hluboce se zamyslet.