U severní zdi

U severní zdi
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533056/bmid_u-severni-zdi-65ddf097d86fa.jpg 5 1588 1588

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. A čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu. V léčebně dlouhodobě nemocných pomáhá Ošetřovatelka umírajících svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla?... celý text

anet.vl
08.09.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem, i když jde o velmi silné téma.. vůbec nevím, co k tomu napsat, myslím, že každý, kdo si knihu přečte, si musí dojmy ze čtení utvořit sám..tato kniha bude v mé mysli hodně dlouho.. silná kniha, až z jejího obsahu místy mrazí. Určitě doporučuji ke čtení, i když kniha nebude úplně pro všechny.

HH77
07.09.2024 5 z 5

Skvělá, ale hodne drsná kniha. A k tomu se zakládá na skutečných událostech z dob komunismu. Doporučuji přečíst všem, kdo tvrdí, že komunismus přece nebyl tak zlý. Ovšem není to čtení pro slabsi povahy. Kniha bude ve mně rezonovat dlouho.
A opět řadím mezi topky letošního roku.

Vevericka.eva
05.09.2024 5 z 5

Když se mi kniha dostala do rukou, vypadala jako běžná detektivka. Vědět lépe o čem kniha bude, určitě bych si ji nepůjčila. Detektivka to totiž není ani náhodou. Jedná se o příběh mstitele, který vyhledává "vrahy" dětí z padesátých let. Tyto příběhy jsou podle skutečné události, takže fiktivní je akorát rámcová postava mstitele. Na čtení těch hrůz je třeba mít silný žaludek. Objektivně nelze knize nic vytknout, je psaná čtivě, zajímavě, jen to téma prostě není pro každého.

Aghatte
31.08.2024 5 z 5

Národ sobě :-/

lenik284
31.08.2024 5 z 5

Dlouho jsem měla knihu doma v knihovně než jsem se do ní pustila jí přečíst.Pravdivá,smutná,krutá.Kdysi jsem četla Lustr pro Papeže a řekla jsem si už nikdy více,ale tato knížka je opravdu síla,jak někdo mohl být taková krutá bestie nechápu....,tak strašně smutno mi je,a říkám si jak ty ženy musely být silné a statečné a jak málo stačilo v 50letech a za vlady komunistů vlastně pro nic za nic se ocitnout ve vězení.Dala bych to jako povinnou četbu a doporučuji.Paní spusovatelko povedlo se Vám to,bylo to těžké čtení a pravdivé.

lukas1948
25.08.2024 5 z 5

Komu připadala drsná Anglická zahrada, tak tohle je mnohem silnější! Asi jako paprika a chipotle. Vyžene to slzy do očí i silným chlapům.

Říká se, že v každém je kus anděla a kus ďábla. Tohle je o lidech, kde ten ďábel vyhrál a udělal z nich bestie, které mučí anděly. Prosím, nedovolme, aby se historie opakovala. Snad se nedočkáme doby, kdy tato kniha bude putovat do trezoru...

klaragot
23.08.2024 5 z 5

Uff...jestli existuje opravdu silná kniha, je to kniha Petry Klabouchové U severní zdi. Nejednou mi vehnala slzy do očí a musela jsem si ji dávkovat postupně. Není to snadné čtení. Ten koktejl emocí, který ve vás dokáže vzbudit. Nejen kvůli tomu, že se téměř vše zakládá na skutečných událostech. O to víc to bolí. A není tomu právě ještě tak dávno, kdy tomu bylo...netušila jsem, že se taková zvěrstva děla a že je ti "mocní" páchali na těch nejzranitelnějších, na nástavajících maminkách, matkách a na jejich právě narozených nebo i starších dětech.

Před autorkou hluboce smekám a DĚKUJI za tuto vzácnou a výjimečnou knihu. Myslím, že by mohla být zařazena i do povinné četby, právě proto, aby mladí věděli a aby se tohle už nikdy nemuselo opakovat. Kéž by

Přikládám ještě odkaz na rozhovor s autorkou: https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/tragedii-dablickeho-hrbitova-jsme-tricet-let-ignorovali-rika-petra-klabouchova-2.html

jejda.majda
20.08.2024 5 z 5

Když jsem tuhle knihu četla, vedle mě v kočárku spala moje téměř roční holčička. Tušila jsem, o čem kniha bude, ale netušila jsem, že se to bude tolik týkat dětí. Bylo to hodně silné kafe, hrozné a děsivé. Ale bylo to tak výborně a poutavě napsané, že jsem knihu nemohla na delší dobu odložit, i když se mi při čtení častokrát dělalo až fyzicky špatně.

Na toto téma jsem už přečetla pár knih, ale U severní zdi Petry Klabouchové je jednoznačně nejlepší. Takhle to má vypadat, když chce někdo popisovat historické události a ještě umí výborně psát. Právě proto, že v knize se snoubí výborně vymyšlený příběh zpracovaný na základě historických pramenů a vynikající literární styl, bez obav bych ji doporučila k přečtení úplně každému. O tomhle by se mělo mluvit.Na to, co se tehdy dělo, nesmíme zapomenout.

soupik2012
19.08.2024 audiokniha 4 z 5

50. léta jsou nejostudnějším obdobím našich novodobých dějin. A je záslužné si tyto hrůzy neustále připomínat. Zvláště proto, že mám takový pocit, že jsme jenom malý kousíček od toho, aby se zlo vrátilo do Čech. Na Slovensku již řádí. Demokracie je velmi křehká a lze se jí zříci zcela dobrovolně demokratickou cestou, ale nikdo nedokáže domyslet, to co bude následovat. Znají to pouze čtenáři knih, ale já mám obavu, že lidské dějiny, tvoří převážně nečtenáři. Jak si jinak vysvětlit, že lidstvo své chyby neustále opakuje. Od toho abych knize dala plný počet hvězd, mě zrazuje pouze fakt, že je kniha sepsána příliš povrchně. Autorka klade důraz na množství případů, místo toho, aby šla do hloubky a ještě víc ukázala lidskou beznaděj. Audiokniha je načtena velice dobře a načetla ji paní Vanda Hybnerová.

terinkha
18.08.2024 5 z 5

25/2024
Tak tuhle šílenou část našich dějin přelouskáte během dvou dnů, pokud si nebudete muset dávat oddych, abyste se nepozvraceli. Citlivějším povahám a maminkám malých dětí to vlastně nedoporučuju vůbec.
Pro všechny ostatní by to měla být povinná četba, podobně jako Lustr pro papeže třebas. A pořád se mezi námi najdou tací, kdo tento režim budou velebit.
Bůhví, kolik mezi námi chodí dětí, jejichž máma umřela na Pankráci a domů si je odnesl někdo z bachařů nebo pohlavárů režimu...A dneska už nemají téměř šanci dozvědět se, čí jsou doopravdy.
A opět nadávám na české školství - o prvohorách jsme věděli první poslední a tahle část naší vlastní historie je nám téměř cizí. A pak se divíme, jak je možný, že na kandidátce komunistů jsou taky mladý lidi. Jak by ne, když vědí kulový o tom, co se dělo třeba sousedovic babičce.
100 % bez dalšího komentáře, už tak jsem se zase dopálila.

JiMi017
18.08.2024 5 z 5

Knihu jsem našel náhodou na Databázi knih s vysokým hodnocením. Recenze mě zaujaly, tak jsem si ji půjčil. Nečekal jsem takový drsný příběh zapomenuté české historie. Píše se o politických procesech v 50.letech v různých knihách, ale tady myslím ty hrůzy byly popsány více autenticky a emočně. Zajímavý příběh postavený na historických podkladech, kdy Muž s dírou v srdci popisuje svůj osud, který ho přivedl stát se ,, neviditelným ve společnosti " a postupně jak hledá viníky jeho a dalších lidských tragedií. Černé složky obsahují jednotlivé příběhy viníků a jejich zrůdnost. Ošetřovatelka umírajících nás celou knihou provází jako druhá hrdinka, která nachází svou identitu po letech a zjišťuje, co předcházelo jejímu narození. Kniha je místy jako detektivní příběh, ale hlavní dějová linka nás provází osudy českých ,,hrdinů - žen", které se nenechaly zlomit totalitním režimem a zaplatily za to jak vlastním životem, tak životem vlastních novorozených dětí. Ve školách se učí o hrůzách v koncentračních táborech, ale o hrůzách v českých věznicích během politických procesů jsou jen kouskovité informace předávány ve školách a o zavražděných dětech se mlčí. Petra Klabouchová touto knihou otvírá jednu z umlčených tragedií, které se staly. Co Čech dokáže udělat Čechovi!!! Doporučuji všem k přečtení a dávám všech 5*.

ka.dudk
16.08.2024 5 z 5

Silný příběh dle skutečnosti. Karma je zdarma ... bohužel ne ke každému se vždy dostane.

Ulriška
13.08.2024 5 z 5

Pěti hvězdičkami, těmi já šetřím. Dávám je tzv. srdcovkám. Tohle memento však srdce bolestně svírá. Přesto nemůžu jinak, než je udělit. Všichni omílači zakomunismového líp, jděte do prdele! Měli byste tuhle knížku citovat zpaměti. Ale to se nestane, protože "jakákoliv narážka na spravedlnost je literární fikcí".

Krisařka
10.08.2024 5 z 5

Tedy , musím říct ,že jsem se na knihu dostala až po docela dlouhé době od jejího vzniku . Vstřebávala jsem Prameny Vltavy a úplně se mi nechtělo hned do další knihy od této autorky. Ale musím říct,že tahle kniha je jedna z těch na které člověk nezapomene. Líbila se mi moc ..i když na jejím obsahu nic hezkého není . Smeká. Tyhle věci b, neměly být zapomenuty,stejně jako několik těchto nešťastných dětí a maminek.

petra5588
06.08.2024 5 z 5

Čekala jsem horor, dostala jsem něco mnohem strašidelnějšího - mrazivou realitu Československa padesátých let... Povinná četba pro každého, kdo prohlásí, že za komunistů bylo líp!

Adris
04.08.2024 5 z 5

Kdo miluje knihy paní Mornštajnové, tak si prostě nemůže nechat ujít ani U severní zdi. Dvakrát jsem u toho brečela. Rozhodně je to jedna z těch knih, které se musí číst. Zvěrstva v komunismu jsou u nás neřešená, tabuizovaná. Je dobře, že tato témata románově autoři zpracovávají pro širší veřejnost. A ještě víc cením, že je autorka zároveň i novinářka a čerpala z opravdových historických dopisů, článků a výpovědí pamětníků.

Knihu bych nedoporučila ženám v očekávání nebo s novorozeňaty. V tomto případě se ke knize vraťte za pár let...

Máma001
03.08.2024 5 z 5

Naprostá pecka, ale musela jsem knihu odložit nedočtenou. Byly tam tak silné pasáže, tak smutné…….

chrudas
28.07.2024 5 z 5

Je potřeba více knih kde musíme čelit naší černé minulosti. Styl příběhu se mi líbil a četlo se dobře i přes plné stránky těch nejhorších zločinů, které byli v naší krásné zemi páchány za bývalého režimu. Paní autorka odvedla dobrou práci.

Lenka1204
28.07.2024 5 z 5

Skvělé, dokonale zachycené, tato kniha ve mně bude ještě dlouho rezonovat. Jako mámě mi bylo obzvlášť v některých pasážích hodně úzko.. prolínání časových linií dodalo ději spád a při uvědomění, že většina z "příběhů" se opravdu stala se mi dělalo až špatně..

Iwaeu
28.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Vždy si kladu otázku, kdy je vhodný čas ke čtení příběhu z vězení v 50. letech nebo knih se silným dehonestujícím lidskám příběhem z období komunismu, nikdy však není vhodný čas na spoluprožívání bolesti, mučení, nespravedlnosti. Vždy nás tato četba velmi zasáhne a rozkolísá vaše emoce, jako bychom sami stáli u severní zdi Ďáblického hřbitova. Některá velmi bolestná témata z 50.let bohužel vlivem okolností stále zůstávají odhozená spolu s ostatky obětí komunismu v bezejmenných hrobech a šachtách, jejichž evidence nebyla žádoucí a oběti mučení měly být zapomenuty spolu se skartovanými dokumenty.
U severní zdi Ďáblického hřbitova bylo smetiště nepohodlných mrtvých těl žen, dětí, novorozeňat, jejichž osud byl již předem jasně nalinkován po zadržení v zamřížovaném světě pankrácké věznice plném násilí a mučení.
Autorce se podařilo na základě zdlouhavých rešerší a rozhovorů s pamětníky popsat, co se odehrávalo nejen za zdmi vězení, ale i u severní zdi hřbitova.
Spisovatelka Petra Klabouchová vycházela ze skutečných příběhů žen a jejich dětí, vycházela z toho mála, co zůstalo po snaze zahladit úplně vše.
Vytvořila fiktivní příběh s detektivní zápletkou, která tomuto depresivnímu čtení dodává úplně jinou energii a nutí tak čtenáře obracet stránku za stránkou, přestože všudypřítomný smutek a tíha se opravdu špatně vstřebávají. Čtenář však ani na okamžik nezapochybuje, že se tak skutečně stalo. Paradoxně tato nesourodost dává knize zajímavý rozměr a styl, který ne každěmu vyhovuje.
Velmi poutavé čtení nás zavede do současnosti, léčebny dlouhodobě nemocných, kde na první dojem nevinná dohasínající duše stárnoucí seniorky je vlastně dlužníkem spravedlivého
Rozhodnutí, a také součástí velkolepého plánu muže s „dírou v srdci“. Je čas splatit účty.