Umělé ráje
Charles Baudelaire
![Umělé ráje Umělé ráje](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26381/umele-raje-26381.jpg?v=1258542671)
Sbírka próz obsahuje tři soubory Báseň o hašiši, Poživač opia a O vínu a hašiši stojící na pomezí eseje a básně v próze, ačkoli Baudelaire čtenáře ujišťuje, že se snažil podat vědecký popis stavů opojení, vyzdvihnout rozkoše i upozornit na všechna nebezpečí drogy. Jako vše, čeho se dotkl autorův poetický duch, získaly i popisy stavů opojení sílu básnického obrazu a pronikavost prozaického výrazu.... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2001 , GaramondOriginální název:
Les Paradis artificiels, 1860
![laepus laepus](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159617/m_laepus.jpg?v=1728123935)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Tak tohle byla bez debat jedna z nejzbytečnějších knih, jaké jsem kdy četl. Čekal jsem nějakého prokletého básníka, nějakou pořádnou provokaci a skandál a dostal jsem... suchopárný popis nějakých drog - hašiše, opia a vína - a jejich vliv na člověka. Navíc prostřední část knihy jen autor překládá anglickou předlohu a mluví o nějakém týpkovi, co žil asi 30 let před ním. Ta jediná hvězda ze slušnosti je za poslední krátkou oslavu vína a také za to, že přece jen autor uváděl i záporné vlastnosti výše zmíněných drog. Co říci závěrem - opravdu jsem se několikrát nutil to číst, protože ze zásady nerad nechávám knihy nedočtené s neutuchající nadějí, že by se přece jen mohly i ty špatné ve svém samotném závěru zlepšit...
![Grepp Grepp](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/269117/m_grepp-kvC.jpg?v=1553032865)
Baudelaire nebol žiadnou naivkou, ktorá by sa nechala nekriticky obalamutiť sladkými mámeniami narkotík, táto kniha je toho dôkazom. Kniha je prirodzene preniknutá duchom vysokej poetiky a všadeprítomnými závanmi geniality.
![Carcoolka Carcoolka](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47997/m_47997.jpg?v=1459854934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu výborná kniha. Ač se nejedná o verše, spíš než za prózu bych tuto knihu označila za poezii. Nádherná přirovnání, skvělé výstižné popisy... Prostě Baudelaire v celé své kráse....
![rainmaker rainmaker](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/7033/7033.jpg?v=1381127932)
Pozoruhodné dílo, které jakoby dokreslilo mou představu o Básníkovi. Myslím, že pro plné pochopení tohohle krátkého spisku je třeba jisté průpravy v disciplíně, kterou se zabývá. Jinými slovy, je toho zde zachyceno mnoho, ale čím více víte tím více vidíte.
![Gahanka Gahanka](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19611/19611.jpg?v=1381127918)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělá četba. Zajímavé popisy, nádherná přirovnání. Musím říci, že nezklamala. Má své kouzlo.
![Gizminek Gizminek](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30499/30499.jpg?v=1381127971)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásně napsaná kniha. Jsou v ní popsány účinky hašiše, vína a opia. Nejvíce se mi líbila část "Poživač opia", který pojednává o anglickém filosofovi Thomasi de Quinceym. Charles Baudelaire vychází z jeho spisů, kde popisuje svou zvyšující se závislost na opiu, popisuje jak jeho (ze začátku) příjemné účinky, tak strasti spojeném s jeho dlouhodobým užíváním. Protože tento, na opiu závislý, filosof byl velice vzdělaný, jeho halucinace způsobené drogou byly velice rozmanité - např. o Levaně - římské bohyni a dalších.
Autor neodsuzuje tohoto filosova za jeho závislost, naopak ho obdibuje za jeho lidské vlastnosti, duševní bohatost a génia. Uvádí i autorovo vyprávění o jeho dětství (kterým se snaží sám Thomas svou závislost ospravedlnit), ve kterém čelil několika hořkým ztrátám svých blížních.
"......Dokáže snad někdo vypočítat sílu odrazu a dopadu nějaké příhody, jež se udála v snílkově životě? Kdo může bez zachvění pomyslet na důsledky šíření kruhů v duchovních vodách vyvolaných náhodným dopadem kamene.....?"
![knedlik knedlik](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/3346/3346-Lwp.jpg?v=1514472117)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha, kterou jsem nečetla ani tak pro obsah, jako spíš pro styl, jakým je psána.
Nicméně člověku rozšíří obzory.
![ichinose ichinose](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/3698/3698-TrI.jpg?v=1416941472)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Je mi velice líto, že tomuto geniálnímu dekadentu musím přičíst za Umělé ráje pouhé tři hvězdičky. Popis účinků hašiše a opia je vyveden skvěle, do detailů a s citem, ale kniha samotná mě nenadchla. Rozhodně ovšem stojí za přečtení.
1997 | ![]() |
1999 | ![]() |
1979 | ![]() |
1974 | ![]() |
2001 | ![]() |
super kniha próz od prokletého básníka Charles Baudelaire věnující se látkám na měnění mysli