Upálené dievčatá
C. J. Tudor
Vitajte v dedinke Chapel Croft. Pred päťsto rokmi tu na hranici upálili osem protestantských mučeníkov. Pred tridsiatimi rokmi bez stopy zmizli dve miestne tínedžerky. A pred dvomi mesiacmi vikár miestnej farnosti spáchal samovraždu. Reverendka Jack Brooksová je slobodná matka, ktorá vychováva štrnásťročnú dcéru a bojuje s výčitkami svedomia. Do Chapel Croft prichádza s túžbou nájsť pokoj a začať nový život. Namiesto toho však nájde miesto zahalené tajomstvom a čudný darček na uvítanie: starú súpravu na vyháňanie diabla a lístok s tajuplným citátom: „Nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, nič nie je utajené, čo by sa neprezvedelo.“ Čím lepšie Jack a jej dcéra Flo spoznávajú dedinu a jej čudných obyvateľov, tým hlbšie ich miestni vťahujú do svojich roztržiek, tajomstiev a podozrení. A keď sa Flo v starej kaplnke stane svedkyňou znepokojujúcich výjavov, napokon pochopí, že sú duchovia, ktorí sa nemienia odobrať na večný odpočinok. V dedine, kde všetci majú čo chrániť, je každý nejako spojený s krvavou minulosťou, a pravda nemusí priniesť nič dobré.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
The Burning Girls, 2021
![essene essene](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wow,to bylo napínavé a psané tak,že vám to nedá a musíte číst dál... jen kniha je velice těžká (hmotnostně))
![Romain123 Romain123](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Temný, poměrně dost zamotaný příběh z britského venkova se postupně rozplétá a směřuje k velmi překvapivému závěru. Moje první setkání s autorkou mě nijak zvlášť nenadchlo, ale rozhodně ani nezklamalo. Milovníci mystických thrillerů a ponuré atmosféry si určitě přijdou na své.
![monishek monishek](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/114862/m_monishek-tLr.jpg?v=1626177768)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvely pribeh, ktery jsem si uzila. Zacatek lehounce zamotany, ale po par strankach uz jsem pochopila o co jde. Ja jsem si proste autorku oblibila. Ten jeji styl mi vyborne sedi. Dialogy jsou tak realne vcetne vulgarismu. Dost me to bavi. Doporucuji, cetlo se to svizne i napeti nechybelo. Jestli jsem se bala, tezko rict, spis ne, ale tajemno obcas bylo. Ocenuji, ze tentokrat je v knize hlavni postava zena.
![Žužlík Žužlík](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jednoznačně pět hvězdiček.Krásná,čtivá kniha s překvapivým koncem.Po práci uvařit kávu a honem číst.I do vany šla se mnou.
![Krbi Krbi](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/360054/m_krbi.png?v=1735630772)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pokud jste byli nadšeni z Kříďáka a z Jámy, ( a já celkem byl) , bude pro vás tato kniha zklamání. Sice ne úplně a ne na celé čáře, ale jen tak trochu.
![minirock minirock](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/1263/minirock-RzR.jpg?v=1540827065)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první kniha od C.J.Tudor a celkem příjemné překvapení. Do Chapel Croft, zapadlé vsi kdesi v Sussexu, přijíždí mladá farářka Jack se svojí patnáctiletou dcerou Flo. Ihned po jejich příjezdu se začíná rozvíjet příběh navazující na třicet let staré události kdy tu zmizely dvě dívky. Jack i Flo se seznamují s místními obyvateli z nichž někteří mají i svá tajemství která se oběma začínají odhalovat ... . Kniha se mi líbila i když něco se mi zdálo nedotažené nebo málo vysvětlené. Někdy jsem se i ztrácel v množství postav. Proto jen čtyři hvězdy. Ale na autorku si ještě posvítím.
![Marekh Marekh](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54323/m_marekh-FX3.jpg?v=1671305932)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hlavní postavou je farářka JACKY, která se odstěhuje se svou dcerou FLO (15 let) do vesnice Chapel Croft, kde má dočasně převzít kostel zesnulého duchovního. Neřestí Jacky je kouření cigaret. Flo ráda fotografuje a vyvolává snímky klasickým způsobem. Občas mezi Jacky a Flo dojde k výměně názorů, ale je to pochopitelné, protože Flo je v pubertě. Ve vesnici se seznamují s obyvateli vesnice. Někteří jsou arogantní a nepříjemní, jiní jsou v pohodě. Flo si najde také kamaráda WIGLEYHO, se kterým tráví čas.
Ve vesnici před pěti sty lety upálili 8 mučedníků za vlády královny Marie během pronásledování protestantů (1553 – 1558). Mezi mučedníky byly 2 mladé dívky. Na počest mučedníků se každoročně zapalující PÁLENIČKY, což jsou proutěné panenky. Ve vesnici před 30 lety beze stopy zmizely 2 dívky a před dvěma měsíci tragicky zemřel místní farář.
Kapitoly jsou krátké a bylo to velmi svižné a napínavé čtení. Kniha je propracovaná do nejmenších detailů. Kniha se mi líbila. V knize nalezneme také pohledy do minulosti. Je vidět, že autorka má v oblibě knihy od Stevena Kinga, protože to promítá do svých knih. Závěr knihy byl překvapivý.
Kniha obsahuje PROLOG, EPILOG a PODĚKOVÁNÍ.
![Jack Bauer Jack Bauer](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15037/15037.jpg?v=1381127954)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
První a poslední kniha této autorky, která nebude asi pro mě. Když pročítám recenze, tak je to jedna z jejích lepších knih s méně nadpřirozena a já nadpřirozeno a duchařiny nemusím, protože na pohádky nevěřím a tudíž napětí a strach tím pádem na mě nefunguje. Po více než sto stránkách to opět pro velkou nudu vzdávám, nic se neděje, jen samé zbytečné kecy o ničem, dcera reverendky Flo viděla hořící dívku bez rukou a hlavy a když vyvolala film tak tam nic nebylo, zde jsem to měl už vzdát.
![Radesan Radesan](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/351983/m_radesan-kcJ.jpg?v=1654508318)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tentokrát musím jít do plných. Dlouho, předlouho kniha ležela v knihovně a měl jsem od autorky delší pauzu. Svým způsobem má autorka stejný korpus psaní (postava přijede do místa, kde z nějakého důvodu není vítána, šikany v dětství, minulost na draka...). Kdybych četl všechny knihy po sobě, asi mi to vadí, ale s tak dlouhými přestávkami jsem si tento styl psaní oblíbil.
Autorka dobře pracuje s překlenem kapitol, což v praxi vypadá tak, že na posledním odstavci šikovně nakousne nějaký fakt, který Vás posune dál v ději nějaké postavy. Tenhle mechanismus zde funguje tak dobře, že mne motivuje opravdu nepřestávat číst.
Co zde funguje rovněž dobře jsou emoce. Zrovna k dceři hlavní postavy jsem hodně přilnul jako postavě protože... (to Vám samozřejmě nemůžu říct :) ). Každá kniha, která mne přesvědčí o tom, že se mám o nějakou postavu bát nebo jí litovat.... je pro mne více nežli dobrá.
V ději byla jediná věc, která my vrtala hlavou a nějak mi logicky nedávala smysl, ale celkový dojem z knihy rozhodně nezkazila. Kniha má i tak řádku pěkných zvratů.
Proč podle mne kniha trpí v hodnocení? Pokud máte raději rychlejší spád děje, budete pravděpodobně trpět na pomalé gradování děje, které se pořádně rozjede až na posledních 100 stran.
Za mne doporučuji!
![magic11 magic11](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Odložila jsem ji, nedokázala jsem se začíst... je spousta jiných knih, které nejde odložit... škoda času
![Kubajzz Kubajzz](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183814/m_kubajzz-65a935df32c9c.jpg?v=1705588191)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
No autorka opět nezklamala :-) Knížka poslechnuta jako audio a musím říct, že jsem ji nemohl odložit :-) A zvrat na konci celkem překvapil, takže paráda. Rozhodně doporučuji k přečtení ;-)
![Lucy Lucy](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/4521/4521.jpg?v=1381127927)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkné, napínavé , čtivé, trochu jako když jsem v patnácti četla Stopy Hrůzy,ale lepší. Je tam lehce nadpřirozeno. Dobrý zvrat, prostě super,oddych. Přečteno za den.
![klarinka9974 klarinka9974](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79251/m_klarinka9974-KOr.jpg?v=1658383973)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tato kniha C. J. Tudor je jedna velká pecka. Od začátku se pořád něco děje. Jedna záhada za druhou, pokračuje odhalením a překvapením. I když jsem od půlky už měla jasno, jak to asi všechno je i tak mě to neodradilo a četla jsem s chutí dál. Tato kniha s trochou nadpřirozena a duchovna ale také plná vražd, mě opravdu překvapila a musím říct, že i když to bylo lehce děsivé i tak se mi to skvěle četlo a nešlo se odtrhnout. Přijde mi, že každá její další kniha je lepší a lepší. Jen tak dál.
![tess.de.veles tess.de.veles](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/74235/m_tess-de-veles-jwX.jpg?v=1576615511)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejprve jsem byla skepticka...a to dost! O Kridakovi jsem vedela i o jejich ostatnich knihach, ale nejak se mi do nich nechtelo....Az jednou jsem na ni narazila v knihovne a rozhodla se ji dat sanci...a udelala jsem dobre, a ted si musim precist i ten zbytek! I kdyz vrazdy moc nemusim...tohle se mi MOC libilo! Precteno za dva dny ... zkrarka SUPER!
Zatím nejlepší kniha autorky. Promyšlená zápletka, zpočátku není úplně jasné oč půjde, dává autorce mnoho možností jak variantně rozvíjet děj a promíchávat vsuvky časové i někdy i vyprávěče. Připadá mi, že někdy je moc odboček a složitostí, ale v závěru jsem pochopil, že to bylo nutné, aby nás v úplném konci ohromila.