Urla
Petra Stehlíková
Naslouchač série
< 4. díl
Napjatě očekávaný návrat do temného světa série Naslouchač. Ilan probudila meče a násilím si vzala to, po čem sklenaři vždycky toužili. Svobodu. Volnost však odebrala několika bojovníkům, které odvedla s sebou do podzemí, kde nejsou vítáni. Na Ilan čeká mnoho úkolů a překážek. Nejdřív ze všeho ale musí své muže přesvědčit, aby ji následovali nebo alespoň vedle ní kráčeli po cestě, kterou se vydala. Do míst, kde kdysi vznikla města a tlukoucí brány. Do míst, kam dlouhé věky nevkročila lidská noha. Do míst, kde se nachází dávno zapomenutá historie, kterou by bylo lepší nikdy nepoznat. Ilan si uvědomuje, že bez bojovníků nic z toho nezvládne. Zvlášť bez jednoho, který se jejím volbám brání nejvíce.... celý text
Všem předchozím dílům jsem dala plný počet, ale u Urly musím ubrat hvězdu. Ne že by se četla špatně, ale jak už zmínilo pár lidí v komentářích níže, působí jako taková výplň mezi 3 a posledním dílem. Je v ní až moc náhod, bez kterých by se děj vlastně ani nemohl dostat dál. Spoustě věcí jsem ani nerozuměla a nechápala, ale to je spíš můj problém, jelikož jsem mezi knihami měla větší časový odstup. Před posledním dílem si přečtu celou sérii znovu, jinak bych v tom měla úplný guláš.
Celkově mám rozporuplné pocity. Z prvních 2 dílů jsem byla nadšená, ale zdá se mi, že to začíná mít sestupnou tendenci. Na závěr se ale moc těším a snad mě nezklame!
Bylo skvělé se počtvrté vrátit k Ilan a bojovníkům. Nová dobrodružství, kdy jsem se o všechny bála a ani nedutala, zda se jim něco nestane. Posledního dílu se nemůžu dočkat, za mě je celá série velmi povedená.
Skvelá fantasy
Dala som si teraz cez sviatky také opakovanie, keďže medzi vydaním jednotlivých dielov sú dosť dlhé časové úseky. Začala som od prvého dielu a dobre som urobila. Niektoré veci by mi unikli :) Prečítať naraz všetky štyri diely skvelej postapo fantasy bolo super. Určite to nie je len "pre deti". Sú tam veľmi závažné témy: Ako by vyzeral svet po ďalšej svetovej vojne. Má právo víťaz zotročiť porazeného? Prečo ľudia nenávidia iné rasy, pohlavia, iné skupiny, ... Je priateľstvo viac ako príslušnosť k nejakej skupine ? Prečo v celej histórii ľudstva existujú jedinci, ktorí chcú vládnuť nad životmi iných a idú za tým aj cez mŕtvoly ? Prečo ľudstvo neustále cyklicky opakuje svoje chyby ?
Skvelá fantasy po prečítaní ktorej rozmýšľate, kam vlastne smerujeme.
Jediné, čo mi vadí na týchto knihách je to, že používa tak veľa "cudzích" slov. Hlavne názvov. Prečo nasterea ? Prečo urla? Veď Česi si ešte aj Harryho Pottera počeštili. Tak prečo v českej fantasy toľko nečesky znejúcich a ťažko zapamätateľných slov ?
Urla mi vrátila nadšení, které od druhého dílu postupně upadalo. Konečně věci začaly zase dávat smysl, někde byl děj předvídatelný, jinde překvapující. To co mě v předchozích knihách na Ilan tak štvalo, jsem tady vzala na milost. Uvědomila jsem si, že je to přeci jen stále náctiletá holka s komplikovaným osudem, které snad nikdy nikdo neodhalil celou pravdu. Její naivita a nerozvážnost je někdy zarážející, ale vzhledem k její vyspělosti a informační vybavenosti to vlastně celé dává smysl.
Těším se na závěrečný díl. Jak to asi celé dopadne?
Tak dočteno. A co mám jako teď dělat? Konec mě dostal tak ,že teď budu celá netrpělivá čekat na další díl. Zajimavé, že se zatím dokážu v ději i postavách dobře orientovat, stále mě drží chuť ve čtení pokračovat,což se tak mi tak často nestává,když je dílů víc. Těším se na pokračování.
Áno, dočkali sme sa.
Z konca Nastereai som bola mierne rozčarovaná, a to najmä kvôli vývoju hlavnej hrdinky Ilan. Ilan mám inak veľmi rada! Celou sériu jej musíte neskutočne fandiť - inak to fakt nejde! No autorka moje počiatočné rozpaky rozprášila a vykorčuľovala aj z tejto nepríjemnosti.
Urla je plná výprav, schovávnia, hľadania, bádania a snahy pochopiť minulosť pre svetlejšiu budúcnosť. V tomto svete nič nie je náhoda a táto časť to ukazuje doposiaľ asi najviac.
Čo mi trošku chýbalo, bolo viac Kapitána. No keď už sa objavil, bolo to pre mňa ako vždy úplne pohlcujúce. Tak ako môže len jeho osobnosť byť!
Veľa, naozaj veľa sme sme v tomto diely dozvedeli. Prišli pre mňa aj pomerne nečakané odhalenia, či dokonca zrada.
Ako sa zdá, ideme do finále. A práve záver Urly bol dokonalým úvodom k záverečnému dejstvu.
A mne opäť, nezostáva iné ako čakať. Pevne verím, že posledného dielu série sa dočkáme o čosi skôr, než ako tomu bolo pri čakaní na Urlu.
Ja MILUJEM ten vzťah a oddanosť celej Dvadsaťpäťky navzájom a aj voči Ilan. Priateľstvo - to je tmel, ktorý drží túto sériu pre mňa na tak vysokej úrovni!
Opäť jednoznačne odporúčam!
Oproti slabší trojce se Urla podle mě kvalitou vrací na úroveň prvních dvou dílů. Je tu ale jedna věc, která mě mrzí... V tomto díle se začíná odkrývat spousta tajemství, vysvětluje se doposud nevysvětlené, a přitom je kniha tak tenká. Autorka mohla v některých pasážích zajít víc do hloubky a pověnovat se vysvětlení trochu více. Občas jsem se úplně ztratila a musela jsem se vrátit a přečíst celý odstavec znovu, aby mi došlo, že hlavní informace byla schovaná v jedné větě. A ta vtíravá myšlenka: proč je Ilan tak blbá? Na druhou stranu, co bychom po ní chtěli, že... k patnáctileté nevzdělané sklenařce, která toho o svém světě moc neví, protože jí věčně někdo něco zatajuje, to nelogické chování sedí jako zadek na hrnec :)
Ještě, že takhle dobrých knih je pomálu, jinak bych musela být ponořena jen do knih. Začala jsem sérii poslouchat ve středu no a v neděli už jsem měla doposlechnuto. A nyní si ji už pomaleji přehrávám znovu. Tedy super série a nemůžu se dočkat na další díl.
No tak to bolo niečo ....
miestami som sa divill ake je to dobré amiestami som chcel tu knihu prestať počúvať. Hlavna hrdinka bola smelá a neohrozená ale boli miesta kde sa spravala hlupo nelogicky až šialene a to mi liezlo na nervi. Aj keď dej bol prisposobeny jej hlupemu správaniu mňa to hrozne rušilo. ale inak sa tešim na pokračovanie čo asi nebude tak skoro no snaď sa dožijem. :)
Dlouho očekávané pokračování které konečně odpovědělo na část otázek ohledně světa a jeho stavu. Samozřejmě přidalo další a tak nezbývá než se těšit na finále. Urla bavila rozhodně víc jak předchozí Nasterea.
Je málo knižních novinek, na které bych vyloženě čekala. Většinou si všimnu že něco vyšlo se zpožděním, ale to nebyl případ Urly. Na tu jsem čekala, hlídala si i datum vydání. To jsem nakonec nemusela řešit, protože se mi do rukou dostal recenzní výtisk, takže jsem se mohla začíst ještě dřív.
Začátek byl těžký. Série Naslouchač je skvělá, první tři díly jsem přečetla jako nic, hned za sebou a pak čekala. A to byl trochu problém. Dala jsem se do čtení a zjistila, že si moc nepamatuju dění z předchozích knih. Takže ze začátku trochu tápání, ale pak jsem se najednou našla a čtení šlo jako po másle! Ale dost jsem si teda knížku šetřila, bůh ví, kdy bude další díl.
Máme zpátky Ilan a bojovníky. Tenhle díl je trochu temnější než předchozí díly, a to je vidět jak na prostředí, událostech, tak na samotných postavách. Autorka neuvěřitelně popsala odraz událostí na postavách. Ilan je vyspělá, logicky přemýšlí. Bojovníci okolo ní jsou každý jiný, každý má nějaký charakterový rys, který si zapamatujete. Já mám problém, když se v knize objevuje více postav. Ztrácím se v tom, kdo je kdo. Tady ale vůbec, přesně vím, o kom je řeč.
Knihu jsem si šetřila, takže se mnou byla docela dlouhou dobu, rozhodně déle, než předchozí díly dohromady. Ale nebylo to z důvodu, že by mě nebavila, nebo nebyla čtivá. Byla neskutečná a já si jí tak moc šetřila. Nechtěla jsem svět Ilan zase opustit.
Za mě je série Naslouchač jedna z nejlepších fantasy knih, které pochází od domácích autorů. Je to neskutečná, promyšlená jízda se skvěle popsanými postavami. Jsem moc ráda, že jsem se do ní dala a je jen jediná věc, které lituji, ale zároveň jsem za ní ráda - že nemám další díl na stole, abych věděla, jak to bude dál.
Návrat do světa sklenařů. Musím říct, že se vcelku vydařil. Tato kniha rozhodně nebyla nudná, naopak byla nabitá akcí, novými tvory, novými místy a novými činy. Pár věcí bylo vysvětleno a moc se mi líbil vhled do dávné minulosti, kdy všechno začalo. Nemůžu říci, že jsem pochopila vše, na to jsou odstupy mezi knihami moc velké a vytvořený svět příliš složitý. Ale kniha mě rozhodně bavila, i když nějaké výtky by byly. Stejně jako jiní čtenáři si myslím, že některá řešení jsou příliš náhodná, Ilan se vrhá do všeho bez promyšleného plánu a bez ponětí, co dělá.
No a teď budeme zase čekat na další, závěrečný díl. Fandům série doporučuji.
První díl byl skvělý, druhý byl opravdu dobrý a třetí pro mě byl neskutečným zklamáním. Proto jsem měla opravdu obavy, co přinese čtvrtý díl. Pustit jsem se do něj ale musela, protože zvědavost mi nedala.
Osobně jsem zvolila audioverzi a nebyla jsem zklamaná. Jitka Ježková je skvělá vypravěčka, jak ukázala i u předchozích dílů.
Znovu se dozvídáme něco z historie a navíc je sympatické, že se s některými dříve opomíjenými bojovníky seznamujeme trochu více. Jediné s čím neustále bojuju je neuvěřitelná zmatečnost celého příběhu. Občas si kapitoly přehrávám opakovaně, ale někdy mi prostě některé věci nedávají smysl. Přesto jsem zvědavá, co odhalí závěrečný díl.
První díl série mě okouzlil, ale pak už to mělo sestupnou tendenci, takže jsem se pokračování docela bála. Abych si děj i terminologii oživila, znovu jsem si poslechla předchozí díly a bylo to tak jen dobře. Tento svět je komplikovaný a já v mezidobí spoustu věcí zapomněla.
Ani čtvrtý díl podle mne nedosáhl kvality prvního ani druhého, ale zaplať bůh už nebylo na každém rohu slyšet "do prasečí řiti" jako v tom třetím. Tentokrát bylo vše ještě akčnější, zaznělo pár vysvětlení, ale spousta nových záhad se objevila. Přesto posun v ději byl většinou jen na základě souhry náhod a přerod Ilan se mi příliš nelíbil - ona sama mi není tak sympatická jako dřív, stala se z ní superhrdinka a geniální vykladačka staletých záhad sklenařského světa. Ale oceňuji seznámení se s minulostí jednotlivých členů Pětadvacítky, nové informace o sklenařské mytologii a hlavně myšlenku, která je ústřední a zásadní charakteristikou celé knihy:
“Ve stopách minulosti kráčíme vstříc budoucnosti".
Jako celek je to hodně zmatečné, přesto čtivé. Trochu se obávám jak si autorka poradí s (doufám) závěrečným dílem.
P.S.
Opět jsem velice ocenila Jitku Ježkovou - její interpretace je výborná.
Kdybych měla hodnotit jen čtivost knížky, dala bych deset hvězdiček z pěti. Autorka umí držet dokonale napětí a pořád odhaluje další a další tajemství a člověk jen zírá, do jakých koutů se děj ubírá. Což zároveň znamená, že se to celé zašmodrchává, až si čtenář připadá inteligenčně úplně jinde než patnáctiletá hlavní postava, která si z pár slov a čísel dokáže vydedukovat extrémně složité dějinné zvraty. Skupina mnohem zkušenějších bojovníků ji slepě následuje do nebezpečného podzemí, kam se vrhá po hlavě, aniž by měla představu, jak se dostane ven. Ale to nevadí, protože my víme, že to vždycky nějak zvládne. A když ne, tak u toho něco velkolepého objeví a zvládne to později. Vždyť nás čeká ještě jeden díl.
Takže ano, těch nelogičností a náhod je tam opravdu hodně. Ale člověk nesmí být hnidopich, protože vynechat tuhle extrémně nápaditou a čtivou sérii by byla velká chyba.
Celá tahle série je celkem povedená. Je na ní krásně vidět jak autorka vyspívá a umí čím dál lépe vtáhnout čtenáře do svého světa. Stále se sem tam objeví něco, co by stálo za více řádků, občas zas něco co by tam být nemuselo, ale to je záležitost spíše čtenáře, než autorky, ta přesně ví, co a kdy nám chce sdělit. A opět, stejně jako ve všech předchozích dílech, zůstal konec otevřený tak, že mě to štve. Tentokrát o to víc, že na další díl budu muset dlouho čekat.
Miluju! Miluju celou sérii a tohle byla zase pořádná jízda. Nemůžu se dočkat posledního dílu, a tak si celou sérii přečtu znovu.
Táto séria patrí k tým vydareným a na túto časť som sa tešila, aj keď po predchádzajúcej časti, ktorá mi až tak nesadla, som mala trošičku obavy. Tie sa síce nenaplnili, ale aj tak to nebolo úplne ono. A to hlavne pre to, že som mala dosť problém sa rozpomenúť, že čo sa tam v tých predchádzajúcich častiach dialo a tak som sa v tom cítila úplne stratená :D. Pred ďalšou častou si určite znova prečítam predchádzajúce časti a myslím, že potom aj trošku ešte zdvihnem hodnotenie. Okrem toho sa mi príbeh čítal skvelo, stránky utekali jedna za druhou a bola som veľmi zvedavá, ako sa to vyvŕbi. Spočiatku som sa trošku bála správania Ilan, ale to sa, našťastie, napravilo. Je tam veľa akcie (niekedy až priveľa), lepšie spoznávame niektorých členov družiny a je tam aj veľa tajomstiev, niektoré sa odhalia, niektoré nie. Naozaj ma mrzí, že si tie časti predtým nepamätám lepšie, pretože takto mi unikalo veľmi veľa vecí. Ale snáď sa ďalšej (a dúfam, že aj záverečnej) časti dočkáme čo najskôr a potom sa do toho sveta naplno ponorím, pretože je úžasný.
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Moc jsem se tesila a bylo na co. Knihu jsem precetla na dva zatahy a musim napsat, ze to byla jizda. Miluji tento svet a nechapu, jak autorka mohla neco takoveho vymyslet. A take ji za to dekuji.
Mrzi me, ze dalsi kniha bude posledni. Za me naprosto uzasny dil.