Uteč, Jane!
Joy Fielding
Mladá žena, ktorá za záhadných okolností stratila pamäť, sa usiluje vypátrať pravdu, nech je akokoľvek strašná. Postupne zisťuje, že jej ide o všetko. Krok za krokom rozplieta pavučinu rafinovaného zla a uvoľňuje slučku, čo ju dusí. Svoj heroický zápas podstupuje takmer až do konca sama, obklopená nepochopením okolia i svojich blízkych. Iba nezlomná vôľa ju núti, aby sa nevzdávala a ďalej bojovala o svoj život i o bytosť, ktorá je jej najmilšia. Napínavý príbeh, v ktorom sa ponuré šero zákerných úkladov strieda s atraktívnymi reáliami Spojených štátov, sa číta jedným dychom. Možnosť zneužitia psychiatrie a psychofarmák je stále aktuálna – a nielen v USA. Podľahne Jane v nerovnom zápase? Vráti sa jej pamäť?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1992 , Ikar (SK)Originální název:
See Jane Run, 1991
Jsem nadšená skvělým vypracováním psychologie postav a dobře konstruovaným příběhem! V první části knihy jsem byla napnutá, v jaké to Jane je vlastně situaci, pak jsem se od ní nakazila jejím psychickým rozpoložením a občas jsem z toho, co prožívala, cítila až takovou bezmoc, že jsem knihu na chvilku musela odložit. Oscilovala jsem dokonce mezi důvěrou a nedůvěrou k tomu, co považuje za skutečnost! A pak jsem zase chtěla vědět, jak se z toho všeho dostane a jestli vůbec, takže jsem se do toho znovu ponořila a fandila jí. Čekalo mě famózní rozuzlení, ačkoli musím připustit, že děj poslední kapitoly byl naprosto jasný už jsem nijak napnutá nebyla.
velice čtivě popsáno, zajímavá zápletka, ale často se mi to zdálo zdlouhavě psáno znovu a znovu, ale jinak skvělé čtení
Úžasná kniha: celou dobu jsem se třásla na to, jak to teda všechno je a jak to dopadne. Kniha nezklamala, překvapila svým dějem a byla napínavá a čtivá.
Nápínává knížka s děsivým příběhem. Nikdy nevíš, komu můžeš věřit. I když jsem nedávno četla knihu s podobným příběhem, vůbec to nevadilo. Od autorky si v blízké době zase něco dalšího přečtu.
Některé pasáže se mi zdály moc dlouhé, ale jinak byla knížka napínavá až do konce, nemohla jsem se od ní odtrhnout. :-)
Velmi čtivá a napínavá kniha, nemohla jsem se odtrhnout od čtení dokud jsem nedočetla :)
Tato kniha mě naprosto uchvátila. Začátek byl trochu slabší a tak mi trvalo než jsem se začetla, ale pak postupně kniha dostává "grády" a nutně jsem musela číst dál a dál!!!
Když odmyslím, co se hlavní představitelce stalo, a co jí samozřejmě nikdo ani v nejzlejším snu nepřejeme, tak jinak musím zkonstatovat, že to nebyla sympatická postava. Hlavně před amnézií. Taková dominantní, bohatá hysterka. Nesnášenlivá a cholerická. Vždycky mám s takovými dámičkami problém. Ale o tom ten příběh není. Je o tom, co se jí stalo a jak se s tím poprala, a to už si musíte přečíst sami :-).
Ze začátku mě tato kniha moc neupoutala, ale když jsem se prokousala prvními 80 stránkami, začetla jsem se a nemohla jsem se odtrhnout..
Tuto knížku mi dala přečíst mamka a byla opravdu úžasná! Přečetla jsem ji hned, byla jsem plná napětí a nemohla jsem se dočkat rozuzlení. Některé pasáže jsou však popsány velice rozsáhle, což mi přišlo velice zbytečné.
Úžasná knížka. Četla jsem ji jedním dechem a nemohla jsem odtrhnout oči od děje. Určitě bych ji doporučila, ať si ji přečtete.
Doporučeno babičkou, která má snad všechny knihy od této autorky. Řekla jsem si, že ač to není fantasy ani detektivka od Prestona s Childem, zkusím to.
Ze začátku jsem se potřebovala trochu zorientovat, nicméně uklidňovalo mě, že rozhodně nejsem sama, protože Jane se taktéž potřebovala zorientovat :) Myšlenkové pochody jsem měla totožné s Jane od začátku téměř do konce. Občas jsem byla trochu nesvá z toho, že se pasáže o tom, jak zdrogovaná Jane leží doma a slintá, opakovaly, nicméně vždycky když jsem nad tím začínala uvažovat, něco se stalo a já zas byla napjatá jak to tentokrát skončí.
Nejhorší pro mě byl okamžik, kdy si Jane konečně vzpomene na svůj život a mně v tom okamžiku hlavou proběhlo úplně přesně to, na co se snažila zapomenout. Díky tomu pro mě samotný závěr knihy nebyl tak úplně překvapením, ale byla jsem z jejího manžela ještě znechucenější, než jsem byla do té doby. Asi bych měla přestat tolik číst... :D :)
Tak tuhle knihu už u mě premiéru měla, ale dostala se mi po létech znovu pod ruku a já chtěla vyzkoušet, zda na mě zapůsobí stejně jako před dvaceti lety. Podařilo se. I když jsem celou dobu tušila, jak to dopadne - nepamatovala jsem si úplně přesně, stejně ve mě dokázala vyvolat pocit - ježííííš, to nejni možný, pomozte jí někdo! Kniha se nedala odložit, dokud se člověk nedobral k vysvětlení. Bezvadně napsaná kniha!
Mám ráda knihy této autorky, jsou napínavé od začátku do konce a to napětí je velmi přijemné.
Musím se přiznat, že jsem se ze začátku docela nutila do čtení, děj mi připadal nějaký zdlouhavý.....trvalo mi víc jak týden, než jsem se pořádně začetla. Asi od půlky už mě kniha
chytla a napětí vydrželo až do konce. Opět jsem si nejméně po sté uvědomila, co je to lidská bezmoc a jaké může mít podoby...
útěk Boston domácí násilí ztráta paměti, amnézie thrillery pro ženy Nová Anglie
2008 | Zachráníš mě ráno |
2004 | Poprvé |
2010 | Jane utíká |
2005 | Panenka |
2019 | Špatná dcera |
Kniha napínavá od začiatku do konca.Prečítala som ju "jedným dychom".