Utonulý kraj
Emily Lloyd-Jones
Nepravděpodobná banda spojenců s nebezpečným úkolem. Osmnáctiletá Mer je posledním žijícím vodomágem na útěku. Kdysi nerozvážně vstoupila do služeb kralevice a na jeho rozkaz vypátrala studny nepřátel. Bezpáteřní kralevic je pak za jejími zády otrávil a zajistil si strategickou výhodu v boji. Jakmile Mer zjistila, k čemu ji panovník zneužil, utekla. Jenže teď se musí doživotně ohlížet přes rameno a žít ve strachu, že ji jeho vojáci vypátrají. Jednoho dne se vrátí Meřin starý učitel s návrhem využít jejích schopností k tomu, aby spolu s ním proradného kralevice svrhla z trůnu. Za pomoci podivné družiny spojenců, mezi nimiž nechybí mladík, kterého proklel jinolid, dědička cechu zlodějů a roztomilý corgi, se Mer vydá na nebezpečnou výpravu, aby znovu získala vzácnou svobodu. Ostatně člověk s pádným motivem může svrhnout celé království. Nebo ne?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , HostOriginální název:
The Drowned Woods, 2022
4,5*/5*
Na 5* to není, přesně z toho důvodu, který je již několikrát uveden v předchozích komentářích. Hlavní postavy nejsou bohužel dostatečně prokreslené. ALE! I přesto se mi knížka neuvěřitelně líbila. Pokud jde čtenář do knihy s tím, že se jedná o YA fantasy, je to super počin!
Příběh se mi líbil od první stránky, autorka má svůj osobitý styl, který mi neuvěřitelně sedl. Ani na vteřinu jsem se nenudila, velšské mýty byly velice zajímavé a všechno do sebe krásně zapadlo. Oceňuji na knize především to, že hlavní hrdinka není popisována jako nejdokonalejší a nejchytřejší na světě (a přitom by se třeba chovala jako úplná blbka, ...) :-)
Je to hl. hrdinka z masa a kostí, všechny postavy mají kladné i záporné vlastnosti, udělali nějaké chyby, uvědomují si to v průběhu děje. Líbí se mi, že nic není černobílé, děj mě dokázal několikrát překvapit, konec byl dojemný. Bylo by mi v tomto případě asi jedno, zda by konec dopadl dobře nebo špatně. Dle náznaků by obě možnosti dopadly skvěle.
Pozitivně hodnotím také to, že hl. hrdince nespadnou její schopnosti do klína v okamžiku, kdy má 16 let a najednou je neporazitelná. Tohle klišé všichni známe a naštěstí tu není. Hrdinka na svých schopnostech pracovala tvrdě odmala, aby byla tam, kde je. :-)
Moc se těším na Kostischrány, pokud jsou ještě lepší než toto, není nad čím váhat!!
Je mi líto, ale půjdu proti proudu. Jedná se o milou jednohubku s totožnou výstavbou příběhu jako v případě Kostischrán. Jen tentokrát uberte na tempu, originalitě a celkově zábavnosti. Standalone re-quels jsou prokleté.
Další kniha od autorky Emily Lloyd-Jonesová, kterou doufám všichni znáte díky její knize Kostischrány. A pokud ne, tak mám pro Vás skvělý tip na podzimní večery!
Utonulý kraj sleduje cestu opravdu různorodé družiny osob, kteří se snaží svrhnout kralevice z trůnu.
Příběh má z počátku dost pomalé tempo, které věřím, že ne každý má rád. Já nejsem výjimkou, ale vyplatí se počkat, protože jakmile dojde k zvratu, příběh dost nabere na obrátkách. Potom už je to opravdu napínavé čtení plné zvratů a dobrodružství. A ten konec určitě uvítají milovníci Kostischrán!
Dějově se mi tedy kniha líbila, ale přišlo mi, že dost pokulhávály postavy. Nedokázala jsem si k žádné najít cestu a přišlo mi, že tam na nějaké spojení čtenáře s postavami nebyl prostor. Autorka se taky snažila znovu do příběhu zasadit zvířecího parťáka, ale upřímně roztomilý corgi nesahá Kostikoze ani po kopýtko.
Možná jsem zaujatá, protože jsem od knížky čekala stejně zajímavé a poutavé čtení jako jsem dostala u Kostischrán, ale i přesto jsem si to užila a knížku Vám můžu doporučit.
Děkuji @hostbrno za poskytnutí knihy.
Kniha na první pohled zaujme krásnou obálkou. Je jednoduchá a zajímavá. Za malé minus považuji zpracováni. Knize by slušela pevná vazba a kvalitnější lepení (kniha se záhy začne trhat). Za milý bonus považuji výslovnostní slovníček, který se nachází na konci knihy.
Anotace velkou část děje poodhalí, takže se stručně vrhnu na body, které stojí za pochvalu a pokusím se nic nevykecat:
1) originalita - autorka opět ukázala, že dovede i pro “krátký formát vytvořit zajímavý a neokoukaný svět
2) postavy - jsou rozmanité, i přesto, že nejsou do hloubky prokreslené
3) budování atmosféry - pomalejší vyprávěcí tempo, nenásilná romantická linka
4) CORGI - v životě by mě nenapadlo, že budu nadšená z toho, že se v knize bude pohybovat tento čtyřnohý krasavec
5) hluboké myšlenky - od začátku jsou čtenáři předkládány velmi zapeklité situace, které vedou k zamyšlení
Doporučuji knihu všem, kteří si chtějí odpočinout a zároveň po dočtení ještě dlouhé hodiny o knize přemýšlet.
Je vidět, že si autorka libuje ve vytváření nečekaných spojenců. Předchozí tým asi jen tak něco nepředčí, ale i tenhle funguje skvěle! Učitel, prokletý mladík, corgi, zlodějka a vodomág se vydávají za záchranou svého světa.
Vyprávění začíná pomalu, a chvíli jsem upřímně měla problém naskočit na tempo příběhu a prostě si to užít. Ale jakmile přišli první odhalení, zvraty a výzvy, dostala jsem se do toho mnohem více. Pak už mě to pohltilo úplně stejně jako Kostischrány. Příběh je napínavý, zábavný, místy i trochu poučný. Rozhodně mi v něm, po dějové stránce, nic nechybělo. Dobrodružství se vším všudy, které končí velmi zajímavě. Nechci nic prozradit, ale to napojení na předchozí příběh? Ohhhh yes!
Hlavní postavy jsou sympatické a navíc je doplňuje nejroztomilejší Corgi se speciálními schopnosti. Opět ale trochu zaostává vývoj postav a jejich charaktery. Ráda bych je poznala trochu více, a možná třeba rozpletla pomyslný milostný trojúhelník? Autorka píše natolik čtivě, že by si v tomto ohledu mohla dovolit několik stran navíc, aby čtenáři postavy více přiblížila. Příběh se potom dá prožít úplně jinak.
Další velšský příběh, který si vás rozhodně dokáže získat i přes svou jednoduchost. Postavy, svět a dobrodružství jsou natolik chytlavé, že vás přímočarost a jednoduchost příběhu nebude vůbec "bolet", ale naopak bavit.
Moc doporučuji!
Hodnocení: 4/5
Prvá autorkina kniha, Kostischrány, sa mi veľmi páčila, tak som bola zvedavá aj na túto. Ale táto je podľa mňa slabšia (corgi neprebíja kozu). Stále sa čítala veľmi dobre a bola aj zaujímavá, lenže mi až tak nesadlo prostredie a ani postavy, prišlo mi to také nemastné-neslané, bez poriadnej atmosféry a po pár dňoch musím povedať, že vo mne príbeh v podstate nezanechal žiadny dojem. Tiež mi tu dosť chýbala mapa, myslím, že by výrazne pomohla v orientácií. Mer je síce celkom sympatická, taktiež aj mladík Fane, ale tá výprava ma až tak nebrala. Ale aj tak sa mi príbeh čítal naozaj dobre, mal niekoľko dosť nečakaných zvratov a pri čítaní som bola príbehom dosť zaujatá, len potom to nejak opadlo. Ale určite si prečítam aj ďalšiu autorkinu knihu, ak nejaká vyjde.
Hodnotila bych to tak na 3,5 hvězdy.
Zajímavý děj, který mě nalákal, ale něco mi tam chybělo. Nevadilo by mi se trošku víc ponořit do světa ve kterém se děj odehrává. Trošku víc ho představit. Stejně tak bych uvítala i mapu.
Postavy za mě byli takové nemastné, neslané a i když nám autorka pár věcí o jejich minulosti řekla, klidně bych toho uvítala i více. Žádnou jsem si pořádně neoblíbila.
Děj taky nic moc. Trošku se táhl a konec byl na mě naopak moc rychlý.
Musím teda pochválit obálku, která se za mě povedla. Díky ní jsem se přiklonila ke 4 hvězdám. Je to moje první setkání s autoku takže ještě uvidím jestli se do její předchozí knížky pustím.
Z počátku jsem si nebyla jistá jestli chci v dalším díle pokračovat nicméně konec prvního dílu dopadl velmi otevřeně a tady to máme závěr. Libi se mi jak čtivě a nápaditě autorka píše, jak umí vykreslit svět i postavy. Občas se děj táhnul a raději bych se víc dozvěděla o hlavních postavách i rozšířila jejich dějovou linku než vedlejších nicméně i tak do děje vše hezky zapadlo. Neustále se něco dělo, krásně na sebe navazovala a když člověk vytrval do skvělého závěru tak v kraji neutonul.
Dala bych 3,5*
Byla jsem fakt zvědavá jestli bude stejně dobrá, tak jako předešlá kniha od autorky. Bohužel nebyla, tato kniha mi přišla o dost slabší, ale je to kniha pro mládež, takže asi pro mladší čtenáře ideální, ale za mě jako pohádka nic moc. Četla se sice velice dobře, ale příběh trochu pokulhával a nebyl tak fascinující jako Kostischrány. Více v recenzi na blogu.
Standalone fantasy založená na legendě o velšské Atlantidě - zaplaveném království Cantrer Gwaelod. Stejně jako Kostichrány se to četlo velmi dobře, zábavné postavy (včetně rozkošného corgiho, který sice nedostal moc prostoru, ale byl milým zvířecím společníkem), rychlé tempo a spád a pěkný konec. Jako miloučká fantasy jednohubka to funguje výborně.
Zvláštní nemastný neslaný fantasy příběh protkaný zradou a pocity viny. Čtení této knížky mne tížilo a rozesmutnilo, ani roztomilý pejsek to nezachránil. Text je v er-formě, odtažitě psaný a neumožní čtenáři ponořit se víc do příběhu. Hlavní hrdinka mi nijak nepřirostla k srdci a čím víc jsem o její minulosti zjišťovala, tím méně jsem jí rozuměla. Je to knížka se spoustou zbytečně zmařených životů, spoustou křivd a jedním podivným dobrodružstvím. Marně jsem v ní hledala nějaké hlubší myšlenky či poselství. Jen mi dala malý klíč k pochopení jedné věci z Kostischrán a to je celé. Jsem ze čtení rozladěná.
(SPOILER)
Zkusila jsem novou knihu pro mě dosud neznámé autorky a nelituji. Dobrodružné, veselé i smutné čtení s ukázkou, že špatní mohou být jak dobří, ale také ještě daleko horší.
Mererid, zvaná Mer, se narodila před 18ti lety jako páté dítě do statkářovi rodiny. Nic nenaznačovalo, že by dívka měla být výjimečná, ale prozradil to déšť, který novorozence nenamočil. Když ve svých 8letech zachránila malého topícího se chlapce a u toho "zkrotila" řeku, doneslo se to ke kralevici Garanhirovi, který pro ní poslal svého vrchního zvěda. Tento zvěd se jí na pár let stal něco jako náhradním rodičem a vyučujícím. Poté co kralevic v rámci válečného tažení ublížil mnoha nevinným, a to za nevědomé asistence Mer, byla kralevicem zajata a ocejchována. Následně utekla a dostala se k cechu zlodějů, kde poznala jejich princeznu Ifannu. Po čase se dočkala zrady i zde a od té doby byla neustále na útěku. Dokud jí nenalezl vrchní zvěd Renfrew, a to aby jí naverboval na úkol o okradení kralevice. Současně sledujeme i příběh Fana, který v jedenácti letech přišel rukou žoldáků kralevice o svojí rodinu a od jinolidu si usmlouval sedm let služby, za sedm životů. Současně pro ně pracoval jako železohled a odstraňovač mrtvol. Z těchto důvodů je zde skupina složená z posledního žijícího vodomága, bývalého vrchního zvěda, princezny zlodějů, zápasníka Fana s jeho corgim Treforem, což je pro lidi jinolidský špeh, a dále tajemného Gryfa a učence Emricka.
V této skupině je i zrádce, ale přesto mě postupná ztráta členů mrzela.
U 27. kapitoly resp. její poslední věty mě autorka dostala.
Bylo skvělé, jak jistá věc z počátku knihy ovlivnila názor některé z postav na jinou. Závěr je však parádní. Stylem a promyšleností děje mi to trochu připomnělo knihy od Naomi Novik.
Utonulý kraj jsem četla po Kostischránách. Postavy mě tentokrát oslovily víc, ale mohly by být propracovanější. Příběh se mi líbil, je spíš pohádkový než mytologie. Corgi se však s kozou nemůže rovnat.