Utonulý kraj přehled
Emily Lloyd-Jones
Nepravděpodobná banda spojenců s nebezpečným úkolem. Osmnáctiletá Mer je posledním žijícím vodomágem na útěku. Kdysi nerozvážně vstoupila do služeb kralevice a na jeho rozkaz vypátrala studny nepřátel. Bezpáteřní kralevic je pak za jejími zády otrávil a zajistil si strategickou výhodu v boji. Jakmile Mer zjistila, k čemu ji panovník zneužil, utekla. Jenže teď se musí doživotně ohlížet přes rameno a žít ve strachu, že ji jeho vojáci vypátrají. Jednoho dne se vrátí Meřin starý učitel s návrhem využít jejích schopností k tomu, aby spolu s ním proradného kralevice svrhla z trůnu. Za pomoci podivné družiny spojenců, mezi nimiž nechybí mladík, kterého proklel jinolid, dědička cechu zlodějů a roztomilý corgi, se Mer vydá na nebezpečnou výpravu, aby znovu získala vzácnou svobodu. Ostatně člověk s pádným motivem může svrhnout celé království. Nebo ne?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , HostOriginální název:
The Drowned Woods, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utonulý kraj. Přihlašte se a napište ho.
4,5*/5*
Na 5* to není, přesně z toho důvodu, který je již několikrát uveden v předchozích komentářích. Hlavní postavy nejsou bohužel dostatečně prokreslené. ALE! I přesto se mi knížka neuvěřitelně líbila. Pokud jde čtenář do knihy s tím, že se jedná o YA fantasy, je to super počin!
Příběh se mi líbil od první stránky, autorka má svůj osobitý styl, který mi neuvěřitelně sedl. Ani na vteřinu jsem se nenudila, velšské mýty byly velice zajímavé a všechno do sebe krásně zapadlo. Oceňuji na knize především to, že hlavní hrdinka není popisována jako nejdokonalejší a nejchytřejší na světě (a přitom by se třeba chovala jako úplná blbka, ...) :-)
Je to hl. hrdinka z masa a kostí, všechny postavy mají kladné i záporné vlastnosti, udělali nějaké chyby, uvědomují si to v průběhu děje. Líbí se mi, že nic není černobílé, děj mě dokázal několikrát překvapit, konec byl dojemný. Bylo by mi v tomto případě asi jedno, zda by konec dopadl dobře nebo špatně. Dle náznaků by obě možnosti dopadly skvěle.
Pozitivně hodnotím také to, že hl. hrdince nespadnou její schopnosti do klína v okamžiku, kdy má 16 let a najednou je neporazitelná. Tohle klišé všichni známe a naštěstí tu není. Hrdinka na svých schopnostech pracovala tvrdě odmala, aby byla tam, kde je. :-)
Moc se těším na Kostischrány, pokud jsou ještě lepší než toto, není nad čím váhat!!
Je mi líto, ale půjdu proti proudu. Jedná se o milou jednohubku s totožnou výstavbou příběhu jako v případě Kostischrán. Jen tentokrát uberte na tempu, originalitě a celkově zábavnosti. Standalone re-quels jsou prokleté.
Vila v Itálii, Noční dům a další knižní novinky (21. týden)
19.05.2024
Kniha Utonulý kraj v seznamech
Utonulý kraj jsem četla po Kostischránách. Postavy mě tentokrát oslovily víc, ale mohly by být propracovanější. Příběh se mi líbil, je spíš pohádkový než mytologie. Corgi se však s kozou nemůže rovnat.