V podezření

V podezření
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533070/bmid_v-podezreni-65ddf935644f2.jpg 4 437 437

Joseph O'Loughlin série

1. díl >

„Občas můžete zapomenout, co je pravda, když slyšíte lež dostatečně často.“ Klinický psycholog Joseph OʼLoughlin vede v Londýně s krásnou manželkou a milovanou dcerou život, který mu leckdo závidí – dokonce i jeho přítel Jock, povrchní zazobanec a sukničkář. Přitom stačí málo a Joseph, skrývající před okolím symptomy Parkinsonovy choroby, může o všechno přijít. Když totiž policie objeví zohavené ženské tělo a případem pověří detektiva ze staré školy Vincenta Ruize, je o odbornou spolupráci požádán právě profesor OʼLoughlin. Ze zavražděné se naneštěstí vzápětí vyklube specialistova bývalá pacientka, co mu to kdysi zavařila doma i v práci. A přestože on sám z vraždy podezřívá svého nového pacienta, jemuž se pořád nemůže dostat do hlavy, stopy bohužel ukazují přímo na Josepha… Dokáže se na útěku před zákonem očistit? A může se spolehnout aspoň na Jocka, hbitě utěšujícího jeho zoufalou choť?... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Suspect, 2003

Interpreti: Otakar Brousek ml.

evarec
24.07.2015 5 z 5

Ze začátku jsem si říkala, že to nebude nic moc. Jak jsem četla dál a dál, příběh mě doslova vtáhnul, takže jsem dočítala jedním dechem.

trudoš
08.06.2015 4 z 5

Docela povedené, zápletka je správně tajuplná a autor přitom nesklouzne do kýčovité překombinovanosti. Vše co se týká zločinu má svůj smysl, což vždycky oceňuji. O to víc, že motivace vraha je logická, uvěřitelná a dokonce i pochopitelná. Po vzoru moderních detektivek pak pronikneme i do osobního života hlavního hrdiny, což mě v důsledku nijak nebralo. Konflikt uvnitř rodiny působí prvoplánově, čistě jen proto, abychom si užili i nějakou tu životní krizi. Příběh kvůli tomu zbytečně bobtná a ta omáčka pro ústřední zápletku nemá vlastně moc smysl.
Co funguje skvěle, je psychologie. Michael Robotham je v tomhle bodě dost na koni a první třetina románu mi tak často připomněla můj oblíbený Svět podle prota, čímž si mě hodně získala. Stejně tak oceňuji, že i když autor karty vyloží na stůl ještě před závěrem, nechá si v záloze jedno dvě esa, která vytáhne v ten pravý čas. Ale faktem je, že být kniha o třetinu kratší, stoupla by u mě na ceně určitě víc.

kneslova
11.05.2015 5 z 5

Dost dobrý psychothriller, tak za 4,5 hvězdiček....

Lucka385
24.02.2014 5 z 5

Asi po 100 stránkách jsem nejdřív myslela, že knihu odložím. Čekala jsem trochu jiný příběh. Ale pak se to rozjelo a já pochopila i těch prvních cca sto stran. A těch posledních cca 200 jsem přečetla na jeden zátah, nešlo jinak. Dobrý thriller.

Harinka
07.04.2012 5 z 5

opravdu skvělý thriller

Viviana
22.02.2011 5 z 5

Od knih, které najdu v sekci detektivek, většinou neočekávám příliš. Stačí lineární příběh typu "vražda-vyšetřování-rozuzlení"... většinou pravda ozvláštněný osobami, které zde vystupují. Lišit se můžou vnější znaky - šokantnost zabijákových/psychopatových metod, zvláštnosti toho, kdo mu jde po krku, ve zvlášť odvážných případech si román hraje na originalitu i co se týče právě těch zažitých věcí - vražda může jako vražda jen vypadat, pravý zločin bude skrytý jinde, zabiják je skrytý za maskou někoho, kdo celou dobu působí jako klaďas... ale to jsou všechno jen hry. Základ zůstává stejný. :)

U "Podezřelého" příběh probíhá skoro staroškolsky klasicky, a řekla bych, že mu to sakra prospívá. Ano, brzo tu máme první falešný krok stranou, když je ze zločinů obviněn právě hlavní hrdina, ale i to tady už mnohokrát bylo... a na zaběhlém schématu to vlastně nic nemění. Z mého pohledu to ale knize vážně nijak neškodí. Je psaná čtivě, děj plynule odsejpá, má to ten správný rytmus, co chytí a nepustí.
Hlavní hrdina je sympaťák, přestože/protože má svoje mouchy - a teď nemluvím o Parkinsonově chorobě, která ho sužuje. Hlavní padouch je správně neodhadnutelný, pavučina zločinů je zamotaná a hustá a rozplétá se jen pozvolna, aby závěr mohl nabídnout nový a překvapivý pohled na její komplexnost a promyšlenost.
Takže jo, je to jenom další thriller, ale myslím, že jestli autor bude i nadále psát tímhle stylem, brzo se zařadí po bok mých dalších oblíbenců jako je Kellerman, Patterson a Deaver... nebo je možná i překoná. :)