V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny
Christoph Ribbat

Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů a receptů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa.... celý text
Fejetony, eseje Literatura faktu
Vydáno: 2016 , ProstorOriginální název:
Im Restaurant. Eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne, 2016
více info...
Přidat komentář


Na první pohled poněkud nesrozumitelná mozaika situací, které se odehrávají v restauraci a kolem ní. Pokud čtenáře tento styl psaní (skládání úryvků z jiných knížek) hned na začátku přestane bavit, tak se zbytkem knihy pouze prokouše ke konci.
Neobvyklá kniha mě ovšem zaujala, jelikož nabízí úryvky ze zajímavých a již čtivějších knih. Poslouží tedy hlavně jako inspirace k další četbě nebo jako námět pro rozhovory s kamarády.


Kniha je pojatá jako mozaika vzpomínek a postřehů z kulinárního světa, které jsou vedle sebe řazeny částečně chronologicky, více méně spíš halabala. Poslední kapitolu pak tvoří interpretační studie. Navzdory tomuto konceptu je kniha docela čtivá a svou formou hodně připomíná Illiesův rok 1913. Asi se k ní už vracet nebudu, ale zajímavé to rozhodně bylo. Některé historky mi možná zpestří lecjakou společenskou konverzaci.
Zklamaní. Čekal jsem knihu typu Bill Bryson o zajímavostech z historie jídla a restaurací, ale realita je jiná. Jde vždy o dva příběhy, které se střídají. Informačně velmi chudé a počítal jsem z povinnosti