V temnom zrkadle
Agatha Christie
Slečna Marplová série
< 14. díl
Záhadný prípad smrteľne zraneného muža v kostole, tajomstvo pokladu muža so zvláštnym zmyslom pre humor, odhalenie páchateľa zločinu z minulosti, nejasné okolnosti skrývajúce sa za príbehom šialenej stareny a osudnej nehody, očistenie dobrého mena dievčaťa nespravodlivo obvineného z krádeže, vražda v hoteli či nevysvetliteľná smrť ženy, ktorá zmenila svoj závet... To všetko sú hádanky ako stvorené pre bystrozrakú slečnu Marplovú, ktorá vždy rada prijme hodenú rukavicu a úspešne vyrieši prípad, s ktorým si nevedia rady ani profesionáli.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2007 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Miss Marple’s Final Cases and Other Stories, 1979

Krátké povídky se slečnou Marplovou potěšily. Její selský rozum v různých situací pomůže potřebným v díle slavné autorky a potěší čtenáře! Zábavné odpočinkové čtení pro toho, kdo ví, co může očekávat.

Kazda jedna z knih serie o slecne Marplove je uzasna.
Klenot.
V originale i ve skvelych ceskych prekladech.

Agatha Christie - V temnom zrkadle
Počet strán: 127
Vydavateľstvo: @slovenskyspisovatel
Žáner: #detektivka
Veľmi rýchla kniha.
Poviedky slečny Marplovej , konkrétne 9 krátkych poviedok, ktore tvoril začiatok prípadu, rýchle prešetrenie a následne vyšetrenie .
Táto kniha ma bavila :)
Kniha č. 49/2024
#recenzieTerka
#kniznarecenzia
#kniznizavislaci #azkviz2024 #agathachristie #vtemnomzrkadle #slecnamarplova #skbookstagram #milujemeknihy2
Obsah:
#vyšetrovanie #tajomstvo #vraždy #smrť #záhady

Jedno z dílčích rozloučení v osobním Roce s Agathou Christie. Obrovský svazek povídek mám spíš pro úplnost a z piety, všechny jsem cestou potkala. Tady potěší pendant Nekonečné noci a zpráva, že největším semeništěm zločinu jsou krejčovství - dokazuje to čistě marplovská Vražda krejčovským metrem a hororová Krejčovská panna. :-)

Pani Agatha ma čím ďalej, tým viac presviedča, že poviedky jej na rozdiel od románov moc nešli. Až na tri z nich ide o veľmi priemerné, niekedy až podpriemerné pár stranové zlátaniny a slečna Marplová mi poriadne lezie na nervy. Nemám nič proti osobám žijúcim na vidieku a pozorujúcim miestny život a ich obyvateľov, avšak zakaždým vytiahnuť riešenie takpovediac odnikiaľ, to bolo až moc do očí bijúce. Ako by som to uzavrel a neurazil pamiatku veľkej dámy anglickej detektívky? Asi len tak, že som rád, že som si poviedky prečítal, ale viem, že sa k nim nevrátim, na rozdiel od niekoľkých iných "plnotučnejších" detektívok z klávesnice písacieho stroja pani Christie.

Už několikrát jsem se tu vyznala z lásky k Agathě Christie, a především ke slečně Marplové. Mě to její nenápadné šmejdění, poztrácená klubíčka a poslouchání za dveřmi prostě baví. Tahle zdánlivě křehká stařenka má totiž o lidské duši tak hluboké znalosti, že by i šedé buňky mozkové jistého detektiva záviděly :-)
Poslední případy jsou docela pestrou směsicí, ne všechny příběhy jsou ryze detektivní, některé jsou spíš malými dramaty, jiné zavánějí duchařinou. Čtení je to po všech stránkách zábavné.

Keď si to zrátam, že z ôsmich poviedok boli dobré alebo veľmi dobré len tri, zatiaľ čo ostatných šesť dosahovalo sotva priemernú úroveň, tak z tejto poviedkovej zbierky som sklamaný. Okrem toho mi slečna Marplová nedokáže ulahodiť - áno, viem, je to len vymyslená postava, no iné vymyslené postavy mi ponúkajú viac. Okrem toho je názov knihy tak trochu podvod, pretože v dvoch poviedkach sa slečna Marplová nevyskytuje. Takisto mi duchárske zameranie niektorých poviedok ani trochu neulahodilo, to si pani Christie mohla odpustiť. Na druhú stranu s ohľadom na rok narodenia autorky sa dá jej špiritistické zameranie pochopiť. Len škoda, že tým otravovala čitateľov.

Několik krátkých detektivních (+2 duchařské) případů z pera A. Christie. Ačkoliv je už všechny znám, ráda jsem si je zas připomněla.

Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.

Po prvých troch poviedkach som rozmýšľala, či knihu neodložím. Vadilo mi ako slečna Marplová ťahala riešenia len tak z rukáva. Ale potom prišlo akési zmierenie sa s tým, že sú to poviedky a v tak krátkom diele to predsa zrýchlené musí byť. Ostatné poviedky sa mi nakoniec páčili, najviac posledné tri Krajčírkina bábika, V temnom zrkadle a Greenshawova pochabosť. Krajčírkina bábika bola podľa mňa najzaujímavejšia a najviac napínavá. Pri tejto poviedke som nemala vôbec tušenie aký bude koniec.
Napriek začiatočným pochybám to bolo príjemné oddychové čítanie.

Agatha Christie nikdy nezklame. Tyto povídky se slečnou Marplovou mě hrozně bavily. I ty dvě duchařské bez ní byly skvělé. Mrzelo mě jen, že jsem knihu přečetla tak rychle.

Setkání se slečnou Marplovou vždycky potěší. I když povídky byly tak kraťoučké že jen zazářila a zmizela. Povídky duchařské byly milým osvěžením.

„Poslední případy slečny Marplové“ obsahují osm povídek. Můj logický vývod: je to osm neznámých případů slečny Marplové. Agatha Christie se někde směje, jak jsem se nechala nachytat! Přitom název nelže (a ten originální už vůbec), to pouze já uvažovala tak, že jsem naplnila představu těch natvrdlejších postav v autorčiných detektivkách. Pravda je taková, že slečna Marplová vystupuje pouze v šesti povídkách a z nich pět je známých z jiných výborů.
Přestože povídky nejsou tak účinné jako její delší prózy, stejně jsem si tou jedinou mně neznámou vyvolala krapet nostalgie. Sice se usmívám nad postavami žen mladšími než já, hypochondrickými, hysterickými, ukňouranými bábami s ohřívacími lahvemi a léky u postele, ale stejně je to hezká vzpomínka na dětství strávené s mou tehdy nejlepší autorkou detektivek.

V knihe nájdeme 9 poviedok. Vo väčšine z nich vystupuje slečna Marplová. V dvoch nie a prekvapilo ma, že tie mali dokonca hororový nádych, konkrétne sú to poviedky Krajčírkina bábika a V temnom zrkadle, to som od pani Agathy veľmi nečakala, ale veľmi ma bavili. Ostatné sú typické detektívky, ibaže majú pár strán, čo je niekedy na škodu. Všetky sa mi ale čítali veľmi dobre, boli svižné a napínavé a ani raz sa mi nepodarilo odhaliť páchateľa (ale na tak málo stranách sa to asi ani nedá). Napriek tomu mu žiadna z týchto poviedok nejak výraznejšie neutkvela v mysli, možno len tie hororové. To je jeden z dôvodov, prečo veľmi nemusím poviedky, sú veľmi krátke a nikdy si ich nezapamätám :D. Ale vôbec neľutujem, že som si knihu prečítala, bol to príjemne strávený čas.

Velmi milé a rychlé čtení. Navození jedinečné atmosféry a samozřejmě setkání se slečnou Marplovou. Jediné, co bych knize vytkla jsou dvě poslední povídky. Nešlo o detektivní příběhy, ale o duchařinu, které mi k někomu jako je Agatha Christie nesedí. Inu, asi psala na kšeft. I tak to ale byl příjemný návrat ke staré známe.

Tato kniha je soubor šesti detektivních povídek, každá s těchto povídej je psaná vždy o něčem jiném o vraždě, zločinu nebo o nadpřirozených záhadách. V každých povídkách je jako hlavní postava slečna Marplová až na poslední dvě povídky.
Nejvíce se mi líbila první povídka "útočiště" která vypráví o vraždě, a vyřeší ji slečna Marplová díky svým schopnostem řešit záhady. Také mě zaujalo "Vyprávění slečny Marplové", které bylo o starší vraždě, která ale nebyla vyřešena a tak si k ní přišel pro pomoc právník slečny Marplové který měl za úkol vyřešit tuto vraždu,
která byla nakonec velmi prostá.
Hodocení: kniha se mi velmi líbila jelikož byla zajímavá každá s těchto povídej, a každá byla něčím zajímavá.
D. Zavadilová

Svěží vypravěčský styl, postupné odhalování detailů vedoucích k rozřešení záhad, převládající forma je dialog, popisy stručné, vtipná přirovnání formou sarkastických poznámek, nekomlplikovaná doznání zločinců hned jak jsou odhaleni. Slovem kvalitní (odpočinkové) čtení.

Pěkné povídky, ideální čtení na cesty nebo na pár večerů před spaním (pokud z toho někdo nemá pak divoké sny :-) ). Nejvíc se mi líbily příběhy ze začátku knihy, kde paní Marplová aktivně vystupuje, top je Podivný žert a Útočiště. Ty s nadpřirozenými prvky na konci mě nebraly. Tuto knížku bych doporučila začátečníkům nebo neznalým Agathy, kteří si ji chtějí zatím jen osahat. Případně do čtenářské výzvy pod spoustu kategorií - detektivka, povídka, co obvykle nečtu...
Část díla
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Přečteno za dva večery. Pochopitelně některé povídky byly lepší než jiné, ale rozhodně je to příjemné čtení, které stojí za to. Případ vzorné služebné a vražda krejčovským metrem se mi líbily nejvíc. Naopak Panna z krejčovského salonu mě nijak neoslovila, a ani zde nehrála roli slečna Marplová. Případ staré domovnice mi přijde stejný jako kniha Nekonečná noc, jen v hodně zkrácené verzi.