V zajetí zimy
Naomi Novik
Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby — dokud Mirjem nezakročí. Obrní se před prosbami vesničanů, vydá se vymáhat dluhy a zjistí, že je pro to jako stvořená. Když jí dědeček dá měšec stříbrňáků, přinese mu ho zpátky plný zlata. Brzy se rozkřikne, že dokáže proměnit stříbro ve zlato. To ale přiláká pozornost krále Staryků — bytostí, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Tím se dá do pohybu řada událostí, jimž spolu s Mirjem čelí vesnická dívka Wanda, která pro ni pracuje, protože její otec si nemůže dovolit zaplatit dluh, a šlechtična Irina, kterou chce otec provdat za mladého cara. Jenže ani car Mirnatius není tím, čím se zdá být.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno:Originální název:
Spinning Silver, 2018
![Kaya77911 Kaya77911](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po dočtení Medvěda a Slavíka jsem chtěla něco v podobném stylu a někdo mi doporučil knihu V zajetí zimy. Nejdříve jsem nechtěla, ale po přečtení anotace a několika pozitivních recenzích jsem se do toho pustila a musím říct, že to bylo super. Strašně ráda čtu o zimě a tady se autorce povedlo krásně vystihnout tu mrazivou atmosféru. Hned jsem se začetla a nemohla jsem se odtrhnout. Je to opět vyprávěno z pohledu několika postav (a ne jenom hlavních ). Když už jsme u těch postav tak ty jsem si taky zamilovala! Jsou tu tři hlavní hrdinky - Wanda, Irina a Mirjem. Všechny jsou super. Mirjem je dost rázná a jen tak se nevzdá, Irina je odvážná a sympatická a Wanda je strašně silná a její příběh byl asi nejkrutější. Potom bych chtěla napsat něco k Steponovi, což byl Wandin mladší bráška a části psané z jeho pohledu byly vážně úžasné. Tím jak je ještě celkem malý tak mě strašně bavilo číst jak vnímá všechny ty hrůzy co se kolem něj dějí. Někdy to bylo až tak strašné, že jsem měla na krajíčku (nekecám, fakt jsem málem brečela). Přesto to ale bylo naprosto boží a konec byl vážně super.
![TeraBla TeraBla](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/325231/m_terabla-QIk.jpg?v=1614104508)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Opět zajímavě napsaná fantasy s dívkami jako hlavními hrdinkami, s židovskými prvky, Litvou a spoustou zimy. První polovina se četla dobře, byla akční a měla spád. Ve druhé polovině bylo pár pasáží, které mi přišly zbytečně rozvleklé a zbytečné. První kniha autorky se mi líbila více. Nicméně originální psaní, a ráda si počkám na případné další tituly.
![Jonny Jonny](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31291/jonny-vcm.jpg?v=1548862007)
(SPOILER)
Hezké. Oceňuji "nečernobílost" postav a ne zcela předvídatelný děj. Oproti Ve stínu hvozdu se mi tady líbilo, že se závěr příběhu udržel v mantinelech, které byly vystavěny v průběhu.
SPOILER
A ještě teď mi vadí, že nebyla vysvětlena (ne)logičnost propojování světů v čarovné lesní chaloupce.
![Padla Hvezda Padla Hvezda](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55407/m_padla-hvezda-65bff3b826cc0.jpg?v=1707078584)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O chlup horší, než Ve stínu hvozdu, ale ani tak jsem se nemohla odtrhnout. Doufám, že bude další.
![Loriss Loriss](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/355030/m_loriss.jpg?v=1731694924)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Právě jsem dočetla svou druhou knížku od této autorky a opět je to opravdu krásná záležitost, i když musím říct, že oproti Hvozdu se mi to četlo trochu hůře, a to zejména kapitoly vyprávěné z pohledu některých vedlejších postav (Stepon, Magreta).
Nejpropracovanější je postava Mirjem, trochu zvláštní ženská hrdinka - chladná, někdy až tvrdá, vždy kalkulující a přesto něčím sympatická. Skvělé byly i postavy Iriny a Mirnatiuse, jejich dějová linka mi přišla tak nějak neukončená. Chyběly mi kapitoly z pohledu Staryka, o motivech jeho jednání a pocitech se vlastně vůbec nic nedozvíme, přitom je hlavním hybatelem děje. Příběh Wandy a jejích sourozenců byl nejkrutější a nejsmutnější.
Novik umí skvěle vytvářet atmosféru - opravdu více zimní a mrazivou knihu jsem snad nečetla. Vrcholem knihy je z mého pohledu pasáž židovské svatby se sněhovým tancem - to byla magická scéna.
Přijde mi, že zatímco Ve stínu hvozdu se proplétal motiv kořenů, které sahají tak hluboko, že je nejde vyrvat a zpřetrhat, vedlejším motivem V zajetí zimy je naopak vykořeněnost hlavních hrdinů (nejen těch židovského původu) a hledání domova, některé myšlenky mi přišly vysoce převyšující žánr pohádky.
Možná to bylo tím chladem, ale Ve stínu hvozdu mě chytl za srdce víc, přesto jde o nadprůměrnou záležitost.
![B.R. B.R.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
(SPOILER)
Moc pěkná kniha, autorka umí vyprávět příběhy, ale je hodně vidět, že se zaměřuje na emancipaci žen a celkově na ženské postavy, které jsou hezky propracované, naopak o mužských postavách toho víme velmi málo.
SPOILER
Romantická linka je neskutečně upozaděná, do hlavy Staryka nevidíme, nejdřív ji nenávidí, pak zase ne. Všechno ohledně vztahů šlo hrozně rychle, přitom by z toho šlo vytěžit mnohem více. Podle mě trochu nevyužitý potenciál - v tomto případě by mi dávalo smysl, aby v knize byly postavy propracovanější a kniha byla rozdělena do dvou dílů.
![Sofonisba Sofonisba](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/342974/m_sofonisba-6IO.jpg?v=1610135595)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělý příběh od kterého se nelze odtrhnout. Dva dny jsem četla a četla (vše ostatní muselo jít stranou :D). Doporučuji všem, kdo mají rádi dobré příběhy.
![zinon zinon](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) Je to taková pohádka pro dospělé. Zrovna tuto knihu víc ocení dospělí jak náctiletí...dle mého názoru. Kniha byla čtivá, založená na silných ženských postavách a lásce k rodině. Romantická linka tu byla jen tak trochu naznačená, já osobně bych byla ráda za více rozvinutý konec a kdyby byly více charakterizované i mužské postavy. Takto to bylo nesnášíme se (chci tě zabít :) a vzápětí si padáme do náruče a pohádky je konec. Ale já si tu pohádku vážně užila...
![Mikus Mikus](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/271764/m_mikus-hrD.jpg?v=1579274264)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dlouho jsem s touto knihou otálel, dokud nebude venku zima a sníh, aby se mi dokreslil zážitek ze čtení. Teď si říkám, že to vlastně nebylo nijak zvlášť nutné, protože už od začátku cítíte ze stránek mráz až na lopatkách tak či tak.
V zajetí zimy se mi nejvíce zarylo pod kůži svým stylem psaní, jelikož si nevzpomínám, že bych poslední dobou četl knihu s tak překrásným i specifickým jazykem. (Samozřejmě na tom má velký podíl i skvělý český překlad, všechna čest!) Díky autorčiným úžasným vyjadřovacím schopnostem, jsem se mohl nechat příběhem nést. Je tu ta jistota, že autorka ví, co dělá. Ona ví, co vám chce sdělit, ona ví, kam chce, aby se příběh ubíral. Vy ji jen musíte dát dostatek času. Přiznávám, že jsem měl trochu problém se stále přibývajícími úhly pohledu, které se poprvé objevily třeba až v půlce knihy. Není to však nic, co bych knize nějak výrazně vyčítal, šlo se tomu přizpůsobit. Každá postava je navíc svým způsobem zajímavá a její úhel pohledu ději svědčí.
Rozhodující otázka podle mě je: Bylo tohle vůbec fantasy? Asi bylo, ale já to tak nevnímal. Myslím, že je to spíš taková nadupaná pohádka pro dospělé. (A mně se mimochodem zamlouvá mnohem víc, než originální pohádka o Rampelníkovi.) A jaký je v tom jako rozdíl, ptáte se? Předně bych s knihou asi nebyl natolik spokojený. Kdyby tohle byla běžná fantasy, asi bych chtěl mnohem více vysvětlování, mnohem méně podezřelých shod okolností a taky méně nezodpovězených otázek. Fantasy potřebuju detailní ve všech směrech. Ale k pohádkám a obecně k pohádkovým příběhům mám trochu jiný přístup. Všímám si jiných věcí, snažím se soustředit na atmosféru, prostředí, sdělení, na to, jakým způsobem se autor rozhodl vyprávět, zda je příběh nápaditý. V těchto aspektech za mě Naomi Noviková zazářila! Ke konci jsem možná měl obavy, aby rozuzlení všechno nepohřbilo, ale nakonec nebylo proč. Dokonce mám po dočtení hřejivý pohádkový pocit! (Co chtít víc?)
Pár otázek/připomínek tedy mám, avšak v rámci pohádkového tajemna s nimi bourat svět rozhodně nehodlám.
Jste-li ochotní tu a tam něco skousnout, líbí-li se vám pohádkové motivy a potrpíte-li si na vytříbený styl psaní, teď je ideální čas po V zajetí zimy sáhnout!
![evilunicorn evilunicorn](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/202404/m_202404-qpI.jpg?v=1505242859)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) Umím si představit, že spoustu lidí odradí nikam nespěchající styl vyprávění, nicméně to je právě to, díky čemu postavy doslova rostou před očima.Sám jsem měl někdy při čtení pocit že,abych tak obrazně řekl,plavu v medu.Ale jak děj postupuje, nabírá pomalu obrátky a finále je přesně takové, jaké od pohádkové fantasy čekáte.Oceňuji,že ačkoliv je to příběh žen,nevyznívá nijak trendově ani feministicky,ale velmi reálně se všemi pochybnostmi a obavami.Několik věcí mě sice zamrzelo ( souboj Černoboha s králem Staryků vyprávěný očima dítěte), ale něco mě naopak nadchlo (myšlenka že ve zlatě se ukrývá síla slunce a jara)...Noviková je výborná vypravěčka,o tom žádná,přesto musím říct,že Ve stínu hvozdu se mi líbilo přece jen o něco víc.Suma sumárum, hodně povedená kniha,ale asi ne pro každého.
![eva-lupen eva-lupen](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70392/m_eva-lupen-DLo.jpg?v=1541065170)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělé! Ještě lepší než Ve stínu hvozdu. Nemohla jsem se od knihy vůbec odtrhnout. Se stylem vyprávění více postav nemám vůbec problém, spíš mi tam chyběl úhel pohledu Staryka, kterého jsem si zamilovala docela rychle, protože do těhle typů vidím :-D. Jen konec by se mi líbil trochu propracovanější, míň akční a víc komunikační a emoční. Irina i Mirjem mi přišli studenější než Starykové...
![LaCucaracha LaCucaracha](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/188687/m_lacucaracha.jpg?v=1731752827)
(SPOILER)
Osobně mám problém se zařazením této knížky mezi fantasy, ale bohužel žánr pohádky pro dospělé neexistuje. Každopádně jsem po celou dobu neměla ani chvíli pocit, že čtu fantasy, tohle byla pohádka jak vyšitá – jen ne pro děti. Čili i ta kategorie "pro děti a mládež" mi přijde trochu mimo. A někde jsem snad i viděla, že to je YA? No tak to fakt ne.
Jsou tu naprosto klasické pohádkové motivy: princové, jeden má princeznu a jeden kurážnou prostou dívku, oba se do nich ale nakonec zamilují a můžou být šťastní až do smrti; pohádkové dary; kouzelný domeček; kouzelný oříšek; tři úkoly, které se musí splnit; je tu vlastně i čert, kterého chytrá dívka přelstí. No zkrátka je to pohádka, byť komplikovaná. Kdyby měli bratři Grimmové sestru, jmenovala by se Naomi.
Celkově je to napsané moc hezky a kultivovaně, rychle se to čte. Zajímavé je střídání různých vypravěčů. Navíc když se zdá, že jimi budou tři dívky, a vy si na to zvyknete a začnete se v tom orientovat, abyste na začátku nového předělu hned poznali, která zrovna vypráví, tak přibude další vypravěč – a vám chvíli trvá, než si uvědomíte, že je to někdo nový, čtvrtý. A pak přibude pátý. A šestý. Ale není na tom nic špatného ani jsem nikdy nebyla netrpělivá, že musím přetrpět tohoto vypravěče, když přitom chci číst pokračování jiné linie. Ono to tak pěkně plynule plyne.
Poselství knihy je jasné: silné ženy. Možná to jsou tedy dívky, ale nepůsobí teenagerovsky, žádná Buffy apod., chovají se jako zralé ženy, které mají za ušima a navíc jsou děsně odvážné.
Je to moc hezký příběh, bohatý, originální, a je tam pořád zima. Jak je u nakladatelství Host standardem, je knížka nejen hezká na pohled, ale i kvalitně redaktorsky zpracovaná. Trošku jsem váhala, jestli čtyři, nebo pět hvězd. Ke konci byly totiž pasáže, které byly mírně zdlouhavé, a trochu divně na mě působilo akcentování židovského národa (ne, nejsem antisemita, ale nějak se mi to sem prostě nehodilo). Ale nakonec je to za pět. A to i přesto, že rozuzlení problémů často stojí na tom, že se to prostě té dané hrdince povede, že nějak pozná, co udělat, že se všechny akce pěkně synchronizují a všechno klapne. Ale komu by to vadilo? Vždyť je to pohádka.
![Anette99 Anette99](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/272993/m_anette99-MHY.jpg?v=1557739209)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) V zajetí zimy byla ještě lepší kniha, než Ve stínu hvozdu. Bylo tam víc magie a tajemna, více postav, ale děj nebyl překombinovaný (Ve Hvozdu občas trochu ano). Také se mi líbil život obyčejných lidí. Postavy mi seděly všechny, svým způsobem mi byli sympatičtí i car a Staryk, když se ukázalo, že vlastně nejsou až tak krutí.
![salamandrina salamandrina](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/4866/salamandrina-V3T.jpg?v=1540820578)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc jsem už nedoufala, že se dá najít nějaká zajímavá, neblbá fantazy pohádka. Ale tohle mě mile překvapilo a chytlo. Hodně mě baví, když jsou takovéhle příběhy postavené na folkloru nebo mytologii a slovanský je fakt málo využívaný a přitom krásný. K plusu i silné ženské postavy a fakt, že příběh není založen na milostném vztahu. Prostě bezva pohádka na adventní čas.
![Alex.Barunka Alex.Barunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Noviková je zkrátka a dobře jednička v navození té správné temné-pohádkovo-rusko-slovansko-zimní atmosféry.
Po Ve stínu hvozdu jsem k další knize přistupovala s velkou rezervou a zimní příběh rozhodně není dějově tak přepálenej, za což jsem neskutečně ráda. Tohle možná bude znít divně, ale neoblíbila jsem si žádnou postavu, všechny do jednoho mi byly vzdálené. Ale sympatickou formou. To dává smysl, ne?
![DreamerX9 DreamerX9](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/277507/m_dreamerx9.jpg?v=1734125891)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Dobře napsané, líbily se mi jména ale prostředí mi nesedlo. Děj mě nestrhnul ani v půlce. Nic extra
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2007 | ![]() |
2022 | ![]() |
Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, pak jsem se ale do knihy ponořila. Nemohu hodnotit úplně stoprocentně, na to mi v knize něco chybělo, určitě alespoň něco bližšího o vztahu Staryků k lidem. Příběhy ale byly silné, určitě se nestane, že bych za týden nevěděla, co jsem četla.
Všechny tři hrdinky dokázaly jednat racionálně a potlačit veškeré emoce. Mirjem a Irina si to přiznávaly, přesto bych je ráda viděla alespoň chvilku "roztát", mohly být trochu ženštější, takhle opravdu byly v zajetí zimy. Nejbližší mi byla Wanda. Ta se vyvíjela opačně - od dívky, která se zatvrdila, aby mohla svůj život ustát, ke statečné a samostatné ženě, která své srdce otevřela bratrům, přítelkyni a jejím rodičům. Těší mě, že podobným vývojem prošel i její bratr Sergej, postava okrajová, ale důležitá. Když vše shrnu, Naomi Novik pro mne nebude autorkou, od které mi jedna kniha stačila.