Vango
Timothée de Fombelle
Kniha 1. Mezi nebem a zemí -- kniha 2. Princ bez království. Vango je tajuplný hrdina, kterého jako malého chlapce vyvrhlo moře na břeh jednoho z Liparských ostrovů u Sicílie, a který se snaží rozluštit záhady obestírající jeho život: kde jsou jeho rodiče? Proč mu neustále někdo usiluje o život? Kdo to nad ním při jeho dobrodružných cestách po Evropě i Americe neustále drží ochrannou ruku? Strhující román o chlapci milujícím výšky, pařížské střechy, vysoké věže a skotskou dívku Ethel sepsal francouzský spisovatel Timothée de Fombelle, mimo jiné autor velkého dobrodružného románu pro děti Tobiáš Lolness. Nyní přináší příběh klenoucí se nad první polovinou minulého století, v éře prvních vzducholodí, rychlovlaků, mrakodrapů, ve složité době mezi dvěma světovými válkami, která prověřovala lidské charaktery a odlupovala dobro od zla.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2013 , BaobabOriginální název:
Vango, entre le ciel et la terre, 2011
úžasná knížka plná děje. úplně jsem se do ní zamilovala. přenášení z místa na místo jako b jste byli v příběhu s Vangem
Nádherné čtení. Je tu vše: romantika, láska, napětí, dobrodružství, záhady, neobvyklé prostředí. A hlavně příběh je nádherně poeticky napsaný.
Je to trochu pohádka a trochu ne. Ale bavila mě. Postavy i děj se zamotávají a zaplétají, každý má v příběhu osudovou roli a zároveň osud zasahuje tak, že málem bylo všechno jinak. A tak nějak člověk vidí do duší hrdinů, kteří jsou zmatení, snaží se ochránit své blízké, bojovat za spravedlnost, setkat se a být s tím druhým.
Vango je skvělá kniha. Autor je skvělý vypravěč a vy se dokážete okamžitě přenést do míst, která popisuje tak živě, jako byste viděli film. Kniha je fakt rozsáhlá a děj pořád nabírá na obrátkách. Proto mě opravdu zamrzel závěr, kdy se vše vyřešilo pomalu na 10 stránkách. Jako by si autor řekl, že už je kniha moc tlustá a popsal příliš mnoho stránek a musí to hned ukončit. Nebo mu vydavatel doporučil, že jestli to neukončí, tak už mu víc stránek nevydají. Najednou prostě přijde rychlé vysvětlení a to mě zklamalo. Jenom proto nemohu hodnotit knihu na 100%.
Vango je skvostná kniha. Napínavá, naprosto určitě vás vtáhne hned do několika příběhů, které vypráví. Opravdu úchvatná, přečtěte si ji, neváhejte! Miluji ji!
Vango je něco úžasného. Strhující dobrodružství, které hltáte jako člověk, který už týdny nejedl. Spousta dokonale propojených souvislostí, skvělých kladných i záporných postav... Celý příběh je neuvěřitelně čtivě napsaný, takže ani na chvilku nemáte pocit, že by vás knížka něčím nudila. Rozhodně se nemusíte zaleknout tloušťky knihy - přečtete ji ani nebudete vědět jak. Určitě doporučuji!
Poprvé v životě jsem letěla vzducholodí. A litovala jsem, že let nemůže pokračovat ještě alespoň jednou tak dlouho.
Vango se čte úplně sám. A na konci jsem trochu litoval, že není ještě delší. A že je to docela špalek.
Ten Flombelle je neuvěřitelný! Nejúžasnější na jeho knihách mi připadá to, jak nemám nejmenší problém se začíst do příběhu původně určeného dětem, přestože jsem dospělá už hodně dlouho! Tolik souvislostí a tak skvěle propojených! Tolik doteků na nejjemnějších úrovních! Těším se s touto knihou každý den (dostala jsem ji k Vánocům) a jsem ráda, že je tak tlustá, že ji nemohu přečíst na posezení, neboť rychločtení ještě neovládám a asi bych ho v případě takovéhle četby ani nechtěla použít.
druhá světová válka (1939–1945) tajemství pronásledování pro mládež pro dospívající mládež (young adult) dobrodružné rományAutorovy další knížky
2009 | Tobiáš Lolness |
2013 | Vango |
2021 | Gloria |
2015 | Dva životy pana Perla |
2007 | Tobiáš Lolness. I. Život ve větvích |
Skvělá knížka, plná dobrodružství, ale myslím, že bych si jí užil lépe, kdyby mi bylo o deset let méně :). Rozhodně ale doporučuji!