Tobiáš Lolness přehled
Timothée de Fombelle
Tobiáš Lolness série
Pro velký zájem čtenářů vydává nakladatelství Baobab v novém vydání velký dobrodružný román o chlapci, který měří jen o něco víc než jeden milimetr! Souborné vydání obou dílů v jednom svazku. Domovem hlavního hrdiny je obrovský strom, který je pro jeho obyvatele celým světem. Jednoho dne odmítne Tobiášův otec vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat až do země trávového lidu. Hledá bezpečí, přátele a způsob, jak zachránit strom před zničením, neboť srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Pokusí se odvrátit katastrofu a najít své rodiče a Elíšu...... celý text
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , Svojtka & Co , BaobabOriginální název:
Tobie Lolness, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tobiáš Lolness. Přihlašte se a napište ho.
Skvělý příběh u kterého je opravdu nutné se zamyslet.
Celý nápad se mi moc líbí a čtení jsem si užila.
Úplně nechápu kritické poznámky ohledně prvoplánovosti postav (že, hodní jsou opravdu hodní, zlí opravdu zlí a většinou i oškliví, ti mezi prostě jen chybující) a citovém vydírání. Je to přece hlavně knížka pro děti a na těch je úžasné právě tohle jednoznačné dělení na dobro a zlo. Copak je dnes kvalitní literatura o tom, že každý hrdina musí mít i svou temnou minulost (nebo přítomnost - to je jedno), musí se potýkat nejen s okolním světem, ale i svými kostlivci ve skříni, aby nám byl bližší? Aby se nám s našimi vlastními kostlivci víc podobal? Za mě je právě tohle síla krásné (dětské) literatury, stavět dobro nad zlo, lásku nad nenávist, prostě tak, jak to chceme mít v životě. Že je to jen iluze? Možná. Ale jak chcete (v životě) žít jako v pohádce, když pohádkám nedokážete věřit? Já zas věřím, že co si umíte představit, to jste také schopni prožít. A tenhle magický svět bez magie odehrávající se na jednom stromě, jehož jediným kouzlem je právě ta úžasná imaginace, navštívím rád kdykoliv znovu. A děkuji za to, že dnes ještě někdo dokáže takovéto krásné, dramatické, dobrodružné, láskyplné příběhy s prvoplánovými postavami a myšlenkou, že pravda a láska vítězí (nad... a dál ti dříve narození dokáží doplnit) tvořit. Za mě je Tobiáš krásná kniha, kterou si do svého srdce uložím mnohem hlouběji než akčního a depresivního Harryho plného démonů i těch kouzelných a kouzelnických kouzel. Nehledě na to, že v této knize vidím i pro dospělé mnohé nad čím se neškodí zamyslet, zastavit, nebo si to prostě jen bezelstně a dětsky užít. V každém z nás přece zůstává kus dítěte, pusťte tedy to své vnitřní dítě ven a užijte si to. A pokud se přece jen potřebujete drásat, vnimejte to jako podobenství - metaforu toho, co se tak nějak dost často děje i v našem "velkém" světě.
„Mají jich devět. Je to poslední konvoj. Sloupaní tu zůstanou tři dny.“
„Slova dokážou bojovat s temnotou. Když se rozhodneme, že se staneme jejich přáteli, pomáhají nám celý život. Jinak nám pořád kříží cestu. Proto se říká, že ,známe’ nějaké slovo nebo jazyk, stejně jako když ,známe někoho’.“
Kniha Tobiáš Lolness v seznamech
pohádky přátelství ekologie příroda napětí fantasy pro děti pro mládež rozhlasové zpracováníAutorovy další knížky
2009 | Tobiáš Lolness |
2013 | Vango |
2021 | Gloria |
2015 | Dva životy pana Perla |
2007 | Tobiáš Lolness. I. Život ve větvích |
TdeF mě nadchl malou knížečkou o vlaštovce Glorii, i když byla smutná, byla poetická a oslovila srdce i duši. Tento příběh o Tobiášovi (2007) měl tak díky autorovi a recenzím přes 90 % od 500 lidí laťku nastavenu vysoko. Jenže....
Kombinace čtení a poslechu audio (děsivá hudba, uřvané/uječené postavy:o( mě však vedou k úvaze zda jsme četli stejnou knihu? Souhlasím s recenzí Zmiu z X.2021, protože myslím, že asi 1/3 je milá, pěkná, začátek a zbylé 2/3 jsou jen nepříjemné, smutné, hrozné, zlé až zlovolné ve všech myslitelných ohledech, chování, charakter a dokonce i vzhled postav. Přežití stromu a tedy ekologie jsou jen záminka a zapomenete, že to byl cíl :o((
Kladu si otázku - pokud je to kniha pro děti proč je tam skrytý silný podtext, pokud je to pro dospělé proč je to předkládáno jako dětský svět? Buď autor, tedy kniha nepochopena, nebo moje nepochopení.... Doufám, že autorův progres k větší "Gloria" laskavosti (2019) bude pokračovat a tak si nějaký novější příběh, např. série Alma, budu chtít přečíst, a najdeme soulad :o))