Vánoční koleda

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504325/bmid_vanocni-koleda-LyR-504325.jpg 5 2229 2229

Příběh o hamižném obchodníkovi, který má rád jen svoje peníze a ani o Vánocích neumí být štědrý. Na Štědrý den se mu zjeví tři duchové, kteří mu mají pomoct stát se lepším člověkem. Po tom, co mu ukážou, se pak má rozhodnout, zda svůj život změní…

Literatura světová Novely
Vydáno: , XYZ (CZ)

A Christmas Carol, 1843

Venda32
předevčírem 5 z 5

Kniha pro menší i větší. Vede k zamyšlení nad věcmi, které jsou aktuální a zřejmě budou i nadále v každé době. Na starého protivu a šetřílka zapůsobí nejen Duchové Vánoc minulých, přítomných i současných. Zapůsobí na něj především postavy v jednotlivých příbězích takovým způsobem, že kniha skončí očekávaným happyendem. Přečtete na jeden zátah, kniha vás bude bavit.

kristyna.havlov
předevčírem 3.5 z 5

Kniha vhodná i pro děti, protože na větší písmo a opravdu přenádherný ilustrace. Jinak v knižní podobě je to trochu jiné, než animovaná pohádka a popravdě řečeno, sáhla jsem po knize jen díky čtenářské výzvě 2025, podle mě je film tentokrát lepší než kniha.

Kubek1
07.02.2025 5 z 5

Tato kniha se mi docela líbila, protože měla zajímavý příběh a skělou vánoční atmosféru. Je to o muži který se jmenuje Ebenezer Scrooge. Je to chamtivý muž který jse nezajíma o lidi a už vúbec ne o vánoce. Časem se postava v knize hezky mění a má to hezkej konec.

Patrik559
07.02.2025

Tato kniha se mi docela líbila, protože měla zajímavý příběh a pěknou vánoční atmosféru. Líbilo se mi, jak se hlavní postava postupně měnila, a některé části byly hodně pěkné. Někdy jsem ale ztrácel pozornost a musel jsem některé části číst znovu, abych pochopil, co se tam děje, ale to se mi stává skoro vždycky když něco čtu. Občas tam bylo moc popisů, což nemám moc rád.

Chlovek
07.02.2025

(SPOILER) Tato kniha vypráví o příběh Ebenezovi Skroogovi starém bohatém a lakomého muži, který pohrdá Vánocemi a je zlý k těm, kteří jsou chudší než on Skrblík Ebenezer Vydřigroš odpůrce, Vánočních svátku, dostane na Štědrý den zvláštní návštěvu. Zjeví se mu totiž duch jeho bývalého obchodního společníka Jakuba Vodrala . Ten mu říká ze by měl raději změnit svůj dosavadní lakotní život. Předpoví mu také příchod tří dalších duchu.
Prvním z nich je duch minulých Vánoc který přinese Ebenezera do dob jeho mládí. Ten si vzpomene na svou rodinu a na své první lasky, které ale později zastínila láska k penězům.
Druhý duch je duch současných Vánoc, ukáže Ebenezerovi oslavu Vánoc u jeho příbuzných, ale také u jeho zaměstnance Boba, jehož rodinu malý plat od Ebenezera skoro neuživí. Vydřigroš také zjisti, ze Bob ma vážně nemocného syna.
A jaky byl poslední třetí duch... ?

Kniha se mi moc líbila, byla zajímavá, doporučuji tuto knihu

Hello Kitty161
06.02.2025 3.5 z 5

Kniha je o pánovi jménem Ebenezer Scrooge, který je lakomý obchodník z Londýna. Nenávidí lidi, zejména o Vanocích. Chová se k lidem škaredě, jediné co má rád jsou peníze. Vyhodil svého synovce z domu když ho chtěl pozvat k sobě domů na svátky. Nejhůř se ale chová ke svému písaři, Bobu Rastrovi, kterého nutí pracovat i na Štědrý den.

Večer za nim příjde duch Jakuba Marleyho, který býval jeho společníkem. Ten za sebou táhne řetězy, kterými platí za svoje hříchy. Marley mu řekne že ho navštíví tři duchové. Scrooge tomu ale nevěří a jde spát.

Jako první za nim přijde duch minulých Vánoc. Ten ho vezme do minulosti, kde mu ukáže jeho dětství, šťastné chvíle které prožil, i jeho první lásku. Ukáže mu jak se seznámili, ale i jak se rozešli.

Jako druhý za nim přišel duch letošních Vánoc, ten ho vezme do chudých částí Londýnských ulic. Zavede ho do domu jeho písaře Boba, který slaví Vánoce se svou rodinou. Jedno z jeho dětí, malý Tim je vážně nemocný, ale nemají na jeho léčení peníze. I přesto jak se Scrooge k Bobovi chová, mu Bob každý rok připije na zdraví. To samé se dozvídá při návštěvě domu jeho synovce Freda, který ho hájí před příbuznými, kteří Scrooga pomlouvají, a také mu připijí na zdraví.

Jako třetí ho navštíví duch budoucích Vánoc…

Kniha mě velmi bavila, poukazuje že dobro bude odměněno a zlo potrestáno, ale hlavně na to že nikdy není pozdě na změnu. Všichni lidé mají klady i zápory a je na každém, jak se bude chovat. Je velmi poučná a inspirativní. Poukazuje na důležitost rodiny, a vánočních tradic.

Adriana2010
04.02.2025 3 z 5

(SPOILER) Kniha vypráví příběh Ebeneze Scroogea, starého, bohatého a lakomého muže, který pohrdá Vánocemi a je zlý k těm, kteří mají méně než on. Jednoho Štědrého večera ho navštíví duch jeho zesnulého obchodního partnera Jacoba Marleyho. Marley ho varuje před nešťastným osudem, pokud se nezmění, a dává mu šanci skrze tři vánoční duchy. Duchy Vánoc minulých, současných a budoucích, kteří mu ukážou jeho minulost, přítomnost a to, co ho čeká, pokud nezmění svůj životní postoj. Scrooge postupně poznává své důsledky lakomosti a chladnosti vůči druhým lidem. Po návštěvách duchů se probudí ve Štědrém dni ráno s novým pohledem na život a začne konat dobré skutky. Změní se v laskavého a štědrého člověka, který pomáhá své rodině, zaměstnancům a těm, kteří potřebují pomoc. Kniha se mi líbila. Hlavně kvůli tomu celému tématu, protože když se zamyslíte co nám chtěl tímto autor naznačit tak na to budete mít jiný pohled. Knihu doporučuji.

Talita1
03.02.2025 4.5 z 5

Vianočná koleda je nádhernou novelou, ktorá roztopí srdce nejedného čitateľa. Príbeh o starom, ufrfľanom hundrošovi, ktorý vďaka návšteve troch duchov spozná, aký je jeho život smutný. A naozaj, nielen Scrooge, ale aj celá dnešná doba kladie na piedestál zhŕňanie mamonu a ľudské šťastie a spokojnosť nám akosi uniká. Krásne dielko. Mám rada aj animovanú filmovú verziu.

Dominička1
02.02.2025 4 z 5

Klasika, ktorá nikdy neurazí s hlbokým posolstvom pre každého človeka.

martin_aston
01.02.2025 4 z 5

Príjemná vianočná klasika o mizantropnom držgrošovi, ktorý pod nadprirodzeným vplyvom vianočných duchov prehodnotí svoj život. Zaujímavé tiež boli opisy dobového anglického mesta a vianočných zvykov (áno, o moriakovi vieme všetci, ale tie ďalšie veci :)).

Mojej vŕtavej hlave tak ostáva nezodpovedaná akurát otázka, či je kniha s hlavnými postavami ((EBENEZER Scrooge & JACOB Marley) tak trochu antisemitistická, alebo len jednoducho pracuje so zabehanými stereotypmi (koniec koncov slovo židák v zmysle lakomec sa nachádza v Krátkom slovníku dodnes, rovnako ako napríklad cigániť v zmysle klamať - niektoré stereotypy je holt ťažké vykoreniť aj za stovky rokov...).

Roscata
28.01.2025 4 z 5

Moc pěkný vánoční příběh s velkým ponaučením. Kéž by byl svět plný lidí jako pan Skruž na konci Vánoční koledy.

fruitbueno
24.01.2025 5 z 5

Kdyby Vánoční koledu přečetli všichni lidé na planetě a poučili se z ní, svět by byl hezčí a lepší místo k životu...

Imaginárium
21.01.2025 4 z 5

(SPOILER) Lakomý, protivný a necitlivý Vydrigroš nenávidí Vianoce a jediné, na čom mu v živote záleží, sú peniaze. Pritom si neuvedomuje, aký chudobný život v skutočnosti žije. Pred Štedrým večerom ho navštívia traja duchovia: minulých, súčasných a budúcich Vianoc s cieľom ukázať mu pravé hodnoty a vyzvať ho, aby sa zmenil, kým je ešte čas.

~~SPOILER ALERT~~
Vďaka kritizovaniu morálnych vlastností a pod hrozbou neodkladnej smrti sa akoby zázrakom Vydrigroš mení k lepšiemu. Pán si moje sympatie rozhodne nezískal, bojovala som s tým, že nič nerobil úplne nezištne. Urobil veľa dobra, ale v konečnom prípade mu šlo o svoje vlastné blaho - aby prežil. V knihe bolo veľa pekných myšlienok a poučení, ale hlavná pointa mi z toho vyšla, že si za peniaze kúpiš všetko, dokonca aj odpustenie. Ale je to čiste môj subjektívny pocit a možno som len zbytočne prísna.

Vianočná klasika, ktorá ma dlhé roky obchádzala, ale toto vydanie som proste musela mať. Obsahuje krásne ilustrácie a ide ruka v ruke s filmom. Kto ešte chce posledný závan sviatkov, tak prečo nie.

alnovka82
19.01.2025 5 z 5

Nádherná vánoční klasika, která stojí za přečtení a určitě se k ní zase někdy vrátím.

petra3242
18.01.2025 3 z 5

Asi by bylo lepší číst příběh v období svátků, ale co už.

Pan Skruž mi na začátku nijak příjemný nebyl, ale jak se vyvíjel příběh a jeho charakter se měnil, přála jsem si, aby to s ním dopadlo dobře.

Cinik
15.01.2025 4.5 z 5

Pěkný vánoční příběh naplněný tím správným vánočním duchem. Užil jsem si poetický popis pana Kolenovrta.

sustachi
14.01.2025

(SPOILER) Děj:
Příběh začíná na štědrý den. Ebenezer Scrooge je velmi lakomý a nemá rád Vánoce. Večer ho navštíví duch jeho bývalého partnera Jacoba Marleyho. Marley ho varuje, že pokud nezmění svůj život, skončí stejně špatně jako on.
Během noci k němu přijdou tři duchové. První mu ukazuje jeho minulost, kdy býval šťastnější. Druhý mu ukazuje, jak lidé slaví Vánoce teď. Vidí, že Bob Cratchit a jeho rodina jsou chudí, ale šťastní. Třetí duch mu ukazuje budoucnost, kde Scrooge zemře osamělý a nikdo si na něj nevzpomene. Také vidí, že Tiny Tim zemře, pokud se nic nezmění.
Po těchto zážitcích se Scrooge rozhodne změnit. Na štědrý den je laskavý, pomáhá rodině Cratchitů a slaví Vánoce.
Vlastní hodnocení:
Vánoční koleda je příběh, který na mě udělal velký dojem. Scroogeova proměna ukazuje, že lidé se mohou změnit, pokud chtějí. Moc se mi líbilo, jak autor popsal atmosféru Londýna i jednotlivé scény, jako byly oslavy Vánoc. Příběh mě donutil zamyslet se nad tím, jak je důležité myslet na druhé a pomáhat jim, i když sami nemáme mnoho.
Příběh je navíc krátký, takže se dobře čte, a jeho poselství je jasné – laskavost a štědrost jsou důležitější než peníze. I když jsem neměl Scrooge na začátku rád, nakonec jsem si ho oblíbil, protože pochopil své chyby.
Tento příběh bych doporučil všem, zvláště na Vánoce.

marekB78
10.01.2025 5 z 5

Krásný příběh s ponaučením a překrásnými kresbami. Nejde jinak než 5 hvězdiček a vřele doporučuji :)

klobonek
06.01.2025 5 z 5

Knihu jsem dostal pod stromeček, tak jsem ji hned druhý den přečetl. Krásné čtení, které se nutí zamyslet na způsobem života. Vřele doporučuji přečíst těsně před vánočními svátky.

AlexandraBane
05.01.2025 4 z 5