Vaříme účelně pro zdravé i nemocné
Marie Úlehlová-Tilschová , kolektiv autorů
2., dopl. a uprav. vyd. Úvodní stať kolektivní práce, napsané význačnými odborníky, pojednává o zásadách správné výživy, další kapitola informuje o výživné hodnotě, účelné úpravě a uskladnění obvyklých poživatin, přehledně uspořádaný oddíl podává základní kuchařské předpisy s tabulkami, zvláštní stať je věnována předpisům jídel staročeských, slovenských, sovětských, bulharských a pod. Další oddíly přinášejí zásady k sestavování jídelních lístků, tabulky záměn (hlavních zdrojů bílkovin, tuků, uhlovodanů atd. v jednotlivých druzích potravin), pojednání o zásadách dětské výživy, o léčebné výživě nemocných (o dietách při nemocech žaludku, žlučníku, infekční žloutence atd.) a o hospodářské stránce přípravy pokrmů (s tabulkami).... celý text
Přidat komentář
Tuhle kuchařku vřele doporučuju ke shánění všem, kdo dokážou pustit jedním uchem tam a druhým ven některé pochybné poplatky době (zvlášť v té kapitole o vaření pro nemocné :P) a vyzobou si z ní přehršel užitečných základních receptů, které myslím slušně pokryjí obvyklé představy o tradiční české kuchyni. Co se mi na ní obzvlášť líbí, je rozepsání některých receptů do tabulek, kde se popisem základního postupu a ingrediencemi v tabulce podchytí hned několik receptů najednou (třeba na různé druhy knedlíků). Mému myšlení - nejradši se nejdřív naučím principy, které pak aplikuju na konkrétní případy - tenhle způsob velmi vyhovuje.
Na druhou stranu, obsahuje to i různé postřehy o živinách v jednotlivých jídlech, které se v kuchařkách vždycky nenajdou a které, pokud aspoň můžu soudit, platí pořád, i když se náhledy na jejich využití možná mezitím posunuly.
Zkrátka mám tuhle kuchařku přes její poněkud nevábný zjev docela ráda. :-)