Ve stínu Hvozdu

Ve stínu Hvozdu
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397707/bmid_ve-stinu-hvozdu-WFj-397707.jpg 4 545 545

Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život. Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu. Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host

Uprooted, 2015

Kenan
07.05.2023 5 z 5

Drak je čaroděj žijící ve věži, který chrání údolí obydlené lidmi před temnou silou vycházející z Hvozdu. Každých 10 let si za to bere jednu dívku, aby mu sloužila. Dívky sice nezabíjí, ale nikdo neví co s nimi dělá, protože žádná z nich se již zpět do rodného údolí nevrací a odchází do světa. Teď všichni předpokládají, že si Drak příjde pro Kasiu, která je krásná, šikovná, statečná. Její nejlepší kamarádka Agnieszka to špatně nese, ale Drak všechny překvapí.
Kniha má skoro 500 stran, ale přesto se mi nezdála dlouhá, nenacházela jsem v ní hluchá místa a jen ji hltala. Moc se mi líbilo kouzlení, která vycházelo spíš ze spontánnosti než z ustálených kouzel. Super bylo společné kouzlení dívky s Drakem, kdy se jejich kouzla navzájem doplňovala.
Velmi příjemná fantasy, kterou mohu všem milovníkům tohoto žánru jen doporučit.

TaLu
24.04.2023 5 z 5

V úvodu na mě moc kouzel a postupů, jak používat magii. Doufám, že všichni milovníci fantazy knih si uvědomují, že s magií v reálném světě si není možné zahrávat. Také obálky nejsou povedené, ale tím moje výhrady končí.
Co autorka vyloženě umí, jsou akční scény. Když došlo na výpravu do Hvozdu za účelem osvobození královny, kniha nešla odložit. Podobně při bojích v královském městě i na Věži. V tomto směru má kniha několik vystupňovaných vrcholů a výborně vybudovaný příběh. Naprosto hrůzný je motiv nekončících běd. Zajímavé, že tady je tím "peklem" Srdcestrom, a ve Smrtícím vzdělání Chřtán. Jsem zvědavá, zda na podobný obraz narazím i v dalších knihách autorky. Výborně napsaná fantazy to ale bezesporu je.

evineckY
18.04.2023 4 z 5

Krásně vystavěný fantasy svět, napínavý bojem a magii.
I když to tak nevypadá, kniha je prakticky o záchraně přírody.
Doporučuji holkám i klukům.

Hanathor
17.04.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od této autorky a jsem znovu uchvácena skvěle promyšleným a napsaným příběhem. Hlavní postavy mi přirostly k srdci, hlavně Agnieszka.
Milovníci fantasy by si od Naomi rozhodně měli nějakou knihu přečíst.

Petass
05.03.2023 5 z 5

Já to prostě Naomi žeru i s navijákem. Tentokrát opět skvěle vystavený svět, živoucí postavy od malého princátka, přes všechny čaroděje, rychtáře, vojáky až po hlavní hrdiny. Drak a Agnieszka mě neskutečně bavili. A celé vyústění příběhu pro mě bylo překvapivé a originální. Snesla bych ještě jednu kapitolu jen pro ukojení romantické části mé čtenářské duše, ale i tak to bylo krásné. Pokud budete chtít najdete v knize i velké poselství o nesmyslnosti válek a mnoho dalšího... nebo si jen užijete příjemnou fantasy. Přečetla jsem ve dvou dnech. Líbilo se mi asi mnohem víc než V zajetí zimy, i když to bylo také víc než dobré. Naomi zařazuji ke svým oblíbeným autorům a brzy sáhnu po některé z jejich dalších knih. Chlapi z ní asi tak nadšení nebudou, ale kdo ví...

SBH
26.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Po knize V zajetí zimy se jedná o další skvělou záležitost. Podle prvních odstavců (a taky anotace) jsem čekala retelling Krásky a zvířete, ale příběh kličkoval a uhnul úplně jinam. Jednalo se o originální, chytré vyprávění, které mě mnohokrát překvapilo a moc se mi líbilo.
Obálka mi bohužel nepřijde moc šťastná, vlastně se k obsahu ani moc nehodí. Hvozd sice obsahoval temné zlo, ale byl zelený a zlo spíše shnilé a nakažlivé než vyloženě černé.
Tím ale veškeré výhrady končí. Postavy? Lahůdka. Popudlivý, přezíravý Drak, milovník krásy, ale zároveň mocný čaroděj s velkou dávkou zdravého selského rozumu. Agnieszka silná ženská hrdinka, která nevyvádí a nedělá žádné scény, přesto si dokáže v důležitých záležitostech prosadit svou (a hlavně přesvědčit Draka o svých schopnostech). Přiznám se, že v případě Kasii jsem čekala zradu. Všichni měli barvy a charaktery od krále až po malé vesnické děti.
Krásný bohatý jazyk včetně malebných popisů, které mne vtáhly do fantastické země (nějak jsem tam neviděla ani Polsko, ani Rusko, naštěstí), tudíž se sluší ocenit i překlad a redaktorskou práci nakladatelství. Sice Host, ale tentokrát se překonali.
Asi nejsilnější složkou pro mě byl děj. Nejdřív jsem nedokázala vymyslet, o co budou postavy usilovat, až se jejich cíl ukázal se syrovou otevřeností. Intriky na královském dvoře mě děsily snad ještě víc než sebevražedná výprava do Hvozdu. Bitva o věž byla epická a ničivá, mé srdce pacifisty při ní zaplakalo. Nakonec jsem se začala obávat, zda v příběhu nepůjde o hodně starověký strach lidstva z rozsáhlých a hlubokých lesů. Ne, jako v mnoha ohledech (například v případě použití očarovaného meče) mě i závěrečným vyústěním kniha překvapila.
Krásné, milé, chytré, jednoznačně plný počet bodů, vřele doporučuji.

charlizee
25.02.2023 3 z 5

Ráda si nechávám doporučovat knihy žánrů, které běžně nečtu, často pak ale narazím na to, že je číst neumím. A tohle byl bohužel přesně ten případ.
Přibližně prvních sto padesát stran se mi četlo lehce, bavilo mě poznávat to magické prostředí a vnímat strach vycházející z Hvozdu, postupně se to ale ztěžovalo, až mi nakonec přišlo, že se knížka neustále prodlužuje a já se nebyla schopná dobrat konce. Některé pasáže jsem četla opakovaně a přesto jsem nedokázala popisovaný děj pochopit či si jej představit. Asi omezená fantazie. Takže teď se zase na chvíli uklidím do bezpečí všedního světa a problémů jeho lidí, i když nemůžu říct, že by se mi Ve stínu Hvozdu nelíbilo.

Petra-1
09.01.2023 5 z 5

Krásný a zajímavý příběh, ve kterém je úhlavním nepřítelem les, jehož temná tajemství nikdo nezná. Paní autorka je skvělá vypravěčka. I zde bylo plno hlubokých myšlenek.

Sss708
05.01.2023 5 z 5

Velmi příjemná četba.Bylo to takové kouzelné,pohádkové.

pafčaodřeky
31.12.2022 4 z 5

Novikova píše hlavně o ženách pro ženy, co mají rády fantasy ; jejími hrdinkami jsou často podivínky, které zjistí ( jak už to bývá často nepříjemným způsobem), že mají nějaké podivuhodné schopnosti. Novikova má živý popis, dobrou charakteristiku postav, jediné, proč ji nemohu doporučit i mužské části je romantická linka, která je lehce za hranou-přeslazeno (přiznávám se k hříchu, i to se mi líbilo).

Grohlinka
12.11.2022 3 z 5

U teto knihy mam celkem smisene pocity, rozhodne to neni snadne cteni, kdy Vam stranky hladce ubihaji pod rukama. Ale vlastne cele to lopoceni stoji za to, autorka umi psat, popisy vseho a vsech jsou tak zive a skutecne, ze vdechuji knize zivot.

Postavy mi byly sympaticke, jen romanticke lince bych osobne venovala vetsi pozornost, protoze je pomerne unikatni a osobita, stejne jako hlavni hrdinove. Konec byl tak pokojny a poeticky, ze vystrelil knihu az k vysinam, a proto, pres vsechny vytky, ktere ke knize mam, jsem nakonec velice spokojena.

SamMarešová
09.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla taková horská dráha.
Rozjezd rychlý a adrenalinový, pak jste se notnou chvíli pomalu ploužili po rovince, následovala skvělá smyčka co vás otočí vzhůru nohama, rovinka, další smyčka a konec byl odpočinková jízda do cíle.
Pořád z toho mám smíšené pocity, pořád vlastně nevím co si o tomhle myslet.

"Nieszka" měla na všechno řešení i když sama nevěděla co a proč dělá. Sarkan ji nemohl vystát, ale toleroval všechny její výstřelky. A přesto jsem se usmívala, když to mezi nimi ke konci knihy zajiskřilo. Jako bych si (jim) to přála.
Vlastně to není špatná kniha, jen mi tam něco vadí, něco chybí, něco co dodá ten pověstný "wow efekt"

Nais
21.07.2022 1 z 5

Stejně jako mnozí jiní jsem se na knihu těšila. Skvělé hodnocení, komentáře nešetří chválou...sečteno podrtrženo to musí být skvělá kniha. V mém případě omyl. Ve svém subjektivním hodnocení musím vytknout to hlavní z čeho jsem při čtení (ke konci již dosti nucenému) skřípala zubama.
Kniha se neskutečně táhne a odlehčení alespoň o 100 stran by jí jistě pomohlo. Má nelibost možná pramení také z toho, že jsem hlavním postavám nepřišla na notu. Z mého pohledu ale hlavní hrdinka, která nejspíš měla představovat nějakou silnou a úžasnou čarodějku působila jako panovačné dítě a nesympatická mi byla od samotného počátku. Neustále si na něco stěžovala a působila jako někdo, kdo sežral všechnu moudrost světa a to nikdy neopustila svou vesničku. Co se hlavního mužského čaroděje týče, který je popisován jako mocný a zkušenou čaroděj, je velmi těžké ho brát vážně, když je pojmenován jako "Drak". Vztah těchto byl podivně skřípavý, těžko uvěřitelný a táhl se celou knihou.
Samotné zakončení (po 300 stranách opakujícího se scénáře - "neřešitelný problém" + "zcela náhodou se zjeví řešení" = "naše hrdinka strčí do kapsy celé generace") bylo vyřešené jen aby se neřeklo a vše dopadlo dobře.
Dojít k závěru knihy mne stálo mnoho sil a hloubku slibovanou ostatními jsem nějak nenašla. Snad u jiné knihy.

Souteska
06.07.2022 5 z 5

Nejlepší kniha za posledních několik let!!! Vtáhla mě tak, že jsem ji nemohla odložit, každou volnou chvíli jsem k ní utíkala, odkládala domácí práce, děti manželovi, jen abych se pročetla co nejrychleji na konec, byla to nádherná jízda.
Příběh má akční děj, stále se něco mění, autorka se nepitvá v nesmyslech a pěkně vše odsýpá, přitom tam nechybí ani popisy, emoce, překvapení.
Přestože je děj místy až krutý, celkově příběh vyznívá pozitivně a mile, rozuzlení tajemství Hvozdu bylo nečekané.
Hodně se mi líbil napínavý vztah mezi hlavními protagonisty, který překvapuje celou knihu.
Nic tak skvělého už jsem dlouho nečetla, všemi deseti doporučuji!

zazvorka
20.04.2022 5 z 5

Výborná knížka, báječně jsem si četbu užila. Zaujala mne hned první větou, následně jsem s potěšením vychutnávala zajímavý příběh. Lámala si hlavu nad tajemstvím Hvozdu, tajila dech při jeho útocích a spokojeně ocenila napínavé i překvapivé řešení lesních potíží. U této knihy mi vyhovoval rozsah, délka - tak akorát. Je brožovaná, což je škoda, ale hezky udělaná a čtivost jí dodává i skvělá práce překladatele pana Milana Žáčka. A co je také dobré? Že to není první díl série. Už mne opravdu štve, když přečtu první díl, někdy i druhý, končí to otevřeně a další díly pak nevydají. Kniha se mi opravdu líbila, časem se k ní ráda vrátím.

Odehnalka
09.04.2022 2 z 5

Tak tohle pro mě bylo velké zklamání. Četla jsem "V zajetí zimy" a z této knihy jsem byla celkem nadšená, a tak jsem se těšila i na tuto. Nicméně už od poloviny se mi kniha neskutečně táhla, z mého pohledu některé popisy úplně zbytečné, celý ten svět se nějak z mého pohledu bortil a vlastně ani hlavní hrdinky mi nebyly tak moc sympatické. Moc nechápu to nadšení kolem knihy...

tonysojka
02.04.2022 4 z 5

Magická,výpravná,epická pohádka obohacená prostředím a jmény  připomínajicim Polsko a Litvu,odkud pochází autorčiny rodiče. Fantazie Novikové je téměř bezbřehá,vyprávění se neustále posunuje vpřed bez zbytečných nudných pasáží.Snad jen vznik Hvozdu byl pro mne trochu nejasný,ale jinak si ty ceny kniha zasloužila.

Gwilwilethiel
30.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Čtení této knížky jsem si velmi užila. Až mi přišlo, že atmosféra, prostředí a příběh jsou mi jako šité na míru.
Velmi jsem ocenila originální zaklínadla a magii. A chemie mezi hlavními postavami je prostě perfektní :)
Krásný, hluboký příběh s dobrým koncem :)

Knihy_nad_zlato
20.03.2022 4 z 5

Na tomhle byla jednoznačně nejlepší ta atmosféra. Představte si atmosféru z Kouzel rodu Thornů smíchanou s nějakou tou pohádkou nebo legendou či pověstí. A vznikne vám atmoška jak z Ve stínu hvozdu. Líp to asi popsat nedokážu.
Postavy mi sedly dobře, ale tak nějak s odstupem. Nebyly mi blízký. Spíš, jako když někdo vypráví legendu/pohádku/pověst o těch postavách, než, že bych ten příběh prožívala s nimi.
Děj byl dobrý, ale asi mě zas tolik nezajímal. Prostředí zajímavý, ale na můj vkus trochu málo rozvinutý, málo popsaný.
Každopádně byla tahle knížka dost čtivá, napsaná celkem zvláštně, fakt jak kdybyste sledovali nějakou pověst, než opravdu něčí život.
A i když nemám žádnou větší konkrétní výtku, tak mi tam něco chybělo. Prostě nepřeskočila jiskra mezi mnou a touhle knížkou. Co já vím, možná někdy zkusím nějakou jinou od autorky, ale v blízké budoucnosti asi ne.

Anasa
20.03.2022 5 z 5

Před rokem jsem četla V zajetí zimy, teď jsem se k autorce vrátila a musím říci, že s chutí ještě o chlup větší. Soustředila jsem se na příběh, nic z něj nevpatřičně nevyčuhovalo, podstavy odstíněné, lidské. Příběh a tajemství se odhalovaly postupně, nebyly tahány na světlo násilně za vlasy. Agnieszka se rozvíjela pod vlivem okolností, napětí gradovalo. Ani tenká milostná linka nevadila. Nebyla nutná? Možná ne, ale dala Drakovi další rozměr. Pokud bych ještě něco potřebovala, tak víc informací ke královně a hvozdu. Proč se proti ní lidé obrátili? A jak se z obávaných chodců stali mírní zahradníci? Nic, tentokrát zapomenu na všechny drobné výhrady a otázky a budu hodnotit plně, čtení jsem si užila.