Velký Gatsby
Francis Scott Fitzgerald
Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu přinášíme v novém, moderním překladu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , Leda , RozmluvyOriginální název:
The Great Gatsby, 1925
Knihu jsem si přečetla asi dva roky po shlednutí posledního z natočených filmů, který mě lehce zklamal. A kniha naopak ne, prožívala jsem Gatsbyho osud skrze ni velmi intenzivně. Jeho zoufalou lásku k Daisy, které podřídil své konání. Nešťastný příběh člověka s hlubokým citem v povrchním pozlátkovém světě.
Kniha trošku zklamala má očekávání. Doufala jsem v silný příběh, ale ten se nekonal nebo byl podán způsobem, který mě vůbec nezasáhl.
Autor zde mimo jiné poukazuje na lidské pokrytectví, které nechybí ani v dnešním světě. Myslím ale, že tuto skutečnost si lidé uvědomují i bez toho, aby četli tuto knihu.
Je to klasika a já nechci srážet její hodnotu, přesto ale nehodnotím příliš pozitivně.
Tato kniha je klasika, i když ji každý nečetl, tak ji znají. Velká láska, která si projde tolika úskalími. Okno do duše hlavních postav. Vykreslení doby, ve které se vše odehrává. Život bohaté smetánky 20. let, prohibice v Americe. To vše a ještě mnohem víc děla z Fitzgeralda opravdového mistra. Filmové zpracování je překvapivě stejně dokonalé jako kniha sama. Nesmrtelný milostný příběh.
Musím přiznat, že ačkoliv jsem na knihu slyšela a četla docela chválu, mě nijak neoslovila. Ze začátku nuda, až jsem i uvažovala, že knihu ani nedočtu. Pak se to najdednou rozjelo, a .... a byl konec. Takový neslaný nemastný a najednou Bum a finish. Knihu jsem četla vlastně jen díky čtenářské výzvě - 1.téma (původně jsem zamýšlela, že budu číst "Koně se přece střílejí" od Horace McCoy).
Do komentára k poslednému filmovému spracovaniu tejto knihy som na ČSFD pred pár rokmi napísal: „Nepoznám Fitzgeraldovu predlohu, ale dúfam, že to nie je tak povrchná báchorka ako ju prezentuje tento film.“ Síce sa v knihe dá nájsť presah do kritiky americkej spoločnosti, ale v jadre tá veta bohužiaľ platí. Rozsahom dlhšia poviedka so slušným slohom, ale do polovice je to príšerná nuda. Potom sa už začne diať niečo zaujímavejšie, stále je to ale len romantická fraška. Bohužiaľ, ďalšia klasika čo išla mimo mňa. 5-/10
Kniha Velký Gatsby je zajímavá a i když mám z knihy rozporuplné pocity, určitě ji doporučuji všem, kteří rádi čtou silné příběhy o lásce.
Bohužel mě tato knížka moc neoslovila. Nesedl mi styl pana Fitgeralda. Příběh je zajímavý, ale knížka není moc čtivá.
Bohužel jsem nejprve viděla film a pak až četla knihu, takže jsem trošku ovlivněná. Knížka se mi moc líbila, ale tak nějak jsem postrádala větší vylíčení té pompéznosti večírků, toho snobského povrchního života. Závěr mi zase přišel trošku moc rychlý a v hlavě se mi promítal film, který jsem hned s knihou porovnávala. V tomto případě bych řekla, že film má trošku víc bodů než kniha, ale i tak její poselství a emoce člověka zasáhnou. Ačkoliv jsem znala konec, opět jsem ho prožívala a bylo mi smutno. Rozhodně doporučuji!
Trvalo mi delší dobu ji přečíst, nebyla moc čtivá, ale příběh špatný nebyl. Za mě ale radši film.
Moc pěkná kniha, zaujala mne hlavně taková snová atmosféra většiny popisů, které v knize jsou. Psychologie postav je velmi dobře vykreslená a člověka nutí přemýšlet.
Pokrytectvo, pretvárka, snobstvo, priživovanie sa na iných - to všetko je v tejto knihe. Napriek tomu sa dobre číta. Núti človek rozmýšľať nad tým, čo je v živote naozaj dôležité. A také knihy mám rada.
Skvělá kniha z kategorie literární klasiky, která se dá přečíst velmi rychle. Příběh o tom, že se nevyplácí vydávat se za někoho, kým nejsme, i když tomu sami postupně uvěříme. Mně osobně se moc líbil jazyk, kterým Fitzgerald píše, jeho charakteristiky lidí honících se za americkým snem, rychlé sledy událostí, žádné vleklé popisy, i když je mi jasné, že ne každému tento styl vyhovuje. Taky jsem ráda, že jsem se ke Gatsbymu dostala až několik let po maturitě, nejsem si jistá, jestli bych ji dřív plně docenila a jestli bych se k ní pak ještě vrátila. Doporučuji všem, kteří mají pocit, že toho ve svém životě nemají dost... Vlastně je to trochu nadčasová kniha - honba za bohatstvím, slávou, pozlátkem... "A tak se zmítáme dál, čluny proti proudu, unášené neustále zpátky do minulosti."
Na to, že je to uznávána klasika, tak mi trvalo strašně dlouho něž jsem se dokopala ke čtení.
Nemůžu říct, že bych se do téhle knihy vyloženě začetla, spíše se tam střídaly zajímavé pasáže s né moc zajímavými. A chvíli trvalo než jsem se v ději zorientovala.
Za mě je to kniha plná sobeckosti, naivity a povrchnosti.
I když jsem ráda, že jsem jí přečetla, tak nemyslím že se k ní budu vracet.
Knihu jsem četla, protože je v kánonu maturitní četby, jinak bych se k ní asi nedokopala.
První jsem viděla film a čekala, že kniha bude lepší (jako skoro vždy), ale upřímně mě více bavil film.
Děj je krásný a určitě stojí za to, ale kniha pro mě byla lehkým zklamáním.
"Bůh ví, co jsi dělala, ví všechno, co jsi dělala. Mě obelhat můžeš, ale nemůžeš obelhat Boha!"
Mám pocit, že se jedná o jednu z knih z povinné četby. Četla jsem ji až nyní, dlouho po dokončení školní docházky a nějak nevím, co si o ní myslet. Jsem ráda, že jsem ji přečetla, příběh má hlubokou myšlenku - povrchnost, sobeckost, sortování. Ale zpracování jako takové mě příliš neosvojilo. Zkusím doplnit ještě shlédnutím filmu.
Ze začátku sice trochu trvá než vás to chytne(cca první kapitolu), ale jak vás to uchvátí, tak to dočtete jedním dechem. Jinak Daisy je jedna z nejhorších postav s kterou sem měla tu čest...
Neuvěřitelně nádherným a květnatým jazykem popsaná povrchnost, prázdnota a pomíjivost, vetknutá do smutného příběhu. Moc se mi to líbilo.
Opravdu kouzelný příběh, jeden z mých nejoblíbenějších. Skrývá v sobě velice hlubokou a zajímavou myšlenku a odkaz. K jeho úplnému pochopení přispěje i zhlédnutí filmového zpracování s Leem DiCapriem, které je stejně jako kniha skutečným mistrovským kouskem.
Styl psaní mi seděl a dokázal mě stejně úspěšně přenést do atmosféry tehdejší doby, jako vykreslit charaktery postav.
..."Tak se potácíme kupředu, jako lodě proti proudu, bez přestání odnášeni zpět do minulosti."
zfilmováno americká literatura angličtina dvojjazyčná vydání 20. léta 20. století rozhlasové zpracování americké romány
2019 | Velký Gatsby |
2009 | Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) |
1979 | Velký Gatsby / Poslední magnát |
1992 | Krásní a prokletí |
1976 | Něžná je noc |
Musím se přiznat, že knížku jsem četla až po té, co jsem viděla filmové zpracování. Na poprvé jsem ji navíc odložila, protože mě jako čtenáře nedokázala správně zaujmout. Teď, když jsem se k ní vrátila, měním své počáteční hodnocení, až nyní jsem byla ve správném rozpoložení a knihu jsem si užila, je to klasika s velkým sociálním přesahem. Má poslání a rozhodně stojí za to ji přečíst a odnést si z příběhu ponaučení. Dokázala ve mně probudit i emotivní stránku, za což vždy autora cením.