Velký Gatsby
Francis Scott Fitzgerald
Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu přinášíme v novém, moderním překladu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , Leda , RozmluvyOriginální název:
The Great Gatsby, 1925
Vzhledem k tomu, že jsem si v posledních měsících oblíbila povinnou četbu, tahle mě naprosto zklamala. Příběh se mi zdál jaksi naprosto neoriginální a !neskutečně! chaotické.
Fizgerald a jeho Gatsby mě zklamal, ale možná to bylo tím, že před ním jsem četl jakousi naprosto lehce čtivou knihu a Gatsby mi pak přišel prázdný a nudný. Není to špatná kniha, ale nijak mě nazaujala.
zfilmováno americká literatura angličtina dvojjazyčná vydání 20. léta 20. století rozhlasové zpracování americké romány
2019 | Velký Gatsby |
2009 | Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) |
1979 | Velký Gatsby / Poslední magnát |
1992 | Krásní a prokletí |
1976 | Něžná je noc |
I mne tahle Fitzgeraldova kniha chytla. Neni to prehnane tluste a je v tom krasne vystizeno pozlatko te doby, pod kterou je jenom nechutnost. Clovek je hned na strane Nicka a postupne s nim meni nazor i na veci okolo (treba Daisy nebo Jordan). Je to dekadentni a pravdive.