Věrnost je mou ctí
Gordon Williamson
Osobní výpovědi bývalých příslušníků SS. "Věrnost je mou ctí" popisuje příběhy jednotlivců, kteří nosili znaky SS na svých uniformách. "Věrnost je mou ctí" je dokument zachycující myšlenky a činy vojáků Waffen SS, kteří bojovali ve 2. světové válce. Veteráni všech hodností a národností z divizí SS vyprávějí své válečné příběhy. Příběhy krátké, ale pro ně nezapomenutelné. Osobní výpovědi vojáků východní i západní fronty napříč celým obdobím války. Kniha není plná jen příběhů, ale je členěná do 9 hlavních kapitol, přičemž u každé je krátký úvod než je dán prostor pro osobní výpovědi vojáků. Kniha je tištěna na křídovém papíře a doplněna velkým množstvím fotografií.... celý text
Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: 1999 , Svojtka & CoOriginální název:
Loyalty is my honor, 1995
Klasický Williamson, vždy a všude glorifikující členy SS a válečné zločiny a službu v KT upozaďující. Jeho knihy mají vynikající fotografické přílohy, vždy se dozvíme, kdo a v jakém množství z dané divize obdržel různá vyznamenání. Boje příslušníků SS byly vždy houževnaté, tvrdé a jen výjimečně museli ustoupit. Holt ostrovan, který nikdy nezažil okupaci a válku a Němce vidí jen v růžových brýlích.
Překlad krizový, Infanteriesturmabzeichen zde můžeme nalézt jako odznak Pěší útok atd. atd.
Kniha je opětovným potvrzení toho, jak se, když za války přestanou platit mírové a začnou platit válečné zákony, z lidí se stávají primitivní živočichové, každý koná dle své podstaty a také výchovy. Takže všude chaos a zabíjení nevinných. Poté odsouzení vybrané sorty. SS to tedy vyžrala za všechny, ale ani, v této poměrně objektivní knize, zde samozřejmě nemůže být místo pro ospravedlňování nelidských zvěrstev, kterých se dopustily. Pro zájemce o druhou světovou válku určitě zajímavé.
Zajímavá kniha, která seznamuje s příslušníky zbraní SS. Je jasné že mezi milionem mužů, kteří bojovali pod Waffen SS bylo mnoho slušných vojáků, tak i zabijáků a šílenců. Navíc v nelehké a kruté době, kterou druhá světová válka byla, byl vítězem ten, kdo přežil.
Parádní čtení.... řekl bych se pro fanoušky tohoto žánru lepší než třeba poslední díly Leo Kesslera... tady tohle jsou alespoň opravdové zážitky a někdy je to přehlednější a pochopitelnější než smyšlené příběhy... je dobré se to dozvědět i názor druhých...
Výborná kniha, která člověk nutí se přehodnotit zažitý názor, který mu byl masivně vnucován, že vojáci SS byli jen nelidská monstra. Tato kniha ukazuje, že i tito lidé byli lidmi, kteří možná byli myšlenkově zmanipulováni, přesto to byli obyčejní lidé a skvělý vojáci
Já jim věřím, není důvod jim nevěřit. Léta komunismu nás naučila nyní věřit spíše tomu, kdo byl dříve ten zlý. Překvapilo mě ale líčení vojáků o zvěrstvech nejen Rusáků, ale hlavně Britů, Američanů a Kanaďanů.
Byli muži v uniformách SS nelidská monstra, nebo to byli zkušení a elitní vojáci? Krátké příběhy mnoha vojáků SS doplněné o kvalitní dobové fotografie.
1999 | Věrnost je mou ctí |
2004 | SS: Krví nasáklá zem |
2007 | Waffen SS |
2006 | Zbraně SS |
2007 | SS - Hitlerův nástroj teroru - ucelená historie od pouličních bojůvek k Waffen-SS |
Kniha obsahuje řadu témat (výcvik, nasazení, život po válce), ke kterým se vyjadřují bývalí členové Waffen-SS. Nepřišlo mi to, že by vojáci omlouvali svoje činy, nebo obhajovali nacismus. Dostali téma a o tom mluvili. Taktéž nesouhlasím s předchozím komentářem, že by autor glorifikoval členy SS. Pro všechny, co se zajímají o 2. světovou válku to bude zajímavé čtení.