Veselí
Radka Třeštíková
Když dojdete až na konec slepé ulice, máte dvě možnosti, přešlapovat na místě, anebo se vrátit. Třiatřicetiletá Eliška se rozhodla pro návrat. Zpátky na jižní Moravu. Do svého dětského pokoje. K rodičům. K sobě samé. Ke své podstatě. Protože doma jsou odpovědi. Nová kniha s autobiografickými prvky se jmenuje Veselí podle Třeštíkové rodného Veselí nad Moravou.... celý text
Knizka me bavila, mozna proto, ze ty situace a rozhovory (nebo jejich absence) jsou tak univerzalni. Hlavni hrdinka me mnohdy stvala, ale presto (nebo prave proto?) me kniha bavila. U mnohych situaci jsem se smala nahlas. I zaver se mi vlastne libil, jakkoliv ta knizka neni jen vesele cteni.
Četbu knih Radky Třeštíkové jsem díky hodně rozporuplným recenzím dlouho odkládal. Pak jsem si řekl, že názor si musím udělat sám a bůhví proč jsem sáhl právě po Veselí. Musím říct, že jsem byl překvapen. Kupodivu mile. Vrátil jsem se tedy zpět k recenzím této knihy a přiznávám, že připomínky a výtky některých recenzentů moc nechápu. Že tady všichni moraváci chlastají? Ano. Že je hlavní postava nezodpovědná a často se chová jako kráva? Ano. Že jsou některé příběhy málo uvěřitelné a přitažené za vlasy? I s tím souhlasím. Chtěl bych ale vědět co by psali, kdyby moraváci pocucávali jen čaj a limonádu, kdyby se Eliška chovala jen zodpovědně a podle zásad Guta-Jarkovského a kdyby prožívala jen běžné věci, které známe ze svých životů a které jsou v podstatě nudné a nezáživné. Vy byste si takovou knihu koupili? Já bych ji určitě považoval za vyhozené peníze a pak bych se teprve opřel do neúprosné kritiky sám. Ale to, co vytvořila paní Třeštíková, bylo dobře napsané a příjemně se to četlo. Našel jsem tam pasáže velmi zábavné stejně jako pasáže, které mě nutily k zamyšlení a evokovaly mi zážitky z mého vlastního života. Popsala prostě život takový jaký je, se vším, co k němu patří, ať se to někomu líbí nebo ne.
Druhé čtení po letech si vyžádalo přidání * do plného počtu... Napodruhé o moc lepší, nezaskočily mě tak ty těžší pasáže a celkově to na mě daleko víc zapůsobilo, místy moc pěkné myšlenky... Za mě skvělé.
Ano, místy je kniha vtipná, ale souhlasím s některými komentáři, že je tam až moc neuvěřitelných situací…
Hlavní postava je navíc dle mého názoru trošku kráva, jednající občas jako malé dítě.
Za mě byla nejlepší matka.
No.. jako dle začátku jsou všichni Moraváci jen samí ožrali a celkově názory na Moraváky mě dost urážely.. jako pointa asi ani žádná, prostě ztracená holka, co neví, jak si život uspořádat a je zní pak malá rajda.. ale pokud si někdo od názvu slibuje hromadu veselí, tak zas tolik toho humoru tam není.. zbytečně dlouhé a celkově slabota
Poslechnuto jako audiokniha. Dlouho jsem se nemohla vpravit do děje, několikrát jsem to chtěla vzdát. Nakonec jsem to doposlechla ale za mě jednou a dost! Neuvěřitelně mě přešlapy hlavní hrdinky vytáčely. Asi stárnu a stávám se nesnášenlivou! Moje chyba.
Jak je možné, že se knihy paní Třeštíkové, tak moc prodávají??? Celou dobu, co jsem četla knihu, jsem si říkala, že to je pouze škoda papíru.
Jak paní Třeštíkovou opravdu hodně nemám ráda za její sebeprezentace na sociálních sítích, tak jako spisovatelka je naopak skvělá. Příběh poutavý, k zasmání, k zamyšlení, k sevření duše. Za mě 3,5 *. Na DK aktuálně 68%.
Miluju Radky styl, miluju její smysl pro humor. Toho je tahle knížka plná. A taky je plná bolesti. V jednu chvíli se smějete, ve druhé pláčete a do noci přemítáte, že byste neměli zapomenout tátovi říct, jak moc ho máte rádi. Pro mě nejlepší dílo Radky.
Z téhle knihy jsem nebyla úplně odvázaná, spíše mě zklamala. Některé části mi přišli až moc přitažené za vlasy.
Miluji Jižní Moravu a úplně jsem se zamilovala do přebalu knihy :-) Koupila jsem si knihu jako oddychovku od práce a manžela. No moc jsem si nepomohla, když jsem zjistila, že hlavní hrdinka si otevře rybářský obchod (manžel vášnivý rybář a máme prodejnu rybářských potřeb) :-))
Příběh čtivý a veselý, ale úplně jsem knize nepropadla.
Pražák (nebo člověk, pro kterého je Morava pouze zeměpisný pojem) nemá šanci tuhle knížku pochopit.
Je to čtivé a místy velice vtipné, autorka perfektně vykreslila mentalitu Moravy. Jsme opravdu takoví - na jihu i na severu.
Knížka ve své podstatě obyčejná - ale neuvěřitelně opravdová. Čtení ze života, které chytne za srdce.
Za mě Veselí je od autorky to nejlepší, co má.
Jedná se o oddechové čtení, řekla bych až přeplácané událostmi, které se málokdy stanou. Ale někteří mají fakt štěstí, takže to není nic nereálného. Každopádně se nejedná o nějaké vrcholové dílo ve stylu Idiota, ale o něco na odreagování a zasmání se, dobře se čte.
Kniha vypráví příběh z pohledu 33 leté Elišky, její vztahy a události za poslední cca rok života, kdy se vrátí z Prahy do Veselí na Moravu, neboť Praha nesplnila její očekávání od života.
Zajímavé je, že prý kniha obsahuje autobiografické prvky. Vím, že z té oblasti pochází i autorka, tak to teď přemýšlím, co vše má s Eliškou společného.
Četla jsem od Třeštíkové Bábovky a ty se mně líbily moc (4*), ale Veselí?...
No já vám nevím... Jsem z toho docela dost zklamaná... Vůbec mě to nechytlo... Jako pár vtipných momentů tam bylo, vážné téma také, ale jako celek je to za mně nuda... U Bábovek jsem se ze začátku ztrácela kdo je kdo a jak to spolu souvisí, ale postupně mně to dávalo smysl a krásně mně to to sebe vše zapadalo... Veselí? Tady to bylo za mně větší nuda s každou další stránkou... Můj názor a obrovské zklamaní...
Kolik dát knížce hvězd, když znáte Veselí jako město, v knížce poznáváte každý kout, o kterém se píše, Zarazice, Vnorovy, Blatnici, Hutník. I příběh je krásný a ta moravská mluva, prostě top.
Mně knížka bavila. Návrat mladé ženy Elišky z Prahy na Moravu, mezi své blízké, své přátele a kamarádky i mezi bývalé lásky. Neobejde se to bez zklamání, ani bez jejich omylů. Hlavně ve vztahu k opačnému pohlaví. Ty hodné přehlíží, inklinuje spíš k těm problematickým.
Nářečí mi nevadilo, jsem z Moravy, i když severní. A taky z vesnice, kde je docela dost takových týpků, jako v této knize.
Podle mě asi nejopravdovější= nejuvěřitelnější kniha, kterou jsem od autorky četla. Dávám
Vlastně jsem přečetla většinu knih od této autorky a román Veselí jsem stále vynechávala. Až teď jsem se do něj pustila a opět se mi děj velmi líbil. Normální život, normální lidé, ukázka toho, že můžeme mluvit a řešit ledacos, jen ne to důležité. Myslím si, že to byla opět čtivá kniha.
nevěra humor Morava partnerské vztahy Slovácko mezilidské vztahy výběr partnera sousedské vztahy maloměsto české romány
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Tohle bylo velmi milé překvapení! Od Radky se mi líbilo především Osm, zbytek už spíš ne, ale tady se mi trefila do vkusu. Bylo to svižné, vtipné, sarkastické, opravdové a hodně smutné. Eliška je trubka, ale milá.