2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány
Arthur Charles Clarke
Vesmírná odysea série
0. díl >
Na samém prahu jednadvacátého století vzlétá ze Země raketa a vydává se na dalekou pouť k Saturnu s velkolepým posláním. Ani jeden z obou pilotů však o pravém cíli cesty neví. To převratné tajemství střeží prozatím tři vědci, uspaní v hibernickém spánku, a šestý člen posádky – HAL 9000, nejdokonalejší počítač třetí generace a svým způsobem nejodpovědnější člen expedice. Cesta čarokrásným vesmírem se ale náhle změní v napínavé drama… O více než sto let později řeší inženýr Morgan palčivý technický problém: jak se při stále vzrůstajícím kosmickém provozu zbavit nákladné a ovzduší zamořující raketové dopravy. Teprve vyspělá technologie dovolí realizovat pradávný nápad sovětského vědce z 60. let dvacátého století: kosmický výtah, onen vysněný „žebřík do nebe“. Realizace projektu staví ale před konstruktéra problémy nejen technického rázu. přeložené originály: 1968 (2001: A Space Odyssey) 1979 (The Fountains of Paradise)... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1982 , OdeonOriginální název:
2001: A Space Odyssey / The Fountains of Paradise, 1968
Myslim, ze zatim nejlepsi, co jsem od autora cetla. A potom to vylepsil jeste Kubrickuv film :-) Doporucuji oboji
Jedna z knih, jejíž obsah jsem znal dříve z filmu. Přesto splnila má očekávání. Proti filmu je daleko otevřenější a spekulativnější, zatímco film (zejména v závěru) více vysvětluje. Klasika moderní scifi literatury spolu se Setkání s Rámou.
Rajské fontány je pro mě nejlepší Clárkův román o systematickém celoplanetárním úsilí lidstva s prokreslením charakterových vlastností hlavního hrdiny. Navíc v kombinaci s vydáním románu 2001: Vesmírná odysea se jedná o skvělou knihu.
Z Clarkeových kníh pre mňa to najlepšie, čo som kedy čítal. Vynikajúco tam vložil príbeh o Kálidásovi, opísal život hlavného hrdinu Morgana a ešte do toho vložil aj svoju obľúbenú mimozemskú inteligenciu, a pritom tam stále zachoval na tú dobu dostatok vedeckých faktov. Proste super.
Že je 2001: Vesmírná odyssea sci-fi klasikou, to asi netřeba vůbec zmiňovat. O to více jsem byl překvapen, že Rajské fontány jí zdatně sekundují a rozhodně z nich nemám pocit, že jde jen o stafáž k natažení počtu stran. Přestože jsou obě knihy zcela odlišné, obě jsou velmi dobré a hlavně čtivé.
2008 | 2001: Vesmírná odysea |
1984 | Setkání s Rámou |
2005 | Konec dětství |
1994 | Návrat Rámy |
2008 | 2010: Druhá vesmírná odysea |
Scifi je to dobrá, ale moje nejoblíbenější Clarkovy romány to nejsou. První díl Vesmírné odysseje je prostě film - i když román vznikal současně s ním. Ale je to příběh vymýšlený pro kameru, ne po čtenářovo vnitřní oko, a opravdu největší zážitek ten příběh přináší tomu, kdo ho má možnost vidět na nějakém obřím plátně. Rajské fontány jsou docela prima čtení, ale (pozor spoiler) nějak mi nesedí jak autor dlouho dopředu anoncuje smrt svého hrdiny (konec spoileru). Jak říkám je to dobrá scifi, ale tentokrát jen za čtyři hvězdy