Setkání s Rámou přehled

Setkání s Rámou
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29791/bmid_setkani-s-ramou-lMd-29791.jpg 4 1086 1086

Ráma série

1. díl >

Poté, co bylo v roce 2077 v Itálii zničeno meteoritem území o několika stech kilometrech čtverečních, rozhodli se nejvyšší představitelé lidstva vytvořit systém radarů a teleskopů, které by monitorovaly všechna tělesa prolétávající naší soustavou. A v roce 2130 zachytily radary těleso o mimořádných rozměrech. Navíc se pohybovalo po přímce, nikoliv po elipse jako ostatní asteroidy. Dostalo jméno Ráma a na čas se na něj pozapomělo. Teprve když se přiblížilo k Marsu, byla k němu vyslána sonda. Kamerové snímky vyrazily lidstvu dech. Ráma byl válec o délce 50 kilometrů a průměru 20 km. Jeho povrch byl úplně hladký a podle slabého gravitačního pole se dalo tušit, že je také dutý. Lidstvo se chystalo uvítat první návštěvu z hvězd.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Rendezvous with Rama , 1973


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Setkání s Rámou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (170)

SheldonCopper
04.06.2024 4 z 5

Nedoporučuji číst odrazující předmluvu. Proč tam vůbec je?

Schmetti
28.05.2024 2 z 5

Setkání s Rámou jsem si chtěla vždycky přečíst. Sci-fi příběh z vesmíru. Kosmická loď. Možná tam budou mimozemšťani, říkala jsem si. Navíc se jedná o sérii.

Nedávno jsem knížku objevila v audio podobě a nadšeně se pustila do poslechu. Jenže nadšení téměř ihned povadlo. Jasný, byli jsme ve vesmíru, objevil se neidentifikovaný předmět, který byl pojmenován jako Ráma, a nikdo přitom netušil, co ta několikakilometrová plující věc je. Byli jsme mezi lidmi, kteří žijí na Měsíci a na různých planetách. Vydali jsme se zkoumat a prozkoumat Rámu, který v sobě ukrýval neskutečně obrovský svět, kde byly města a různé přírodní(?) úkazy.

Autorova neskutečná fantazie a schopnost pro popis je neskutečná, ale pro mě příliš rozvleklá a plná fyziky. Navíc přednes v audioknize byl na můj vkus extra pomalý. Já se nudila, neuměla jsem se soustředit a vžít se do děje. Nevím, jestli by takto na mě působil i text knihy, kdybych ho četla a ne poslouchala.

Vadilo mi, že kdykoliv už se něco dělo, začala jsem být napjatá a zvědavá, rychle se děj stočil k dalším sáhodlouhým popisům.

Od třetí čtvrtiny knížky mě příběh více vtáhl, odehrávalo se více napínavých událostí a mimozemských objevů, ale ne natolik, abych si aspoň jednu postavu oblíbila. Nepamatuji si ani jedno jméno.

Vím, že má kniha skvělé hodnocení a je uznávaná jako povedené a úžasné sci-fi, mně však bohužel nesedla a asi jsem očekávala něco jiného.

Další díly z této série se číst nechystám, to už bych se unudila.

Chválím hudební doprovod a zvuky. Ty byly krásné.


nevermore3
12.03.2024 4 z 5

S Clarkem je to za mě tak, že jeho knihy se víc táží než odpoví. Nebo jak to říct. Příběh se pomalu line, děj se posouvá pozvolna a jak tu kdosi psal, vlastně se nic moc zas až tak neděje. Není žádné rozuzlení. Atmosféru to ale má...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)

28.08.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (5)

1974 - Locus Awards (Best Novel)
1974 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel
1974 - Hugo Award (Best Novel)
1974 - Cena Jupiter (Best Novel)
1973 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Setkání s Rámou v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených1 553x
ve Čtenářské výzvě65x
v Doporučených132x
v Knihotéce532x
v Chystám se číst292x
v Chci si koupit67x
v dalších seznamech18x