Věž vlaštovky

Věž vlaštovky
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539365/bmid_vez-vlastovky.jpg 5 3828 3828

Zaklínač: sága série

< 4. díl >

Zaklínač série

6. díl

4. část Ságy o Zaklínači Na každém kroku je smrt. A na jejich konci věž nad jezerem. Čtvrtá část legendární Sapkowského ságy o zaklínači Geraltovi a jeho sudbě – Ciri z Cintry. Poznáváme příběh o tom, jak se z Ciri stal nelítostný zabiják, dívka smrtící ve svém hněvu a neochvějná ve svých rozhodnutích. Sledujeme putování Geraltovo a kroky Yennefer při hledání úkrytu mága Vilgefortze. A na každém kroku je smrt. Osud je nevyhnutelný a vše spěje k jednomu jedinému bodu. K jakému? Kdo ví... Nikdo si nemůže být jist svým životem, nikomu se nedá věřit. Nadešel věk meče a sekyry, věk vlčí... Andrzej Sapkowski (1948) Nekorunovaný král současné slovanské fantasy se narodil v polské Lodži. Svou první povídku publikoval v roce 1986 v časopise Fantastyka a o pouhých šest let později už jeho napínavé příběhy putovaly k českým čtenářům. Jeho nejznámějším dílem jsou povídky a pětidílná sága o zaklínači Geraltovi z Rivie, muži-mutantovi, který chrání svět před magickými nestvůrami. Sapkowského Zaklínač byl také zfilmován a stal se námětem počítačové hry The Witcher. Na audioknihu Bouřková sezóna navazuje Sapkowského pětidílná Sága o Geraltovi a Ciri, kterou Tympanum začalo vydávat na podzim 2015. Martin Finger (1970) Český divadelní, filmový, televizní a rozhlasový herec. Byl významným představitelem éry Pražského komorního divadla v letech 2002-2012, kde pod vedením u nás i v zahraničí oceňovaného režiséra Dušana D. Pařízka získal dvakrát Cenu Alfréda Radoka za hlavní role v inscenaci Světanápravce od Thomase Bernharda a v Kafkově Procesu. Od roku 2012 je členem hereckého souboru Činoherního klubu v Praze. V televizi například ztvárnil roli Edvarda Beneše v cyklu České století. Za herecký výkon ve filmu Jana Hřebejka Odpad město smrt byl nominován na Českého lva. Obdržel Cenu české filmové kritiky za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Ondřeje Sokola Krásno. Pro Tympanum načetl audioknihy Michal přes noc, Zaklínač: Bouřková sezóna, Krev elfů a Čas opovržení.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

Wieża Jaskółki, 1997


Interpreti: Martin Finger
více info...

Přidat komentář

SladkaK
24.09.2024 3 z 5

Pokud vás celou dobu zajímaly pikantnosti o Ciri (od jejího původu, přes rozbor DNA starší krve až po její lesbické pletky v dějové lince předchozí knihy), tady se vše dozvíte. Na rozdíl od Geralta. V tomto díle je o něm napsáno žalostně málo. A to asi jen proto, aby se na něj nezapomnělo. Na co ale rozhodně nezapomenu, tak na Bonharta. Na obálce by mělo být upozornění: Děj obsahuje nechutně krutého kanála a čtení pasáží s ním může vážně poškodit vaši pohodu.

TajemnýSmrad
13.09.2024 4 z 5

Pro mě velké překvapení po předchozím díle, kde jsem se musel do čtení nutit. Věž vlaštovky po většinu čase bavila, nabízela napětí, rozlišné charaktery a zajímavý děj.

Jedna hvězdička šla dolů za pasáže, které mi přišly, že v knize měly za úkol jen natahovat děj a také za závěr, který naopak působil uspěchaně, jako kdyby se autor už už těšil, jak to uzavře.


Luccinda
26.08.2024 3 z 5

Kdepak, s touhle sérií je to jako na houpačce. U minulého dílu jsem si říkala, že se to snad konečně zlomilo a začnu toho Zaklínače milovat, ale Věž vlaštovky mě zase nebavila. Ach jo. A tohle byl tentokrát opravdu jeden z nejslabších dílů celé série.

Já se nemůžu zbavit dojmu, že se autor nedokáže vymanit z té povídkové formy. V jednotlivých kapitolách se hodně skáče z místa na místo, v čase i od jedné postavy ke druhé a od druhé ke třetí. Je neskutečně těžké se v příběhu zorientovat a když mi tam autor pak hodí ještě i kapitolu o historii nějaké země, o které ani nevím, jak do příběhu zapadá, tak jsem úplně v háji. Navíc se tady v té knize prakticky nic nestalo. Bylo to zase samé povídání a politika a akce nikde. Opět to zachraňoval jen vynikající Martin Finger.

Pazďa
21.08.2024 5 z 5

Všechny knihy ságy mají tendenci být lepší a lepší, a tady už si nemůžu odpustit plné hodnocení. Vždycky mě tyto knihy nejvíc bavily, když jsme sledovali Geralta, tady mě bavilo všechno. Ciri má konečně akčnější, urgentnější linku a její převyprávění jejích událostí v době páté knihy je skvělé. Jsme už teď dostatečně hluboko v obecné politice, že mi vlastně vůbec nevadí dlouhé dialogy o válce a ekonomice nebo náhodný delší popis historie lokací nebo rodů. A to co dostaneme Z Geraltovy linky jako pokračování knihy minulé je samozřejmě bomba. A vše je pěkně připraveno pro (doufám) skvělé finále.

LordKubas369
21.05.2024 5 z 5

9/10. Čtvrtý román. Ciri kráčí vstříc své sudbě, zatímco Geralt jí hledá ve válkou zniceném Kontinentu.

Knihoholka.
18.04.2024 5 z 5

Je to jeden velký hon na Ciri a je nekonečně napínavé, kdo jí získá jako první.
Moc se mi líbí, jak nám autor prozradí nějakou informaci a okamžitě se k tomu vrátí, aby to odvyprávěl. Ovšem konec? Oh dear god! Jestli vás baví seriál Zaklínače, tak to okamžitě vypněte a přečtěte si knihy!

lukaskmn1
10.04.2024 5 z 5

Naprosto geniální.

Marquis
09.04.2024 5 z 5

Milujem Cirine dišputy s Vysogotom; doťahovanie sa so starým mužom a ich vzájomnú chémiu protikladov.

Neskutočne si užívam poslednú časť spoločného putovania zaklínačky a Potkanov. A skutočne nenávidím Bonharta - na tak tvrdého záporáka som nebol pripravený pri prvom čítaní Ságy a nedá sa na neho pripraviť ani dnes.

A takisto nadšene prežívam príchod poslednej hrdinky do Geraltovej kompánie - a že drzá Angoulême zapadla ako sa patrí. Plus ďalšia dávka melanchólie v podobe tajomného elfa Avallac'ha.

Po rokoch skutočne doceňujem aj posledné dva diely skladačky - a nie sú veru o nič horšie, než prvé tri.

Sybelle
05.04.2024 4 z 5

V této části příběhu si odpočinete od války a politiky ve velkém měřítku. Příběh je hlavně věnován Geraltově skupině a Ciri. Samozřejmě nechybí dění na pozadí, kdy každý včetně čarodějek má své mocenské plány a všechny počítají s využitím Ciri. Je zde také řečena širší verze proroctví a význam, jaký má Ciri pro elfy. A pár dalších překvapení. Teď se jen pustit do závěru a sledovat, kam to všechno povede.

Gabri-88
04.04.2024 5 z 5

Narozdíl od citlivějších čtenářů tuhle sérii čtu nejen protože mám ráda Sapkowského humor, ale taky kvůli bojům, které umí báječně opsat a pokaždé vymyslí něco zajímavého, i když se to kolikrát opakuje.
Takže mě sice osud hrdinů drásal nervy, ale co by to bylo za akčňák, kdyby se jim neděly hrůzy a netrpěli? Takže i kvůli tomu mě bavil Bonhart a myslím, že v tomhle díle mě i bavila Yennefer, což se jindy nedá říct:) třešničkou na dortu byl tentokrát za mě Rience, hehe
Neschází nic, jen je tu příliš málo Geralta!

Rolada88
04.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Další putování a hledání ciri tento díl byl hlavně o ciri, prošla si v tomto díle peklem spolu jennefer. Konec knihy byl famózní jak vyřidíla všechny pronásledovatelé na ledě jezera. Se vsemi silami duchu a démonů. Jedině co mohu vytknout ale to je můj problém u všech knih kde se začnou namotávat x jmen a dějů. Chvílemi se měl problém bylo hodně postav ale jinak zase super čtení

Vendy1993
14.03.2024 5 z 5

Neuvěřitelně temný a psychicky složitý díl. To čím si prošla Ciri...to se četlo hodně špatně ale bylo to velmi dobře napsané. I pasáže s Geraldem byly super, ačkoliv jich v této knize nebylo tolik. Naopak mě vůbec neoslovila pasáž s Dijkstrou...to mě fakt nudilo...dobře se četly i části s Yennefer (a ta si toho prožila taky dost). Ale začínám mít problém se všemi jmény, místy, bitvami....ztrácím přehled kdo je kdo, kdo s kým pase, kdo koho zabil atd...ale jako ta scéna na jezeře....ten konec...waaaau...ten to celé tak pěkně pozvedl :) a už se nemůžu dočkat jak to vlastně celé dopadne...jako takhle...v druhém díle bylo jak to vlastně dopadne, to byla ta poslední povídka...ale jestli se od toho nakonec autor neodvrátí...to jsem zvědavá

mekkejla
09.02.2024 5 z 5

Když jsem šla sdělit své pocity po dočtení manželovi došlo mi, že tenhle díl byl vlastně YA fantasy. A vůbec mi to nevadilo. Utrpení Ciri bylo popsáno tak, že mi za ní pukalo srdce a závěrečnou scénu na ledě jsem si pak o to víc užila. Asi od poloviny knížky jsem přešla na audio verzi a ta je naprosto fantastická. Poslední díl už si vychutnám jen jako audio při procházkách s kočárkem.

PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

Kate3003
02.01.2024 4 z 5

Trošku mě začíná rušit autorova tendence opakovat to co už víme, protože když se sedmkrát za sebou zopakuje stejný začátek odstavce je to spíš k zlosti i když příběh pak dále pokračuje.
Oceňuji ovšem stále naprosto skvělou promyšlenost celého světa ve kterém se krásně odraží situace, které se dějí i nám běžným smrtelníkům. Všichni stále touží získat Ciri, která je hlavní "cenou" mocenské hry ve které ovšem hraje až příliš mnoho hráčů. Občas je trošku složité sledovat cesty každého z nich.
Jenže jak se zdá Ciri má na vše jiný názor a nechce se tak úplně stát pouze figurkou s kteou si budou všichni kolem pohrávat.
Stále mě baví, žepostavy nejsou zcela bez chybičky a mají mnoho nedořešených záležitostí z minulosti, které se jim dřív nebo později postaví do cesty. Jen se díky tomu bohužel občas trošku ztrácím v dějových linkách příběhu, protože se větví mnoha směry

-Heluš-
09.12.2023 5 z 5

čím dál lepší hoši

VerronikaH
04.12.2023 4 z 5

Tento díl opět nezklamal. Je tam vše, co od Zaklínače čekám. Čím víc poznávám tento svět ať už z knižní podoby nebo z PC her, tím více si čtení užívám a raduji se nad každou malou narážkou, které si snad všimne jen opravdový fanda tohoto světa. Hru už hraju podruhé a knížky si pěkně dávkuju, aby mi jejich čtení a radost vydržela co nejdéle. A až je všechny dočtu, tak si to dám celé ještě jednou od začátku. :)

Shindo
21.11.2023 4 z 5

Hromada dejových línií a rozprávačov, ktoré na mňa spočiatku pôsobili dosť zmätočne. V jeden moment dokonca jedna z rozprávačských línií prešla náhle od kráľa k jeho vnukovi.

Mnoho Ciri, ktorá si prejde peklom po tom, čo jej Bonhart vyvraždí celú potkaniu družinu. Skoky v jej charakteri pôsobia ale miestami až nedôveryhodne - najprv zaklínačka, potom čarodejnica, len aby sa z nej na konci knihy odrazu stala "pani času a priestoru". Andrzeji, símtě.

Pomenej Geralta (ktorého družina sa rozrastie o hubatú Angoulême) a Yennefer.

Čarodejky s ich politickými zámermi mám čím ďalej, tým menej rád; Rienceovi som prial surovejšiu smrť a slovami kamaráta, "Vilgefortz je OP jak piča."

Vadilo mi však miešanie citátov skutočných osobnosti (Tolkien, Bettelheim, de Sade) s osobami z autorovho univerza a grafické rozvrhnutie typu "názov kapitoly na konci jednej strany, začiatok jej textu na druhej strane".

JohnMiller
23.10.2023 5 z 5

Tento komentár píšem po prečítaní celej ságy. Ak si dám na misku váh všetky pre a proti všetkých kníh, a usporiadam si v hlave rad radom to, čo sa mi páčilo a čo nie, Veža lastovičky mi z toho vychádza ako najlepšia časť zo všetkých. Viac ako hrdinské boje s príšerami ma Sapkowski vie zaujať psychológiou postáv, popisom vzťahov, retrospekciou udalostí a procesmi, ktoré sa dejú za oponou textu. Ale takisto úplne rozumiem, že mix týchto ingrediencií nemusí sadnúť úplne každému fantasy čitateľovi.

anibeni
12.10.2023 4 z 5

Tento díl byl tak trochu jiný než ty předešlé - bylo zde hodně Ciri, ale málo Yenefer a Geralta, bylo zde hodně krveprolití, výborná byla závěrečná scéna na ledě.. a ač zde bylo až moc "historie", byl to opět skvělý díl..