Vítězové
Fredrik Backman
Medvědín / Medveďovce série
< 3. díl
Závěrečný díl trilogie z hokejového městečka Medvědín. Po tragických událostech, o kterých nikdo nechce mluvit, udělala medvědínská komunita to, co vždycky – všichni sklonili hlavy a pokusili se jít dál. Po dvou letech se dokonce zdá, že se městu podařilo zacelit dávné rány. U jezera vyrostlo nové hokejové kluziště, Maya Anderssonová a Benji Ovich se vracejí domů a jejich shledání se starými známými je plné radosti a optimismu. Jenže pod povrchem se pořád skrývá něco, co Medvědínu brání posunout se dál. Někdejší rivalita se sousedním Hedem nikam nezmizela, a i když se dříve dařilo spory mezi městečky vyřešit v hokejových kláních, nyní se blíží cosi zlověstného. Napětí mezi komunitami roste a je jen otázkou času, kdy násilí přeroste úměrnou mez. Kdy nenávist vzburcuje k činu. A kdy někdo popadne zbraň a zamíří s ní ke stadionu… Švédský spisovatel Fredrick Backman zakončuje svou sérii ve velkolepém stylu a opět nenechá čtenáře vydechnout. „Backmanovou největší předností je dokonalé pochopení složitosti lidské duše. Jeho postavy jsou plnokrevné charaktery, pro něž máme pochopení a s nimiž soucítíme i v okamžiku, kdy provedou něco zavrženíhodného. Soudit je totiž náramně jednoduché, ale snažit se pochopit a odpustit dá mnohem větší práci.“ – Jindřich Göth, Novinky.cz. „Sport může lidi spojovat, dodávat jim pocit pospolitosti, společný cíl a možnost vyšvihnout se mezi elitu – a v neposlední řadě také přilákat sponzory do jednoho upadajícího městečka. Může ale také rozdělovat a vychovávat z dětí takové dospělé, kteří chtějí dát gól, ať to stojí, co stojí. I za cenu vztahů nebo morálních hodnot.“ – literatura. „Psychologická hloubka, pestrost charakterů a palčivé morální otázky činí z Medvědína zdařilý obraz uzavřené komunity v moderní společnosti a zároveň vyzrálé dílo, které důstojně navazuje na dosavadní Backmanovu prózu.“ – Anežka Matěnová, literatura. „Autorovy knihy jsou zárukou kvality, a to jak z hlediska děje a postav a stylu psaní, tak i čtenářského prožitku. Možná budete mít nutkání si hned po dočtení knihu přečíst ještě jednou a není se co divit, vždyť v knihách Fredrika Backmana si pokaždé najdete něco nového.“ - Markéta Forejtová, Vaše Literatura. „Fredrik Backman vypráví příběh soutěživosti, přátelství, politiky i rivality biblických proporcí.“ – New York Times. „Backman nenechává žádné emoce bez povšimnutí a vtahuje čtenáře do strhujícího rodinného dramatu, které překračuje hranice hokejové rivality.“ – Library Journal. „(...) zatraceně povedený závěr vynikající série.“ – Booklist.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , OneHotBookOriginální název:
Vinnarna, 2021
Interpreti: Pavel Soukup
Jeho príbehy si držia vysoký štandard, a stále patrí k mojím najobľúbenejším autorom, ale tým neustálim predikovaním nešťastia od začiatku knihy, ma neskutočne štval. Rozumiem že každý autor skúša nové prístupy, ale je to ako kúpiť psa a od prvého dňa riešiť že jedného dňa zdochne, celý ten príbeh dostal pochmúrny nádych a nevedel som si tak užiť opäť výborne vykreslené postavy a silné posolstvo rodiča, ktorý sa tým niesol.
Fredrik Backman je skutečně mistrem svého řemesla. Dokáže často až filozoficky psát o životě, vztazích a v téhle knize teda hlavně o hokeji. To mě na něm hodně baví. Nicméně u Vítězů jsem měla pocit, že děj se strašně vleče. Najednou jste na straně 500 a vlastně se pořád ještě nic zásadního nestalo. Hlavní postavy pořád tak nějak proplouvají kapitolami. Všechno zásadní se ale stane na posledních 100 stranách a pak je to emocionální výbuch. Teď budu hodně přísná, ale asi bych se bez téhle poslední knihy trilogie obešla, nebo bych ji aspoň o půlku zkrátila (proto ubírám na hodnocení). Nicméně i tak u mě vítězí hlavní message této knížky! My holky to všechno víme, ale naučte to vnímat ty kluky!!! NE znamená NE!!!
Tak tohle bylo skvělé zakončení. Bála jsem se jaké to bude, přeci jen už třetí díl, ale moje obavy byly zbytečné, příběh pokračoval jako by to byla celé jedna tlustá kniha.
Za mě celá série Medvědín patří k tomu nejlepšímu, co jsem zatím četla.
Knihu jsem neěkolik let netrpělivě vyhlížela. Hrozně jsem se na ni těšila. Backman je můj nejoblíbenějších současný autor.jenže vůbec mi nešlo se jí prokousat, přišla mi strašně zdlouhavá a pasáže o politice, které mi přišli dost přitažené za vlasy bych vynechala. I styl psaní mi tentokrát přišel až takový mazlavý, přemoudřelý. Už jsem to chtěla odložit. ALE, autor umí hrát na city fest, nakonec mě nostalgie stejně přemohla a po postavách se mi bude stýskat jak po vlastní rodině. Ještě jsem nečetla kllnihu, ke které bych měla takový ambivalentní postoj, na jednu stranu jsem byla straně zklamaná z velkého očekávaní a chtěla to mrsknout do kouta, na druhou stranu, Medvědím a Hed mi tak moc přirostly k srdci, že úplně toužím se tam vydat hned zítra, lehnout si na led a zavřít oči.
Život jsou jen okamžiky, jediný den, který můžeš ovlivnit je dnešek. Příběhy obyčejně neobyčejných lidí, nejistoty, vina, trest a hodně lásky k životu a hokeji.
Řemeslně dobře odvedená práce. Způsobem vyprávění je to klasický Backman. Ale v rámci celé série, kniha nepřináší mnoho nového. Je to pouze taková nastavovaná a ohřátá kaše. Za mě je jednoznačně nejlepší knihou této série první část Medvědín. Vítězové jsou z této série nejhorší a já poprvé nedávám plný počet bodů. Příliš mnoho věcí se opakuje, politiky je stále víc a víc a to na úkor skutečného příběhu. V první třetině nám autor dokonce prozradí jak příběh dopadne a tak tato kniha postrádá to hlavní a to je napětí a emoce. V podstatě je to celou dobu čekání na neodvratitelnou tragickou událost. Za mě to byl hodně špatný nápad, připravit čtenáře o nálož emocí. Občas tento způsob vyprávění použije také King, ale ten nikdy nenechá čtenáře čekat po zbytek knihy co se nakonec stane. Audioknihu načetl velice dobře a procítěně pan Pavel Soukup.
Nádherné zakončení trilogie plné dojetí, slz a smíchu. Nelze hodnotit jinak než 5* Děkuji pane Backmane.
Objemná kniha. Přečetla jsem ji velmi rychle, protože se na ni v knihovně stojí ve frontě. Tak šup šup.
Šup šup si možná měl říct i autor. Jeho vypravování se mi zdálo velmi rozvleklé, místy nudné a nezáživné. Měl potřebu opakovat to, co čtenáři znají z předchozích dílů. A ty předpovědi, co se v budoucnu stane, mě možná iritovaly víc, než "životní moudra". Tolik sentimentu...
Knížka mě začala opravdově bavit až ve své druhé polovině, ale stačilo. Bylo to krásné, ale bylo toho příliš.
Miluju miluju miluju, celá série je TOP.
Není to jednoduché čtení, ale může se vám jednoduše zažrat pod kůži.
Samozřejmě že, snad jako každý z nás čtenářů Backmana, jsem ocenil pokračování milované medvědínské série. Musím ovšem konstatovat, že díl jako takový byl již zbytečný. Backman sice měl za potřebu uzavřít příběhy, jenž otevřel ve druhém díle, i přesto mi přišly nedotažené. Nebo naopak spíše místy i přetažené.
Amat, Benji, Bobo, Ana, Maya... to je pětice, na jejichž dokreslení jsem se těšil nejvíce. A zklamán jsem rozhodně nebyl.
Jako pokud Backmana fakt zbožňujete, Vítěze oceníte. Nečekejte ovšem román na úrovni jedničky a dvojky, to vskutku ne. :)
Od událostí druhého dílu této série uběhly dva roky. Městečko Medvědín zasáhne na začátku obsáhlého třetího dílu vichřice, která zahýbe kartami osudu a zároveň nás naplno vtáhne do akce! Backman ani v závěrečném díle nikoho nešetří - a čtenáře už vůbec ne - a nemilosrdně sází jeden zvrat za druhým. Kdo ví, kteří šťastlivci se dožijí konce...
Bylo to dlouhé. To je asi první věc, která mě ve spojitosti s Vítězi napadá. Naštěstí začátek byl plný akce a zapojení přírodní katastrofy do rozehraných bojů a osudů obyvatel Medvědína bylo napínavé sledovat. Bylo tu méně politiky než ve druhém díle a celkově děj ubíhal rychleji.
Nedá se toho říct moc, aby člověk neprozradil víc, než by chtěl. Zakončení celé Medvědínské série dopadlo na výbornou a za sebe hodnotím jako nejlepší díl. Místy si budete napětím netrpělivě okusovat nehty, jindy zase hledat kapesník a proklínat autora do sedmého kolene a ještě dál. Číst Vítěze je jako setkat se se starými známými a po celou dobu vědět, že ne všichni se dočkají svého šťastného konce. Autor navíc dopředu často informuje, co se bude dít, budete to vědět, ale ani tento fakt vás předem nepřipraví na to, co nakonec přijde.
Konec byl... náročný! Silný. Emotivní. A taky mě pěkně naštval! Ale jiný konec si asi po tom všem ani nedovedu představit. Takové konce dělají knihy výjimečnými - a přesně taková je celá série Medvědín. Vyzbrojte se pevnými nervy, zásobujte se kapesníky a běžte tohle severské městečko navštívit. Nebudete litovat!
Završení trilogie které je už trochu navíc. Příliš rozvláčné, příliš hokejové a příliš obsáhlé. Děj opět výborný, ale díky různým vsuvkám a popisům až příliš natahovaný. Jsem ráda, že jsem dočetla a těším se od autora na něco nového
Backman je srdcovka, zvláště tato trilogie. Sedí mi jeho styl psaní, jeho lehkost, ač popisuje těžké věci, um popsat vnitřní svět a pohnutky k činům a hlavně sonda do maloměstského života a chování radikálních skupin. Kniha nabitá rozporuplnými emocemi, jak už to u něj bývá.
Backmana prostě miluju. Touhle bichlí jsem se prokousávala se všemi emocemi - smích, pláč, radost, šok... Teď si sednu a "ulovím nula ryb"... Bylo to boží. Škoda, že tím to v Medvědíně končí.
(SPOILER) Bolo to.. neviem či mi na to budú stačiť slová. Na túto knihu budem spomínať veľmi veľmi dlho ako na niečo odlišné a skutočne výnimočné. Stále ma dojíma i rozosmieva zároveň, priateľstvo Mayi s Annou, pohľad na skupinku z úplne inej strany, razantnú a láskavú starostlivosť Benjiho sestier.. prepojenosť všetkého a všetkých. Lebo ako Backman hovorí "Nezáleží na tom či ste niekoho osobne poznali alebo nie.. s niektorými ľuďmi je to tak, že keď odídu, máte pocit, že ste odrazu stratili niečo veľmi dôležité." .. Vedeli sme to od začiatku, no stále som nejako dúfala v iný koniec pre Benjiho.. z toho mi bolo dosť smutno..a neskutočne nahnevaná som bola na rodičov Mattea a Ruth. Čo to dočerta je?!? "Dostali sme ťa ako dar, takže nemôžeš byť obyčajný človek, musí byť z teba kazateľ.." (nejde o to, že kazateľ, ale že musíš sa podriadiť a v živote sa len báť Boha..alebo ako Ruth pochovali na inom cintoríne aby sa nemuseli "hanbiť" alebo aby mohli ostatným tvrdiť, že niekde žije, lebo oni nemôžu za jej hriechy?!?! .."Rodičia sa toľko rozprávali s Bohom, že sa už nebavili ani navzájom.." Unikla im základná podstata ohľadne "miluj blížneho svojho..".. totálny stredovek. Ten politik, no čo už.. ale toto?! Tu som vždy musela na chvíľu zastaviť a zjesť niečo sladké, lebo táto úroveň správania k vlastným deťom.. nehorázne otrasné.. Samozrejme, ako to už pri Backmannovi býva, prešla som celou škálou emócií.. Utkvela mi jedna myšlienka, čo veľa vysvetľuje "nezáleží na tom čo sa stalo, dôležité je to ako to ľuďom objasňujete.." ;) neuveriteľné, fantastické dielo.. Na túto tému by mala byť diskusia, recenzia nestačí..
Bála jsem se, aby třetí díl nebyl až moc.
Bála jsem se, že knize uškodí opakovaní situaci z předešlých knih.
Bála jsem se, že ji budu číst opravdu dlouho, pač je kniha opravdu tlustá..
Ovšem bála jsem se zbytečně. Medvědín i jeho obyvatelé mě vtáhli do děje, jako bych tam žila s němi odjakživa. Prožívala jsem všechny jejich vzestupy a pády, hlavně ty pády. Pan Backman to opět dokázal.
Na tuhle knihu budu vzpomínat hodně dlouho...
švédská literatura znásilnění mezilidské vztahy lední hokej severská literatura švédské romány
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Začnu tím, že nemám ráda tlusté knihy, což byl důvod proč mi trvalo tak dlouho tuhle přečíst a proč jsem chtěla ubrat hvězdu na hodnocení. Hned potom je ale nadšení z toho, co se mnou opět tento příběh dělal. A hned potom smutek, že už nebudu zítra v Medvědíně se všemi těmi lidmi. Za mě zatím nejlepší knihy od pana Backmana a nejlepší knihy co jsem zatím kdy četla.