Vítězové

Vítězové
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539368/bmid_vitezove.jpg 5 596 596

Medvědín / Medveďovce série

< 3. díl

Závěrečný díl trilogie z hokejového městečka Medvědín. Po tragických událostech, o kterých nikdo nechce mluvit, udělala medvědínská komunita to, co vždycky – všichni sklonili hlavy a pokusili se jít dál. Po dvou letech se dokonce zdá, že se městu podařilo zacelit dávné rány. U jezera vyrostlo nové hokejové kluziště, Maya Anderssonová a Benji Ovich se vracejí domů a jejich shledání se starými známými je plné radosti a optimismu. Jenže pod povrchem se pořád skrývá něco, co Medvědínu brání posunout se dál. Někdejší rivalita se sousedním Hedem nikam nezmizela, a i když se dříve dařilo spory mezi městečky vyřešit v hokejových kláních, nyní se blíží cosi zlověstného. Napětí mezi komunitami roste a je jen otázkou času, kdy násilí přeroste úměrnou mez. Kdy nenávist vzburcuje k činu. A kdy někdo popadne zbraň a zamíří s ní ke stadionu… Švédský spisovatel Fredrick Backman zakončuje svou sérii ve velkolepém stylu a opět nenechá čtenáře vydechnout. „Backmanovou největší předností je dokonalé pochopení složitosti lidské duše. Jeho postavy jsou plnokrevné charaktery, pro něž máme pochopení a s nimiž soucítíme i v okamžiku, kdy provedou něco zavrženíhodného. Soudit je totiž náramně jednoduché, ale snažit se pochopit a odpustit dá mnohem větší práci.“ – Jindřich Göth, Novinky.cz. „Sport může lidi spojovat, dodávat jim pocit pospolitosti, společný cíl a možnost vyšvihnout se mezi elitu – a v neposlední řadě také přilákat sponzory do jednoho upadajícího městečka. Může ale také rozdělovat a vychovávat z dětí takové dospělé, kteří chtějí dát gól, ať to stojí, co stojí. I za cenu vztahů nebo morálních hodnot.“ – literatura. „Psychologická hloubka, pestrost charakterů a palčivé morální otázky činí z Medvědína zdařilý obraz uzavřené komunity v moderní společnosti a zároveň vyzrálé dílo, které důstojně navazuje na dosavadní Backmanovu prózu.“ – Anežka Matěnová, literatura. „Autorovy knihy jsou zárukou kvality, a to jak z hlediska děje a postav a stylu psaní, tak i čtenářského prožitku. Možná budete mít nutkání si hned po dočtení knihu přečíst ještě jednou a není se co divit, vždyť v knihách Fredrika Backmana si pokaždé najdete něco nového.“ - Markéta Forejtová, Vaše Literatura. „Fredrik Backman vypráví příběh soutěživosti, přátelství, politiky i rivality biblických proporcí.“ – New York Times. „Backman nenechává žádné emoce bez povšimnutí a vtahuje čtenáře do strhujícího rodinného dramatu, které překračuje hranice hokejové rivality.“ – Library Journal. „(...) zatraceně povedený závěr vynikající série.“ – Booklist.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Vinnarna, 2021

Interpreti: Pavel Soukup

EvikU.
24.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Spisovatel Fredrik Backman je můj objev roku 2020 a pořád drží. Všechny knihy přečtené a čekám na další. Jeho poslední kniha Vítězové si mě opět získala.

Na třetí díl série Medvědín jsme si museli chvíli počkat, o to hezčí byl návrat do lesů v Medvědíně a Hedu. Dvě městečka, dva hokejový kluby. Dvě místa, která proti sobě od pradávna soupeří. Ale ne všechno se řídí hokejem

Vždycky je někdo, kdo je vidět a druhý co není. Jak jinak se mohl příběh odehrát, kdyby byli všichni lidé stejně vidět? Ke všem se přistupovalo stejně? Měli všichni stejné možnosti, pozice, vzdělání, ale tak to v životě nechodí.

Prostředí Medvědína a Hedu mě opět uchvátilo, ideální pro ty, co žijí hokejem. Ale oni tu všichni žijí hokejem. Je to jejich radost, hrdost, naděje, že vše bude dobré. Prásk, prásk, prásk.

Domů se vrací Maya na pohřeb staré Ramony z hospody v Kožichu. Na pohřeb jde každý z Medvědína. Ramona děti nikdy neměla, ale byla tak trochu mámou každému dítěti i dospělému, kdo to zrovna potřeboval. Dokázala ho svými citáty a svým osobitým humorem ukázat, že každý je jedinečný. V této knize poznáváme i rodinu z Hedu.

V knize je hodně postav, vracíme se ke starým známým, prožíváme s nimi starší záležitosti i nové, které se dějí teď. Je zajímavé, že přestože jsem minulé dvě knihy četla před skoro třemi roky, do příběhu jsem se vrátila jako kdybych je četla včera. Maya, Ana, Leo, Amat, Benji, Bobo, Alicia, ale i Angi, Peter, Mira a další.

Svým osobitým způsobem mi autor rval srdce z těla, jak to umí jen on. Těch myšlenek, pravd, zamyšlení se nad životem, které je nenásilně v textu v ději knihy umí jen Backman. Jeho knihu jsem opět zhltla neuvěřitelným tempem a už teď se těším na jeho další. Tleskám a doporučuji.

Za knihu k recenzi mockrát děkuji @knihcentrumcz .

buschka
17.03.2023 5 z 5

Tak tohle byl emoční hurikán...budete se smát, usmívat, nadávat...ale taky brečet.
Ke konci se neubráníte slzám.
Backman prostě umí psát.

broccoliloss
16.03.2023 5 z 5

Kniha je moc hezky psaná, určitě se v ní najde téměř každý.

evaval
24.01.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení, které vám dá vše, co jsme u autora zvyklý. Chvíli se usmíváte, chvíli pláčete a nepochopitelně kroutíte hlavou "proč". Moc hezky napsané, spousta příběhů, spousta postav v malém městečku, vřele doporučuji. Pokud se vám líbily předešlé knihy, budete spokojeni a přesto, že je kniha opravdu dlouhá, nebudete chtít, aby skončila. Za mě plný počet hvězd.

hermína14
21.01.2023 5 z 5

Takto ponuro sme tu eště nemali. Pořád nad někým visel mrak viny, ale tentokrát jsme viděli víc než v předešlých knihách; karty byly vyložené. A tím déle jsme se o naše oblíbence báli, protože jsme "plánovali s vrahy", celí rozhořčení, že známe důvody. Backman nás umí popadnout za citlivé místo a vláčet přes vyvrácených stromů kořeny...nechceme, ale dovolíme mu to.
"K ich príbehu lásky patrí aj mierne strelená dôverčivosť."
"...a či sa nejako dá odmerať množstvo "keby a keby nie", lebo presne z toho sa skladá život."
"No najväčšej a najškaredšej chyby sa dopúšťajú, keď nehovoria celú pravdu, ba ešte si aj nahovárajú, že to nie je to isté ako číre klamstvo."

PéEm
01.01.2023 5 z 5

Hodně stran, hodně příběhů, hodně emocí..smála jsem se i plakala. Prostě Backman, jak má být. Více, než doporučuju...