Strážce soumraku
Tom Lloyd
Vláda soumraku série
< 5. díl
Nadešel čas posledního zúčtování. Rozhodnutí o budoucnosti Země bude sepsáno lidskou krví. Po Pyrrhově vítězství na Slatině se král Emin dozvídá pravdu o chlapci Ruhenovi. Je bezmocný a může jen truchlit pro své přátele a přihlížet, jak nepřítel slibuje nový věk míru ztrápenému lidu Země. Přestože se ale zbývající meninské jednotky mstí, démoni se svobodně procházejí Zemí a Ruhenova moc sílí, stále zůstává jiskřička naděje. Zbývá jedna poslední, zoufalá možnost, jak zvítězit, přičemž selhání je nemyslitelné. Fanatičtí vládci Vanachu ukrývají v srdci svého národa tajemství – zbraň tak strašlivou, že ji může použít jen mrtvý a jen šílenec by se o to pokusil; bez ní ale bude Narkang srovnán se zemí. Poslední rok si vybral děsivou daň a Ruhenovy plány, které zahájil už před tisíci lety, mají přinést strašlivé ovoce. Pokud ho někdo nezastaví, mohou mít jediný výsledek: naprostou dominanci nad samotnými bohy.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2013 , Fantom PrintOriginální název:
The Dusk Watchman, 2012
velkolepé vyvrcholení celé série. Od prvního dílu autor udělal velký pokrok. Za mě plně srovnatelné s Hrou o trůny. Doporučuji. :)
Moc pěkný konec =) jen škoda těch padlých hrdinů, ale bez toho by to nebylo ono =) Doporučuji =)
Poslední díl je o šíření nové církve chlapce Ruhena, odkrývá se jeho tajemství a konec je opravdu nečekaný.... opět nové postavy a smrtelné a nesmrtelné aspekty bohů se mi fakt pletly. Šest stran postav, tomu tedy říkám něco:) Ale celá serie stojí určitě za přečtení, čtenář jen musí očekávat, že se neustále brodí po kolena v krvi na bojištích:)
2008 | Pán bouří |
2009 | Posel soumraku |
2013 | Strážce soumraku |
2010 | Vykradač hrobů |
2011 | Otrhanec |
Jen co pominula jedna hrozba, už je tu nová a ještě strašnější. Zbídačenou Zemí obchází Stín a ztrápenému lidu nabízí falešnou naději na mír a spásu. Přitom jediné o co stojí je stát se Bohem. Strážce soumraku je završením epické pentalogie britského spisovatele Toma Lloyda a potvrzuje přesně to, co jsem zmínil už u jeho předchůdce: Tomovu sílu v bojových scénách. S tím jak se blížíme do finále a ubývá vedlejších linií, se právě ony dostávají do popředí a doslova opanují obsah téhle knihy. Bez velkého přehánění se dá dokonce říct, že Strážce soumraku je jedno velké bojové schéma, rozdělené krátkými pasážemi na přesun a oddech. Sem tam si Tom Lloyd ještě trochu zafilozofuje, přihodí hrst nějakého toho vysvětlení, případně něco doplní, ale takových vsuvek je jako šafránu. V porovnání s potoky krve a tělních tekutin, které touto knihou protečou, je to opravdu zanedbatelné procento. Je to drsná, syrová, místy až krutá hra, která nejednou připomene šachovou partii, v níž místo figurek vystupují armády lidí, démonů a Bohů. Rozhodně žádné čtení pro romantiky či snílky se srdcem na dlani. Tempo je vražedně pomalé, v mohutném finále se ale dokáže pořádně rozjet. Bere pak s sebou všechno, co není přibité nebo přišroubované. Epilog je naopak trochu odfláknutý, vzhledem k tomu, co dalo práce se k němu prokousat přes těch osmnáct set stránek.