Vodník
Tereza Bartošová
Tomáš Vyskočil a Honza Richter série
Ema Štípalová pátrá po své kamarádce, která bez jediného slova vysvětlení zmizela. O dva dny později se ve vesničce, v níž její přítelkyně bydlela, objeví mrtvola. Probralo se v údolí protkaném říčkou Litavkou, slepými rameny, náhony a starodávnými mlýny k životu něco děsivého? Něco temnějšího než kalné vody rybníků a pověsti, které je oplétají? Nebo zaúřadovala obyčejná lidská zloba? Tomáš Vyskočil a Honza Richter dostávají případ, který smrdí bahnem a pořádným průšvihem, díky Emě, která se jim tvrdošíjně motá při vyšetřování pod nohy. Stihnou ho rozlousknout dřív, než vodník zaklapne pokličku na hrníčku s novou dušičkou?... celý text
Detektivky, krimi Thrillery Literatura česká
Vydáno: 2024 , VoxiInterpreti: Josef Pejchal
Moc hezká myšlenka, vodník, rybník, mrtvola, penize, nevěra. S tím se dá dobře pracovat, ale tohle nemělo spad a napětí, bylo to vyprávění, co se stalo v naši vsi nehledě na to, jak morbidní to bylo. Za mě průměr, slabší.
Děkuji za další českou autorku detektivek. Čtivé, napínavé, při čtení se mi děj zfilmoval v hlavě a tak to má být....
Tohle bylo tak neskutečně čtivé, až to bylo doslova žravé. Poutavá jízda od první do poslední stránky. Pořád se něco děje, pořád na světlo vyplouvají další a další zvláštní zjištění. Skvěle promyšlené, na první pohled spolu nesouvisející dva případy, které ve finále krásně zapadnou do celku. Myslíte si, že víte, kdo je pachatel? Hahaa, tak určitě! Ten smrad zahnívajícího bahna sice čicháte dobře, ale vane odjinud, než by se zpočátku mohlo zdát. Mám ráda poctivé klasické detektivky tohoto typu a tahle byla navíc okořeněná dvojicí správňáckých vyšetřovatelů. Krom toho se mi velice zamlouval styl, jakým autorka píše, vyloženě si hraje se slovy a umí výborně popsat prostředí, atmosféru i postavy, všechno působilo hodně živě a vyvolávalo to ve mně ty správné emoce. Jen mě trochu rušilo poměrně velké množství postav, a tudíž i jmen, kvůli čemuž jsem se občas ztrácela a musela jsem si zalistovat pár stran zpátky. Rozhodně to však byl moc příjemný čtenářský zážitek, což potvrzuje také fakt, že jsem knihu zhltla za pouhých 24 hodin. Určitě se podívám i na další autorčinu knihu Klekánice a jsem upřímně zvědavá, co po těchto dvou postavách slovanského folkloru přijde příště
V poslední době mám šťastnou ruku na výběr českých mladých autorů.
Vodnik velmi mile překvapil, líbila se mi zápletka i celkový spád knihy. Přečtu si i Klekanici.
Trosku pomalejsi rozjezd a asi do zacatku 2.ctvrtiny knihy jsem se do cteni musela nutit
Oproti Klekanici ale zlepseni autorcina stylu, vice kompaktni dej. Stale az moc postav, cca do pulky knihy se stale objevuji nove a nove.
Zapletka skvela, nektere veci nechava autorka na domysleni ctenari, coz se mi libi a pusobi to uveritelne.
Tesim se na dalsi autorcinu knihu :)
Moje první kniha od paní autorky a musím uznat, že mě mile překvapila. Pěkná česká detektivka, se zajímavým nápadem a jasným rozuzlením. Nikde žádná prázdná místa. Knihu určitě doporučuji.
Těšila jsem se na knížku tak moc, že jsem si ji půjčila v knihovně jako e-knihu. No, ale chybělo mi zde nějaké napětí a spád. Tak nějak se to táhlo .
Napínavé, barvité, moje představivost běžela na plné obrátky. Přečetla bych i na jeden zátah. :-) Sice malinko víc postav, ale nevadí. Jdu na tu první knihu od autorky. :-)
81%
Výborná česká detektivka. Velice čtivá, napínavá, dobrý je motiv i rozuzlení. Navíc je příběh docela uvěřitelný. Líbila se mi i víc než Klekánice.
Doporučuji!
Velmi čtivá česká detektivka, příběh napínavý. Já byla moc spokojená a chystám se i na Klekánici.
Tak vážení, tohle byla kniha mého gusta. Klasická detektivka na kterých jsem vyrostla.
Kdo mě zná, tak ví, že nemusím knihy s českým zasazením a českými jmény, ale u Terky od teď vždy ráda udělám výjimku.
Ztratí se Emina kamarádka Naďa a v podobnou dobu se v náhonu rybníka najde tělo mrtvé ženy.
Ema pátrá na vlastní pěst a zábava tedy může začít.
Neskutečně jsem si to užila.
Autorka má dar slova. Při psaní přísahám, jako bych stála spolu s postavami tam u Litavky po kolena v bahně a cítila tu kalnou vodu.
Barvité popisy, detaily, díky kterým opravdu vidíte, cítíte, slyšíte, to co autorka zamýšlí.
Opravdové a uvěřitelné postavy. To mě nadchlo asi nejvíc.
Terka má opravdu talent na to vidět věci tak, jak by se nejspíš odehrávali. Vyjadřování postav a jejich chování. Díky nim si je zamilujete.
Vůbec jsem netušila, že naše luhy a háje skrývají takový skvost.
Pro milovníky klasické detektivky je to jasná volba.
Rovnou jsem si objednala Klekánici a už teď mi je jasné, že si ji přečte celá má rodina.
Já osobně mám ráda thrillery, kde napětí střídá napětí, ale taková klasická detektivka.. té dám vždycky přednost. Hercule, sl. Marplová, Sherlock i pan Barnaby by mohli potvrdit
Ale ještě nekončím.. stálé narážky točící se okolo vody.. to je geniální.
V textu zachytíte slovíčka přirovnávající počínání postav, jako by se topili v kalné vodě. Případ smrdí bahnem. Nad mrtvou vodník zaklapl pokličku atd. Tohle se mi na knize líbilo a určitě oceňuju narážky na vodníka. Vůbec mě to nemátlo. Nedávalo to očekávat mysteriózno, naopak to dodalo příběhu originality a odkazovalo na český folkór.
Byla jsem zvědavá na českou detektivku. Četla se dobře, ale občas už mi připadalo, že je tam až moc postav a některé situace se mi zdály málo objasněné. Inspirace severskými detektivkami je znát, ale chvílemi mi něco na český venkov úplně nesedělo. Přečtu si i Klekánici.
Tak jsem autorce dala další šanci po Klekánici, je vidět, že se zdokonaluje, protože tato knížka byla o fous lepší. Sice jsem se opět musela na některých místech vracet zpět ve čtení, abych pochopila souvislosti, ale tentokrát ne tolikrát, jako u Klekánice. Opět bylo v knize několik ale, Ale doufám, že autorka to do budoucna vychytá a bude jen lepší a lepší, neboť její knihy mají potenciál.
Líbí se mi. Sympatické čtení. Měla jsem pocit pomalých letních dní, horka, ne příliš rychle plynoucího času. Ze závěru mne mrazilo.
Ze začátku jsem se nemohla do knihy začíst. V každé kapitole přibyly další a další postavy a už jsem byla fakt otrávená.
Po asi 60 stranách se to zlomilo a příběh začínal mít konečně spád a pak už jsem se od čtení neodtrhla a zhltala jsem knihu za chvíli.
Konečně další autorka, na jejíž knížky se budu těšit jako na ty od M.Klevisove. Krásně popsaná atmosféra, prostředí, originální zápletka.